Jos en Jacqueline Martens
winnen glansrijk de West-Europese Super Marathon.
 
Zo‘n 403 liefhebbers uit West-Europa schreven zich vooraf in voor de competitie West-Europese Super Marathon 2018 van de ZLU. De wedstrijd is internationaal maar de grote meerderheid van de deelnemers komt uit ons eigen kikkerlandje. Drie inschrijvingen kwamen uit Frankrijk, 12 uit Duitsland en 44 uit België en al we dat optellen en aftrekken van 403 dan komen we op 344 Nederlandse hokken die geprobeerd hebben voor WESM 2018 zo goed mogelijk te scoren. De ‘strijd‘ ging over de vluchten Pau, Barcelona, St. Vincent en Perpignan en per vlucht telt de beste score van de 1e of 2e duif van de inkorflijst oftewel de 1e- of 2e-getekende.



De prijzen die op de internationale uitslag gehaald worden tellen en niet die van de nationale uitslag maar dat is logisch. Zo‘n 39 liefhebbers gelukte het om vier keer een score te behalen en dat zijn er niet veel. En het betreft drie Belgische en 36 Nederlandse liefhebbers. Omdat de uitslag niet automatisch uit de vier internationale uitslagen kan worden berekend moet iedereen zelf zijn eigen resultaten insturen. En een liefhebber die op voorhand begreep hele ogen te gaan gooien moet Jos Martens uit het Limburgse Stein zijn geweest want hij had op de vier vluchten vier keer zijn 1e-getekende heel vroeg. Op Perpignan won hij zelfs de 1e prijs internationaal en heeft hij dus 1000 punten te pakken. En het was zijn ‘Helios‘ die de 1e internationaal vloog na al eerder de 38e nat. Pau en de 21e nat. St. Vincent te hebben gewonnen. Een prijzenreeks waarvan men slechts kan dromen. En dat telkens als 1e-getekende. Hiermee is ‘Helios‘ ook 1e asduif ZLU 2018 geworden en dat met een fikse voorsprong op toppers van combinatie Gebraad-de Wilde uit Sint Maartensdijk en Ronald Geerdink uit Hoogerheide en hun duiven vlogen ook de reeks van Pau, St. Vincent en Perpignan. De vierde tellende vlucht is Barcelona en daarop scoorde Jos Martens ook geweldig met prijs 18 tegen 3912 duiven met zijn eerste getekende en wel ‘Black Night‘ van 2013. Maar zoals gezegd tellen de internationale prijzen en dan wordt de 38e nat. Pau (3551 d.) prijs 274 internationaal tegen 11.714 duiven en de 21e nat. St. Vincent (2570 d.) prijs 405 tegen 9.544 duiven. Op deze twee vluchten scoorde Frankrijk enorm veel vroege prijzen en op Pau had Frankrijk 186 duiven voor de eerste vroege duif van Jos Martens en op St. Vincent zelfs 298 duiven voor de eerste vroeg duif van Jos. En dat terwijl Frankrijk niet veel meer duiven in de strijd had staan. Op Pau 3830 tegen 3551 duiven en op St. Vincent 3076 tegen 2570 duiven. Jos Martens begreep dat eventueel uit de Franse hoek nog geduchte concurrentie voor de WESM kon komen maar met slechts drie deelnemers uit het land van Marianne kon die nooit heel groot zijn. Jos had ook gezien dat zijn geweldenaar ‘Helios‘‘ met zijn drie prijzen internationaal werd overvleugeld door zes Franse duiven waaronder twee inschrijvers voor WESM die echter op Pau die duiven niet als getekenden pakten. Op Barcelona was de 18e nationaal voor de ‘Black Night‘ ook internationaal een pure kopprijs met prijs 51 tegen 15.700 duiven en zelfs iets beter! En met het winnen van de West-Europese Super- Marathon komt Jos Martens in een illuster rijtje van winnaars te staan. Vanaf 1983 wordt dit kampioenschap vervlogen en de tellende vluchten zijn niet altijd hetzelfde geweest. Zo telden ooit Pau, Barcelona, Marseille en Perpignan en later werd daar de vlucht Dax (nu St. Vincent) aan toegevoegd. En Marseille is dus weer later komen te vervallen zoals nu nog is. Wie zijn de voorgangers van Jos Martens geweest? Hier volgen de winnaars van de WESM vanaf het begin:






Jos Martens voor de drie foto‘s van zijn internationale winnaars.
 
