Het moet nu drie jaar geleden zijn dat ik een mailtje kreeg van Luc v d Plas. Het kan ook vier zijn, de tand des tijds knaagt soms ook aan mijn geheugen, maar dat terzijde. Collega Luc kan mooie reportages maken en nog mooiere dochters. Of ik wat tijd vrij kon maken om Frans van Roey te ontvangen? Die was bijna 80 en wilde met duiven beginnen na er jarenlang te zijn uit geweest.

Natuurlijk maak je voor zo iemand tijd vrij. Graag zelfs. Komt bij dat ik Frans kende van heel heel vroeger toen hij eens tot laat in de nacht bij mij op bezoek was.

WEER
Nu, na zo veel jaren, kreeg ik hem dus weer op bezoek. Als je de rimpels weg dacht was hij niet eens zo veel veranderd. We hadden het over, waarover anders, de ‘goede oude tijd’ en wat er toch veel veranderd was. In de samenleving maar ook in duivensport. En inderdaad, hij ging opnieuw met duiven beginnen. Enfin, hij zou me nog diverse keren bezoeken, iets wat ook de buren geweten hebben. Want als zijn auto voor de deur geparkeerd stond hield het verkeer in. Sommigen stapten zelfs uit om foto’s te maken.

We babbelden over totaal weduwschap, over Adeno en over massa inkorvers. Dat was allemaal nieuw voor hem. Hij had meerdere tekeningen gemaakt over zijn nieuwe hok, een volière die er al stond moest worden omgebouwd tot duivenhok en er moest er een bij gezet worden. Verluchting, lichtinval, locatie en vooral indeling, alles kwam ter sprake. Er werd geen hok gekocht, ook geen timmerman gevraagd, Frans, bijna 80 en toch niet onbemiddeld, ging zelf aan de slag. Omdat hij er plezier in had.

 HEDEN
We zijn nu enkele jaren later. Er kwamen inderdaad duiven. Frans speelde niet eerst enkele jaren vitesse zoals de meeste beginners, maar besloot zich meteen te meten met de groten in Union Antwerpen, ooit door Piet de Weerd geroemd als de Hogeschool van de internationale duivensport. En over ‘grote’ gesproken. Onze herintreder woont in Pulderbos en dat moet de meeste iets zeggen. In de onmiddellijke omgeving immers wonen mannen als Danny van Dijck, Dirk van Dijck, Eddy Janssen, Rik Hermans, Andre Roodhooft, Harrie Smolders enzovoorts. En meteen tegen zulke mannen beginnen? Het is als FC Zondereigen dat probeert Anderlecht partij te bieden. En toch kwam hij door de grote poort binnen. Meer dan eens wist hij deze gerenommeerde namen zelfs voor te blijven. We stelden Frans enkele vragen. De antwoorden van zo’n man konden niet anders dan interessant zijn.

 Ik weet dat je vroeger goed gespeeld hebt Frans. Vertel eens.
Ik ben rond 1980 begonnen. Ik ben een liefhebber van vogels en bouwde een volière voor parkieten, dat was in Rijkevorsel, maar daar kwamen nooit parkieten op, wel duiven. Van Verbruggen kocht ik er aan huis en op een verkoop van de Duif kocht ik een broer van de Kletskop en de Teen van Verbruggen plus nog wat late jongen. Een gouden zet deed ik vervolgens ook weer op een verkoop van De Duif. Ik kocht er vier jongen van de Nederlander J C de Zwart op advies van Jan Hermans. Daar zaten drie supers bij. Het pakte enorm met de duiven van Verbruggen en ik was vertrokken. Ook werd geruild met mijn toenmalige hokverzorger Jac Koyen uit Rijkevorsel. Uit een duif van hem kweekte ik de 2e Nationaal Bourges tegen 18.000 duiven.

 Wie waren toen, in jouw gloriejaren, de grote mannen?
Veelal dezelfde als nu Die moest je vooral zoeken in Zandhoven. Ik speelde ruim 10 kilometer verder dan die mannen. Je moest duiven toen ook aanmelden en ondanks de meerafstand was ik vaak de eerstgemelde. Sjonge wat deed dat deugd.

 Wanneer ben je gestopt en waarom?
In 1998. Mijn vrouw kwam te overlijden en ik zat moederziel alleen in een enorm huis met een nog grotere tuin met vijver en heel veel bomen. Als ik wakker werd en die leegte overzag werd ik steeds depressiever en voelde ik me zo eenzaam dat ik op een kwade dag besloot alles te verkopen, ook de duiven. Mijn huis (nou ja ‘huis’) is destijds verkocht aan Patricia Paay. Waarom ‘kwade’ dag? Ik heb van die verkoop nog spijt.

 Wat deed je besluiten opnieuw met duiven te beginnen?
Ik zei al dat ik een echte vogelliefhebber ben. En daardoor had ik veel contacten met Florent van Stayen. Maar die kon nergens anders over praten dan over duiven. Tot het zo begon te kriebelen dat er duiven kwamen.

