‘Hoe komt het dat jouw jongen zo goed binnenkomen en waarom toon je weduwnaars nooit hun duivin?’ vroeg ooit een clubgenoot.  Het klinkt misschien vreemd, maar die zaken hebben met elkaar te maken! In beide gevallen is sprake van 'conditioneren’ of reflexen om het wat moeilijk te zeggen. ‘Conditioneren’ is 'gewoontegedrag aanbrengen’. ‘Gewoontegedrag’ wil zeggen gedragingen uit gewoonte, reflexen zijn 'ongewilde reacties door prikkels.'

 GROOTMOEDER

In mijn kinderjaren hadden mijn beide oma’s poezen. Als de ene 'poes, poes' riep kwamen poes op een draf aangerend. De poezen van de andere oma kwamen af op het geluid van een schoteltje waarmee ze over de vloer schoof. 'Waarom roep jij geen poes poes ’ vroeg ik die oma. Ze lachte en riep 'poes poes'. De beesten leken stokdoof. 'Hoe komt dat oma?' vroeg ik verbaasd. Toen deed ze haar verhaal: 'Toen de poezen klein waren schoof ik telkens met het schoteltje over de vloer als ze melk kregen. Al gauw wisten ze wat dat geluid betekende: ‘Melk.’

Die eerste oma had evengoed ‘hond, hond, hond’ of ‘ga weg, ga weg’ kunnen zeggen als dat de poes was aangeleerd. Het zou hetzelfde effect gehad hebben. Ik had vroeger een onderwijzer die ons met een mep tegen de oren tot de orde riep. Als we ons niet gedroegen ging hij staan, deed dan met veel gevoel voor theater zijn ring af en we kregen er een. Heel gauw werden we stil alleen al als hij ging staan en naar zijn ringvinger greep. Zo had die ons geconditioneerd.

TEKENS

Hoe vroeger je gewoontes aan leert hoe beter. Een kind dat slecht is opgevoed is moeilijk terug op de rails te krijgen en met duiven is het weinig anders. Toen ik in BN nog fanatiek met jongen speelde wenste ik die elke avond goede nacht. Ik legde wat snoep, grit en pinda's in de zitbakjes, aaide er enkele over de bol en liet andere met mijn handen stoeien. Al gauw kwamen ze toegevlogen als ik een hand uitstak naar een schabje. Ze ‘wisten’ dat ze daar een versnapering konden verwachten. Bij anderen (sommige toch) vliegt de duif weg als de baas de hand uit steekt.

 VERKEERD

Hun handen zien er weinig anders uit dan die van mij maar de duiven zijn er bang voor. Vanwege een baas die ze ooit wild tussen de benen of tegen een raam beetpakt. Sommigen maken het nog bonter. Als die een duif willen pakken houden ze beide handen behoedzaam achter hun hoofd om dan ineens 'pats boem' toe te slaan. Hebbes. Of soms ook niet. Een wolk pluimen en duiven die verschrikt alle kanten uitstuiven zijn het levende bewijs van de onkunde van zo’n man. Die is bezig voorgoed het vertrouwen te verliezen. Het zijn de liefhebbers bij wie de duiven panisch van angst het hok uitstormen zo gauw ze de deur openen. En het is wel erg naïef om van zulke duiven te verwachten dat die na de vlucht binnenstormen. Als je de hokken betreedt mogen duiven geen tekenen van angst tonen. Je koerend welkom heten mag wel.

 HANDEN

De handen van de liefhebber spelen een belangrijke rol in het leven van de duif. Daarmee voer je ze en pak je ze. Ze mogen daar niet bang voor zijn.

Als ik haastig of gejaagd ben blijf ik van de hokken weg. Want ik ken mezelf. Als ik mis pak doe ik een tweede poging en die is meestal ongecontroleerder en ruwer dan de eerste. Fout natuurlijk. Je bent goed bezig als je maar èèn hand nodig hebt om een duif te pakken.