Alleen in 2003 is er geen WESM-competitie geweest vanwege de toen heersende vogelgriep en het deels of niet vervliegen van bepaalde internationale vluchten. Jos Martens is dus de 35ste winnaar van de WESM vanaf 1983. En met het winnen van internationaal Perpignan in 2018 staat voor hem de teller wat betreft internationaal zeges op drie! En dat is waarlijk ongehoord sterk en dat is nog nooit door een Nederlandse liefhebber gepresteerd! In 2010 wonnen Jos en zijn vrouw Jacqueline namelijk internationaal Tarbes en in 2015 internationaal Marseille. En dat binnen negen seizoenen fondpspel! En op de nodige andere vlakken heeft hij indrukwekkende scores over de jaren neergezet. In de competitie van WHZB-TBOTB heeft hij al vier jaar een duif in de top-5 gehad bij de beste ZLU-duiven met twee prijzen. In 2010 werd de ‘Bordeaux‘ 3e asduif ZLU. In 2015 werd ‘André‘ twee beste asduif ZLU in deze competitie en een jaar later en wel in 2016 werd ‘Attila‘ 2e beste asduif ZLU. En afgelopen seizoen is ‘Helios‘ 4e beste asduif ZLU in WHZB-TBOTB geworden. Vier keer zo‘n topduif in 9 jaar is me even wat! Naast vroege prijzen scoort Jos Martens ook vaak hoge prijspercentages en dat over een periode van vele jaren al. Zowel op de ochtendlossingen als ook de middaglossingen alhoewel hij de laatste discipline de laatste jaren steeds minder is gaan spelen. Zo waren er seizoen dat hij zowel in de Nationale Fondspiegel en de ZLU-fondspiegel van de voormalige Fondkrant heel hoog eindigde. Om Jos nader te leren kennen hebben we hem een aantal vragen gesteld:






Deze NL04-1249458 ‘der Sjef‘
is de stamdoffer van de fondkolonie van Jos Martens.

De kinderen van ‘der Sjef‘ van 2004 en zijn duivin ‘441‘ van ook 2004 spelen wel een heel belangrijke rol in jouw stam. In 2010 won een zoon van 2008 van dit koppel internationaal Tarbes. Een dochter van dit koppel van 2005 is de moeder van de ‘André‘ van 2013 die in 2015 internationaal Marseille won. Een andere dochter van dit koppel en wel ‘Sacha‘ van 2007 is weer de moeder van ‘Dolly‘ die de moeder is van Helios die in 2018 internationaal Perpignan wist te winnen. En bovendien is ‘der Sjef‘ langs vaderskant ook nog de opa van ‘Helios‘ daar zijn vader de goede vlieger Hyperion (van 2013) hem als vader heeft. Heb je al bewust van ‘der Sjef‘ in 2005 gekweekt toen hij zelf pas jaarling was en nog niets gepresteerd had? Welke jaren stonden ‘der Sjef‘ en zijn duivin op elkaar na 2005? Heb je meer goede vliegers (dus doffers) uit hem gekweekt die een volle broer van de 1e internationaal Tarbes zijn? Van welke jaren?

Dat is in 2005 niet doelbewust gebeurd maar ‘der Sjef‘ komt uit het ‘Kweekmoedertje‘ van de gebr. Kuypers en haar vader was ‘de Nachtvlieger‘ die in Neer een topper was. Je probeert de basislijnen via kinderen en kleinkinderen vast te leggen. En ‘der Sjef‘ startte als jaarling zelf geweldig met de 14e Bergerac (3462d.) en de 39e Cahors (2863 d.). In 2007 vloog hij nog drie prijzen op Limoges, Cahors en Barcelona. Ik kweekte uit hem verschillende goede doffers zoals de ‘Bram‘, de vader van ‘Helios‘ en de nestbroer van de ‘Tarbes‘ die in mijn ogen nog een betere duif als zijn broer was.






De NL12-1936249 ‘Bellissimo‘ vloog in 2016 de 5e nationaal Perpignan.


Alle jonge doffers die je voor jezelf kweekt kun je toch niet allemaal als jaarling een plaatsje op het vlieghok geven? Hoe selecteer je jonge doffers? Vallen er in de hand en qua gedragingen af? En hoe selecteer je je duivinnen want die kan je niet op vliegprestaties beoordelen? Je vertelde ooit dat ‘der Sjef‘ die naar je vader is vernoemd precies de duif is zoals je vader die graag zag en hoe ziet zo‘n duif eruit?

