- dinsdag 16 januari 2018
Grondstof in de kijker Vezels
Onder de groep sleutelvoedingsstoffen behoren ook
vezels.
Voedingsvezel kan worden beschreven als delen van plantaardige producten die het lichaam niet verteert.
Vezels zorgen voor structuur, textuur en ondersteuning van het voer.
Vezel is een complex koolhydraat.
Het reguleert de darmdoorgang, consistentie van de feces, darmflora en gezondheid van de darmen en tanden.
Dus:
Reinigen darm (zuiveren)
De doorstroom vertragen= meer opname uit grondstof
De mest vorm geven, constituent maken.
We onderscheiden twee soorten vezel: oplosbare en niet-oplosbare vezel.
Oplosbare vezel vertraagt de doorgang van voedsel door het verteringsstelsel
- Voorbeelden van oplosbare vezel zijn pectine en gomsoorten…
Onoplosbare vezel versnelt de doorgang van voedsel door het verteringsstelsel
- Voorbeelden van onoplosbare vezel zijn cellulose en tarwezemelen…
Beide types van vezels zijn in het voedsel in optimale verhoudingen nodig.