Evelien’s Journaal

voer

Aan het einde van het jaar kijken we traditioneel even achterom. Wat is er allemaal gebeurd? Hoe zijn de vluchten verlopen? Was ik tevreden? Moet het beter? Hoe zal 2022 er uit zien? Weer volop maatregelen? Maak ik me er weer veel te druk over? Of kan ik het zonder te oordelen ook gewoon waarnemen? Waarnemen is zoiets als: het komt zoals het komt en dat geeft rust in je hoofd. Rust ook, om iemand weer eens een hart onder de riem te steken. Omdat we daar weer oog voor hebben. Een beetje licht in de duisternis te zijn. Want juist in het donker vallen de lichtpuntjes extra op.  
 
Voor mij was het een prima jaar.
Gelukkig goed gezond gebleven. Veel liefhebbers in binnen en buitenland mailen of bellen nog steeds voor informatie over de duiven. En dat is prima, zo blijf ik scherp. Want de duivensport was voor mij niet alleen maar werk, het is voor mij ook nog steeds ook een prachtige hobby. Ik blijf het volgen.
 
 
Alles in één.
De laatste tijd doemen er steeds meer mengelingen op die je zoals men beweert “het hele jaar kan voeren”. Klopt dat wel? Ja alles kan natuurlijk en als je volle bak voert of als je heel veel kijk hebt en ruimer of krap kunt voeren…. En de mengeling is gevarieerd genoeg….dan zou dat misschien kunnen.

Maar of dat ook voor alle liefhebbers is weggelegd? Ik denk van niet eerlijk gezegd. De behoefte aan eiwit is in de rui en kweekperiode  2 x zo hoog als in rust  periodes. Ik hoef maar naar de tabellen van Dr. Vogel ( Duitsland) te kijken en  dan zie je direct de behoefte verschillen. Ik kijk ook altijd naar de resultaten van minstens 20 – 30 testhokken. Dan weet je stukken meer dan een goede prestatie van slechts één liefhebber. De omstandigheden op dat hok,… met de gezondheid en kwaliteit van die duiven… de kwaliteit van die liefhebber..…het verloop van de vluchten op dat rayon… op die gunstige of ongunstig plek in dat rayon…Dat moet je evalueren met de testhokken in verschillende gebieden en verschillende landen. Dan weet je echt meer. Dus is het altijd belangrijk om testen te blijven doen.  
 
Gezond verstand.
Toch begrijp ik ook de liefhebber die zegt: er zijn zoveel mengelingen op de markt. Ik zie door de bomen het bos niet meer. Die beweert dit en een ander weer het tegenovergestelde. En die voerplannen zijn voor velen ook een probleem. Ook daar zie je vaak meerdere mengelingen en vooral ook veel bijproducten. Wat je dan allemaal moet geven… het is niet te geloven.  Je weet vaak niet eens waar het allemaal voor is. Ik zou dan ook willen pleiten voor een beetje gezond verstand. In de winter schijnt de zon niet vaak, dus is vitamine D ( van visolie) wel verstandig. Voor het koppelen wat vitamine E ( vruchtbaarheid vitamine zoals tarwekiemolie). Overdrijven leidt nooit tot goede resultaten. Dus belast de lever niet, als dat niet nodig is. Denk niet dat het in al die pilletjes en poedertjes zit! Het zit hem veel meer in streng selecteren. Daarmee ga je veel meer vooruit. Dus niet alleen de vliegers, ook de kwekers. Komt er al een paar jaar geen postduiven uit een koppel? Dan moet je  je conclusies trekken. Want goede kwekers zijn eerder een zeldzaamheid dan regel. En duiven op het internet zijn meestal zelden beter dan die van jou. Selecteren dus!
 
Een nieuwe mengeling?
Maar ik kan de liefhebbers heel goed begrijpen. Het is allemaal wel heel moeilijk geworden. Dan dat dan echt niet anders? Moet je echt 5 tot 6 mengelingen in de schuur hebben staan om goed te kunnen presteren in de vliegperiode? Ik snap dat. Veel liefhebbers zijn hopeloos op zoek naar eenvoud en toch goede prestaties. Kan dat? Ik zou dan willen zeggen, dat het kan. Maar dan vind ik wel, dat je moet kijken naar de behoeftes van de duiven in de vliegperiode. En niet naar de kweek, rui of rustperiodes. We onderscheiden dan eigenlijk drie verschillende periodes. Na de vlucht is een periode van belang om de darmen op te schonen van verbruikte voedingsresten. Daarna komt de eiwit opbouwperiode om de spieren weer goed te voeden. Als laatste komt de energie periode om de duiven voldoende brandstof mee te geven voor onderweg. Voor deze drie periodes heb je dus drie mengelingen nodig. Dat is de meest ideale situatie. Je kunt dan ook gemakkelijker aanpassen als dat nodig is. Maar dat is voor veel liefhebbers te lastig. Niet iedereen ziet dat. Niet iedereen kan zijn duiven “lezen”. Dat is voor een beperkte groep geen probleem en deze liefhebbers snappen die andere groep dan ook niet. Voor hen is het allemaal heel simpel. Maar daar schieten die andere liefhebbers niets mee op. Daarom heb ik daarvoor een “Barba Truck” bedacht.   
 
