- woensdag 15 maart 2017
We zijn half februari, de wisselvalligheid van het weer heeft zijn invloed op onze gemoedgesteltenis…
Maar de natuur moet nu stilaan gaan herleven, dat voelen we aan de kriebels in ons lijf. Ja, het Voorjaar en de Lente, waarin zoveel voornemens worden geuit, staan voor de deur
Bovendien heeft de ophokplicht gezorgd voor heel wat hinder bij de gewoontes in de verzorging van onze duiven. Hopelijk komt hierin toch vlug verandering. Jonge duiven moeten naar buiten omdat jong geleerd ook oud gedaan is. Het is helemaal geen sinecure om zowel de oude- als de jonge duiven op het hok te laten vertoeven.
Hiernaast enkele foto’s van onze jonge duiven 2017, een paar dagen vóór de ophokplicht.
En ge zou zeggen : we gaan nu vlug profiteren om de vaccinaties te laten uitvoeren. Maar bij temperaturen van om en bij het vriespunt kunnen dergelijke , reeds geplande inentingen een nefaste invloed hebben op de efficaciteit van de entstof. En toch dienen deze zohaast mogelijk te worden uitgevoerd met het oog gericht naar het speelseizoen dat met rasse schreden nadert.
Nu… het is wat het is… Voor iedereen gelijk en dus maar hopen dat het morgen beter wordt.
De Olympiade in Brussel ligt ook al achter ons. Om eerlijk te zijn, wat anderen er ook van zeggen, voor ons is de Olympiade in Brussel gehouden op 27-29 januari laatstleden, succesvol verlopen en mogen de inrichters zich gelukkig achten en zich ook beloond zien voor al de intense inspanningen die hier op voorhand aan vooraf zijn gegaan . Ondanks het wegvallen en de afwezigheid van enkele landen uit het Oostblok wegens de vogelgriep, is en blijft een dergelijk evenement voor herhaling vatbaar. Immers de toekomst behoort aan de durvers. Na de toewijzing voor de inrichting van de Olympiade in 2019 aan Polen, deden ook Chinese Taipei (Taiwan) en de P.R.China een bod naar het inrichten van de Olympiade in 2021.Maar aangezien beide entiteiten momenteel geen waarborg kunnen geven dat de Olympische Kampioenen duiven uit verschillende landen zouden kunnen terugkeren naar hun land van herkomst, werden deze kandidaturen niet weerhouden.
Intussen is 2 februari(O.L.Vrouw Lichtmis) ook al een paar weken voorbij. Vele jaren geleden was 2 februari de geschikte datum om de duiven te gaan koppelen. En de jongen hieruit geboren kon men ook spelen tot begin september. En een Nationale vlucht uit Angouleme:+- 600 kilometer was geen probleem voor deze van destijds niet verduisterde jonge duiven. De meeste van deze met succes gespeelde jonge duiven waren echter wel gekoppeld aan een oude partner , op nest gebracht en gingen op jongen van een dag of tien oud naar die laatste Nationale vlucht op het programma.
Terugkeer naar een Duivensport zonder het gebruik van Antibiotica :
Er zijn nog steeds liefhebbers die hier hun eigen mening over hebben. Natuurlijk speelt het gemoed en de geestestoestand van de melker hierin nog een te grote rol. Zeg nu zelf dat je het niet ziet zitten, dat je er met achterdocht naar uit kijkt. Weet je wat dat voor een man betekent? Die twijfel ? Is het wel zo of is het niet zo.Als je twijfelt of je vrouw of lief vreemd gaat achter je rug. Je bent er niet zeker van, maar je hebt sterke vermoedens, je twijfelt…dat is toch moordend… Bij duivenmelkers is dat niet anders : geen Antibiotica meer, kan dat wel? Aan al die twijfelaars wil ik het volgende aanraden en voorstellen: neem de tijd om het pas onuitgegeven naslagwerk van COMED (R.S.M.) betekent zoveel als : Resistentie, Selectie, Methode, van A tot Z door te nemen. Je vindt het hierbij gevoegd volledig in PDF vorm, eenvoudig in bediening, overzichtelijk en vooral Wetenschappelijk ondersteund, een verrijking voor iedereen, zeker weten.
Klik hier voor de brochure: NEDERLANDSE versie (PDF) – ENGELSE versie (PDF)
En voor hen die graag de brochure in boekvorm in handen willen krijgen, zij kunnen die gratis bestellen en bekomen op eenvoudig verzoek, gericht aan :
COMED
O.L.Vrouwstraat 2
B-3730 Hoeselt
Tel. +32 (0)89 51 01 35
Fax +32 (0)89 49 29 52
E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Web www.comed.be
Reeds voorhanden : Naslagwerk (brochures) in het Nederlands, Engels en Duits. De Franse versie loopt ook kortelings van de pers…
Aan u nu om er je voordeel uit te halen…
Uit goed ingelichte bron vernomen :
Bij onderzoek van duiven, in quarantaine levend, voor verzending naar het Buitenland blijkt dat er geregeld duiven bij zijn die positief testen op CHLAMYDIA. Een seksueel overdraagbare ziekte, die zowel bij vrouwen als bij mannen kunnen voorkomen. De meeste vrouwen weten niet eens dat ze dit hebben omdat ze er weinig last van ondervinden. Maar ook duiven schijnen er mee besmet te kunnen zijn.
