Beste sportvrienden,

De duivensport is momenteel het spoor een beetje bijster. Ondanks de beste bedoelingen van de meeste duivenliefhebbers. Dat is wat we nu juist niet kunnen gebruiken in deze tijd dat de duivensport een uitstervende unieke sport aan het worden is. Willen wij met ze alle nog meerdere jaren kunnen genieten van deze sport zullen we allemaal (gezamenlijk) de schouders er onder moeten zetten. Dit zal vragen om een flinke omslag op de manier zoals we nu onze sport hebben georganiseerd. De tijd dat we voor een bekertje van een paar euro's alles deden is reeds ver voorbij.

De commercie viert momenteel hoog tij in onze sport. Daar hebben we allemaal aan bijgedragen door al jarenlang niets te doen aan eerlijker regels wat betreft de vluchten. De zogenaamde " Mega hokken" hebben kunnen ontstaan door de manier zoals de duivensport was en nog steeds is geregeld. En ik kan ze geen ongelijk geven hoe zij hun duiven houden, wij bieden ze met ons alle deze mogelijkheid.

Ook ik heb in het verleden in combinatie met mijn vader in het begin van het seizoen met wel eens 150 oude duiven gespeeld maar wij speelde toen wel alle vluchten van Duffel tm Barcelona dus moesten de fondduiven ook ingespeeld worden. Tevens kwamen we dan met ongeveer een 100 jongen (incl. de fondjongen) in het begin van de jonge duiven vluchten. Maar we deden ook in diezelfde jaren met max. 10 duiven mee op de meeste overnacht-fondvluchten en er werden meerdere kampioenschappen en ook duifkampioenschappen behaald en dit meerdere jaren en op meerdere niveaus. En ook daar zaten vluchten bij van 9 mee en 9 prijzen. En O wat waren we trots op dit soort uitslagen en niet op bv 60 prijzen van de 100 jongen te beginnen met de eerste prijs. Natuurlijk vonden we dat leuk maar dat gaf duidelijk een ander gevoel.

Wie van de echte fondliefhebbers weet nog de inschrijving van max. 2 duiven op Pau en een maximale aantal duiven over Nederland zodat de inschrijving soms binnen 1 a 2 dagen vol was. Je zorgde dat het geld op de eerste dag van de openstelling van de inschrijving via de bank direct werd gestort op de rekening van de ZLU (Ook dat ging niet zo vlot als tegenwoordig) En Pau was doen één van de mooiste vluchten met de beste duiven van de liefhebbers van de grote fond.

Natuurlijk weet ik dat de tijden veranderen en juist daarom is het nu tijd om de duivensport zo te organiseren dat er zoveel mogelijk liefhebbers op hun manier kunnen blijven genieten van hun manier van duiven houden maar dan wel in een zoveel mogelijke eerlijke sport.

Een verdere verdeling zal daarbij niet helpen we moeten allemaal met elkaar plezier blijven behouden in onze prachtige hobby of beroep. Dit geldt voor zowel kleine ,grote en megahokken, amateurs, profs, liefhebbers voor de snellere vluchten, de wachters van de lange adem of diegene die graag met de jeugd aan de slag gaan en als laatste die alle vluchten mee willen doen.

Ik denk dat het belangrijk is dat je als "gelijke" aan de wedstrijd begint, dus elke deelnemer met dezelfde aantal duiven. En niet de één met 12 duiven en de andere met meer dan 300. Omdat te bereiken is er een flinke omslag nodig en daar lijkt mijn nu de juiste tijd voor.

Natuurlijk zijn er meer punten die er bij komen kijken . Maar daar hebben we niet direct invloed op ( talent,ligging, financiële middelen en tijd) Dit is wel te snappen door de buitenwereld. Maar het belangrijkste(gelijk aantal duiven in de wedstrijd) ,daar hebben we wel degelijk invloed op. En dit is dan ook weer begrijpelijk voor de buitenwereld.

De laatste tijd wordt er op sociale media flink gediscuseerd hoe nu verder en dit gaat niet altijd op een vriendelijke en zeker niet altijd op een positieve manier.

Dit voorstel gaat ook naar de diverse werkgroepen van de NPO dus ook naar de werkgroep Eerlijk Spel NPO.