Visie en ontwikkeling.
Ik heb gekeken wat de duiven nodig hebben om goed te kunnen opschonen. Daarnaast moet er voldoende eiwit in zitten om de spieren te voeden. Als laatste ook voldoende energie om de vluchten goed te kunnen afwerken. Dit alles in een juiste onderlinge verhouding gemengd. Het resultaat is één mengeling voor alle vluchten tot 6 ½ - 7 uur vliegen. Dus voor de meeste vluchten voldoende.

Eenvoudig en effectief. De mengeling is helemaal compleet en heet daarom ook Complete. Veel liefhebbers zullen zeggen: maar Willem, zo’n mengeling was er toch al? Ja dat klopt. Maar er komt een moment, dat je na alle ervaringen met deze mengeling, er ook een keer een update moet komen. Een verbetering dus, al is dat niet eenvoudig. Wat is er dan verbeterd? Het aandeel mais is iets verlaagd, de rondrijst verhoogd. Daardoor blijft de langzaam opneembare koolhydraten in takt. Maar wordt de vochtopname wel verhoogd. Dat is van belang omdat de zomers heter worden. Ook de omega waardes zijn verbeterd van 5,1 : 1 naar 3,5 : 1 en heeft een iets hoger vetgehalte.  
 
Voor welke doelgroep?
Waar is deze mengeling het meest voor geschikt? Voor liefhebbers die een voersysteem volgen te lastig vinden en vooral op zoek zijn naar eenvoud. Voor mensen die weinig tijd hebben. Voor liefhebbers die in ploegen werken en waarvan de kinderen of de vrouw het voeren soms moet overnemen. Voor een hele grote doelgroep liefhebbers dus. En? wordt daar dan wel goed mee gepresteerd? Veel liefhebbers hebben al bewezen hiermee topprestaties te kunnen neerzetten. Je kunt namelijk bijna geen fouten meer maken. 
 
Voeren van de doffers:
Dat kan bijna niet simpeler. In het begin van de week wat krapper en de laatste dagen volop Complete Plus. Dat was het dan.
 
Voeren van de duivinnen:
De eerste 3 dagen een zuiveringsachtige mengeling zoals Start. De rest van de week Premium Complete Plus.
 
Ten slotte.
We willen winkeliers niet met een groot arsenaal aan mengelingen belasten. Want de winkeliers worden er zo langzamerhand ook helemaal gek van. De groep liefhebbers wordt steeds kleiner en het aantal mengelingen steeds meer. Dat is helemaal niet nodig. Matador kiest ervoor om een uitgekiend assortiment op de markt te brengen en om zo veel mogelijk mengelingen te updaten als dat nodig is. De oude mengeling wordt dus vervangen voor de nieuwe.

  
Willem Mulder

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
21 september 24
Als ik dit schrijf is het vluchtseizoen nagenoeg voorbij en kunnen we de duiven volledig gaan ondersteunen voor de rui. Zelf geef ik mijn duiven in deze periode de drie basisproducten die de duiven...

Columnist in Spotlight

peter hok
09 november 24
De meeste kweekduiven zijn inmiddels klaar met...
peter hok
02 november 24
Het blad valt van de bomen en dan gaan we snel...
peter hok
26 oktober 24
Gisteravond was ik bij de vergadering van onze...
peter hok
19 oktober 24
De kweekduiven zijn ver klaar met de rui en de...
peter hok
12 oktober 24
Richting de winter beginnen alle veilingen weer....
peter hok
05 oktober 24
De zon scheen, dus heb ik de hogedrukreiniger...
peter hok
28 september 24
In Op (de) Hoogte las ik het stukje over de...
peter hok
14 september 24
Het laatste vluchtweekend staat voor de deur....
peter hok
07 september 24
Wij hadden met de jonge duiven een tussenvlucht...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new Promo185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Promo185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Promo185x75new GJBeute185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Windy.com

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40