Bijna alle jonge doffers krijgen de kans zich te bewijzen. Of je moet iets in de handen krijgen waarvan je zegt daar kan ik niet verder mee. Het moeten fatsoenlijk gemaakte duiven zijn en als ze telkens veel te laat als jonge duif afkomen dan mogen ze ook niet blijven. Mijn vader zag ook graag ranke en atletisch gebouwde duiven. Met ogen die rijkgekleurd en goed gepigmenteerd zijn. En de vleugel moet ook goed ventilerend zijn.

Worden bijgehaalde duiven puur voor de kweek behouden? En ook de producten uit samenkweek zoals met de duiven van Theo Daalmans? En wanneer moet een duif op het kweekhok plaats maken voor anderen. Hoeveel kweekkoppels heb je trouwens en is dat aantal in de loop der jaren gegroeid?

Duiven krijgen de kans zich te ontwikkelen en moeten passen bij de eigen fondduiven die ik al heb en die zich al bewezen hebben. Een bijgehaalde duif die men geweldig aanstaat gaat gelijk naar het kweekhok en anderen moeten zich eerst bewijzen op de vluchten. Als er na drie jaar geen goed nageslacht is dan moet een kweekduif weg. Ik heb zo‘n twaalf kweekkoppels.






Deze klepper en wel de ‘André‘ vloog de 1e internationaal Marseille in 2015.

Worden alle doffers als jaarling al gespeeld op de grote fond? En met hoeveel jarige weduwnaars begon je in 2018 en welke vluchten zijn ze gespeeld? En moeten ze als jaarling presteren om te mogen blijven? Hoe hoog ligt de lat?

Ja, alles moet mee. De jaarlingen speel ik op Agen van de ZLU en op de kortere morgenlossingen van de afdeling. Doffers die zich op Agen bewijzen hoeven niet meer mee en de anderen krijgen bijvoorbeeld op Narbonne nog een nieuwe kans. Jongen uit toppers waarin ik het echt zie zitten gaan ook wel eens gelijk naar het kweekhok.






Deze ‘Bordeaux‘ werd in 2010 3e beste asduif ZLU bij WHZB-TBOTB.


Is het zo dat je jarige doffers in 2018 minder goed presteerden dan veel voorgaande jaren? De ‘533‘ pakte je drie keer en de ‘550‘ en ‘546‘ twee keer. Op Agen jaarlingen begon je gelijk met de 1e- getekende! Een speciale duif?

Ja, dat is wel zo dat de jaarlingen voorgaande jaren beter presteerden. Van de jaarlingen weet ik niet gelijk uit mijn hoofd waaruit ze stammen en met totaal zo‘n 80 weduwnaars is dat ook vrij moeilijk. Die van Agen toonde zich vooraf heel goed en was duidelijk in vorm zodat ik hem als1e-getekende korfde.

 

Naast ‘Helios‘ pakte je nog twee weduwnaars drie keer op de reeks Pau, St. Vincent en Perpignan. Wat kan je over hen vertellen? Afkomst?

De ‘308‘ van 2016 komt uit een zoon van de ‘209‘ van 2010 die zelf asduif op Bordeaux/Agen is geweest en deze zoon stond me geweldig aan en werd gelijk op het kweekhok gezet. De ‘315‘ van 2016 komt uit een zoon van de ‘Bandiet‘ van plaats- en clubgenoot Lei Martens maal een kleindochter van de ‘Tarbes‘.

Terwijl je zo geweldig in de roos schot voor de WESM was begon je op de eerste vlucht voor de Nationale Marathon en wel Agen oud met een misser. Je zult niet twee ‘koekebakkers‘ als de twee getekenden op die vlucht gekorfd hebben. Je had er op Agen toch 4 van de 8 inde prijzen en was je daar tevreden mee?

Ja, dat waren twee goede vliegers en wel de ‘Atlas‘ en de ‘Comte de Bergerac‘ en de laatste is zelfs achtergebleven. De ‘Atlas‘ was daarna van Narbonne in Limburg weer op tijd. Als je met 50 procent prijs niet tevreden bent dan zal je nog vaak op je snufferd moeten vallen!

