woensdag, mei 02, 2018

Wie legt dat nu eens uit...

 
Wie legt ons nu eens uit hoe dat toch zit: fondduiven die amper in staat zijn de uitslag te raken.

Vorige week was het met de voordewindse vluchten toch echt bizar. De meeste fondmannen, zo niet allemaal, pakken amper duiven op tijd en percentages om te huilen! Een kwart in de prijzen en vaak pas achterin, lijkt gewoon.

Zijn ze echt trager?
Waarom komen ze dan toch uit het noorden terug als ze niet perse meegingen met de massa (kopgroep?).
Is het niet dat ze in dit deel van het seizoen, zodanig anders worden verzorgd dat ze gewoon nog het kaas van het brood laten eten door de anders gesoigneerde vitesseduiven?

Ik blijf me erover verbazen. Lees compuclub er maar op na. De bekende namen uit de marathonwereld slaan een modderfiguur, mocht je niet beter weten. Maar wat is het dan toch??


Ze trainen me niet goed genoeg

 
Trainen trainen trainen is eigenlijk het toverwoord om forme te krijgen en anders toch wel aan de orde om forme te herkennen.

Vanmorgen liet ik de doffers los, nog voor 7 uur. Dat bevalt de mannen uitstekend gezien hun enthousiasme. Vooral frivool en niet perse hard of lang. Net na 7 uur kwam er een dik 20 tal wel hard over. Ze haakten even aan maar het tempo lag te hoog...
Heerlijk om te zien dat duiven zo kunnen knallen, alsof de duuvel ze op de hielen zit. Mijns inziens zijn de duiven van een melker die ze aanstaand weekend prima zal krijgen. Zeker met goede en open weersomstandigheden.

De mannenploeg bleef evenwel een half uur gaan. Nu en dan nog aanhakend bij die jagende andere ploeg. Nu en dan lekker stoer met het eigen ploegje. Het stemt me gerust dat ze er goed opstaan en heerlijk vliegen. Ik mis dus nog dat felle harde trainen.

Moet je dan minder voeren, meer, lichter of juist zwaarder? Ik kies voor vetter in elk geval. met oog op de te maken km's de rest van het seizoen is het felle trainen nog niet nodig. Later deze maand hoop ik dat wel te gaan zien. Kwestie van nu nog geen forme nodig te hebben. Wel goede gezondheid.

De duivinnen jut ik op met de vlag maar ook daar nog weinig trainingslust. Bij deze ploeg kunnen de koppen strakker. Ik ga ze langer opjutten met de vlag en vanaf volgende week met een heliumballon erbij. Kwestie van langere trainingsduur verlangen teneinde de weg naar forme verder open te zetten.

Misschien nog wel belangrijkste gaat zijn dat ik de ramen na komend weekend niet langer zal blinderen. Meer licht in het hok zal ze goed doen is het idee!

dinsdag, mei 01, 2018

Herfst of toch niet?

 
Het leek wel herfst! Gisteren en eergisteren eigenlijk nauwelijks droog weer. Vanmorgen 1 mei was het guur, nat en slechts 4 graden! Hoe je dan je duiven in topconditie brengt?

We tobben maar voort en hopelijk komen er nog vele weken met heerlijk weer.

Zaterdag overweg ik ze niet te spelen op de midfond maar mee te doen met Noyon via een Belgische vervoerder. Kwestie van die ene nacht mand minder te geven en ook wel de landelijke lossing (voor wat het waard is). Overigens zowel op zaterdag als zondag staat de weersvoorspelling voorlopig op goed, met NO wind.

