- zaterdag 07 april 2018
dinsdag, maart 06, 2018
DVD lenen
Hier groeien ze lekker. Zondagavond de duivinnen van de grootste jongen al even apart gedaan. Die mogen morgen nog even terug. Is goed voor de drang naar het vak, de jongen en de doffer. Doffers hebben de jongen zelf aan de krop. Makkie, en zo niet, minpunten!
Diverse rode jongen zie ik er tussen. Mooie uit mijn 615 (Suni = rust) x vroege jaarlingetje van Agen (Medad = lieveling). Soms valt er 1 al vroeg op, dat is die deze keer.
woensdag, maart 07, 2018
Nog ff
Leek het vorige week de noordpool, nu is het overduidelijk voorjaar. Ik zag al veel verschillende vogels met takken slepen. Onze vogels warmen ook op. Toch moet dat nog ff wachten. Ik speen het leeuwendeel komend weekend... rijp en groen. De kleinsten moeten maar mee. De allerkleinsten uitgezonderd maar vroeg spenen - beetje gecontroleerd dus - is niet zo'n punt.
Kwestie van de vliegers wedstrijdklaar te willen gaan maken.
Ik mik er binnenkort een geelpil in en 3 dgn BS. Al heel lang niks tegen het geel gedaan maar na de kweekperiode lijkt me dat goed. Soort opschonen en toewerken naar een goede start.
Entlijst klaar, hoklijst klaar. Klokje moet ik nog checken, ringen dus ook. Het gebeurt wel eens dat we nog een nieuwe moeten toekennen omdat er 1 kapot is gegaan. Over 2-3 weken moet het werken!
Strijdplan is: veel meegeven maar niet perse voor prijs. Kilometers maken dus.
Doel is meermaals bij 1e 100 op ochtendlossingen. Pikeurs wil ik, geen figuranten.
vrijdag, maart 09, 2018
Duivinnen apart & verkrijgbaarheid Matador
Komend weekend gaan de oudsten eraf en uiterlijk een weekend later zit alles op de eigen stek en gaat het echt beginnen.
Ik vernam dat de verkrijgbaarheid van Matador tegenvalt. Door afnameverplichting van een zekere hoeveelheid en verminderde interesse zou er wel eens toe kunnen komen dat in R'dam Zuid de voerboer volledig afstapt van Matador. Van Robaeys komt ervoor in de plaats. Vergelijkbare kwaliteit maar goedkoper. Hoe moeilijk is dat kiezen? Onhandig net voor het seizoen zo. Ik heb nu nog Matador kweek en Rust maar wie weet stap ik wel over. Dat is dan eigenlijk alleen omdat ik dan zekerder ben dat het er is als ik het nodig heb.
Veranderingen die ik nog doorvoer zijn dat ik het rooster bij de doffers eruit haal en een bodem leg van Zeoliet en beukensnippers. Wat kleine wijzigingen in het interieur voor de extra motivatie.
Vantweekend het duivinnenhok poetsen en het zoldertje stofzuigen. Komende week het dofferhok. Na enkele weken het hok van de jongen. Die laatsten mogen eerst dealen met wat er nu ligt, kwestie weerstand op laten doen.
dinsdag, maart 13, 2018
Is het niet koud dan is het wel nat
Van senior had ik enkele warmteplaatjes. 1 gebruik ik nu (nooit eerder gedaan) in het jonge duivenhok. De gespeende jongen liggen er prinsheerlijk op, wat een weelde! Het grut verschilt enkele dagen in leeftijd maar dat is wel goed vind ik. De jongsten moeten het maar afkijken van de oudere. De drinkpot staat tijdelijk op de vloer van het hok. Kwestie van ze alle kans te geven om te leren drinken. Binnenkort zitten ze in de manden met bakjes eraan en ook zal ik mijn gehalveerde reismand erin zetten met bakjes eraan. Zo is drinken in de mand geen probleem meer voor ze. Jong geleerd is oud gedaan!
Over 2 weken een eerste vluchtje? Ik kan er nog niet aan wennen. Het seizoen mag voor mij nog even uitblijven.
Deze week de rest van het hok uitmesten, schoonmaken, stofzuigen enz. Nieuwe knijpers tussen de dakpannen... ook al duurt het nog maar even, de voorbereidingen zijn er wel!
Voer? Ik blijf nog even bij Matador. Ook in Oude Tonge goed te verkrijgen tipte Wim me! Kwestie van vertrouwen in dat merk voer. Ik wil het eenvoudig houden: 3 soorten, start, vlieg en turbo. Voorlopig zijn de eerste 2 goed genoeg en de turbo is vooral voor nog meer vetten.
Of ik er nou nog pinda’s bij ga voegen? Nog in dubio.
