Het gebruiken van je gezonde boerenverstand is altijd belangrijk, ook in de duivensport!
Sportief succesvol zijn in de duivenport hangt van veel zaken af. Meerdere wegen leiden ook hierbij naar Rome! Toch bekruipt me soms wel het gevoel dat er nog steeds veel liefhebbers zijn die de verkeerde paden op gaan. EN HELAAS DAN KOM JE ER NOOIT. Of het leidt in ieder geval tot veel teleurstellingen. En hoewel niet iedereen kampioen kan worden gunnen we iedereen naast plezier ook succes in de duivensport. Dat gaat vaak hand in hand.
Daarom wat persoonlijke bevindingen.

Het is nu 1 februari en de dag dat ik zelf weer actiever met de duiven bezig ga na een paar maanden winterstop, waarbij de duiven een beetje terug naar de natuur zijn gebracht. Met de “langere dagen” en de hogere temperaturen zie ik de conditie van de duiven toenemen. Ze geven zelf aan dat ze gekoppeld kunnen worden. Deze weg is bij mij gebaseerd op 30-duivensportervaring en heeft mij geleerd dat dit een goede is. De zwakkeren selecteer je er vanzelf tussenuit. Ieder jaar maar weer.
Maak van je duivenhok dan ook zeker geen bejaardenhuis. Voor de vluchten al zeker niet, maar dit geldt ook voor je kweekhok. Hou alleen die oudere duiven waar je iets positiefs op de vluchten en in de kweek kan zeggen. Des te ouder des te meer moet je erover kunnen zeggen. Zet de echte oudjes het liefst tegen een jongere en zeer vitale duif. Je bepaalt zelf hoe hoog je de lat legt maar echt het helpt. Beter een paar broedbakken leeg dan alles weer bomvol.

Duivensport.
Duivensport is een praktijkspel maar bovenal een selectiespel Het is geen computer game! En ook niet een FACEBOOK wedstrijd wie de grootste heeft al hoewel het daar vaak wel op lijkt! Grappig maar met duivensport heeft het niet veel van doen.
Duivensport is keihard werken op het juiste moment en je gezonde verstand gebruiken. In de duivensport draait het om inzet, ambitie, kennis van zaken om je duiven op het juiste moment in topforme te hebben en bovenal BEWEZEN klasse duiven.

Selectie.
Daarom selecteer het hele jaar door op natuurlijke gezondheid, gedrag en bewezen prestaties op de vluchten en in de kweek.Verwijder ook duiven met aantoonbare grote fouten in de bouw. De kans dat die u gaan verrassen is wel heel klein!

Wat wil je zelf?
Kijk kritisch naar jezelf in de spiegel. Wat is je inzet, je ambitie? Hoeveel tijd wil en kan je eraan besteden? Heel belangrijk want ik denk dat de meeste liefhebbers teveel duiven hebben en volledig achter de feiten aanlopen. Want het komt elke dag terug. Daarom ook de tip om het allemaal niet te complex. Qua systeem, qua verzorging etc.

Timing van de forme.
Op het juiste moment forme hebben is een ander paar mouwen. En echt een periode van topforme maakt het verschil tussen een gewone prijs en een kopprijs. Zoals mijn goede vriend Hans Peter Brockamp (de man van Probac en de EURODIAMOND, MISTRAL etc.) eens zei: “forme gaat boven klasse”.
Klasseduiven bezitten wel de eigenschap om gemakkelijk in forme te komen , dat is ook een feit!
Een heel jaar forme bij dezelfde duiven lukt echt niet. Na een goede rui begint een duif weer een beetje opnieuw. En een kaars die je aan twee kanten tegelijk aansteekt brandt snel op!
In april mei uitblinken vereist een andere aanpak maar vooral timing dan forme in juli! Zelf probeer ik eea bij te sturen door met extra licht, vetrijker voeren, meer training en weer terugnemen, meer motivatie etc. de duiven op het juiste moment top te krijgen. Toch blijft dit één van de moeilijkste zaken van de sport.