 Wie hebben je bij je herintrede met raad en daad bij gestaan?
Dezelfde Florent maar ook Jos Hens, Miel van den Branden en Dirk van Dijck. Bij ‘den Dirck’ kan ik voor vragen altijd terecht.

 Wat is het grootste verschil tussen duivensport vroeger en nu?
Die hokken met die massa’s duiven had je vroeger niet. Let wel, ik heb niets tegen die mannen die veel duiven spelen. Als zij er 100 inzetten en ik 10 speel ik beter als ik drie duiven heb en zij twintig. Ze zorgen ook voor concoursen met veel duiven en wat is er mooier dan tegen veel duiven spelen? Verder had je vroeger minder problemen met duiven gezond te houden, Adeno bestond niet en ook het spel met duivinnen van nu is een openbaring. Tegenwoordig is dat bij sommigen zelfs hoofdzaak, terwijl vroeger bijna alleen met doffers gespeeld werd. Ook was het schrikken als ik de enorme bedragen hoorde die nu voor duiven betaald worden.  

 Wat zijn je beste duiven van nu?
Ik heb een handvol duiven die prima presteerden maar twee springen er uit: De 366, die ik van jou bekwam als eitje, en de 355. Dat is een halve van Stayen en een halve M Everling Nederland (soort Verkerk en de Bruijn).

De 16-366 (als ei van Comb Maegh A S) won met name:

23-04: 943 jrl-53

13-5; Chevrainvilliers 2.359 jrl - 12

04-06 Chevrainvilliers 1.036 jrl – 24

10-06: Chevrainvilliers 1.211 jrl - 38

17-06: Melun 1.162 jrl - 5

24-06  Melun 932 jrl -17

24-07 Gien jrl 580 jrl -2

24-06 Gien Hoofdprijskamp oude           919-2

24-06 Gien Provinciaal jrl 2.420-5

29-07 Chevrainvilliers 186 – 3

29-07 Chevrainvilliers hoofdprijskamp 583-11

Dat betekent dus 11 prijzen per tiental en werd daarmee 2e Asduif kleine HaFo Union Antwerpen Oost na Danny van Dijck.

Verder heb ik met de 16-355 ook de 3e Asduif. Komt uit doffer van Flor van Stayen en een duiven van M Everling Nederland (De Bruijn x Verkerk). Die won met name:

20-05: Chevrainvilliers 2293-17

04-06 Chevrainvilliers 1.036-2

10-06 Chevrainvilliers 1.121-10

17-06 Melun 1.162-3

14-07 Gien 580-12

Chevrain provinciaal 2.420-40

29-07 Chevrainvilliers   583-11. Ofwel 8 maal per tiental.

Ook de 06-326 (uit doffer Flor van Stayen en dochter ‘Ad’ M Wouters) is een belofte met dit jaar: Quievrain 934-65. Chevrainvilliers 1.207-65. Chevrainvilliers 2.461-10, Chevrainvilliers 1.121-5. Gien 580-3 enzovoorts. Daarmee was die 10e Asduif en drie Asduiven in Union Oost jaarlingen lukte dit jaar alleen Danny van Dijck. Maar dat is dan ook Danny van Dijck. In het Algemeen Kampioenschap eindigde ik 3e , na weer Danny van Dijck en Guido de Schutter.

 Vooral beginners wordt tegenwoordig vooral het hoofd op hol gebracht met al die bijproducten die agressief geadverteerd worden. Hoe ga jij daar mee om?
Ik ben aanvankelijk ook in de val getrapt. Tot ik het beu werd en een volle kruiwagen plus de inhoud van een koelkast in de vuilnisbak kieperde.

 En wat bleef?
Appelazijn, look, biergist, mineralen en Belgasol. Daarmee moeten ze het doen. Het is meer dan voldoende ondervond ik.

 Je kan het betalen, heb je ook extreem dure duiven gekocht?
De duiven die ik vroeger kocht van Verbruggen en de Zwart waren niet goedkoop maar toch niet dat grote geld van nu. Een broer van de Kletskop en de Teen, ik noemde hem de Godfather was redelijk prijzig maar zijn geld waard. Van hem stamden met name 1e Provinciaal Limoges, 1e Provinciaal Barcelona, 1e Provinciaal Narbonne, 1e Provinciaal Argenton en 1e Provinciaal Vierzon. Maar extreem dure duiven heb ik nooit gekocht en zal die ook niet kopen. Wel heb ik er lol in te kopen op Internet. Daarop kocht ik met name die bon van de Bruijn die we samen zijn gaan verzilveren.

 Is de sfeer onder de liefhebbers veel veranderd ten opzichte van vroeger?
Ik vind van wel. Tenminste in ons ‘lokaal’. Daar spelen Dirk van Dijck, Danny van Dijck, Rik Hermans, Eddy Janssens, Miel van den Branden. Concurrenten en tegelijk een grote vriendenclub die elkaar het beste gunnen. Nooit kunnen denken dat zo iets nog kan in een wereld en een sport die steeds harder en commerciëler wordt.