Sommigen hebben steeds snoep of pinda’s in de zakken van hun stofjas. Nooit betreden ze het hok zonder de duiven een versnapering te geven. Die doen het goed, beter dan lui die de duiven zo maar uit handen laten vallen of (dat gebeurt ook) weggooien! Die mensen zouden in vertraagde beelden eens moeten zien wat ze aanrichten. Hoe de duif zich in moet spannen om in balans op de pootjes terecht te komen. Duiven moet je in alle rust pakken en ook los laten.

 BINNENKOMEN

Bekend is hoe vrouwen die in de week de duiven voeren er ook na de vlucht soms aan te pas moeten komen om ze binnen te lokken. Zeker de jongen. Als ik dit schrijf is het half maart. Al gauw moet je winterjongen direct na het trainen binnen halen met de voerbus en/of een lokkend 'kom kom'. Het mag ook een fluitje zijn. Als ze dat is aangeleerd desnoods 'poes poes', hoewel dat wat slordig staat als je duiven binnen roept.

Al gauw kan ‘jou zien’ alleen al voldoende zijn om binnen te komen. Ook na de vluchten! Wat een verschil met mensen die weg moeten kruipen als duiven aan het vallen zijn. Nu vluchten steeds sneller verlopen is vlot binnenkomen gewoon een onderdeel van de sport geworden. 'Conditioneren' heet het geheim van mannen die perfecte ‘binnenkomers’ hebben. Dooreen zijn dat mannen met heel veel tijd.

 WEDUWNAARS

Over de rol van de duivin in het weduwschapspel verschillen de meningen. Zouden weduwnaars 'op reis' voortdurend aan hun duivin 'denken?’ Hmm. Geen weduwnaar zal het zeggen. Zelfs als dat zo is vraag ik me af of 'tonen voor vertrek' zin heeft. Het verblijf in de manden alleen al conditioneert. Na enkele weken spel kennen ze het en lijkt de duivin tonen even overbodig als 'poes poes’ roepen bij het melk geven.

Het geluid van het schaaltje en ‘melk krijgen’ waren bij poezen zo geassocieerd dat al gauw het geluid volstond. Zou het verblijf in de mand ook niet volstaan en tonen overbodig maken? Wat mij betreft wel. ‘Tonen’ zorgt alleen maar voor onrust, stress, vechtpartijen en vooral nodeloze energieverspilling.

 INTERESSANT

Velen die vroeger nooit een weduwnaar in zouden manden zonder de duivin te tonen zijn daar van afgestapt. Omdat ze ondervonden dat het geen verschil maakt en mogelijk zelfs nadelen heeft. Om over het werk nog maar te zwijgen. Het dateert al van de vorige eeuw maar nog herinner ik me die vitesse speler en zijn zoon. Ze speelden Quievrain en Noyon, de duiven zaten op hetzelfde hok. De zoon woonde niet meer thuis en hij korfde de duiven in voor Quievrain en klokte die.

Vader toonde de Noyonduiven nooit hun duivin, die werden immers ’s middags ingemand en dat zou te veel onrust geven. De zoon toonde altijd. Nu moest door omstandigheden de zoon in de week een dag de duiven verzorgen. Die van Quievrain en ook die van Noyon. ‘s Avonds belde hij vader wat hij had mee gemaakt. Van de Quievrainvliegers wilde er niet een het hok uit, integendeel, die begonnen opgewonden te koeren toen ze hem zagen. De Noyonvliegers trainden normaal.

Wat er aan de hand was? Toen de zoon op het hok kwam meenden de Quievrain vliegers hun duivin te krijgen. Dat waren ze immers gewend elke zaterdag dat ze hem zagen. Duivensport kan ook heel logisch zijn.

 o.s. foto:   Overdrijven hoeft ook niet.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

31 mei 20
  Nog even over vaccins Als ik zie hoeveel vragen ik binnen krijg over vaccins, dan lijkt het me nuttig hier opnieuw even aandacht aan dit onderwerp te besteden. Er is veel te doen in vaccinland. Niet in...

Columnist in Spotlight

21 juni 20
    Het is een tijdje geleden dat ik mijn rondje...
24 april 20
  10 Minuten geleden sprak onze Minister Premier...
27 maart 20
  Nederland stoeit met de verschrikkelijke gevolgen van...
16 maart 20
Het Coronavirus slaat wereldwijd fors om zich...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new  BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new 

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40