Voorwoord
Het startschot……het gaat nu echt beginnen Ieder jaar weer zo’n speciaal moment wanneer de manden weer open gaan, de duiven de vrijheid krijgen en de reis voor de eerste wedvlucht naar de thuishaven weer kan beginnen. In dit geval ook een bijzonder jaar, want het is het jaar waarin de Olympische selectie plaatsvindt voor de Olympiade in januari 2024 in Maastricht. De sportieve strijd met als eindresultaat wie er straks in Maastricht op het podium komt.
Eén zekerheid is er: de drie beste Nederlandse duiven op de verschillende disciplines mogen naar Maastricht en ons land vertegenwoordigen. Dan is het afwachten wat er door de andere landen wordt ingezonden om te kijken wie er uiteindelijk op het podium komt van de FCI. Het is mogelijk dat er door meer dan 60 landen duiven worden ingezonden, er is dus flinke concurrentie. We gaan het zien, maar eens eerst kijken wie Nederland mag vertegenwoordigen op de Olympiade in ons eigen land. Sowieso al een geweldige eer om je land te mogen vertegenwoordigen.
Olympiade vluchten In het kader van de Olympiade worden er ook een aantal Olympische vluchten georganiseerd. Zo is er inmiddels vastgesteld dat Nationaal Issoudun het predicaat Nationale Olympische vlucht krijgt en dat er vanuit Munchen en Helmstedt een Olympisch concours georganiseerd gaat worden. En zeker niet te vergeten: de ZLU organiseert de West Europese Olympiade Marathon. Daarnaast zijn er al diverse clubs die ook tijdens het komende seizoen aandacht schenken aan de Olympiade.
Huldiging kampioenen tijdens Olympiade Waren er in het afgelopen winterseizoen de nodige huldigingen van kampioenen op verschillende zaterdagen, de kampioenen van 2023 worden allemaal gehuldigd tijdens de Olympiade in Maastricht. Een prachtig moment om als kampioen gehuldigd te worden. Bij de huldigingen, zoals wij die gewoonlijk houden, is het niet mogelijk om naast je partner nog familieleden of leden van je vereniging mee te nemen. Het bijzondere van de huldigingen tijdens de Olympiade is dat die nu juist wel aanwezig kunnen zijn bij de huldiging. Het zal een extra dimensie geven aan het behaalde kampioenschap!
Seizoen 2022 versus seizoen 2023 Wat is er bij de start van dit seizoen nu anders dan vorig jaar? Om te beginnen is nu gerealiseerd dat alle vlieggebieden in Nederland bestaan uit minimaal 150 leden. Daarvoor waren in sommige gebieden behoorlijke ingrepen noodzakelijk. Het klinkt vrij eenvoudig, 150 of meer leden in één gebied, maar dat is een totaal andere opdracht in een dichtbevolkt gebied dan in een gebied waar het veel minder dichtbevolkt is. Of wat te denken over bossen en meren in het gebied? Zo hebben enkele afdelingen ervoor gekozen om het op basis van coördinaten in te delen. Ik ben erg benieuwd hoe dat gaat uitpakken. Wij gaan er in ieder geval weer iets van leren, hopelijk is het een bruikbaar concept voor de toekomst. Het gaat daarbij vooral om de wedvluchten op de Vitesse en de eerste vluchten met de Jonge duiven. Bij de Midfond, Dagfond en de Marathon is het veel gemakkelijker om tot mooie vlieggebieden te komen. Ook daar vinden liefhebbers wel iets van maar dat is inherent aan de duivensport.
Nationale kampioenschappen/WHZB/TBOTB Wat wij dit jaar ook vanaf het begin kunnen volgen is de tussenstand bij de Nationale Kampioenschappen/WHZB/TBOTB. Wekelijks een tussenstand in het Grootmeester, Aangewezen en Duifkampioenschap. Het is zeker voor alle kanshebbers van toegevoegde waarde om wekelijks te kunnen zien waar je landelijk staat. Nieuw is dat er na het afslaan van de klokken en het insturen van het UDP bestand nu naast de uitslag van de duiven op snelheid er ook direct een uitslag beschikbaar is op basis van het Grootmeester kampioenschap. Naast grote concoursen winnen het hoogst bereikbare in de duivensport. Met het beschikbaar hebben van de wekelijkse tussenstanden is het ook mogelijk om direct na de laatste vlucht van een discipline de eindstand te publiceren. Uiteraard met daarna de mogelijkheid om te reclameren maar dat wil zeggen dat de definitieve eindstand vele malen eerder beschikbaar is dan in het verleden.
Grand Prix vluchten Ik gaf het al met zoveel woorden aan: Nationale Kampioenschappen zijn belangrijk maar die belangrijkheid kan wel wedijveren met het winnen van grote aansprekende wedvluchten. Het aantal deelnemende duiven geeft gewicht en glans aan de overwinning. Hiervoor hebben wij twee jaar geleden onze Grand Prix vluchten ingesteld. Ze krijgen inmiddels de aandacht die ze verdienen, en een overwinning op een Grand Prix is een hoogtepunt voor elke liefhebber. Er worden er weer acht georganiseerd: Midfond, Dagfond, Marathon en Jonge duiven elk 2 Grand Prix wedvluchten. Waar je voorkeur ook ligt, iedereen heeft 2 mogelijkheden om zo’n aanspreken Grand Prix titel op zijn/haar naam te schrijven.
Ik wens iedereen veel succes het komende seizoen, maar zeker net zo belangrijk is dat er weer veel te genieten valt van onze mooie duivensport!
Ben Geerink voorzitter
|