Gerard Dekker
- donderdag 12 juli 2018
Fouten, eigen fouten.
Soms denk ik dat alleen ik fouten maak en waarom, omdat de uitslagen die ik maak te onregelmatig zijn. Nou zoek ik die fouten nooit bij een ander maar wel bij mijzelf. Het zijn tenslotte mijn duiven onder mijn begeleiding die zo nu en dan falen. Nou ja zo nu en dan
Goede uitslagen worden er hier niet wekelijks gemaakt, kan ook niet want het gros van de vluchten interesseert me ook niet. Hier ligt het vizier op de dagfond en daar zijn in het verleden en het heden altijd mooie prestaties op gerealiseerd. Dus het helemaal zoeken bij het soort duiven dat ik heb gaat ook niet helemaal op. Hoewel ik natuurlijk net als ieder ander veel meer slechte als goede op het hok heb zitten. Dat is misschien een open deur intrappen maar ik wil het niet mooier maken dan het is.
Nu hou ik op een spartaanse manier duiven, ze moeten een grote mate van zelfredzaamheid hebben enne ……. van schoonmaken hou ik ook niet. In de hokken van mijn vliegduiven een jonge duiven ligt een Laag droge en dan bedoel ik ook droge, mest en dat al minstens 20 jaar lang. Dat is niet het geval in mijn weduwduivinnenhok en mijn kweekhok. Dat laatste word een keer per week geschraapt, maar de mest rond de broedschotels laat ik liefst zo lang mogelijk liggen. Waarom ? omdat ik denk dat dit goed is voor de jonge duiven tijdens hun opgroeiproces. Ik ken dan ook geen infectieziektes op mijn hokken zoals Paratyfus en Coli. Hopelijk blijf ik daar in de toekomst ook van verschoond.
Waar het breekpunt op mijn hokken ligt ? dat is bij opgelopen ziekteverschijnselen zoals coccidiose en wormen. Niet direct in mijn hokken waar de droge mest in ligt maar wel in mijn duivinnenhok. Daar zitten teveel duiven op een te kleine oppervlakte en daar wordt niet al te proper gehandeld en als daar cocc’s zit of als er een worminfectie is loop ik beiden van het ene hok naar het andere hok.
Van coccidiose ben ik niet bang, zorg dat het niet uit de hand loopt en je merkt er niets van voor wat het betreft de prestaties van je duiven. Tenzij de besmetting heel erg is en dan zal je moeten ingrijpen.
Wormen is een heel ander verhaal, die doen schade ze doen de conditie van je duiven naar beneden kelderen en vaak zie je dat het verenkleed wat dor wordt en als er erge besmettingen zijn zitten je duiven soms met de bek open te knipogen in het hok. Ook kunnen ze zienderogen vermageren en als je niet ingrijp kan het de dood tot gevolg hebben.
Vaak is het allemaal niet zo duidelijk maar de uitkomsten van de vluchten geven het vaak aan, verliezen en of laat zitten zijn vaak het gevolg en dan moet zeker een bezoek gebracht worden aan een gespecialiseerde dierenarts.
De meeste liefhebbers proberen deze narigheid voor te blijven en kuren er in het najaar tegen, wat dan helaas vaak vergeten wordt is dat 14 dagen daarna de waterkuur of pillenkuur herhaald moet worden.
Op eigen hokken drinken en baden de duiven in de sloot achter mijn erf, mooi gezicht en buiten het seizoen van weinig of geen belang. Maar tegenwoordig laat ik mijn oude duiven (vliegduiven) dat niet meer doen vanwege het besmettingsgevaar. Bij de jonge duiven laat ik dat wel toe, kwestie van leren hoe ze onderweg bij lange warme vluchten gebruik kunnen maken van de mogelijkheden die moeder natuur ze bied. Maar ja dan loop je af en toe toch weer zo een besmetting op en zal je moeten kuren en kuren gaat jammer genoeg altijd ten koste van de vorm.
Dus voorkomen is nog altijd beter. Maar ja vertel het mij maar, ik ben degene die zijn jonge duifjes zo graag over het erf ziet slenteren.