Limburg had op nationaal Narbonne weinig prijzen omdat men ongunstig zat? In Limburg had jezelf 4 van de 6 in de prijzen en je begon met een prijs bijna 1 op 10 maar dat was nationaal te laat.

Ja, Limburg haalde nationaal maar een kleine 40 procent van de prijzen waarop ze recht had. De duiven zijn duidelijk langs de kust gegaan en daar zit ook de massa van de gekorfde duiven.

Speel je per vlucht een hele afdeling of een heel hok? Zat de succesvolle duiven op Pau, St. Vincent en Perpignan op één afdeling of hok?. Of zaten ze op verschillende hokken? Waren bepaalde afdelingen of hokken in 2018 beduidend beter in vorm dan anderen?

Ik speel het meest en liefst duiven van een afdeling op dezelfde vlucht. Duiven doen de reeks Pau, St. Vincent en Perpignan, de vluchten Barcelona en Perpignan of Narbonne en de reeks Agen en Marseille.

Met hoeveel overjarige weduwnaars ben je begonnen en hoeveel daarvan vlogen minimaal één keer prijs? Waaruit stamt de ‘525‘ van 2003 die de 18e Barcelona en 114e Perpignan vloog. Wat presteerde hij voorgaande jaren?

Ik ben met 40 overjarige weduwnaars begonnen en zo‘n acht stuks zitten er niet meer. Slechts één duif ben ik op Agen verspeeld. De ‘525‘ is een donkere doffer en heeft de naam ‘Dark Night‘ en ook in 2016 en 2017 won hij al twee echt vroege prijzen op die vluchten. (noot schrijver: via de stamboom kan men zien dat de moeder van de ‘525‘ uit twee rechtstreekste Kuypersduiven van 1999 is gekweekt en dat zijn vader drie rechtstreekse Kuypersduiven van 1999 als grootouders heeft en eentje daarvan is dezelfde als langs moederskant.

Wanneer worden de vliegers gekoppeld en brengen ze jongen groot? Hoe vaak gaan ze in april en mei op de vitesse en midfond mee? En worden ze tussen grote-fondvluchten nog gelapt of meegegeven?

Half maart wordt alles gekoppeld en de jaarlingen mogen de eieren van de kwekers grootbrengen. Alle koppels brengen twee jongen groot en als de jongen 17 dagen zijn dan gaat er één jong met de duivin er vanaf. Voor de eerste grote fondvlucht moeten ze 1000 km gevlogen hebben. Op de trainingsvluchten geeft ik niet alle doffers tegelijk mee omdat me dat te zwaar en teveel werk. En ik moet met mijn minder goede longen daar wel op letten. Op de tussenvluchten van de afdeling kan ik de ploeg goed splitsen. Op de zaterdag voor een grote-fondvlucht worden de duiven die dan gekorfd gaan worden gelapt vanuit Namen of Charleroi voor de westlijn en vanuit de richting Luxemburg voor de oostlijn.

Waren de gedragingen en de vorm van ‘Helios‘ in 2018 opvallend? Of ging hij gewoon op in de grote groep. Laat je alle weduwnaars tegelijk los of trainen de jaarlingen apart. Hoe vaak per dag mogen ze trainen?

De ‘Helios‘ was top voor Pau en daarom vertrok hij als 1e-getekende. Als jaarling won hij 3 op 3 maar zonder vroege prijzen. Met zijn potentie zat het dus wel goed. Voor Pau pikte ik zes weduwnaars eruit die in mijn ogen het beste in vorm waren en met 5 van de 6 in de prijzen pakte dat goed uit. De weduwnaars trainen tegelijk maar ik laat het ene deel zo‘n 15 minuten eerder los dan de andere. Twee keer per dag mogen ze aan huis trainen.

Begon je het spel op de grote fond met de middaglossingen? En wanneer ben je de morgenlossingen gaan spelen. Kan een goede duif zowel op de middag- als ook op de ochtendlossingen uitblinken? Of zijn dan andere typen?

Toen ik voor de generale titels speelde moest ik ook duiven voor de middaglossingen hebben. De omschakeling vond in 1995 plaats en ik haalde toen duiven bij van plaatsgenoten Thjeu Cox en Hein Janssen. In die jaren speelde ook al een 3e prijs van Bordeaux bij de ZLU met een duif die veel soort van de gebr. Vroomen in zich had. Dezelfde duiven kunnen op beide disciplines uitblinken.