Er zullen op dit voorstel ook wel op en aanmerkingen zijn, mocht dit zo zijn dan hoor ik dat graag.

Stuur dan een mail naar : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Met vriendelijke groet,

Jaap Huizer Jr

Bijlage voorstel vliegprogramma :

Vluchtprogramma bestaat per africhting uit 2 delen n.l. een aantal(" voorbereidings")vluchten waarop alle duiven mogen worden ingezet( bij de voorbereidingsvluchten van de jongen mogen ook oude duiven mee) en een aantal vluchten met een beperkt aantal ingekorfde duiven(dus geen enkele andere duiven).Er wordt ook niet ter gelijk een africhting vlucht van de zelfde afdeling gehouden van de zelfde lossingplaats.

Afstand in voorbeeld is qua km een richtlijn.

Elke vlucht wordt op een andere dag ingekorfd. De vluchten met beperkte aantal duiven zouden dan kunnen worden ingekorfd in een aantal beperkte inkorflokalen per samenspel. De voorbereidingsvluchten( behalve Meerdaagse-fond vluchten) zouden in principe in elke vereniging ingekorfd moeten kunnen worden(één en ander rekening houdend met reglementen voor bv minimale aantal van 5 inkorvers)

Afslaan zou ook in elke(eigen ) verenging moeten kunnen. Als er bv een andere vlucht die in eigen vereniging is ingekorfd ter gelijk kan worden afgeslagen

Voor kampioenschappen op vereniging, samenspel en afdeling niveau kan worden gekozen om voor beide een apart kampioenschap te houden . Maar er kan natuurlijk ook worden gekozen om beide kampioenschappen bij elkaar op te tellen .Dit geldt tevens voor de kampioensduiven.

Wat betreft Nationale kampioenschappen:

Vitesse, Mid-fond,,Jong en Oud en Jong : hier tellen alleen de vluchten met een beperkte aantal duiven in het samenspel. Eendaagse Fond en Meerdaagse Fond : hier tellen alleen de vluchten met een beperkte aantal duiven op afdeling niveau.

Nu het belangrijkste, het aantal te tellen duiven en de prijsverhouding op de vluchten met beperkte aantal duiven:

Voorstel bv Vitesse,Mid-fond , Eendaagse Fond en Meerdaagse Fond max. 12 duiven per liefhebber en de jonge duiven max. 24 duiven. En bij Oud en Jong max 24 duiven waarvan max. 12 ouden en max. 12 jongen.

De prijsverhouding zou om mooie concoursen te behouden 1 op 2 moeten zijn (gezien de snelheid cq tijd waar mee tegenwoordig een prijsverdeling wordt afgewerkt moet dit qua tijd geen probleem zijn). De punten (onaangewezen)zouden bestaan uit het totaal aantal punten van alle duiven in de prijzen gedeeld door het aantal gespeelde duiven. Met die aanpassing dat de prijsverhouding 1 op 2 is en dus iemand er maar 1 mee geeft ook maar een halve prijs maakt. Daarom wordt er vanuit gegaan bij de punten telling dat indien je er maar 1 mee geeft de punten altijd gedeeld zullen worden door 2. (bij andere prijsverhouding zou dit natuurlijk aangepast moeten worden)

bv: 1 mee en 2 prijzen aantal punten: 850 = totaal aantal punten 850 gedeeld door het aantal ingekorfde duiven in dit geval 2. dus totaal 850/2 = 425 pnt.

8 mee, 5 prijzen aantal punten : 1000,900,800,700 en 400 punten = totaal aantal punten 3800 pnt. . Aantal punten in dit geval 3800/8 = 475 pnt.

12 mee 11 prijzen aantal punten: 990,850,750,400,300,200,100,80,50,40 en 2 punten = totaal aantal punten 3762 pnt./12 = 313.5 pnt.

Alle prijsduiven vliegen dus voor het kampioenschap. Vroege maar ook latere prijsduiven krijgen hun waardering in het aantal punten. Aangewezen kan blijven zoals het nu is.

