Gerard Dekker

Wie heeft niet eens de wens om een tijdje op een onbewoond eiland te zitten? Ver van huis en de dagelijkse zorgen. Het is dan alleen wel oppassen dat je geen kokosnoot op je kanis krijgt. Dat kan gemeen zeer doen. Al is de inhoud dan ook nog zo zacht en gezond. De buitenkant is hard en niet eetbaar voor ons. Vele andere vruchten, granen en zaden hebben ook een harde bast. Hoewel papegaaien en parkieten deze ruwvezels verwijderen, zijn ze voor duiven wel heel nuttig. Ruwvezel worden ook wel ruwe celstof genoemd. Ze hebben geen calorische waarde, dat wil zeggen: er zit geen energie in.
 
Darmwerking.
Wat is dan de zin van deze vezels? Ze zorgen voor een goede darmwerking. Vooral in rustperiodes is het van belang deze ruwvezels te koesteren. Na de ruiperiode zijn de (vlieg)duiven helemaal klaar en zien er prachtig uit. De prestatieperiodes, zoals het grootbrengen van de jongen, de vliegperiode en de ruiperiode zijn achter de rug. Dan is het tijd om een beetje op adem te komen. Zeg maar een soort herstelperiode. De duif heeft niet veel bouwstenen (aminozuren) nodig, want er valt niet zoveel meer te bouwen. Daar moeten we zeker rekening mee houden in de winterperiode. Toch heeft de duif energie nodig om zich warm te houden. Dat kan door middel van wat vetrijke zaden zoals b.v. zonnepitten, kardi, hennep en Perillazaad. Natuurlijk moet dit niet overdreven worden.  Ook koolhydraten uit b.v. mais geven de nodige warmte. Ook hiermee mogen we niet overdrijven, want duiven moeten in deze tijd niet te vet zijn. De overtollige voedingsresten, uit de vlieg en ruiperiode, hebben zich vas t kunnen zetten op de darmflora.
 
Vasten.
Daarin nestelen zich graag de aanwezige parasieten.  De voedingsstoffen die door de darmflora middels de zeefwerking (peristaltiek) in het bloed terecht moeten komen, zullen vaak direct het lichaam weer verlaten, zonder de gewenste afgifte van de voedingsstoffen. Het wordt tijd om te vasten. Wij mensen kennen (of kenden) dat ook. Het lichaam moest gereinigd worden. Daarna ging alles weer veel beter. Voor duiven is dat niet anders. Door een grote variatie aan ruwvezels te geven, krijgen we een soort “borstelwerking”. De kortere en zachtere vezels van b.v. milocorn hebben een heel andere werking dan b.v. vezels van paddy, gerst, zonnepitten, kardi of gepunte haver. Vooral gepunte haver met zijn harde vezel is in deze tijd ideaal. Het is zeker goed om een wintervoer te nemen waar een flink deel gepunte haver is zit. Je kunt ook zo’n 10% aan een wintermengeling toevoegen als dat er niet of onvoldoende in zit. in het voermengsel.
 
Harde en zachte vezels.
Vergelijk de harde vezels met een harde bezem, waarmee je jouw straatje schoonveegt. Die wordt wel mooi schoon, maar er blijft toch nog wel wat achter. Dan ga je er met een zachte veger achteraan. Daarmee vang je de fijne stofdelen op, zodat het straatje nu wel heel mooi schoon is geworden. Ook bij de voeding werkt dat zo. De hardere en zachtere vezels zorgen dus samen voor deze borstelwerking. De aangekoekte resten en de oude darmflora (slijmwand) verdwijnt in zo’n 3 weken tijd. Dan ontwikkelt zich een nieuwe darmflora. Voedingsstoffen gaan hier dan weer veel gemakkelijke door in het bloed en als het zonnetje dan begint te schijnen…..
 
Vieze mest.
De eerste dagen tijdens dit proces zal de mest meestal vies zijn. Dat zijn die vastzittende reststoffen die in de darm aanwezig zijn en die moeten er uit! Meestal wordt de mest na enkele dagen tot een week weer beter. Na enkele dagen zijn het dan weer mooie bolletjes. Dan weet je waaraan je bouwt en wat je nu kwijt bent. Je kunt natuurlijk ook een darmkuur met antibiotica geven. Ook dan verdwijnt de gehele darmflora. Er is dan echter nog geen nieuwe voor in de plaats gekomen. Als de duiven dan schimmels of toxische stoffen binnenkrijgen, kun je wel nagaan wat er dan gebeurt. Schimmel of toxische stoffen hechten zich aan de darmwand terwijl er zich nog geen nieuwe darmflora bevind. Daar kunnen ze doodziek van worden.
 
 
Detox week.
In deze winterperiode is het ook heel goed om een Detox week in te lassen. In de Detox mengeling bevindt zich heel veel Mariadistelzaad. De werkzame stoffen die de lever ontgift, is samengevat in een groep die zich Silymarine noemt. Bij wetenschappelijk onderzoek voor mensen kom je op waardes van 300 mg tot 600 mg Silymarine per dag. Deze hoeveelheid heb ik omgerekend met een formule naar de duiven. Zo kan men de werkzame stof (Silymarine) gebruiken om de lever te beschermen tegen schade door chemicaliën, medicijnen vergiftigingen, ontstekingen in de lever, leverziekte etc. Dit is zeker aan te bevelen na een kuur of enting van de duiven.
 