 Je bent redelijk goed belezen. Wat lees je vooral?
Al wat ik kan. Op mijn oude dag (hmmm) heb ik enorm veel lol in duivensport. Zit veel op internet en kijk daar vooral naar jouw site, het logbook dagelijks, en dat van die man in Noord Nederland die soms in De Duif schrijft.

 Henk Simonsz?
Die ja. ‘Pigeon Fever’ heet die site. (noot: Heeft hij waarschijnlijk van De Miel. Beide zijn goed bevriend). Verder volg ik in de winter nauwgezet bonnen verkopingen. Het is een hobby aan het worden. Die durf ik op Internet kopen en ik ben daar zelfs goed mee. Heb er 7 gekocht waarvan er 3 voldoen. Wat ik niet kan begrijpen is dat mensen daar oude duiven kopen die ze nooit in handen hadden. Dat kan toch niet anders dan rommel zijn? Ikzelf zal nooit oude kopen.

 Aan welke zaken beleef je in duivensport het meeste plezier?
Vooral het bezig zijn. Ben niet meer van de jongste en zonder duiven zou ik halve dagen in mijn luie zetel liggen. Naast het spelen heb ik ook lol in kweken. Veel ouderen weten niet wat ze missen. Waar ik een gruwelijke hekel aan heb is lappen.

 Waar streef je naar, heb je een doel voor ogen?
Ik weet dat het moeilijk zal zijn 2017 te evenaren, maar ga komend jaar toch proberen even goed te zijn.

Wie zou jou blij kunnen maken met wat jongen voor je verjaardag?
Frans lacht: ‘Ken jij mijn verjaardag? Ben al erg goed met de paar duiven die ik van je heb en het is echt niet om je naar de mond te praten maar ik heb veel respect voor jullie prestaties daar in Rijkevorsel met zo weinig duiven. (Vanaf die opmerking op die avond werd ik 10 centimeter langer).

 Wat stoort je het meest in hedendaagse duivensport?
De bestuurlijke onbekwaamheid. Of mag je zo iets niet zeggen? Hun amateurisme zie je in geen enkele andere sport. Elk jaar hoop je op beterschap maar het lijkt alleen maar erger te worden.

 BESLUIT

Tot daar een kennismaking met een 81-jarige herintreder. Over duiven praat hij met de begeestering van een jonge gast. Wat hij te zeggen heeft is een ode aan duivensport. Voor veel gepensioneerden en mensen met brugpensioen kan duivensport ook anno 2017 nog veel bieden. Het leven meer de moeite waard maken.        

    

Nieuwsbrief Peter Boskamp

22 maart 19
  Tip van de week 6 Toen ik 30 jaar gelden aangaf dat we in de duivensport meer aandacht zouden moeten besteden aan het gezond houden van de duiven, werd ik meestal vreemd aangekeken. Iedereen was...

Columnist in Spotlight

27 maart 19
  Zo af en toe heb je zo'n weekend. Zo'n weekend...
18 maart 19
14 maart 19
Ik heb er niet vaak veel tijd voor, maar als er...
06 maart 19
Begin maart,  je merkt het onder de liefhebbers, het...
18 februari 19
Misschien een rare manier om een blog te...
15 februari 19
Altijd weer apart, de eerste eitjes vinden van...
08 februari 19
Het is altijd weer een dag waar je naar uit...
21 januari 19
Net terug van een weekje winterstop. We hebben...
10 januari 19
Ik weet niet of U het ook heeft gezien. Ik doel...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new msmduivensport185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

12 maart 19
Tip van de week 5 Oude gewoontes blijven lang hangen. Ook al is het bewijs zich aan het...
IMG 7325
03 maart 19
Reeds voor de 42e maal werd het feest van de Riddersclub van België georganiseerd en dit in...
20 februari 19
Nog steeds is het niet duidelijk hoe de vluchtkalender 2019 eruit gaat zien? Daarbij...
14 februari 19
Traditioneel staat de eerste zaterdag van februari voor de leden van fondclub “De...
13 februari 19
Hieronder staat het reis-programma van de Afdeling Limburg voor 2019 Reisprogramma...
09 februari 19
Voor de 5de keer in haar bestaan organiseert P.V. Heemskerk op zondagochtend 17 maart...
07 februari 19
De data voor de Sterrenshow in 2020 en 2021 zijn: 2020: vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5...
03 februari 19
  De jaarlijkse feestavond met uitreiking van provinciale, nationale en internationale winnaars...
30 januari 19
Afgelopen zaterdag vond in het lokaal van PV de Snelvlucht te Bodegraven weer de...
28 januari 19
Weer even op antenne… Het nieuwe jaar 2019 is reeds een paar weken oud. Duiven...
26 januari 19
Fantastische jubileum Sterrenshow ter afsluiting van het 60 jarig bestaan van de ZLU 60...
25 januari 19
Olympiade Poznan stand Bony Farma een half uur voor de start Hieronder foto,s zaterdag...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40