En wat konden we beter doen dan onze Wetenschapper hierover aanspreken? Hieronder integraal zijn standpunt en uitleg :
Chlamydia:
De ziekte is een onderdeel van een complexe problematiek en vaak vermengd met die van andere aandoeningen. (E.Coli, Herpes) die mede voor uitbraken kunnen zorgen.
Bloedzuigende parasieten zijn ook sterk verdacht als overdragers.
Jonge duiven zijn er gevoeliger voor dan oude.
Wekenlange kuren met antibiotica (tetracyclines) zijn voorbijgestreefd wegens zeer beperkt effect en vooral zware gevolgen voor de conditie.
De ziekte (one eye cold) is wijd verspreid en door herbesmettingen in de korven (drinkwater) wordt het vechten tegen de bierkaai.
Niet veel tegen te doen tenzij de Comed methode volledig toepassen, die veruit de beste waarborg blijft om boven deze problematiek uit te stijgen.
Naast de CUROL, WINMIX en RONI consequent dagelijks te geven, zal het bijkomend gebruik van Stopmite en de Cleanproducten de verspreiding beletten en een volledige controle mogelijk maken.
Vaccinaties:
Ik baseer mij op vaststellingen die ik verneem door met veel liefhebbers van gedacht te wisselen.
Qua timing zijn er geen studies over welk het beste moment is om te vaccineren?
Er zijn zo veel methoden als er dierenartsen zijn. Het is trial and error.
PMV is sowieso verplicht bij wet.
Meesten doen het van af 30-35 dagen
PMV ofwel PMV-Herpes combinatievaccin?
Ik hoor ter zake tegengestelde reacties. Sommige dierenartsen vertellen mij dat het beoogde effect op Herpes er niet uitkomt.
Daarna volgen alle andere entingen met minstens steeds 2 weken ertussen.
Goede liefhebbers bevestigen me dat elke vaccinatie de duif iets meer weerstand geeft en sterker maakt.
Zeker nog nodig:
Paratyfus: best levend vaccin, want de hulpstoffen gebruikt bij de dode entstof zijn gevaarlijk met felle ent-reactie
De entreacties zijn bij Paratyfus, ook bij levend vaccin, best heftig: duiven zijn echt groggy.
Pokken: Slowaakse entstof in de nek.
Vaccineren is de ziektekiemen in dode of verzwakte vorm inspuiten, zodat het lichaam hierop reageert (immuunrespons).
Als alles goed verloopt krijgt de duif een klein beetje de ziekte (enteractie) terwijl ze er de specifieke afweerstoffen tegen aanmaakt (1 a 2 weken) om er daarna sterker voor te staan.
Je moet wel kieskeurig zijn qua vaccin dat je gebruikt.
Als het vaccin (soms gezien met Amerikaanse pokken) niet genoeg geïnactiveerd is, heb je meer nadeel dan voordeel. (Zware en beschadigende entreacties , difterie, etterende knobbels etc… en traag in conditie komen in het begin van het seizoen.)
Kortom gewoon zien dat je vóór het seizoen begint en met alles op tijd klaar bent zodat er geen nasleep van reacties is.
Dat is zo iets waar vb. en veearts een goed zicht op heeft, ik niet.
Ik kan tgv de wetgeving niet rechtstreeks met de liefhebber handelen in deze entstoffen.
De dierenarts moet bij wet aankopen en zelf enten.
Naar de dierenartsen toe is de handel ook niet eenvoudig qua buitenlands entstoffen(veel administratieve, organisatorische en logistieke problemen, onduidelijke beschikbaarheid, gecombineerd met vervaldatum, dus ook vaak stock moeten weggooien…)
Veel succes!
Met genegen groet.
Jean-Louis Jorissen
Tot daar dus onze Wetenschapper…
En nu nog wat over het zo gezegde zwakke geslacht :
Over vrouwen gesproken : van hen hebben we het laatste nog niet gehoord of gezien.
Want wat de techniek en genotsbeleving betreft in een gecoördineerd huwelijksleven beseffen vrouwen maar al te best dat ze steeds nog wat bij kunnen leren. Het is waarschijnlijk daarom ook dat ze storm liepen voor de verfilming van het eerste boek (Trilogie): “Vijftig Tinten Grijs.” En dat ze dat opnieuw doen vanaf de eerste dag om de tweede film :”Vijftig Tinten Zwart” te gaan kijken, onlangs in de meeste bioscopen aangeboden. Vrouwen die begeesterd zijn om te zien hoe de twee hoofd personages Christian Grey en Anastasia Steele hun liefdesleven intiem met elkaar delen. Je kan hen behoeftige vrouwen noemen die zuchten en op zoek zijn naar een meer verfijnde benadering in hun liefdespel. Deze stuwende drang om meer te weet te komen over het klaarkomen is voor hen een onvoorziene, absolute en ongerijmde beleving die onvoorspelbaar is, met geen woorden te omschrijven, maar die in feite wel een ervaring blijft die steeds berust op maagdelijkheid.
Maar ook voor mannen is er werk voor de boeg : Want in een publicatie lees ik dat “hooguit de helft van de vrouwen een orgasme bereiken… Het ganse artikel krijg je volgende maand onder ogen…
Zit er aan te komen :