Warmte in het voer en wintervorm.
Een goede wintermengeling dient zeer beperkt eiwit te bevatten, maar er mag beslist wel 6% tot 7% vet in zitten. Ehhh….. vet in de winter? Dat is toch niet nodig? Jazeker wel. Als het maar de juiste vetzuren zijn met veel Omega 3. Waarom? Hierdoor worden de rode spiervezels regelmatig gevuld en weer geledigd. Daardoor worden meer rode spiervezels gevonden, waardoor de duif in de zomer meer inhoud verkrijgt. Meer PK’s zeg maar. Zodra de duiven wat rondvliegen in de volière of buiten het hok, wordt als eerste Omega 3 verbruikt. Kijk maar naar ons mensen: van vette vis wordt je niet vet, wel van te veel taart  eten ( veel suikers). Het leren opslaan van vetzuren heeft het voordeel, dat ze dan actief blijven. Testen in Amerika hebben aangetoond, dat duiven die zowel in de zomer als ook ’s winters deelnamen aan wedvluchten het volgende seizoen in het voordeel waren ten opzichte van duiven die een flinke periode stil hadden gezeten. Als duiven in de winter fl ink actief zijn en wegtrekken, zijn veel liefhebbers bang voor “wintervorm”. Dit fenomeen bestaat volgens mij niet. Veel sporters trainen in de winter heel hard om in de zomer tot grote prestaties te kunnen komen. Duiven zijn ook topsporters en hebben een goede verzorging nodig in elke periode van het jaar. Duiven komen in topvorm dankzij veel lichturen en warmte. En dat ontbreekt er in de winter.
 
Na de Rui.
Als de duiven weer door de rui zijn, zien we vaak dat de ineens heel veel roodsteen gaan eten. Hoe kan dat? De ruiperiode wordt vaak onderschat. Alle veren moeten dan verwisseld worden en dat kost enorm veel van het lichaam. Duiven zijn is deze tijd van het jaar ook erg gevoelig voor besmettingen.
Om voedingsstoffen te kunnen opnemen, kunnen zoals genoemd vezels een belangrijke rol spelen. De darm moet dan extra werken (darmperistaltiek) om de voedingsstoffen op te nemen in het bloed. Gaat de voeding te snel door de darm, dan kan dunne mest ontstaan. Bij inname van roodsteen wordt de voersnelheid vertraagd, waardoor de voedingsstoffen weer beter worden opgenomen. Dat kan de reden van opname van veel roodsteen zijn. Het is dus een teken van mogelijke tekorten zoals vitamines, mineralen en sporenelementen. Geef dan eens 2 dagen elektrolyten en 2 dagen multivitaminen. Je zult zien dat het probleem dan snel is opgelost.
 
Kweken.
Je hebt minimaal 3 weken nodig om te zorgen voor een nieuwe darmflora. Daar gaan de voedingstoffen weer optimaal door en komen in het bloed terecht. Het is verstandig voor het verkrijgen van een goede kweek. Je kunt er nu  alvast rekening mee te houden, want de kweekperiode in nog niet begonnen. En ook al kweek je laat, je kunt met een goede wintervoer mengeling gewoon doorgaan tot aan de koppeling. Het moet minimaal 3 weken, maar het mag gerust langer. Ook in deze tussenliggende periode van rust tot aan de vliegperiode kun je dit prima doen. De vliegduiven die jongen hebben grootgebracht, kunnen nu hun te veel aan eiwitten in het lichaam weer afbouwen om weer een mooie schone darmflora te ontwikkelen. Ook na d kweek past een Detox week weer heel goed.   Dat is de beste voorbereiding voor een goed vliegseizoen. Middels een goede wintermengeling zal het oude dons als sneeuw voor de zon verdwijnen. En dat is heel belangrijk voor goede prestaties in de zomer.
 
Veel succes ermee.
Willem Mulder.
Tel: 0031 648 717475
E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
21 september 24
Als ik dit schrijf is het vluchtseizoen nagenoeg voorbij en kunnen we de duiven volledig gaan ondersteunen voor de rui. Zelf geef ik mijn duiven in deze periode de drie basisproducten die de duiven...

Columnist in Spotlight

peter hok
16 november 24
peter hok
09 november 24
De meeste kweekduiven zijn inmiddels klaar met...
peter hok
02 november 24
Het blad valt van de bomen en dan gaan we snel...
peter hok
26 oktober 24
Gisteravond was ik bij de vergadering van onze...
peter hok
19 oktober 24
De kweekduiven zijn ver klaar met de rui en de...
peter hok
12 oktober 24
Richting de winter beginnen alle veilingen weer....
peter hok
05 oktober 24
De zon scheen, dus heb ik de hogedrukreiniger...
peter hok
28 september 24
In Op (de) Hoogte las ik het stukje over de...
peter hok
14 september 24
Het laatste vluchtweekend staat voor de deur....

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new Promo185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Promo185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Promo185x75new GJBeute185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Windy.com

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40