Kees Droog uit Andijk
Nationaal en Internationaal winnaar Pau ZLU.




De internationale wedvlucht vanuit Pau kende dit jaar een nieuw record en in dit zowel in de nationale als internationale deelname. Nationaal waren dit er 351 en internationaal liefst 869 duiven meer dan verleden jaar. Nationaal stonden er nu 3.784 en Internationaal 9.932 duiven ingetekend.
Helaas had het slechte weer in heel Europa het duivenwekend weer in haar greep. Er moest dan ook twee keer uitgesteld worden. Op zondag morgen 19 juni waren de omstandigheden en vooruitzichten beter en kon er om 8.20 uur onder goede condities worden gelost. Er stond een kalme wind uit de westelijke hoek. Later die dag zou deze draaien naar Zuid-West. In Frankrijk arriveerde de eerste duif bij Gerard en Zoon Ledoux uit Rollet, even boven Parijs. Hun duif had de 734 km afgelegd met een snelheid van 1149 m/min. In België opende Petteau Choquet uit Havinnes de meldingen om 21.14 op 862 km. Het meeste van de gemelde duiven zat duidelijk aan de westkant. Vreemd met een kalme westelijke wind op de vluchtlijn. De draaiende wind zal de westelijk gelegen liefhebbers later voordeel geboden hebben Zondag avond hadden in Nederland 30 hun hok bereikt. Ook in de nachtelijke uurtjes van zondag op maandag arriveerden er duiven op diverse plaatsen. Het was toch wachten tot de maandag morgen om uiteindelijk de overwinnaar te zien verschijnen in de kop van Noord Holland. En dit bij niemand minder dan de nationale winnaar van Barcelona 2015, n.l. Kees Droog uit Andijk aan het IJsselmeer. Kees klokte zijn winnende duivin, welke de toepasselijke naam kreeg van “Queen of the Night", om 4.24.19 op een afstand van 1127,502 km. Dit gaf een winnende snelheid van 1282,71 m/min. Goed voor de nationale en internationale overwinning. Kees had 11 doffers en 10 duivinnen mee en weet er 9 in de prijzen te pakken. Het waren veelal de duivinnen welke zich melden. Kloktijden om 4.24 – 7.16 – 8.11 – 8.56 – 9.06 – 9.16 – 9.49 – 10-13 en 10.47 uur.

