Gerard Dekker
- zondag 28 juli 2019
PERONNE en BLOIS.
Ik ben erover uit dat dit jaar met de duiven een soort van overlevingsjaar is. Het uiterste van alles word van zowel jouw als van je duiven verwacht en, als ik heel eerlijk bent vind ik er 'geen reet' meer aan en dan ben ik nog mild in mijn bewoording. Er komen gewoon geen normale vluchten meer want elke week is het wel wat.
Vorige week was het bij ons met de vluchten al niet denderend en is er overigens ook geen journaal verschenen. Al eerder schreef ik dat mijn lichamelijke gesteldheid het niet altijd toelaat. Helaas. Toen kwam het me eigenlijk nog goed uit ook en ik geen rotsmoes hoefde te verzinnen waarom we gewoon klote gedraaid hadden. Haha ha...
Vorige week kwamen de duiven hier zo ontredderd en bang thuis. Zij hadden ook vreselijke dorst. De dorst hoeft niet per definitie te zeggen dat ze onderweg geen zuipen hebben gekregen maar ze kunnen ook gewoon dom geboren zijn (!) en zichzelf niks hebben aangeleerd. Wij leren ze het overigens wel hoor en hebben er zelfs speciale voorzieningen voor gemaakt. Maar ja, pakken de duiven het dan niet op, tja dan houd het ook op. De duiven zaten ook gewoon een trein te laat. Het gekke is dat ze hier thuis vaak 1.5 uur vliegen, trekken weg etc. Ik draai er niet omheen want het is echt zo!
Weersverwachting voor komende dagen: warm tot ZEER warm...!!
Afgelopen weekend was het alweer niet echt wild maar, gelukkig misschien, was dat bij velen zo. Bij de aankomsten vielen grote gaten en tijdverschillen. Bij het afslaan van de klokken ontbraken er nogal wat duiven op de hokken en niet alleen bij ons... Wij missen er op dit moment nog totaal 1.
Zo liep er tijdens de vluchten een jonge duif bij ons binnen en was afkomstig uit REUSEL (tegen de Belgische grens ten z.w. van Eindhoven). Dit beestje was dus behoorlijk uit de richting. We hebben gelijk de eigenaar gebeld en kwamen overeen de duif te laten bijkomen met wat eten en drinken en hem vervolgens weer in vrijheid te stellen...
Dit jaar lopen er trouwens extreem veel vreemde duiven binnen, niet zo maar 1 of 2 maar soms wel 8 of 9 op een dag. Dit is niet normaal meer... Niemand houd wat over voor volgend jaar en op deze manier word onze sport wel heel snel uitgeroeid. En bijna iedereen klaagt over de massale verliezen bij de duiven. Soms zijn ervaren duiven de kluts volledig kwijt en zijn ook ZLU-spelers met enorme staat van dienst het roer een beetje kwijt want ook voor hen zijn de vluchten zwaar tot extreem zwaar geweest. Tot op heden...!
Wie het in onze vereniging dit jaar buitengewoon goed doet op de langeafstandsvluchten is COMB. DE JONG. Zij stonden al meerdere keren dit seizoen op Teletekst!
Die twee hebben het goed op de rit. Werkelijk TOP voor LEON en echtgenote DANIELLE.
Ik denk persoonlijk dat de ZLU-vlucht vanuit MARSEILLE, vanwege het redelijk snelle verloop, voor veel liefhebbers een welkome verademing geweest is!
De extreme weersvoorspellingen gaan vermoedelijk ook deze week niet meezitten en daarom hebben wij de knoop doorgehakt om, op vlucht CAHORS na, het komend weekend aan verder niks anders mee te doen. Ik ben echt niet van het pamperen van de duiven maar het moet wel leuk blijven...
In 2019 reeds prijs op: Blois, Vierzon, Issoudun, Argenton en nogmaals op Blois...
BLOIS.
Wij hadden het plan om op BLOIS maar 1 duif mee te geven en wel een zoon van onze Nationale winnaar 'THEO'. Uiteindelijk hebben we er nog wat duiven bijgedaan van het 'langeafstand' soort... Als eerst aankomende duif kwam inderdaad 'SON THEO' de NL18-1093386 aan. Werkelijk bizar om te zien hoe die doffer op het hok komt aanstormen en zou bij wijze van spreken dwars door de klep vallen zo hard dat die aankomt. Machtig om te zien...
Door zijn vroege aankomst is het meteen weer een goeie NPO notering en zijn er dan ook blij mee. Deze doffer had trouwens ook al een knap vroege notering op ISSOUDUN NPO. Heel blij zijn we dat duiven uit de 'THEO' het goed tot zeer goed doen bij andere liefhebbers! Het zit er gewoon in dat is duidelijk. Ook deze doffer 'SON THEO' heeft alles in zich om een echte crack te worden net als zijn vader...!
Zo zit bij JELLE ROZIERS in het Belgische ITEGEM het zusje van hem. Die duivin vloog vorig jaar op de Nationale vlucht ARGENTON de 8e tegen ruim 16.000 duiven en is door JELLE inmiddels op zijn kweekhok geplaatst. En geloof mij, die JELLE ROZIERS is bepaalt niet gek en heeft een enorme duivenkennis in huis!
Ik ben trouwens heel blij dat het weekend met zijn Ups- en Downs achter de rug is...
Een ieder die de keuze maakt 'te vliegen' wens ik alle succes... Wees eerlijk en bedenk dat, wanneer het een drama dreigt te worden, je vooraf de keuze had...!
Fijne week en als mijn gezondheid het toelaat, tot een volgende keer.
Groetjes van Evelien.