Maximaal 2 hokken per kavel(volgens het Kadaster) , uitzondering voor zo genaamde tuintjes met meerdere liefhebber (situatie seizoen 2018)

evt. kampioenschappen voorbereidingsvluchten zo houden zo als nu. Spelverhouding 1 : 4

Voordelen van dit voorstel:

Ongeveer 80 % van de liefhebbers heeft belangen bij Vitesse, Mid-fond, Eendaagse-fond en Jongen en heeft zo een prachtig aantal vluchten en mogelijkheden om op één of meerdere kampioenschappen mee te doen. En dit met een beperkt aantal duiven. Ook kunnen liefhebbers die alleen in hun vereniging willen of kunnen inkorven dit elke week doen. De voorbereidingsvluchten lopen gewoon in elkaar over.

Vitesse en, Mid-fond : 25 vluchten tm 400 km , Eendaagse-fond: 6 vluchten 500-800 km Meerdaagse-fond 7 vluchten boven 800 km

Jongen : 14 vluchten incl Orleans en Oud en Jong : 8 vluchten tm 300 km.

Dus spel /vluchten voor iedereen zowel voor"groot" als "klein"

Africhting naar een bepaalde afstand voor de liefhebbers die een andere africhting tot doel hebben (bv Mid-fond , Eendaagse fond en overnacht/ZLU)loopt met dit vluchtprogramma mooi door.

Meerdere liefhebbers komen in aanmerking voor het hoogste kampioenschap.

Meerdere liefhebbers zullen op de uitslag verschijnen en zullen dus zeer waarschijnlijk langer meedoen.

De grote aantallen nu ingekorfde duiven per regio welke als zuigende werking werken voor de overige duiven zal nagenoeg verdwijnen. Dus zeer waarschijnlijk een grotere spreiding van de kopprijzen.

Alle duiven die in de prijzen vliegen dragen bij aan het totaal aantal punten.

Bestaande verenigingen kunnen en zullen langer blijven bestaan welke ook weer inhoudt dat er meer liefhebbers blijven meedoen. De basis van de duivensport ligt nog steeds bij de diverse verenigingen. Ook al het werk om de vluchten heen blijft beter verspreidt.

Diverse voorstellen vanuit de diverse sectie groepen NPO kan je met dit vluchtprogramma heel makkelijk combineren.

Mogelijk nadelen van dit voorstel:

Zeer waarschijnlijk een hogere vervoersprijs per duif op de vluchten met beperkte aantal duiven. Wat gedeeltelijk voor de liefhebber zal wegvallen omdat er maar een beperkte aantal duiven gespeeld gaat worden en tevens zullen de afdelingsvervoerders minder kosten maken omdat er maar beperkt opgehaald hoeft te worden. Dus de totaal vervoersprijs per duif zal niet echt veel hoger komen. Want de meeste kosten zouden ze nu kwijt zijn met het ophalen van de duiven bij de diverse verenigingen.

In het begin zullen er waarschijnlijk het aantal hokken per kavel stijgen en wellicht zullen er enkele manieren gevonden worden om toch met meerdere hokken te kunnen vliegen. Daar moeten wel goede afspraken over worden gemaakt. Tevens goede controle bij meerdere hokken per kavel.

 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
21 september 24
Als ik dit schrijf is het vluchtseizoen nagenoeg voorbij en kunnen we de duiven volledig gaan ondersteunen voor de rui. Zelf geef ik mijn duiven in deze periode de drie basisproducten die de duiven...

Columnist in Spotlight

peter hok
02 november 24
Het blad valt van de bomen en dan gaan we snel...
peter hok
26 oktober 24
Gisteravond was ik bij de vergadering van onze...
peter hok
19 oktober 24
De kweekduiven zijn ver klaar met de rui en de...
peter hok
12 oktober 24
Richting de winter beginnen alle veilingen weer....
peter hok
05 oktober 24
De zon scheen, dus heb ik de hogedrukreiniger...
peter hok
28 september 24
In Op (de) Hoogte las ik het stukje over de...
peter hok
14 september 24
Het laatste vluchtweekend staat voor de deur....
peter hok
07 september 24
Wij hadden met de jonge duiven een tussenvlucht...
peter hok
31 augustus 24
Zoals zo vaak treffen we aan het einde van het...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new Promo185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Promo185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Promo185x75new GJBeute185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Windy.com

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40