- donderdag 22 februari 2024
- Publicatiedatum
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er massaal gebruik gemaakt van de postduif. Maar hoe zit dat anno 2022? Worden postduiven tegenwoordig nog voor iets nuttigs gebruikt? Luisteraar Katja vraagt het zich af en de makers van de podcast Alledaagse Vragen zoeken het voor haar uit.
#15 - Worden er nog postduiven gebruikt? (S04) - Alledaagse Vragen
Speel podcast af
Hedendaagse postduif
Volgens Bas Verkerk, een van de grootste duivenhouders in Nederland, is het antwoord vrij simpel: postduiven worden nergens meer ingezet: ‘We hebben allemaal vast wel eens in het nieuws gezien dat duiven worden gebruikt in buitenlandse gevangenissen om goederen naar binnen te smokkelen, maar in Nederland is dit niet het geval.' Tegenwoordig worden postduiven alleen nog voor wedstrijden ingezet.
Wedstrijdduiven
Postduiven worden in Nederland ingezet voor wedstrijden. Bij deze wedstrijden worden alle deelnemende duiven vrijgelaten op één bepaalde locatie. De duif die het snelst weer in zijn eigen hok terug is heeft gewonnen. Een duif in goede vorm kan met een kleine tussenstop van Barcelona naar Groningen vliegen. Zo'n tocht wordt in de duivensport een 'zware fond' genoemd. In de wereld van wedstrijdduiven gaat er veel geld om, zo is er onlangs een duif voor maar liefst 1,7 miljoen verkocht. Maar voor veel duivenhouders is duiven houden een hobby en geen verdienmodel. Volgens Verkerk verdient slechts 1% van alle duivenhouders zijn brood ermee.
Postduiven in oorlogstijd
Niet veel mensen weten dat postduiven ook een grote rol hebben gespeeld in de Eerste- en Tweede wereldoorlog. Esther van Zonsbeek heeft op een geheime plek ergens in het land van Maas en Waal een klein oorlogsmuseum. Van Zonsbeek vertelt hoe duiven bijvoorbeeld door de Engelsen ingezet werden tijdens D-Day: ‘De duiven kregen uiteraard eerst een hele goede en harde training. Als de duiven klaar waren voor het harde werk, werden ze vastgemaakt aan de parachutisten. De berichten die verzonden moesten worden werden in een glazen potje aan de pootjes van de duif vastgemaakt. De duiven werden vervolgens losgelaten en vlogen dan terug naar Engeland.’
Benieuwd naar het hele verhaal? Luister Alledaagse Vragen in je favoriete podcast-app of op de website van NPO Radio 1.
Download de NPO Radio 1-app