Jongen ga ik snel wat opleren. Nog kort bij huis maar toch. Nu zijn ze goed, dus nu beginnen!

maandag, april 30, 2018

Raar vluchtje hoge snelheden

 
Het was zaterdag alles of niks en alles ging dan maar los om 09:00 uur in Peronne. 40.000 duiven van Zuid-Holland met wind van achteren en een lucht waar geen blauw aan zat en nu en dan regen uitviel. Uiteindelijk zoals het hoort duiven echt op tijd en velen eroverheen helaas. Die fondduiven van mij vooral bij de laatste categorie. Daar is meer voor nodig nog zeg. Ik blijf er over verbazen met welk gemak die duiven eigenlijk voor joker meedoen. Ook bij de meeste andere fondmelkers amper een kwart op de uitslag en achterin ook.
Wel alles retour.. en dat over de breedte van de liefhebbers. Ondanks de omstandigheden dus. Knap werk en goed uitgepakt van de lossingscommissie!

Zaterdag a.s. Pontoise met zoals het er nu uitziet NO. Ik doe ze Noyon via Nishoek. Nog even wegblijven bij 2 nachten mand wat mij betreft. Wel kilometers maken en gelijk ook leerzame gezien de breedte van het deelnemersveld: Nederlandse duiven gelost voor de Belgen uit en dan Nederlanders vanuit diverse windstreken! Ook dan nog NO. Mooi lapje denk ik.

Ik schaf wat NPO mix aan (ipv snoepzaad) om ze vetten te gaan geven... daar is het tijd voor. Straks zijn die vetten hard nodig voor de vele km's die ze nog gaan maken. 6-7 weken nog en dan begint het marathonseizoen!

Piepers gevaccineerd tegen paramixo. 1 weg vanaf het begin. 3x een nachtje mand gehad. Nu ook de halve reismand in het hok met blauwe bakjes eraan. Nog even en we gaan ze lappen. Nu geen weer voor, het lijkt herfst!

woensdag, april 25, 2018

Jongen gaan als raketten

 
Anderhalf uur gaan ze ongeveer. Kerngezond en vliegen als een stel jonge raketten. Goed en leerzaam en prima voor de mentale en fysieke ontwikkeling. Binnenkort entingen en chipringen aandoen. Ik wil er vroeg bijzijn.

Ik zag al meermaals een slechtvalk in de buurt. Nog niks gepakt maar inmiddels dus ook in het dorp van Oud-Beijerland gesignaleerd.

Zwaluwen zijn er inmiddels ook. Ongeveer 2 weken later dan anders maar ze zijn er weer!

1 duivin was er pas zondag en vliegt niet graag mee. Even aankijken wat met haar te doen. Ze voelt goed aan maar er zal iets anders zijn. Aan de buitenkant zie of voel ik het niet.

Ik voer ze iets zwaarder en dat geeft onmiddellijk meer trainingslust. Zowel bij doffers als duivinnen. Ramen nog geblindeerd. Ik doe dat de komende 2 weken nog.

Zaterdag zat er een rood jong tussen de oude duiven die terug kwamen van de vlucht. Het wil niet weg. Ik zal de eigenaar achterhalen en bellen.
 

maandag, april 23, 2018

Ze komen maar gul is het nog steeds niet

 
Ze komen allemaal thuis... maar wat zit er toch maar weinig conditie op nog! Nou heb ik ze de achterliggende weken krap gehouden omdat ik discipline wilde. Ik wil duiven die vliegen of binnen zitten. De komende week zal ik ze zwaarder voeren. Niet meer maar zwaarder. Dus van 50/50 Start en Athlete naar meer Athlete en minder Start. Wel aan het eten houden hè. Dat laatste dan vooral door de trainingsarbeid op te krikken.

De onervaren jaarlingen blijven maar moeite houden maar ze zijn er nog allemaal. De ploeg oogt fief maar forme is nog ver te zoeken. Op zich zoals bedoelt hoor... Nu aanhaken en geen ziektes of zo oplopen om straks als het er toe doet, er ook te staan!
Mest is goed, dons volop, no worries.

vrijdag, april 20, 2018

Draaihals?

 
Gisteren verontruste melker aan de lijn. Duivin met draaihals. gisteren nog niks te zien van andere dag dus wel. Paramixo uitgesloten, 2x geënt immers. 99 op 100 paratyfus. Advies: Duivendokter. Als het verder een incident lijkt: extra alert zijn en weekje RopaB zware dosering.