Heb je in 2018 alleen de middaglossing St. Vincent gespeeld? Ik zag dat je op die vlucht 1 van de 8 in de prijzen had. Je had wel je 1e-getekende knap op tijd. Deze duiven daarna nog op andere vluchten gespeeld?

Ja, alleen St. Vincent. Op die vlucht had ik duiven van hetzelfde hok als Pau mee en die waren duidelijk in goede vorm gezien de uitslag. Maar voor Pau had ik de besten in mijn ogen uitgekozen. Een aantal van die St. Vincentduiven vlogen later nog prijs van La Souterraine.

Wat voer je je weduwnaars in het vliegseizoen? In de bak of in een bak op de vloer? En hoeveel? Wat krijgen ze extra? Bijproducten die op het hok staan en extra worden gegeven? Worden ze van half mei tot begin augustus nog gekuurd? Of nagekeken?

Ze krijgen altijd Mariman Super Power. ‘s Morgens worden ze na het trainen gevoerd en krijgen dan een soeplepel in hun potje. Wat overblijft wordt dan geledigd en dan krijgen ze snoepzaad en daarna nog pinda‘s. Laat in de middag worden ze voor hun training gevoerd en krijgen dan weer een soeplepel maar geen snoepzaak en pinda‘s. In de loop van het seizoen begint de training ‘s avonds steeds later om ze in de latere uren te laten vliegen. Als bijproducten hebben ze altijd de beschikking over grit, piksteen en Vitamineral. Voor het seizoen worden ze door Norbert Peeters nagekeken en krijgen ze op de eerste eieren een geelkuur. Voor elke grote-fondvlucht krijgen ze een geelpil opgestoken. En als ik twijfel over hun gezondheid dan raadpleeg ik Norbert Peeters die ik al zolang ken.

Komen de duiven in de winter nog los? Kunnen ze in de winter in een ren buiten komen. Waar baden ze en hoe vaak in het vliegseizoen per week?

Ook in de winter laat ik ze het liefst ze elke dag los. Hoe groter de ploeg in de lucht is hoe kleiner de kans is dat een roofvogel er eentje tussenuit kan pikken, denk ik. De duiven baden in een bak op het grasveld en dat staat in het seizoen op elke dinsdag voor hen klaar. In de hokken zelf geeft dat teveel nattigheid.

Je vrouw Jacqueline is onmisbaar bij de duivensport. Kun je beschrijven wat zijn allemaal doet?

Ze helpt bij het africhten en helpt ook bij het poetsen. Ik het seizoen begin ik om half zes met de verzorging en het uitlaten en later komt Jacqueline mee helpen. Twee maal daags wordt er gepoetst.

Wat is het ‘geheim‘ dat je maar top blijft presteren terwijl de meeste fondspelers na hoogtijjaren tot minder of veel minder gaan presteren? Heb je ‘feeling‘ voor de duivensport ?

Dat zou wel kunnen. Maar als je boven op de berg bent gekomen dan is het natuurlijk de bedoeling daar te blijven maar dat zal niet gemakkelijk zijn. Je hoopt zelfs nog hoger op de berg te komen terwijl afdalingen voor je opdoemen. Echter die afdelingen poog je natuurlijk te voorkomen.

Voor je fondduiven ben je nooit heel ver van huis gegaan. Naast de Kuypersduiven uit Neer ben je toch amper buiten Stein en Elsloo gaan aankloppen? Of haal je tegenwoordig ook versterkingen verder van huis nu je meer en meer een ‘grote meneer‘ bent geworden en veel meer contacten heb gekregen? En wat zijn aanwinsten waarvan je het nodige verwacht of is dat niet te zeggen.

Ik heb dit jaar gekweekt met aanwinsten van Joost de Smeyter uit het Belgische Melden. Afgelopen zomer is er ook van zijn Mechelse herder een jong naar Stein gekomen.

Een liefhebber wenst ook graag succesvol de grote fond gaan spelen en wat raadt jij hem aan om de kans op succes zo groot mogelijk te maken? Uit topduiven jongen kopen? Een hele ronde late jongen of eieren halen uit bewezen vliegers? En welke rol speelt hierbij geld om aan succesvolle kwekers of vliegers te verkrijgen?

