PIPA in gesprek met NPO-voorzitter Maurice van der Kruk
Lot in handen van afgevaardigden
Woensdag 20 februari schuift PIPA aan tafel bij NPO-voorzitter Maurice van der Kruk in zijn woonst in Tiel. Het lot van de Nederlandse duivensport ligt wat hem betreft in handen van de afgevaardigden van de elf afdelingen. Zij kunnen de Nederlandse duivensport een historische wending geven door groen licht te geven voor een koerswijziging die moet leiden naar een Grootse Postduiven Sport 2021 (GPS 2021). PIPA geeft Maurice graag de gelegenheid de stappen die nodig zijn om de sport gezond te maken toe te lichten. Het is een must voor iedereen die de duivensport een warm hart toedraagt om dit artikel te lezen en in zich op te nemen.
Maurice van der Kruk
Het NPO-bestuur heeft met Maurice van der Kruk (47) een jonge en ambitieuze voorzitter in zijn gelederen. Maurice is 35 jaar gepassioneerd duivenliefhebber en wil ook graag de komende 35 jaar genieten van de duivensport. Hij is werkzaam als controller in het bedrijfsleven en heeft daar, na zijn studie HEAO bedrijfseconomie/SPD, bij diverse bedrijven de nodige ervaring opgedaan die hem als NPO-voorzitter van pas kunnen komen. De functies die Maurice bekleedde in de sport, van penningmeester in de club tot vicevoorzitter van afdeling 7, en zijn zitting in commissies van de NPO, maken van hem een veelzijdig bestuurder. De duivensport heeft een belangrijke plaats in het dagelijkse leven van het gezin van der Kruk. Sinds het begin van de jaren 80 is Maurice actief in de sport, aanvankelijk samen met zijn vader. De echtgenote van Maurice is als dochter van de gekende duivenliefhebber W.D. van Tuil (Tiel, NL) met de duivensport opgegroeid. Ook de beide dochters omarmen de duivensport. Annemijn (12) is zelfs heel fanatiek en houdt er zelf, niet onverdienstelijk, een hokje met jonge en oude duiven op na. Het mag duidelijk zijn dat Maurice de duivensport een warm hart toedraagt en er alles aan wil doen om de neerwaartse spiraal waarin onze sport zicht bevindt positief om te buigen naar een duivensport met toekomst. Maurice volgt samen met het voltallige NPO-bestuur een ambitieuze koers die zal leiden tot een bloeiende sport met veel beoefenaars.
GPS 2021 op weg naar een krachtige bond
Maurice refereert aan de enquête die de NPO in 2016 onder haar leden heeft gehouden. Maar liefst 5.000 formulieren werden ingevuld geretourneerd. Dat geeft aan dat het leeft bij de liefhebbers. De uitkomst gaf aan dat liefhebbers zich niet gehoord voelden en dat vooral de jongeren ontevreden zijn. Tijd voor verandering waarbij transparantie en uniformiteit met hoofdletters worden geschreven. Op vrijdag 10 februari vond in Ede een ledencongres plaats waar de plannen van het NPO-bestuur werden gepresenteerd. Voor velen was dat een verrassende en ontluikende avond waar de ogen van duivensportminnend Nederland werden geopend. Dat was nodig, aldus Maurice: "Duivenland moet wakker worden." Vooral de presentatie van Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht, werd positief ontvangen. Zij maakte duidelijk dat de structuur van de duivensport totaal niet past bij een sportbond. Om te komen tot een krachtige sportbond zullen stappen moeten worden gemaakt die er uiteindelijk toe moeten leiden dat de NPO een volwaardige partner zal zijn binnen de NOC*NSF-koepel. Dat biedt kansen voor de sport, zal leiden tot ledengroei en daarmee de toekomst van de duivensport waarborgen. Een sport waar we met recht trots op mogen zijn. Maurice van der Kruk gaf tijdens het congres aan dat hij de duivensport maar al te graag wil begeleiden in zijn route naar de toekomst.
De aftrap van GPS 2021
De eerste stap die nodig is om het vervolgtraject succesvol uit te kunnen voeren, zal door de afgevaardigden van de afdelingen moeten worden gezet. Zij zullen moeten instemmen met een statutenwijziging die noodzakelijk is om tot een nieuwe structuur te komen. Het mandaat voor die wijziging moet worden gegeven door de kiesmannen van de elf afdelingen. Na de presentatie van GPS 2021, waar op sociale media en in de vakbladen uitermate enthousiast en lovend over werd gesproken, is er niemand die nog twijfelt aan de instemming van de ledenraad. Zodra de goedkeuring er is, kan het NPO-bestuur uitvoering geven aan de plannen. Een nieuwe koers die voor de duivensport noodzakelijk is.
