- zondag 25 juni 2017
Maandag 20 juni is het zover, op één van de langste dagen van het jaar korven we in voor het grootste ZLU concours van het jaar Bordeaux/Agen. Belangrijk voor ons is het weer en nog meer de betrouwbaarheid van de weersvoorspelling. Via meteofrance.fr kan je ruim van tevoren het weer voor een week later inschatten. Waarom belangrijk? Als het zeer warm wordt met harde kopwind en/of onweer dan doen we nauwelijks jaarlingen mee. Zoals het er nu voor staat gaan er 16 ouden mee, vier meer dan vorig jaar. Wij realiseren ons dat een uitslag als vorig jaar bij de ouden er niet in zit. In 2015 hadden we er dus 12 mee, 9 in de prijzen en we startten met 1e en 8e nationaal! Dat was echt te mooi om waar te zijn en geloof ons daar genieten we nog steeds van. Helaas was Peter, door een file, net te laat voor de aankomst van Ballotelli maar ik mocht hem van ver de laatste paar honderd meter van zij triomftocht zien vliegen. Wat een beleving!
Echter dit jaar begint iedereen weer op nul en is het afwachten of de duiven op tijd in vorm zijn en ook ben je wel wat afhankelijk van de wind en ligging. Op juiste moment de duiven in juiste vorm te krijgen vinden wij niet eenvoudig. Daar doen we alles aan maar valt soms niet mee. Hierbij onze voorbereiding. Gekoppeld werd er half februari. De meeste koppels brachten twee jongen groot. Alleen van de toppers werd nog een koppel eieren overgelegd naar de kwekers. De rest ging, toen de jongen een dag of 18 waren, op weduwschap. Na verloop van tijd zat alles, tijdelijk, op weduwschap. Dan kan het invliegen beginnen. De eerste zes vluchten is alles mee geweest. Normaliter gaan de duiven voor Bordeaux/Agen die twee jaar of jonger zijn mee naar de eerste dagfondvlucht. Duiven van drie jaar of ouder krijgen meestal alleen twee midfond vluchten. Dagfond kon dit jaar helaas niet, Bordeaux/Agen is een weekje eerder dan afgelopen jaar. In voorgaande jaren koppelden wij de duiven voor Bordeaux/Agen na die eerste dagfond vlucht. Dan zaten ze precies op kleine jongen bij inkorving. We spelen ze graag op Bordeaux/Agen op kleine jongen dus werden ze een week eerder gekoppeld. Omdat ze een week dan jagen en leggen zou de dagfond moeten worden overgeslagen. Achteraf maakte dat niet uit omdat die vlucht bij ons in Noord-Holland werd afgelast.
Weekend daarna was ook niet best. Het ziet er naar uit dat de alle duiven voor Bordeaux/Agen het moet doen met slecht een vlucht van 323 km al maximum. Ben benieuwd. Allemaal op kleine jongen, tussen de 2 en 5 dagen oud. De zaterdag, tien dagen voor inkorving, gaan ze nog mee op midfondvlucht. De zaterdag voor inkorving brengen we ze meestal zelf weg op zo‘n zestig kilometer. Dan doen we mede omdat onze nestduiven niet bijzonder lang trainen, dus een keer extra lappen is dan volgens ons nodig. De laatste twee/drie dagen krijgen ze volop voer, vetrijk daarnaast hennep, snoepzaad, witzaad, pinda‘s. Dag voor inkorving en soms ook twee dagen een ornislijmpilletje. Een week daarvoor zijn ze uitgerookt met een blokje.
We wensen iedereen een mooie vlucht en veel succes!
Michel en Peter.
Het was dit jaar aanvankelijk de bedoeling om mijn gehele vliegploeg op nest te spelen, maar door een behoorlijk overtal aan doffers, heb ik besloten om de duiven weer op weduwschap klaar te stomen voor de vluchten met morgenlossing. Het is de bedoeling om dit jaar aan Agen ZLU deel te nemen met een ploeg hoofdzakelijk bestaande uit jaarling en 2- jaarse duivinnen. De 2-jaarse hebben vorig jaar ook Agen en Marseille gevlogen op weduwschap. De jaarlingduivinnen werden in hun geboortejaar een vijftal keer gespeeld tot 250 km. Dit jaar worden ze zo vaak mogelijk gespeeld. In het begin van het seizoen op eitjes en later op een jong. Dit jong brengen ze samen met hun partner groot. De koppeling vond plaats half Maart. Toen de duivinnen voor de 2e maal hebben gelegd, werden na enkele dagen broeden de eieren weggenomen. Hierbij wordt niet gekeken op de duur van het broeden, dit varieert .Vanaf dit moment zit de boel op weduwschap. De jaarling duivinnen vliegen dit weekend ( 4 en 5 Juni ) Lorris, dit is een dikke 400 km. De 2-jaarse vliegen in hetzelfde weekend Valence, dit is ongeveer 670 km.
Prestaties op Valence als volgt, 10 – 49 – 135 – 179 – 271 – 338 – en 569. De duiven zijn eind Mei gecontroleerd door dr. Schroeder, en er werd niks gevonden wat betreft wormen, coccidiose of trichomonen.
Ze zullen dus dit betreffende weekend vliegen zonder medicatie gehad te hebben tot nu toe in 2016.
Na dit weekend worden ze nogmaals gecontroleerd, wordt er dan wel iets aangetroffen, dan zullen er in samenspraak met dr. Schroeder maatregelen genomen worden. De duivinnen trainen alleen in de avonduren, het liefst een vol uur. Indien nodig wordt de vlag gehanteerd. Als me de trainingsarbeid van de dames niet bevalt, zal ik niet schromen om ze in de mand te steken. Ze worden dan weggebracht, zover, dat ze een uur moeten vliegen om thuis te geraken. Naar windrichting wordt dan niet gekeken, ze zullen zelf hun weg moeten zoeken. Om ervoor zorg te dragen dat de dames niet onderling gaan paren worden ze overdag opgesloten in een open ren voor hun afdeling, naar het weer kijk ik dan niet. Het spel met duivinnen op weduwschap is behoorlijk arbeidsintensief, maar als de kwaliteit er is, en de forme op het juiste moment aanwezig, kan men er veel plezier aan beleven. Of dat dit jaar weer het geval zal zijn weten we over enkele weken.
Iedereen veel succes, en vooral plezier, gewenst het komende fondseizoen!
Lei Martens, Meers -ELsloo.