Balen dit soort zaken, maar geen paniek!

Ben benieuwd morgen. NO wind. alles weer mee. Ik kijk er al naar uit.

Het is trouwens weer erg met de motjes. Ik zal weer wat cerderolie aanschaffen om ze te weren.

woensdag, april 18, 2018

Ritme moeilijk te maken

 
Ritme in de verzorging is niet eenvoudig te realiseren. Met regelmaat laat thuis en dus laat uit. Daar zit soms meer dan 2 uur verschil in. Het is niet anders. Duiven moeten er maar mee om kunnen gaan is het idee. Ik ben er overigens van overtuigd dat als je regelmaat kunt realiseren dat beter is...

Nu warme dagen. Warmte en droogte doet veelal goed. We zullen zien wat het brengt. Voorlopig staat er nog een rem op als het ware door het blinderen van de ramen en het onregelmatige. Trainen kan beter, nu komen ze er graag snel in van de honger... zeker op dagen dat ik laat ben. Ik ga wat ruimer voeren de komende weken en wat zwaarder. Dit om de trainingen wat te gaan verlengen. De vlag staat wel maar de training moet en mag langer duren.
Vanaf de maand mei zo ongeveer doen we er schepjes bovenop teneinde de prestaties te verbeteren, althans, dat is het plan. Duiven ogen goed en strak. Mest is naar behoren en dons is er alle dagen naar wens. Melker nog geenszins ongerust!

Zaterdag dus een mooi lapje tegenwind. Vitessers in goede doen gaan een mooie wedstrijd tegemoet!

'S avonds lappen

 
Gisteravond rond 19:30 zag ik ze gaan: een groep van zo'n 40-50 duiven, dwars over Oud-Beijerland. Duiven die op koers lagen richting hun thuis. Worden die gelapt? Ben er zeker van.
Gezien de vliegrichting kan het vanalles zijn, oostelijk van Rotterdam, misschien Westland of den haag? Misschien Vlaardingen ofzo? Interessant, niet? Duiven worden dus zeker wel gelapt in de avond. Prima te doen ook gisteren.
Ik zag dat vorig jaar ook al vaker. Fanatiekelingen genoeg dus!
 

maandag, april 16, 2018

Ik kan maar niet wennen

 
Het blijft wennen hoor: fondduiven die niks klaarmaken op de korte vluchtjes in het seizoen. Amper zijn we figurant. 3 prijsjes van de 27 en nog magere prijsjes ook.

Dat ze niet zo gejaagd naar huis gaan als sprinters is evident maar leg me dan eens uit waarom ze zo makkelijk dan te ver gaan en terug moeten keren?! Is de afstand te kort waardoor ze zich ook niet echt los maken van een peloton? Ik mopper maar door want ik vind dat duiven die zogezegd marathonduiven zijn, niet met zulk gemak de uitslag mogen missen!

Alles was vlot thuis, dat wel. Lekker km’s gemaakt. Doffers gisteren in bad, duivinnen morgen. Niks bijzonders verder. Ze ogen me prima, mest is goed, donsjes erop enz. Ik vermoed dat het blinderen van de ramen en de toch nog wat uitgebleven voorjaarszon, de rem er nog op hebben. De verzorging is nog verre van secuur en tijd. Regelmaat ontbreekt nog volop.
Geen zorgen dus maar meer een lichte frustratie omdat zoveel dieren te laat zijn ten opzichte van de prijsduiven. Overigens vele fondmannen laat of zelfs niet op de uitslag. Het hoort er kennelijk bij. Komend weekend Arras, zo’n 200 km. Zover ik kan zien wordt vooralsnog Noordenwind voorzien. Das dan in elk geval bijna 3 uurtjes tegenwind. Mooi zo!

