- zaterdag 16 december 2017
Steenwijk/Kallenkote - De Maargies Hoeve in Kallenkote heeft al sierduiven. Volgend jaar komen daar ook postduiven bij.
Jannes Mulder maakte zich er sterk voor dat deelnemers van de zorgboerderij jonge duiven bij wedstrijden kunnen laten vliegen. Via een facebookactie lukte het de bekende presentator èn duivenliefhebber uit Steenwijkerwold een postduivenhok te regelen. Nu nog een duivenklok en duivenvoer.
Sportgala
Het begon op de receptie van het Sportgala Steenwijkerland. Jannes Mulder sprak daar met zorgboer Lu Nijk en deelnemer Stefan Bartels van De Maargies Hoeve. Het gesprek kwam op postduiven, een grote liefhebberij van Mulder en Bartels, die beide lid zijn van Postduivenvereniging De Doorzetters in Steenwijkerwold.
Volgens Mulder kwam Bartels op het lumineuze idee om met een team van deelnemers van De Maargies Hoeve mee te gaan doen aan wedstrijden. Het balletje ging verder rollen, toen Mulder op een facebooksite van duivenliefhebbers een oproep deed. Mulder vertelt: 'Evert Moorman uit Zwartsluis reageerde dat hij wel een duivenhok beschikbaar wilde stellen.' En Benno Hellinga, directeur van G. Hellinga B.V., toonde zich afgelopen week bereid om het duivenhok naar de Maargies Hoeve te transporteren. De Rabobank zei toe dat ze wilde participeren met middelen.
De leden van de Postduivenvereniging De Doorzetters reageerden ook enthousiast toen Mulder hen vroeg om allemaal twee jonge postduiven beschikbaar te stellen. De vereniging maakt bovendien de deelnemers Van Team De Maargies Hoeve gratis lid en nodigt hen uit een colaatje in het verenigingsgebouw te komen drinken. Lid Willie Gaal heeft zich al aangemeld als coach van Team De Maargies Hoeve.
Opknappen
Het duivenhok, dat ongeveer 2 meter breed en 3,5 meter lang is, staat nu tijdelijk achter de koeienstal van De Maargies Hoeve. Volgens Lu Nijk is het een 'mooi klusje voor de deelnemers om het deze winter op te knappen.' De planning is om een aantal plankjes te vervangen en het opnieuw te verven. Het idee van het duivenproject juicht hij toe. 'Die betrokkenheid en verantwoordelijkheid voor de duiven, daar worden ze sterk van,' motiveert hij.
Bartels kan dat beamen. 'Duiven hebben structuur nodig, je moet hun hokken schoonmaken en ze op een vast tijdstip voeren.' Lachend voegt hij daaraan toe: 'Het is net als bij de koeien op De Maargies Hoeve, die moet ik elke keer op dezelfde tijd melken.' Ook volgens Mulder kunnen de deelnemers veel leren van het duivenproject. 'Met de duivenwedstrijden winnen ze prijzen, maar ze leren ook omgaan met verliezen en teleurstellingen.'
Die wedstrijden voor jonge duiven worden eens per week gehouden tussen half juni en half augustus. Daarnaast gaan de deelnemers van Team De Maargies Hoeve meedoen aan een interne competitie. Mulder legt uit dat er voor die tijd flink getraind moet worden: 'De deelnemers maken de jonge duiven handtam en geven ze vliegles.' Stefan vult aan: 'Eerst laten we ze los vanuit het hok en daarna gaan we steeds verder weg.' Mulder weet dat de jonge duiven bij wedstrijden tot wel 300 kilometer gaan vliegen. Per vrachtauto worden ze in manden naar de losplaats toegebracht. 'Duiven zijn topsporters!'
Sponsoractie gaat door
Zodra het duivenhok is opgeknapt, krijgt het een plaats naast het kerkje van De Maargies Hoeve. Nijk is optimistisch: 'Daarna bouwen we een prijzenkast voor alle bekers die gewonnen worden.' Mulder gaat ondertussen nog door met zijn sponsoractie. 'Ik heb al contact gelegd met de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO), zij helpen bij het vinden van een duivenklok.' Verder zoekt de duivenliefhebber nog leveranciers van duivenvoer. En Mulder en Nijk hebben nu al bedacht om alle gulle gevers en andere betrokkenen uit te nodigen op de laatste vliegdag in augustus komend jaar. 'We organiseren dan een barbecue en wachten samen de duiven op.'
Bron