Mooi weer, redelijk trage vluchten, Zeeland en een totale lockdown

Maandag 31 mei 2021. Aangezien het schrijven van mijn uiteindelijk toch wekelijkse artikel over de GPS-tracks voor het Spoor op zondag veel tijd in beslag neemt (gisteren 7 uur) resteert er op zondag vrijwel geen tijd meer om mijn weekstuk het daglicht te doen zien. Hierdoor dus weer een maandagse versie. Een relatief korte versie bovendien want heel veel valt er niet te schrijven.

De vluchten verliepen namelijk best traag maar niet onvoorspoedig. Al hadden de duiven het door de plotseling veranderende omstandigheden, zon en een kalme kopwind, toch niet makkelijk. Dorst was best wel een factor. Zo kreeg ik een mooi positief verhaal van een Zeeuwse liefhebber over een koppeltje duiven dat in zijn vijver dook om de dorst te lessen. Waarna ze best nog wel eventjes bleven zitten. Iets dat ik overigens wel vaker gehoord heb.

Ook lieten de diverse GPS-tracks zien dat de duiven toch weer de kust opzochten. Zelfs van stations die relatief diep in het binnenland lagen, zoals Chimay, bereikten duiven toch de Vlaamse kust. Zelfs een overnachtfondduif volgde op zaterdagmorgen dit voorbeeld. Al dan niet doordat ze mee vloog met een koppeltje andere duiven.

De metersnelheden lagen in de regel iets lager dan verwacht en ook vielen er ’s avonds her en der nog wel enkele lege plekken te bespeuren. Niet vreemd voor de eerste keer kopwind na weken harde wind op de staart.

MB2 6

Smaakmakers en andere opvallende zaken.

Deze week stonden er in een aantal afdelingen wederom twee vluchten op het programma. Een midfondvlucht en vlucht vanuit Limoges. Meestal middaglossing maar in Limburg een ochtendlossing. Door het toenemende aantal vluchten en het enorme aantal samenspelen is het bijna ondoenlijk om alle smaakmakers recht te doen. De vraag is of ik hiermee doorga want het kost een zee van tijd. Vandaag toch nog een uitgebreide versie mede omdat de rest van het weekstuk wat korter uitvalt.

Zeeland – Fontenay sur Eure. Op samenspel niveau maakten de Gebr. Dekker in Samenspel Midden een mooie uitslag met 3, 5, 6, 8, 9, etc. 42/58 tegen 1553 duiven van 92 deelnemers.

Brabant 2000 – Sens. Op afdelingsnveau speelden K en A de Rooij uit Bergen op Zoom zich weer in de kijker, 2, 6, 7, 12, 18, 23, etc. 34/48 tegen 9924 duiven van 616 deelnemers. In samenspel ZUF is het zelfs nog wat mooier met 1, 2, 3, 4, 6, 8, 16, 19, 20, etc. 31/48 tegen 1999 duiven van 119 deelnemers.

Oost-Brabant – Nanteuil Le Hadouin. Op samenspelniveau waren er mooie uitslagen voor Evert Diepenveen uit Keldonk, Gerrit van der Linden uit Mill, Lambert van Erp uit Berchem, mevrouw Snellen en zoon uit ’s Hertogenbosch en Jan en Eddy Kerkhofs uit Reusel.

Limburg – Sens. Op samenspelniveau zijn er in het mooie Limburg dito uitslagen voor Jan en Jeanne van de Pasch uit Grubbenvorst, Dennis Veugelers uit Nieuwstadt en Charles Corstjens uit Neeritter. De eerlijkheid gebiedt mij te melden dat ik inmiddels door de bomen qua samenspelen het bos niet meer zie. Ieder hoekje van deze afdeling lijkt zijn eigen spelletje te hebben.

Er was echter dit weekeinde nog een tweede vlucht in het Limburgse. Gisteren (zondag) vloog men in het kader van hun “Grote Fond”-vluchten vanaf Limoges. Ochtendlossing welteverstaan. Best wel vroeg in het seizoen stonden er dus afstanden tussen de grofweg 635 en 715 km op het menu. Een gemakkelijke opgave werd het dan ook niet. Het duurde ruim 2 uur en 15 minuten voordat de prijzen eruit waren (1:4 ). Vaak vielen er grote gaten in de aankomsten. Zo hadden de gekende gebroeders Simons en zoon uit Ransdaal de twee snelste duiven van de lossing (1654 duiven – 132 deelnemers) maar moesten ze bijna anderhalf uur wachten op nummer drie. Ondanks 22 deelnemende duiven.

