Gerard Dekker
- maandag 03 april 2017
Bij aanvang van het seizoen.
Na het winterseizoen, de feestjes en de vergaderingen gaat op mijn hok eigenlijk alles een beetje op de automatische piloot. En ik vermoed dat het niet de beste weg is om te komen tot topprestaties.
Maar het is nu éénmaal zo. Het lijkt wel of er een vermoeidheid heeft toegeslagen met name ook veroorzaakt door afspraken en op het laatste moment gecancelde afspraken door het afdelingbestuur die sterk doen denken aan eigenbelang.
Toe gegeven ik heb geen klagen op mijn hok. Voor de eerste ronde koppelde ik 1 december, de jongen waren voor iemand anders. Ze kwamen prachtig op en de nieuwe eigenaar was er mee in zijn sas. Door een samenloop van omstandigheden zat er iets teveel tijd tussen de eerste en de laatste eieren van de eerste ronde. De jongen die een weekje later uitkwamen gingen naar een bonnenkoper die er ook tevreden mee is.
De tweede ronde was bestemd voor mijzelf en ook over deze ben ik zeer tevreden, ze zijn prachtig en probleemloos opgekomen en maken inmiddels voorzichtig het luchtruim al een beetje onveilig. Inmiddels liggen er alweer kleine jongen van de derde ronde. Het gaat dus heel hard.
Maar waar komt dat automatische dat uitmond in die vermoeidheid dan ook vandaan. Ik heb het begin en het eind van het seizoen nooit leuk gevonden. eigenlijk is het een normaal verschijnsel bij mij, het seizoen begint altijd te vroeg voor mij en eindigt altijd te laat.
Ik weet ook wel wanneer dat gevoel veranderd. Als het lukt op de eerste vluchten, krijg ik ook weer vleugels. En als het niet lukt wordt het een lang en naar of zo je wilt teleurstellend seizoen. Ik weet het.
Maar dat gevoel kan ik wel weg werken, namelijk om gewoon te beginnen met alle voorbereidingen waar ik zo nu en dan weer spijt heb. Ik heb bijvoorbeeld dit jaar in een enthousiaste bui mijn drie afdelingen vliegers om de week gekoppeld, dit met het oog op het langer vasthouden van de vorm in de zomer en om de dagfondvluchten met succes te kunnen afronden. Ik kwam nu alleen het probleem tegen dat ik mezelf daarmee in tijdnood dwong want ik moest de afdelingen apart loslaten. De oplossing kwam pas na weken toen alle drie de hokken op eieren zaten en alles in zijn geheel los kon en ze op alle afdelingen waar tussen nu de schuifdeuren openstaan konden binnen lopen. De drang naar de eigen nestbak was groot en gevechten zijn er eigenlijk niet geweest.
In mijn hoofd had ik het idee om mijn jongen in de morgen los te laten en de ouden hok voor hok in de middag/avond. Dat koste me teveel tijd, gewoon ook omdat ik niet de gehele dag bezig wil zijn met duiven. Nu alle deuren dus weer los staan hou ik weer tijd over voor andere leuke dingen en heb ik de struikelpunten die ik zelf opgeworpen had weer onder de knie. Overigens als ze gewend zijn overal binnen te kunnen lopen gaan, nadat ze binnen zijn alle schuifdeuren weer dicht. Waarom, omdat in de loop der jaren is gebleken dat als de schuifdeuren open blijven staan mijn hok niet optimaal is.
De jongen, ik maak ze nooit tam en speel ook niet met ze, natuurlijk maak ik ze wel hand tam maar dat doe ik in een veel later stadium, als alles heel alert is en vliegt. Ook haal ik ze niet op commando binnen, ze gaan er in de morgen zo vroeg mogelijk uit en om twaalf uur zet ik de klep op vallen en om een uur of vier zijn de meeste wel binnen. Meestal een paar weken voor de vluchten breng ik ze onder commando en tot nu toe bevalt dat altijd nog goed.
Het nieuwe seizoen start, voor mij hoofdzakelijk met jaarlingen. De vitesse en midfondvluchten zie ik als trainingsvluchten, maar uiteraard moeten ze daar ook goed op afkomen. April is er en ik wens iedereen een fantastisch seizoen toe.
Nog even dit, U en ik hebben best een probleem, namelijk het dopingsprobleem. Als we allemaal hetzelfde voeren en in onze ogen onschuldige producten aanbieden aan onze duiven via het voer of water lopen we nog steeds de kans geconfronteerd te worden met de dopingproblematiek op ons hok Voor mede liefhebbers die nooit hoge toppen scheren is er wellicht niets aan de hand, maar mocht u een topprijs scoren en bij u een controle uitgevoerd worden dan kan u zo maar ineens een probleem hebben doordat zonder dat u het beseft u dan een voer waar u op vertrouwd of een middel over het voer of in het water hebt gegeven waarvan u de bestandmiddelen die er inzitten misschien niet helemaal goed heeft nagelezen. Ik denk zelf dat dit de verantwoording is van de fabrikanten, maar niet die, maar u wordt er op afgerekend. En o ja bedenk u maar twee keer voordat u uw duiven in een sloot of plas laat badderen.