Laatste piepers speen ik morgen. 2 uit zusje.
Iemand interesse in het volgend legsel?
Doffer is uit Oded. Moeder van deze doffer is van Jos Joosen, uit diens winnaar Gueret (jong in 2013 via Johan Baaij)

Ik las op Pipa dat Marc Huybrechts was overleden. Nog maar 39. Ik had ooit contact met hem over sprinters uit Stabroek. Zelf had hij ooievaars voor de fond toen waar ik geen interesse voor had. Ik weet niet wat er scheelde maar dat zo’n kerel ons ontvalt is zwaar. Veel sterkte voor de nabestaanden!
 

donderdag, april 12, 2018

Alles gaat weer mee

 
Hier gaat gewoon alles weer mee. Normaal weer verwacht. Windje mee. Niks bijzonders. Zou goed verloop moeten kunnen worden. Ik toon ze niet. Zaterdag samen tot de avond (ik wil ze goed aangepaard laten). We gaan er weer voor.

Jongen in de mand op vrijdag ook. Zaterdag los ik ze dan in het hok.

Over een paar keer los ik ze dan op bijv. 1 km. Nu nog niet omdat ze nog niet genoeg "airborne" zijn. Ze vliegen ook nog niet in formatie omdat ze zwaar zijn. Dat moet eraf. Zodra het kweekvoer op is, maken we het lichter en gaat dat snel gebeuren. Het zijn fondduiven maar doel is mee op alle jonge duivenvluchten voor de ervaring.
Je zag het afgelopen weekend al: onervarenheid nekte veel jaarlingen.
 

woensdag, april 11, 2018

Eenvoud troef en vertrouwen hebben

 
Hou het simpel en grijp niet te snel naar wijzigingen in je systeem of bijproducten... laat staan naar antibiotica's.

Om met dat laatste te beginnen: Ingrijpen als het nodig is. Preventieve antibiotica bestaat niet. Niet teveel zelf rommelen: vraag een duivendokter.

Heb je een eenvoudig systeem? Hou even vol. Vergewis je eventueel van de gezondheid van je dieren en als die goed zit, wacht de zaterdag dan af. Wees realistisch: wat mag je verwachten op basis van je eerder resultaten en je inzet?

Gaan wijzigen: ander voer uitlaatschema of wat ook... zal altijd zijn effect hebben. Soms duurt het even maar realiseer je dat het ook zomaar minder goed kan uitpakken dan je wilde. Wijzig bij voorkeur 1 ding te gelijk of weinig tegelijk zodat je de verandering ook "meten" kan. Verander je 10 dingen dan wet je nooit welke het nu precies was die de doorslag gaf.
 
 

dinsdag, april 10, 2018

Op orde krijgen

 
jaarlijkse zorg is de duiven op orde krijgen. De ploeg moet marcheren. In forme geraken en tsja, hoe doe je dat. Geheel uit zichzelf zal het niet gaan maar aan welke knoppen zou je hoe kunnen en moeten draaien?

We gaan het zien.

De laatste was gister ook retour.
wordt vervolgd

maandag, april 09, 2018

Terugblik op 1e vluchtje

 
De eerste vlucht is een feit. JP opende zoals dat gewenst is met een 1e. Hier kwamen de dieseltjes nog niet naar behoren. Wedstrijdritme ontbrak en door de ZZO wind zonder hun kopje erbij te houden zijn onnodig veel km’s gemaakt. Het verloop van de vlucht was ook raar. Duidelijk dat er duiven netjes op tijd waren maar een enorme hoeveelheid is hoogover te ver gegaan.

Ik ben er nog 1 kwijt. Jaarlingdoffer die in het team zit om zijn duivin een plekje te geven eigenlijk. Ik zal even moeten bezien hoe ik dat nu weer regel. Vooral de doffers hebben veel km’s gemaakt heb ik het idee. Hadden ze maar op moeten letten. Ik ben overtuigd van een goede gezondheid dus ben nog geenszins bevreesd. Op naar komend weekend.