Afdeling Zuid-Holland – Pontoise. Op samenspelniveau vielen de volgende hokken op. Jan Eskes uit Streefkerk, Jim en Mick Hameeteman, Ouddorp, Jan van de Made en zoon uit Achthuizen (2 mee en dan 10 en 11 tegen 3058 duiven van 150 liefhebbers!), Combinatie Elkhuizen uit Alblasserdam en de combinatie Gielesen-van Rijn uit Den Hoorn.

Noord-Holland – Pont St. Maxence. In de kijker speelden zich hier op Kring niveau, Jelger Klinkenberg uit Noordbeemster (tevens 1e in de afdeling), de Combinatie Geutskens uit Purmerend, Ferry Bronstring uit Haarlem en Janus en Jannus Kat uit Westzaan.

Midden-Nederland – Pont St. Maxence. Hierin sprongen op afdelinsgniveau geen al te opvallende uitslagen in het oog. In de diverse samenspelen vielen de volgende liefhebbers op. M. Jansen uit Lexmond, Ruud Bakker uit Veenendaal en Team Hooymans NL uit Wijk en Aalburg.

Ook in Midden-Nederland werd er gevlogen vanuit Limoges maar dan ik het kader van de middaglossing. In dit geval op vrijdag 28 mei om 14:00 uur. Echte kettinguitslagen deden zich niet voor op deze goed verlopen vlucht.

Gelders Overijsselse Unie – Chalons en Champagne. In het afdelingsspel viel de uitslag van de bouwer van mijn hokken op. Jaap Schut, inmiddels allang geen hokken bouwer meer, had er drie mooi op tijd 2, 8 en 26 (tegen 12.753 duiven – 816 deelnemers) en 17/24. In de diverse samenspelen waren er mooi uitslagen voor: de combinatie Vierhout uit Nunspeet, Cor Walda uit Zwolle en Hans en Evert-Jan Eijerkamp uit Brummen.

Ook hier werd er gevlogen vanuit Limoges. Door het grote verschil in deelname per liefhebber valt het niet mee een uitblinker te vinden. De winnaar van het concours de combinatie Beelen en Zoon uit Hierden klokken naast de winnaar nog 5 van hun 8 duiven en scoren in mijn ogen meer dan prima. Arjan Beens zal ook meer tevreden geweest zijn dan op voorhand verwacht met 5 duiven bij de eerste 26.

Oost-Nederland – Nanteuil Le Hadouin. Ook hier slechts uitblinkers op samenspel niveau. Bijvoorbeeld Peter Janssen uit Kleve-Lobith, Krijgsman-Boogaard uit Rijssen, Doldersum en Zoon uit Almelo, Arnold Paalman uit Hengevelde, Marco Kerkhof uit Emmerich en Gerard van de Bovenkamp uit Doetinchem.

Op Limoges valt het (gekende) sterke spel van Harold Zwiers op, met een 3e en een 8e plus 7 duiven bij de eerste 31 duiven. Uiteindelijk 27 van de 49 in de prijzen.

Noordoost-Nederland – Chimay. Op afdelingsniveau is de eerste naam die in het oog springt die van Roelof Coster uit Staphorst met een 2e en 5 duiven bij de eerste 31 (tegen 14.114 duiven en 757 deelnemers) plus en prijspercentage van 80 procent (40/50). Smaakmakers op samenspel niveau waren Feike Wilpstra uit Groningen, Thomas Hullegie uit Dedemsvaart en de welbekende gebroeders Leideman uit Collendoorn.

Op Limoges vallen mij niet echte uitblinkers op. De deelname is relatief klein en de verschillen in ingekorfde aantallen maken het ook moeilijk een smaakmaker te onderscheiden.

Friesland ’96 – Chimay. Hier vallen de gebroeders Homma uit Steggerda direct op, 1, 3, 19, etc. en 33/42. In de samenspelen is het makkerlijker om smaakmakers te vinden. Bijvoorbeeld de combinatie Tjitte en Lesley uit Tietjerk, Pieter Hiemstra uit Stiens en Klaas de Jong en zoon uit Ee.

Ook in Friesland is er niet echt een liefhebber die op Limoges het laken naar zich toe trekt qua spectaculair spel.

Zeeland – Deze week viel er aanvankelijk weinig uit het Zeeuwse te melden. Volgens wel ingelichte bronnen is er gepraat (al dan niet formeel) en er zal zo goed als zeker weer gepraat worden (formeel tussen de NPO en de Nishoek).