Meten is weten.
Het is heel belangrijk om dingen op te schrijven. Meten is weten. Wat ging er goed, wat ging er slecht. Wat heb ik toen gedaan. Zelf heb ik een schriftje met do’s en dont’s. Zo leer je en verbeter je jezelf. Als je het niet opschrijft ben je het zo weer vergeten.

De dirigent van het orkest is heel belangrijk.
Onderschat de rol van de dirigent niet. Een goede dirigent maakt van een goed orkest een toporkest. Dat is zeker een feit. Naast de duiven gaat zeker om de kwaliteiten van de “melker”, tegenwoordig “coach” genoemd. Je moet het zien en je moet erop kunnen anticiperen. Daarom nog een tip, houd altijd overzicht, observeer en acteer.
Toch is mijn ervaring dat er groot veel verschil is in kwaliteit van de melkers. Dat is helemaal niet erg. Want ben je geen artiest met de duiven zoals 99,9% van je collega’s, maak het dan niet te ingewikkeld! Des te ingewikkelder het systeem des te meer fouten kan je maken. Blijf begrijpen wat je doet.
Zo is voor mij bijvoorbeeld het gaan gebruiken van de TopPigeons PE korrel een grote versimpeling gebleken. Vanaf het moment (2010) dat ik die ging gebruiken in combinatie met eenvoudiger voersysteem ging het nog beter. Ik begreep weer wat ik deed en was een hoop ballast kwijt (ook in mijn hoofd).
Één hoogwaardige korrel die alles wat een duif nodigt aan het voer toevoegt, was voor mij persoonlijk een "eye opener".
Door de hoeveelheid te variëren stuur je ook een beetje in de forme. Meer als de duif het nodig heeft is, minder als de duif niet zoveel hoeft te doen. Zeker wel eens een mindere vlucht gehad, maar over het algemeen gaat het hier top op de voor mij belangrijke vluchten! Dat durf ik gerust te zeggen.

Voeren kan je ook ingewikkeld maken. Dat moet je zien en een beetje in je vingers hebben, maar ook dat kan je versimpelen door de duif meer zelf te laten kiezen en meer naar een volle bak systeem gaan. Maar nogmaals blijf begrijpen waarom je iets doet.
En je moet je ook goed voelen bij datgene wat je doet. Als je dingen doet waar je niet 100% achter staat werkt het uiteindelijk toch niet.
Het allerbelangrijkste is zeker dat als je een systeem hebt wat rendement oplevert, verander dan ook niet meer teveel. Want je selecteert je duiven ook op een systeem. Zeker weten!

Allemaal heel veel succes in het nieuwe jaar op de vluchten.
Want daar ben je zo!

Volgende keer weer meer oa over aankoopbeleid, voordelen bij kweken, het eigen hok …

Auteur Piet de Vogel
Ondernemer, Initiatiefnemer en mede-eigenaar TopPigeons.nl
Gepassioneerd fondspeler
Copyrights TopPigeons.nl

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
21 september 24
Als ik dit schrijf is het vluchtseizoen nagenoeg voorbij en kunnen we de duiven volledig gaan ondersteunen voor de rui. Zelf geef ik mijn duiven in deze periode de drie basisproducten die de duiven...

Columnist in Spotlight

peter hok
02 november 24
Het blad valt van de bomen en dan gaan we snel...
peter hok
26 oktober 24
Gisteravond was ik bij de vergadering van onze...
peter hok
19 oktober 24
De kweekduiven zijn ver klaar met de rui en de...
peter hok
12 oktober 24
Richting de winter beginnen alle veilingen weer....
peter hok
05 oktober 24
De zon scheen, dus heb ik de hogedrukreiniger...
peter hok
28 september 24
In Op (de) Hoogte las ik het stukje over de...
peter hok
14 september 24
Het laatste vluchtweekend staat voor de deur....
peter hok
07 september 24
Wij hadden met de jonge duiven een tussenvlucht...
peter hok
31 augustus 24
Zoals zo vaak treffen we aan het einde van het...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new Promo185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Promo185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Promo185x75new GJBeute185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Windy.com

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40