By the way: zeer opvallend was het aantal (zeer) ervaren duiven. Ik zie verhoudingsgewijs veel duiven van 4 jaar enz. Dat heeft toch alles te maken met ervaring en zich niet gek laten maken door de massa die denk ik van een korte afstand met hoge snelheid abuis marcheerde.
Ik verwacht dat er diverse duiven zijn die komend weekend het zich niet nog eens laten gebeuren. We’ll see.

vrijdag, april 06, 2018

Eerste vluchtje en goede temp

 
Zaterdag het eerste vluchtje. Zuidenwind misschien met Zuidoost. Dat laatste is wat zorgwekkend maar niet gelijk om hoofdpijn van te krijgen. Ik hoop dat ze vooral goed opletten en niet de zee op gaan.

Alles maar mee denk ik. Wait and see.

Piepers doen het prima. Vanavond ook eerste keer de mand in. Kwestie van oefenen en leren omgaan met stress en het dan dus doen afnemen.

De temp was vanmorgen nog laag: vriezen. Morgen en de komende tijd gaat dat beteren. We wachten netjes af maar het geeft in elk geval weer moed.
 

donderdag, april 05, 2018

Bij dr Marien geweest

 
Alles was weer goed.
Geen verrassing maar waarom ga ik dan?
Dubbelcheck en de producten van deze zwijgzame Belg. (Deze keer was hij erg goed gemutst vond ik). Ik nam conditiepoeder van hem en conditiesiroop. Roze poeder heb ik nog voldoende.

Jongen uitwennen is volop bezig. Ze zijn er meen ik nog allemaal. enkelen komen later maar weten de weg in de buurt kennelijk wel van dak tot dak te vinden. Persoonlijk vind ik dat de vervelendste periode, dat uitwennen.

Vrijdag gaan ze mee op 1  na. Die ene is de nieuwe doffer die uit zijn vak is geketst. Nu op een kaal jong mag zijn duivin mee. Hij volgende week of ik tsjoep ze eruit naar het jonge duivenhok. Jammer dat zo'n dier niet aard maar hij is echt zichzelf niet, dat is goed te merken.
Met de Blue Dusk ging het ook zo... wie weet!
 
 

woensdag, april 04, 2018

Buikpijn?

 
Ik had een pieper die bij de 2e keer buitengaan 3 dagen wegbleef maar uit zichzelf terugkeerde. Zie ik graag.

Piepers aten vorige week "met lange tanden".
Niks colicontrol, antibiotica of wat ook... zelf te boven komen!
Lange termijn de beste oplossing. Geen softies maar bikkels.
Al jaren nu niet of nauwelijks last van enig gedoe ergen dan wat minder trek hebben of eens een keertje mindere mest of een keer spugen... GELUKKIG.

Vliegers krijgen de vlag te zien bij uitlaten. Trainingsduur nog wat opschroeven. Deze week BS in het drinkwater omdat ik van enkele de mest langdurig te dun vond.
Onmiddellijk zichtbaar betere mest maar dat is wellicht omdat ze minder drinken?!

Ik vind het eigenlijk niks maar ik achtte deze keer ingrijpen wijzer dan afwachten. Ik heb even moeten opzoeken wat de dosering is, want de laatste keer dat ik het überhaupt gaf is al heel lang geleden. 3 maatschepjes op 2 liter.
 
 
 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

31 mei 20
  Nog even over vaccins Als ik zie hoeveel vragen ik binnen krijg over vaccins, dan lijkt het me nuttig hier opnieuw even aandacht aan dit onderwerp te besteden. Er is veel te doen in vaccinland. Niet in...

Columnist in Spotlight

21 juni 20
    Het is een tijdje geleden dat ik mijn rondje...
24 april 20
  10 Minuten geleden sprak onze Minister Premier...
27 maart 20
  Nederland stoeit met de verschrikkelijke gevolgen van...
16 maart 20
Het Coronavirus slaat wereldwijd fors om zich...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new  BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new 

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40