Ook heeft het Zeeuwse afdelingsbestuur aan de verenigingen gemeld dat de gepubliceerde uitslagen van vorige week (Roye en Issoudun) geen definitieve uitslagen zijn.

Helaas is er vlak voor het publiceren van dit weekstuk toch weer opzienbarend nieuws. Er is nu ook binnen het Zeeuwse afdelingsbestuur een vertrouwenscrisis ontstaan. Oorzaak hiervan is dat de voorzitter op persoonlijke titel in gesprek is gegaan met de Nishoek nadat de rest van het bestuur afzag van een gesprek.  Dit is/was voor de overige bestuursleden onverteerbaar.

Om uit deze crisis te komen heeft de voorzitter de verenigingen opgeroepen te vragen een bijzondere ledenvergadering uit te schrijven zodat de leden zich over deze zaak kunnen uitspreken. Een nadere toelichting over zijn handelen zal dan binnenkort nog volgen.

Wordt zonder twijfel weer vervolgd. Hopelijk met een positieve uitkomst voor alle betrokkenen.

OP EIGEN HONK

Kondigde de regering op vrijdag toch nog wel een beetje onverwachts toch een totale lockdown aan. Een lockdown die morgen (dinsdag) ingaat. De consequentie is dat alleen de essentiële diensten doorgang blijven vinden en dat alle niet essentiële bedrijven en winkels gesloten zullen worden.

Feitelijk is dit dezelfde situatie als medio maart 2020. Toen was het aantal positieve gevallen echter een fractie van het huidige aantal (100 per dag toen versus 9.000 nu). Debet aan dit hoge aantal is een falend vaccinatiebeleid (slecht een procent of zeven is gevaccineerd) en niet afdoende maatregelen om de samenscholingen te beperken. In het bijzonder tijdens de laatste Ramadan.

Nu grijpt men daarom weer hard in. Begrijpelijk omdat ook hier de medische zorg er aan onderdoor dreigt te gaan. Wel vervelend dat we tenminste de komende twee weken maar vermoedelijk wel langer weer in huis opgesloten zitten. Na de stringente lockdown volgt er namelijk nog een fase van vier weken waarin het openbare leven nog steeds tot het uiterste beperkt wordt, waarna men hoopt terug te gaan naar dezelfde status als vorige week. Uiteindelijk spreek je dan over een periode van tien weken met veel beperkingen.

Het bedrijf waarvoor ik werk is gelukkig wel weer als essentiële dienst aangemerkt maar het totale persoonsbestand dat “binnen mag” mag niet meer dan 60% bedragen. Alle niet productieactiviteiten moeten daarom dus weer vanuit huis verricht worden.

Daarom heb ik deze zaterdag maar een grote monitor gekocht. Het staren naar een klein laptopschermpje stond me al maanden tegen maar het vooruitzicht om nog zes tot tien weken dagelijks naar dit schermpje te moeten staren deed mij besluiten de beurs trekken. Iets dat ik feitelijk al eerder had moeten doen want ook voor het schrijven van weekstukken of artikelen is een megascherm werkelijk een verademing.

Voor de rest is er weinig nieuws anders dat we zojuist het bericht kregen dat het laatste examen van mijn dochter wel doorgang zal vinden.

Wordt zonder twijfel ook vervolgd,

Tot een volgend weekstuk,

Groet,

Michel

Nieuwsbrief Peter Boskamp

13 mei 21
Latente infecties                                                     Start DuivenseizoenDe start van het duivenseizoen is in de  diverse landen vaak op een ander  tijdstip. Er zijn landen waar al in maart  begonnen wordt, maar ook landen waar  men het...

Columnist in Spotlight

RC8 6
13 juni 21
Op mijn vorig artikel heb ik heel wat leuke...
RC17 5
18 mei 21
k ben opgegroeid in een dorpje op een boogscheut van de de...
RC3 5 1
04 mei 21
Op mijn vorig artikel kreeg ik nogal wat...
RC8 4 1
08 april 21
Zijn of niet zijn , dat is de vraag !De...
RC3 4
04 april 21
Laten we eens een kat een kat noemen...
RC19 3 1
19 maart 21
Wat een heerlijk gevoel is dat !! De lente in...
RC1 3 1
04 maart 21
Ik herinner mij nog goed toen de TV bij ons zijn...
RC18 2 1
21 februari 21
Mijn artikel moest eigenlijk al lang geschreven...
RC22 1
23 januari 21
Ik schrijf al heel lang . Het is boeiend en...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40