- maandag 08 januari 2018
Koster-Sommeling, Delft winnen een loodzware editie van Barcelona
Voor de echte liefhebbers is Barcelona een meerjarenplan. Alles is tot in de puntjes voorbereid en alles staat in het teken van deze ene vlucht. Vrijdag 7 juli was het dan zo ver. Om 09:05 werden de duiven in vrijheid gesteld aan de monstertocht die voerde over de Middellandse zee, of over de Pyreneeën om vervolgens via het bloedhete Franse land de koest huidswaarts te voltooien. De afstand is al een uitdaging, maar het zomerse weer deed er nog een schepje bovenop. De temperaturen liepen vrijdag op tot rond de 30 graden en dat had een impact op de vlucht.
De eerste duif viel ruim 24 uur later in Noord-Frankrijk en daarmee werd het duidelijk dat dit geen gemakkelijke editie zou gaan worden. Toen er zaterdag rond 12:00 nog steeds maar 1 duif gemeld was, werd de moeilijkheidsgraad nog maar eens extra verduidelijkt. Maar ineens was daar een melding vanuit Standaardbuiten. Om 12:58 klokte Leon Roks de snelste duif in het internationale veld. Het is tevens de enige Nederlandse duif die een snelheid wist te behalen van boven de 800 meter per minuut.
Op zaterdag wisten slechts enkele duiven het hok te bereiken. In de Fondclub waren dat 2 duiven. Familie Toom klokten om 21:16 een duif. Dat was in ruime mate niet voldoende om de winnende duif van Koster-Sommeling te verslaan. Zij zagen namelijk om 19:30 hun 14-1868536 arriveren, goed voor de overwinning in de Fondclub tegen 123 duiven en een 31e plek nationaal. Ook de 3e plek was voor de heren uit Delft. Hun 1e getekende wisten zij zondagochtend om 7:23 te klokken.
FONDCLUB GROOT ROTTERDAM 2017
Bert Koster en Mart Sommeling hebben beiden een passie voor de fondvluchten. Het kan hun niet zwaar genoeg zijn. En daarmee werd Barcelona een vlucht die op hun lijf geschreven was. De mannen spelen nu enkele jaren in combinatie met elkaar. De vliegduiven zitten op het adres van Bert. De kwekers vinden hun onderdak bij Mart. Bij de kwekers zien we voornamelijk bloedlijnen van Jan Ernest en van Van Wanrooy.
Bert heeft een beperkte tuin tot zijn beschikking en de hokken staan optimaal opgesteld. Het seizoen wordt begonnen met 80 vliegdoffers. Dit zijn hoofdzakelijk weduwnaars, maar ook een aantal paters. Dit omdat ze niet genoeg duivinnen hebben voor de doffers. Voordat het seizoen begint worden de vliegdoffers gekoppeld en mogen ze op eieren komen. Na 10 dagen broeden worden de geslachten weer gescheiden en begint het weduwschap.
De duiven trainen 2x per dag. Ook vroeg in het seizoen. Zo komt het in de lentemaanden voor dat de duiven in het donker naar buiten moeten. De training start namelijk al om 06:30. In het begin hebben de duiven daar weinig trek in. Maar als het eenmaal gewend zijn, hebben de duiven geen moeite om 's ochtends vroeg de donkerte in te vliegen. Omdat de paters soms druk op zoek gaan naar duivinnen, trainen zij maar 1x per dag. Zij vliegen 's middags hun rondjes. Het trainen is vrijblijvend. Ze trainen nooit lang, maar zijn over het algemeen wel heel actief.
De duiven gaan elke week de mand in. Ze moeten veel kilometers maken om goed voorbereid aan het fondseizoen te beginnen. Het eerste goede signaal kwam al op de eerste dagfondvlucht. De vlucht vanuit Blois was de eerste hete vlucht van het seizoen met een zuidoosten wind. Vele duiven hadden grote problemen, maar de duiven van Koster-Sommeling kwamen vlotjes naar huis. In het samenspel wisten namelijk 50% prijs te vliegen, waaronder enkele kopprijzen.
Naar de vluchten toe krijgen de duiven 1 week rust. Dit is voldoende om de nodige reserves op te bouwen. De duiven mogen elke dag eten uit een volle voerbak. Na 20 minuten wordt dit weggehaald. Zo hebben ze voldoende tijd om hetgeen eruit te zoeken wat ze nodig hebben. De mannen voeren met voer van Van Tilburg. Af en toe krijgen de duiven wat snoepzaad en uiteraard is er vers grit. Verder geen speciale mengelingen. Ook worden de duiven niet speciaal opgevoerd.
Op medische gebied is het ook simpel. De mannen gebruiken het liefst zo min mogelijk medicijnen. Ze komen slechts bij Van der Sluis voor de jaarlijkse enting tegen paramyxo en verder zien ze zelf wel of de duiven gezond zijn. Enkel in het stille seizoen wordt er gekuurd tegen paratyfus omdat dit toch een gevreesde ziekte is. Ter ondersteuning van de gezondheid geloven ze in de kracht van knoflook. Dat is dus ook regelmatig in het water te vinden. Het draait om goede duiven en een goede gezondheid. En verder moet je ook een portie geluk hebben.
De duiven worden simpel gehouden en worden zorgvuldig getest. Er is hier enkel plek voor de besten en deze methode werkt goed. Na 4x een 2e plaats in het seizoen2016, was het nu wel raak op de monstervlucht vanuit Barcelona. De mannen genieten van de duivensport, maar de duiven moeten wel op tijd komen. Want anders is er niks aan. Ongetwijfeld zal er in de toekomst nog de nodige succes behaald worden en kunnen de mannen blijven genieten.
Peter Sebel