- maandag 21 mei 2018
- Publicatiedatum
Willem, inmiddels 68 jaar en gepensioneerd tandarts, kennen we vooral als eigenaar van een groot aantal duiven die de laatste jaren uitverkoren waren om Nederland te vertegenwoordigen in de sportklasse tijdens diverse Olympiades. Ook in de nationale competitie WHZB/TBOTB behaalden veel van zijn duiven hoge noteringen. De interesse voor de postduivenliefhebberij werd bij Willem gewekt tijdens zijn periode in de lagere school. De definitieve opstart van zijn duivenaccomodatie in Reeuwijk gebeurde pas na zijn studies en de definitieve vestiging van zijn tandartsenpraktijk.
De duivenaccomodatie van Willem in Reeuwijk
Op de zolder van de grote boerenschuur situeren zich twee afdelingen voor de ca. 60 oude doffers, twee afdelingen voor de ca. 60 oude duivinnen en een afdeling voor de 200 jaarlijks te kweken jonge duiven. De kweekduiven zijn gehuisvest in een ruim hok in de tuin. Aan de basis van de huidige kolonie duiven zien we nog steeds de duiven van de destijds zeer bekende liefhebbers Gebr. De Wit gekruist met diverse Belgische rassen zoals Leo Heremans, Stefaan Lambrechts, Maurice Hasendonckx, Van Genechten, Geerinckx en Schaerlaeckens. De kweekduiven worden ultimo november gekoppeld en de vliegduiven medio december.
Systeem jonge duiven
De jonge duiven worden op een leeftijd van 24 dagen gespeend en krijgen een Spartaanse opleiding met vroege en veel vrije uitvluchten van 08.00 tot 13.00 uur. Willem gelooft erin dat jongen die niet 100% in orde staan er meestal zelf weer bovenop komen door het opbouwen van de nodige weerstand. Op zeer jonge leeftijd krijgen de jongen een enting tegen paramixo en pokken. Ook met het wennen aan de mand en het opleren wordt niet te lang gewacht. De jongen ondergaan minimaal 10 leervluchten van maximaal 10km. Als de weersomstandigheden het toelaten dan wordt dit aantal vaak uitgebreid.
Bij een dreigende coli-uitbraak wordt gebruik gemaakt van Colinol van DHP of Roni van Comed. Er is steeds aanvoer van frisse lucht in de hokken van Willem en indien nodig wordt de mechanische afzuiging ingeschakeld. De jongen verblijven ook allemaal in één hok. Pas aan het eind van het seizoen wordt er op de deur gespeeld. Ze komen bij voorkeur niet op eieren, deze worden geraapt. Het opleren begint bij 1km en gaat in drie stappen over naar 10km, dewelke nadien steeds herhaald wordt.
Systeem oude duiven
De ca. 60 koppels oude vliegduiven worden op totaal weduwschap gespeeld. De duiven krijgen de volledige week hetzelfde voer. Dit betreft ’s morgens per tien duiven een handvol van een mengeling van snoepzaad, grit, tovo en kattenbrokjes. Na de dagelijkse training mogen de duiven naar believen een paar uur vliegmengeling eten van de Patagoon. Zuivering en/of opvoeren is hier niet van toepassing en als extraatje krijgen de duiven de supplementen van Comed. Er wordt geen rekening gehouden met eventuele weersverwachtingen. Door de duiven op deze wijze te voederen zijn de duiven vanaf de start in goede conditie en goed van gewicht. De oude duivinnen trainen dagelijks van 14.00 tot 16.00 uur en de oude doffers van 16.00 tot 18.00 uur. Op zondag of maandag kunnen de duiven ook een bad nemen. Er wordt niet meer getraind op de dag van inzetten.
Omdat het drinkwater via een automatisch systeem wordt verstrekt is er geen mogelijkheid om iets aan het drinkwater toe te voegen. Wanneer de vluchten eenmaal goed op gang zijn, wordt er midweeks niet meer met de duiven gereden. De duiven worden ’s avonds na de vlucht opnieuw van elkaar gescheiden. Op medisch vlak wordt er preventief niets ondernomen, alleen bij hoge noodzaak en na advies van Dr. Hans van der Sluis en Dr. Stephan Göbel.
Als we de prestaties van Willem en zijn duiven over de laatste decennia bekijken kunnen we vaststellen dat deze top waren, top zijn en hoogstwaarschijnlijk top zullen blijven gezien de wilskracht en het fanatisme van Willem.
Willem de Bruijn met verzorger Wiebren Vreeling
Auteur: Wout de Vries
Bron: pipa.be