Verder simpel als wat: RopaB, de mineralen en vismeelpoeder van Dr Marien. De kwaliteit van de duiven moet toch echt de doorslag gaan geven hoor. 33 duiven op de hoklijst, ik vind het meer dan genoeg.
p.s. al wat gehoord over de clipjes? Ik heb er van senior een 40 gekregen maar kan ik die nu eigenlijk wel gaan gebruiken? In een nieuw te ontwerpen knijpringetje?
donderdag, maart 15, 2018
Schone boel
Nog 1 koppel weten te stallen daar, net op tijd. Mogen even broeden van me waardoor ze wat bakvast zullen worden. Uiteindelijk dan 14 koppels vliegers op dubbel weduwschap. 1 nestkoppel bij de jongen en 2 duivinnen gekoppeld aan late doffers.
dinsdag, maart 20, 2018
Op schrale kost en donker gezet
De ramen donker gemaakt om de lichtinval te remmen. Kwestie van het voorjaar nog even buiten te houden eigenlijk. Ze zijn gezond.
Vanmorgen een pennetje gezien. Daar baal ik even van eigenlijk maar ik doe er niks aan. Ik ga bij de anderen (niet van allemaal) de topjes eruit doen. Kwestie van uitproberen. Liefst tragere ruiers maar ja, het is wat het is, voor nu.
De jonkies doen het ook goed. 1 of 2 vind ik een beetje te traag en niet pienter genoeg. Dat moet heel snel bijtrekken of het is gedaan met ze.
woensdag, maart 21, 2018
Euro Diamond
Daar kunnen de meesten van ons hooguit van dromen. Hoewel... voor de meesten is zo’n prijs nu en eigenlijk altijd niet haalbaar. Kwestie ook van niveau waarop de hobby wordt bedreven. Los van de klasse enz van duiven en Melker.
De frisse dagen helpen nu wel de honger te stimuleren. Duiven eten de rustmengeling graag hoewel de haver de minst favoriete graansoort is. Zelfs gerst eten ze nog liever.
De eerste dagen is de mest dun. Kennelijk doet het wat met de darmen en is het even minder van consistentie. Daarna al snel beter en na 1 a 2 volle weken zie je de vezels terug in de mest. Ik kan het niet bewijzen maar ik geloof wel dat dit goed is. RopaB erbij ook goed. Oregano en schimmels, diverse bacteriën en in het bijzonder salmonella (paratyphus) gaan niet samen. PLUS oregano zorgt niet voor resistentie dus werkt steeds opnieuw weer in op die rotzooi die we niet willen hebben.
woensdag, maart 21, 2018
Athlete
Komende week is de klok weer om en kan er later worden uitgelaten dan nu. 2 ploegjes gaat dan dus lukken. Vlag erbij en uitbreiden van de vliegminuten. Ik hou ervan dat duiven trainen. Houdt ze aan de vreet en dat betekend dat je ze makkelijker geven kan wat je ze geven wil. Ze eten het dan immers ook echt op wat je ze geeft.
donderdag, maart 22, 2018
Wanneer uberhaupt opleren
vrijdag, maart 23, 2018
Prestatieoverzichten
Er zat 1 boekje bij, ouder dan zij zelf... een boekje om de prestaties op duifniveau bij te houden. Ik schat in 1 van de oudste boekjes in drukvorm die voor de prestaties werden gedrukt.
Het in te vullen jaartal is nml 193. Kortom een boekje uit de jaren dertig van de vorige eeuw.
En het is nog volledig onbeschreven!
een verzamelobject zou ik zeggen.
maandag, maart 26, 2018
We zijn er bijna
Hopelijk komend weekend opties om zelf te lappen... en de week nadien met de grote mand dan maar.
De boel zit gescheiden zoals ik het wil. Deze week nog Rustmengeling van Matador. Nadien dus 50/50 Athlete en start. Iets opvoeren gedurende de week. Ik ben al gul op zich: bijna volle bak en wegnemen na een tiental minuten. Hangt af van de trainingsarbeid door de week en de kilometers die ze maken in het weekend. Voeg ik Turbo toe zodra dat pas geeft.
Verder geen bijzonderheden. De geeltablet heb ik nog niet gegeven. Kwestie van niet nodig vinden. Misschien komend weekend? Er zit vast wat geel onder maar of een pilletje geven nodig is weet ik niet. Binnenkort naar Mariën, laat die maar kijken hoe erg het nodig is.
Piepers nog eens bekeken. 3 genomineerd voor vertrek. Komende keer dat ik ze beetheb, nog eens zo'n oordeel en wellicht dan een acuut exit. Ik ben klaar met pappen en nathouden.
donderdag, maart 29, 2018
Werkende duivenmelker mist kansen
Natuurlijk zijn anderen te regelen die je helpen maar dat is altijd een soort alternatief. Ik hoop dat het vrijdag kan, nodig is het zeker. Zaterdag, zondag of maandag nog 1 of 2 keer en dan komende week voor het eggie. Beter lap je vaker, zeker als je knallend wil starten. Vooral het kompas weer stellen en de duiven het spelletje leren. Zeker jaarlingen hebben er baat bij!
Vrijdag korf ik dus nog niet in voor een oefenvluchtje maar probeer het zelf voor elkaar te boksen.
Piepers luisteren geweldig goed naar het fluitje. Ook die moeten vaker uit maar vind de tijd maar eens of het geschikte weer. Hopelijk komt zoals altijd het mooie weer binnenkort en kansen idem.