Daar kan ik moeilijk een goed antwoord opgeven. Iedereen doet dat naar eigen inzicht en iedereen heeft een andere portemonnee. Maar jongen uit bewezen vliegers is natuurlijk op zich altijd een goede start.

Is veel kweken en spelen altijd een goed advies? En als het niet lukt want is dan de oorzaak? Geen goed hok of niet op de goede plaats? Liefhebber begeleidt ze niet goed? Of de duiven missen kwaliteit?

Elke liefhebber moet allereerst in de eigen binnenzak kijken. Je moet kritisch op jezelf zijn. Doe ik het goed wat betreft trainen en voeren? Is het hok goed? Vroeger als inkorver kreeg ik moddervette duiven in de handen en deze duiven kunnen natuurlijk geen prijsvliegen.

Kijk je zelf naar hoe de jongen groot komen? Mogen ze dunne mest hebben of piepen? Selecteer je ze al als ze 5 0f 10 weken oud zijn? Raak je veel jongen aan huis kwijt en/of zijn dat meestal de ‘domste‘? Of heb je ook al goede vliegers gehad die als jong moesten worden
opgehaald?


Tuurlijk, jongen die niet goed opgroeien gaan gelijk weg. Daarmee kun je niets beginnen. Dit jaar ben ik bijna geen jongen aan huis kwijt geraakt maar in 2016 was dat wel anders. Toen raakten we aan huis op een dag 30 jongen kwijt. En dat is wel schrikken. En naar de oorzaak kan je gissen.

Worden je jonge duiven al gespeeld? En wanneer en tot hoe ver? Kijk je naar hoe de jongen thuiskomen en hoe hun conditie dan is? Of is dat onbelangrijk?

Dit jaar zijn de jongen met de vroege toer meegegaan tot 240 kilometer. En over alle vluchten zijn we zo‘n zes jongen van een ploeg van 75 stuks verspeeld. Ik kijk ernaar hoe ze afkomen en of ze nog fris zijn. Veel te laat komen is vaak ook geen goed teken.

Ik zie dat je de nodige schenkingen doet aan organisaties, samenspel en clubs en dat is enorm te waarderen. Je krijgt door het geweldig presteren natuurlijk veel aanvragen en de ontvangers van de schenkingen mogen blij zijn omdat die vaak bovengemiddeld opbrengen. Is dat allemaal nog te doen?

Je wilt toch clubs en organisaties die het spel mogelijk maken steunen. Maar intussen wordt het wel meer en meer en moeten we keuzes maken. Ik moet zeggen dat de mailbox tegenwoordig aardig vol kan raken met allerlei vragen en verzoeken. Iemand kan tegenwoordig zo maar even uit Noorwegen of Roemenië overkomen.

Wat is het mooiste aan de duivenport? Succes belangrijk? En zijn er schaduwkanten aan succes en bekendheid? Andere negatieve kanten aan de duivensport?

Het is heerlijk om met de duiven bezig te zijn en niets anders aan je hoofd te hebben. Als iets voor negativiteit zorgt dan zou men zeggen dan moet men ermee stoppen. Je moet er tenslotte zelf voor zorgen dat het plezier oplevert. Contacten en vriendschapsbanden zijn belangrijk en die moet je ook zelf leggen en onderhouden.


Ad van Gils

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
21 september 24
Als ik dit schrijf is het vluchtseizoen nagenoeg voorbij en kunnen we de duiven volledig gaan ondersteunen voor de rui. Zelf geef ik mijn duiven in deze periode de drie basisproducten die de duiven...

Columnist in Spotlight

peter hok
02 november 24
Het blad valt van de bomen en dan gaan we snel...
peter hok
26 oktober 24
Gisteravond was ik bij de vergadering van onze...
peter hok
19 oktober 24
De kweekduiven zijn ver klaar met de rui en de...
peter hok
12 oktober 24
Richting de winter beginnen alle veilingen weer....
peter hok
05 oktober 24
De zon scheen, dus heb ik de hogedrukreiniger...
peter hok
28 september 24
In Op (de) Hoogte las ik het stukje over de...
peter hok
14 september 24
Het laatste vluchtweekend staat voor de deur....
peter hok
07 september 24
Wij hadden met de jonge duiven een tussenvlucht...
peter hok
31 augustus 24
Zoals zo vaak treffen we aan het einde van het...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new Promo185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Promo185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Promo185x75new GJBeute185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Windy.com

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40