“Queen of the Night" de winnares
De nationale/internationale winnares draagt ringnummer Nl13-1112226. Ze kreeg de naam “Queen of the Night". Kees was om 4 uur opgestaan. Het was er zwaar bewolkt en er viel wat motregen. Toen hij buiten kwam zag hij op het rennetje een duif zitten en dat was wel even schrikken. Het was nog goed donker. Hij had nog even de tijd eer de neutralisatietijd verstreken was en ervaring had hem geleerd heel voorzichtig te doen om de duif in het donker niet te laten schrikken. Heel kalm en rustig plaatste hij een duif in de ren. Toen ze deze waarde kwam ze snel binnen liep. Kees had zijn groep voor Pau op nest gebracht en allen zaten op de dag dat ze de mand ingingen te broeden op eitjes van ca. 13 dagen. De vader is de kras doffer met de naam “Ad Rem" en ringnummer Nl11-1606308. Hij is afkomstig van clubgenoot Fre de Boer uit Boverkarspel. Hij stamt uit de “Gouden 10" welke in 2010 o.a. de 1e Nat. Cahors en 7e Nat. Bordeaux won. Hij zat gekoppeld tegen een duivin van Nico Volkers uit Bergen (“Dalton"x “Tramp"). “Ad Rem" is vader van o.a. de 6e Nat. Pau ‘15 en nu vader 1e Nat. en Int. Pau 2016.
De moeder is een donkerkras duivin afkomstig van Jelle Jellema uit Steggerda uit diens “Hellas", welke o.a. een 4e Nat. Limoges ‘08 en 7e Nat. Bergerac ‘06 op zijn palmares heeft staan. (Uit “Snip" x “Saffier") “Hellas"zat gekoppeld tegen een dochter van de stamdoffer “Zwart Goud" Op de palmares van “Queen of the Night" staan o.a. een 115e en 189e Chateaudun en 133e Sablis (Afd. 6) als voorbereiding op de ZLU vluchten. In 2015 vloog ze de 1179e Nat. Perpignan (5589 d) om nu zowel Nationaal als Internationaal Pau ZLU te winnen tegen 3.784 resp. 9.932 d.
Bloembollen broeierij.
Kees, momenteel 53 jaar werkt samen met zijn echtgenote Annelies in hun tulpenbroeierij op het erf van zijn ouderlijke huis in Andijk, gelegen aan het IJsselmeer. Toen hij 12 was kwam hij in aanraking met de duivensport via de vader van een vriend. Het boeide hem meteen en liet hem daarna niet meer los. Al snel zaten er duiven bij zijn ouders thuis. Toen hij een eigen huis betrok ging hij er meteen verder met de duivensport. Hoofdzakelijk op de programmavluchten en was al snel de kampioen van de Fondclub Noord-Holland. Toen hij eenmaal een Bergerac meespeelde voor het generale kampioenschap en er vroeg op speelde, was hij gewonnen voor de fond. Aanvankelijk de middaglossingen. In 1996 kwam hij terug op zijn roots en nam er het bedrijf van zijn ouders over, de broeierij van tulpenbollen. Hier bouwde hij samen met een duivenmaat in 2011 een nieuw en eenvoudige maar doelmatig hok. In de beginjaren bezat hij een soortgelijk hok en vloog er hard op. Hij paste nu weer hetzelfde principe toe. Het hok voor de vliegduiven heeft 7 afdelingen van elk twaalf bakken. Diepte van het 2 meter 40 met lessenaars dak met golfplaten en staat gericht naar het zuiden. Binnen een naar boven schuin oplopend plafond en dit tot de helft van de diepte van het hok. Aan de voorzijde eveneens een strookje dicht. Verder open en ook onder de golven van het dak aan de voor en achterzijde open. Aan de achterzijde een schuine plank om inregenen te voorkomen. En het hok voldeed meteen. Diverse afdelingen zijn voorzien van een rennetje. De duiven waarmee hij op de fond startte kwamen in eerste instantie uit een doffer welke stamde uit twee duiven van Wim Muller welke gekoppeld stond tegen een duivin van het soort van Wanrooy. Hieruit kweekte hij een hele serie teletekst vliegers. D.m.v. inteelt heeft hij dit soort een beetje bewaard om door zijn duiven heen te kruisen. Er werden daarnaast verder duiven aangeschaft bij o.a. Theo Streefkerk (Ameide), Gebr. Bruggeman (Assendelft), Cees van der Laan en Cor Schermer (beiden uit Castricum), Bennie en Loes Homma (Balk), Jan Roelofs (Alkmaar), Jelle Jellema (Steggerda) en Fre de Boer (Bovenkarspel). De laatste aanwinst is een kleinkind uit de “New Laureaat" van Batenburg/Pipa. In 2014 besloot hij dan te gaan vliegen op de ZLU vluchten en dit al meteen met veel succes. Getuige zijn o.a. zijn 1e Nationaal Barcelona en diverse keren in de top tien van een ZLU vlucht. De duiven van Cees van der Laan, Jelle Jellema en Fre de Boer vormen een beetje de basis van zijn fondkolonie.
Uitsluitend nestspel.
