- zondag 25 februari 2018
Provinciaal Criterium Barcelona 2017 Sponsor: Sportblad de Duif Antwerpen
Provinciaal Criterium Barcelona 2017
De winnaar: “Second Speedy” bezorgt Wiel Scheijvens de winst uit Barcelona!
Als er een vlucht op de internationale fond-kalender met respect wordt uit gesproken dan is het wel de vlucht uit de Catalaanse hoofdstad Barcelona. Menig liefhebber is hier het hele jaar mee bezig en de koorts neemt meer en meer toe als we richting juli koersen.
Het had er alle schijn van dat het een zware vlucht zou worden, maar zo extreem als de Barcelona van 2017 is het allang niet geweest. Het duurde erg lang alvorens de eerste internationale melding bekend werd. In Nederland klokte Leo Roks uit Standaardbuiten om even voor enen zijn “Don Leo”, goed voor de internationale overwinning. Voor Limburg moesten we wachten tot 15:20 toen Tjeu Cox uit Stein het bal opende. Dit bleek later goed voor de 6e nationaal Barcelona. Als we dan zien dat dezelfde duif nog de 8e nationaal van Narbonne speelt mogen we langs deze weg Jeanne en Tjeu Cox zeker even in de bloemetjes zetten. Chapeau!! Maar zoals in iedere sport is het vaak baas boven baas. En dat geldt ook voor deze Barcelonaeditie. Om 15:47 valt de 1e getekende duif van Wiel Scheijvens in Thorn op de klep. In eerste instantie dacht Wiel nog dat het een duif was van DAX NPO. Maar al snel werd duidelijk dat superduif “Second Speedy” weer had toegeslagen. Er wordt vaak geschreven en gesproken over topduiven, nou dit is er eentje van de bovenste plank. Gaat u er even op het gemak voor zitten:
2013 Provinciaal Cahors 48e 3.000 d
Nationaal Cahors 180e 10.624 d
2014 Provinciaal St.Vincent 182e 2.718 d Nationaal St.Vincent 427e 9.757 d
Provinciaal Dax 5e 3.433 d
Nationaal Dax 15e 8.398 d
2015 Provinciaal Bergerac 2e 1.426 d
Nationaal Bergerac 91e 4.663 d
Provinciaal Tarbes 486e 2.125 d
Nationaal Tarbes 1141e 5.392 d
2016 Provinciaal St.Vincent 233e 1.613 d
Nationaal St.Vincent 914e 6.169 d
Provinciaal Dax 288e 1.483 d
Nationaal Dax 793e 4.616 d
Provinciaal Tarbes 37e 1.751 d
Nationaal Tarbes 60e 4.670 d
2017 Provinciaal St.Vincent 388e 1.639 d
Nationaal St.Vincent 1472e 6.228 d
Provinciaal Barcelona 1e 6.91 d
Nationaal Barcelona 5e 4.492 d
Internat. Barcelona 11e 17.094 d
“Een goede is een droom” zei een wijs man in het verleden. Als dit er geen is??!!!
En hij heeft het niet van vreemden! Zijn vader speelde al:
2011 Nationaal DAX 2e
2010 Nationaal St.Vincent 11e
Terwijl zijn moeder een kleindochter is van de “Casartelli” van Jan Corstjens eveneens uit Thorn. Nationale asduif 2004 en later Supervererver. Omdat de “Second Speedy” op de middaglossingen al vaak vroeg op de klep viel werd besloten om met hem een carrièremove te maken en hem in te korven, uiteraard als 1e getekende op de koninginnen klassieker! Als 5-jarige weduwnaar heeft hij deze opdracht met verve ingevuld.
De totale Barcelonaploeg van Wiel bestaat uit 6 duiven. Gekscherend zei Wiel aan de ringtang toen hij “Second Speedy” afgaf; “deze is al Thorn, dan zijn die andere 5 nog niet in Parijs” In Totaal vliegen 3 van de 6 duiven hun prijs. Ondertussen is “Second Speedy” verhuisd naar het land van de rijzende zon. Het typeert Wiel Scheijvens dat de eerste gedachte van hem was dat hij blij was dat “Second Speedy” weer thuis was, de 1e provinciaal en de 5e nationaal was toen op dat moment niet het belangrijkste gegeven.Bij thuiskomst was de doffer ondanks de moordende hitte nog topfit. Dit is hij altijd bij thuiskomst zegt Wiel. Het is eerder, net zoals zijn vader, een stille duif. Zeker buiten tijdens het “trainen” is het een duif die in het geheel niet opvalt door uitbundig te trainen of met een hoop praatjes. Op het hok is hij echt de baas over zijn eigen territorium. Een mooie uitspraak over “Second Speedy” van Wiel zal ik niet snel vergeten. Wiel zegt: je hoeft hem niet aan te kijken, hij kijkt jou wel aan!
In de toekomst is het de bedoeling om de toekomstige Barcelonavliegers op te leiden door ze als jaarling tot en met 3 jaarse de NPO vluchten te laten vliegen. Vervolgens kunnen ze hun examen afleggen op Barcelona. Wiel geeft aan dat er ook streng wordt geselecteerd op gezondheid en het gedrag van de weduwduivinnen. Een duivin welke niet driftig genoeg is wordt verwijderd. Hierin zit volgens Wiel geen karakter en hier wordt zeker op gelet voor de nakweek.
De basisduiven op het hok in Thorn komen van Jan Theelen, Lalieu van Dooren, Gebroeders Hagens, Ravelli-Ramakers, Jan Corstjens, M. Thijsen en A. Vorselen via H. Rous. Vooral een duivin van Willie Molin, uit zijn Souston Lijn, heeft geweldige duiven gegeven. Uit de goede komen de goede zegt Wiel! En wie durft hem in dit geval tegen te spreken?
Wat voeding betreft is het hier vrij sober in Thorn. Verschillende merken worden gemengd en daar moeten ze het mee doen. Aan opvoeren wordt niet gedaan, een pinda hebben zijn duiven nog nooit gezien. Wiel gaat uit van de allerbelangrijkste basis en dat is de goede duif! Qua gezondheidsbegeleiding is alles vrij summier, op 10 dagen eieren een geelkuur en eind mei iets voor de luchtwegen. Als je in juni nog moet gaan dokteren is het kwaad al geschied en ben je te laat aldus Wiel.
Wiel staat bekend als een echte verenigingsman. Hij is centrumleider, ringenadministrateur, leest klokken uit en springt overal bij waar nodig. Hij vindt het spijtig dat veel van het “gezinsgevoel” verdwijnt. Als je niet in de eerste 25 nationaal zit, hoef je ’s avonds niet meer de klok af te slaan! Hij mist het napraten met de liefhebbers, even babbelen over de vlucht en het feliciteren van de winnaar. Dit is inderdaad een stukje “duivensport” dat we op deze manier vaarwel zeggen. Wel geeft Wiel aan dat er niks boven gaat wanneer de duiven, zeker als ze vroeg zijn, vallen. Dit zijn de echte kippenvelmomenten en dan gaat de adrenaline met ons aan de haal.
Voor het einde van dit schrijven wil ik graag nog een anekdote die Wiel mij te kennen gaf. Enkele jaren geleden wilde het qua prestaties niet meer vlotten, en Wiel gaf in het lokaal aan onder andere Jan Corstjens te kennen dat er snel iets moest veranderen of hij zou er de brui aan geven! Een tijdje later stond Jan Corstjens bij Wiel op de stoep met een mandje jonge duiven. Een ervan werd de grootmoeder van “Second Speedy”. Duivensport zoals duivensport hoort te zijn!!!!!