Liefhebber krijgt een belangrijke stem
Maurice van der Kruk doet de huidige structuur van de duivensport uit de doeken: "Een basislid sluit zich aan bij een vereniging. Enkele verenigingen samen vormen een spelverband (CC). Verenigingen en CC’s hebben een stem op een afdelingsvergadering en uiteindelijk zijn de afdelingen middels de afgevaardigden vertegenwoordigd op een NPO-ledenvergadering waar door hen besluiten worden genomen. In die vorm ligt de macht nu volledig bij de kiesmannen."
Nieuw
Er komen vier landelijke secties:
- Vitesse/Midfond
- Dagfond
- Marathon
- Jonge duiven
Daarnaast komen er twee platformen:
- NPO-leden met een leeftijd jonger dan 50 jaar
- Transport
Maurice van der Kruk: "De secties en platformen hebben elk twee afgevaardigden in de ledenraad. Met een totaal van twaalf stemmen nemen zij samen met de huidige kiesmannen de besluiten in de ledenvergadering. Elk NPO-lid kan zich aansluiten bij twee van de secties waarin zijn/haar stem gehoord wordt. Elke sectie behartigt de belangen van haar achterban en dient voorstellen in voor op de ledenraad. Met die wijziging worden de liefhebber en het spel leidend. Het vervoer vervult daarbij een ondersteunende rol om de sport mogelijk te maken. We willen spel bieden en daarvoor is transport nodig."
Enkele belangrijke vervolgstappen op chronologische volgorde
2017
- Postduivensport op lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed
- Liefhebber centraal door meer directe communicatie
2018
- Werkende secties/platformen
- Relatie met samenwerkende sportbonden (wedstrijden met dieren) inrichten met oog op de toekomst
- Real-time uitslagen
- Zichtbaarheid en herkenbaarheid in de samenleving, inrichting Museum van de Nederlandse duivensport
2019
- Integratie logistiek
- Vlieggebieden Nederland – lossingen in de lengte – overkoepelende uitslagen
- Internationale samenwerking
- NPO is klaar voor organisatie van Olympiade nieuwe stijl in 2023
2020
- Daling van het ledenaantal is gestopt
- Digitale aansluiting met de samenleving
- Wedstrijden zijn door iedereen te volgen met smartphones
- NPO is een volwaardige partner binnen de NOC*NSF-koepel
2021
- Optimalisatie
- Stabiel/licht groeiend ledenaantal
- De duivensport heeft zich verbonden met de samenleving en heeft aansluiting gevonden met de stand van de techniek
- Duivensport is zichtbaar en herkenbaar in de samenleving
Congres tijdens de Nationale Dagen
Maurice heeft nog een noviteit te melden. Tijdens de Nationale Dagen, die in 2017 plaatsvinden op 9 en 10 december, zal op zaterdag in een aparte zaal een ledencongres plaatsvinden. Op die bijeenkomst zal het langetermijnplan van de NPO worden gepresenteerd. Alle aanwezige leden mogen stemmen over dat plan waardoor ieder lid direct inspraak krijgt in de besluitvorming.
Vertrouwen viert hoogtij
De voorzitter spreekt en straalt vertrouwen uit. Hij ziet een zonnige toekomst voor de duivensport. Een toekomst waar beter weerstand kan worden geboden aan maatschappelijke druk. Waar een negatieve houding een positieve wending heeft gekregen. Waar samenhorigheid en samenwerken vanzelfsprekend zullen zijn. En waar de liefhebber en de postduif centraal zullen staan en de sport nog altijd betaalbaar zal zijn. Concoursen worden groter en zullen de afdeling overstijgen. Een sport met competitiekansen voor iedereen. Elke liefhebber heeft kansen op een deelname aan een Olympiade. Een Olympiade waar hij Nederland graag nog eens ziet winnen. Iets waar ook de voorzitter vertrouwen in heeft: "Omdat we gewoon de beste duiven hebben."
Het gesprek met Maurice van der Kruk heeft nog maar eens bevestigd dat de NPO over een bewogen voorzitter met passie voor de duivensport beschikt. Een voorzitter met een missie die de naam GPS 2021 draagt. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar de toekomst. Het woord is aan de kiesmannen. Trappen we af?