Kees heeft 21 kweekkoppels en vliegt met 48 koppels oude duiven. Deze speelt hij alleen op de ZLU vluchten. Veelal zijn dit er twee gezien hij vliegt op een van de verste afstanden. De duiven welke Barcelona vliegen gaan afhankelijk van de zwaarte slechts eenmaal mee. Daarnaast zitten er 24 koppels jaarlingen. Deze vliegen allen enkel mee op Agen ZLU. Alle duiven worden op diverse neststanden gespeeld. Als opleiding vliegen alle duiven een aantal programma vluchten, liefst tot 600 km en de jaarlingen zelfs twee keer tot 600 km. Doch dit jaar is er wegens het slechte weer, het afgelasten en terugrijden van de duiven naar kortere afstanden maar weinig van voorbereiding tot de grote vluchten terecht gekomen. Zo had de groep welke naar Pau ging slecht als verste afstand een vlucht van 410 km gevlogen. Kees was bang dat het niet voldoende zou zijn om goed te vliegen op Pau. Maar nu blijkt het dat het ook zonder de nodige voorbereiding kon op deze nationale Pau. Soms gaan de duiven op woensdag ook nog week mee voor een lapvluchtje vanuit Hank, verzorgt door Ewout van der Weijden uit Hoorn. Het tulpenbollen broeibedrijf vergt vele uurtjes van Kees en daardoor moet hij de verzorging van zijn duiven beperken tot het hoognodige. Dus is er voor een simpele en eenvoudige verzorging gekozen. In de vliegperiode krijgen de duiven volle bak Variamax van Mariman. Voor de vlucht geeft hij als toemaat enkele dagen een mix van vetrijke producten zoals pinda‘s. Tovo en snoep. Bij thuiskomst geeft hij graag van de emmer van Patagoon. Niet dagelijks want ze zouden het alleen maar gaan eten. Grit staat er altijd tot hun beschikking.
In aller eenvoud
Medisch is het al even eenvoudig. Voor het begin van het seizoen gaat hij met een aantal duiven naar dierenarts Venema in Putten voor een complete controle. Als er niets wordt gevonden, wordt er ook niet verstrekt en ook niet preventief gewerkt. Alleen een kuur tegen het geel op eitjes en in het vliegseizoen alleen iets als Kees het echt nodig acht. Hij is niet in om de duiven medicijnen te verstrekken als het niet direct noodzakelijk is. In de verzorging- en trainingstijd kijkt hij niet op een uurtje en zeker in de winterdag niet als de broeierij van de tulpenbollen zijn hoogtij viert en vele uren gedraaid moeten worden in het bedrijf. In de vroege ochtend gaan alle oude duiven er verplicht uit en de klep gaat dan dicht. Kees laat ze dan hun gang gaan want verplicht trainen lukt niet zo goed. Daarna gaan de jongen los en aansluitend de jaarlingen. Zijn de jaarlingen weer binnen dan gaat de klep van de oude duiven weer open en zijn ze vrij voor de dag de rest van de dag om in en uit te vliegen. Dat het op die wijze ook kan en goed gaat bewijzen zijn prestaties na zijn start in 2014 op de ZLU vluchten wel.
De top van de uitslag, daar gaat het om.
Zo won hij in 2015 de volgende top 100 plaatsen in de vluchten van de nationale ZLU: 6e Pau (3433 d) – 71e Agen (6638 oude d.) en 15 prijzen v.d. 30 d. – 1e en 89e Barcelona ( 5163 d) en 6 prijzen van de 13 d. – St. Vincent 8e en 20e (3714 d) en 9 prijzen v.d. 20 d. – 78e Narbonne (5338 d) en 10 prijzen v.d. 14 d. – 9e, 18e, 35e en 40e Marseille (5589 d) en 11 prijzen v.d. 25 d. In 2015 en 2016 op rij een 1e Nationaal en zelfs een keer een 1e Internationaal winnen is geen sinecure. Bij het opmaken van deze reportage was er die avond inmanden voor Agen ZLU en heeft Kees er een flinke ploeg van 30 ouden en max 42 jaarlingen zitten gereed. Wellicht weer een topuitslag?. Als alles mee zit zal hij er zeker weer staan. Met het winnen van een nationale en zelf internationale overwinning kun je echt van de duivensport genieten en dat doet Kees dan ook zeker met volle teugen. Met dergelijke uitslagen kun je zeker verknocht raken aan de duiven en de duivensport.


Marcel Görtzen
 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
21 september 24
Als ik dit schrijf is het vluchtseizoen nagenoeg voorbij en kunnen we de duiven volledig gaan ondersteunen voor de rui. Zelf geef ik mijn duiven in deze periode de drie basisproducten die de duiven...

Columnist in Spotlight

peter hok
02 november 24
Het blad valt van de bomen en dan gaan we snel...
peter hok
26 oktober 24
Gisteravond was ik bij de vergadering van onze...
peter hok
19 oktober 24
De kweekduiven zijn ver klaar met de rui en de...
peter hok
12 oktober 24
Richting de winter beginnen alle veilingen weer....
peter hok
05 oktober 24
De zon scheen, dus heb ik de hogedrukreiniger...
peter hok
28 september 24
In Op (de) Hoogte las ik het stukje over de...
peter hok
14 september 24
Het laatste vluchtweekend staat voor de deur....
peter hok
07 september 24
Wij hadden met de jonge duiven een tussenvlucht...
peter hok
31 augustus 24
Zoals zo vaak treffen we aan het einde van het...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new Promo185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Promo185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Promo185x75new GJBeute185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Windy.com

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40