Zondag 15 januari 2017. Toen ik zojuist achter de PC kroop om de actualiteit door te nemen en om het wekelijkse schrijfsel neer te pennen viel het mij op dat het al compleet dag was. Dit alles terwijl de klok net 8:30 uur aanwees. Het heldere weer zal hier zonder twijfel een bijdrage aan leveren maar ook gisterenavond viel mij al op dat het langer licht was. Omstreeks 17:30 uur was de duisternis nog niet compleet gevallen. Al bij al is het duidelijk, de dagen lengen weer en dat is als duivenmelker altijd een fijn moment.

De langer wordende dagen markeren wat mij betreft het begin van het nieuwe seizoen. Het verzorgt gewoon net even lekkerder als het buiten nog licht is. Gisteren (op de vrije zaterdag) merkte ik het dus al. Ik begon met de avondverzorging even na half vijf en een ruime drie kwartier later liep ik nog steeds bij, min of meer, daglicht in de tuin.

Het is wellicht vooral mentaal, maar dat is een belangrijk aspect in onze sport. Als de melker lekker in zijn vel zit loopt het met de duiven ook gewoon lekkerder. Bijkomend voordeel van de verzorging bij daglicht is ook dat het observeren van de duiven gewoon makkelijker gaat. Je ziet bij daglicht gewoon net even meer dan bij kunstlicht.

Ook zorgt het lengen van de dagen er voor dat het tweemaal daags voeren van de duiven in de volières weer mogelijk is. Op het hoogtepunt van de winter gaat dit op mijn hokken niet omdat ik in de volières geen verlichting heb. De meeste duiven worden dan gewoon bij kunstlicht in het nachthok gevoerd maar bij de kleine staande volière zonder nachthok betekende dit één voerbeurt per dag. ’s Morgens worden de bakken gevuld en hier moeten ze het dan de rest van de dag mee doen.

In dit kleine volière-hokje zitten, zoals de meeste volgers van deze schrijfsels wel weten, mijn zomerjongen die tot op heden de hele winter hebben uitgevlogen. Ze vlogen de laatste dagen altijd ’s morgens als het daglicht het mij toestond om ze voor het werk los te laten. Na het loslaten vulde ik dan de bakken en liet de klep openstaan wanneer ik naar het werk afreisde. Gisteren merkte ik dat ze na een voerbeurt de avond ervoor een stuk beter trainden dan de dagen daarvoor. Misschien was het toeval maar ik vermoed dat de oorzaak van de betere training lag in de extra voerbeurt op vrijdagavond. Die kregen ze omdat ik een dagje vrij had genomen om allerlei sollicitatie verplichtingen te doen. Hierdoor was ik vroeger in de middag/avond bij het hok dan op de andere doordeweekse dagen.  Vandaag zal blijken of het betere trainen door het tweemaal daags voer een structureel karakter krijgt of dat het slechts een incident was.

IMG_6871

Een ander voordeel van duiven houden bij daglicht is dat je als melker, althans ik, er meer energie van krijgt. Als ik op dit moment naar buiten kijkt krijg ik bij wijze van spreken al zin om de vliegduiven te koppelen. Degenen die mij al langer kennen weten dat dit niet mijn favoriete klusje is maar bij het lengen der dagen ontstaan bij mij toch de kriebels. Deze kriebels dienen echter nog even onderdrukt te worden omdat het voor mijn jaarplanning simpelweg nog te vroeg is om de vliegduiven te koppelen.

In mijn persoonlijke invulling van wat een aantal Vlaamse liefhebbers het “chaossysteem” noemt koppel ik de duiven wel maar haal ze, na een vrije koppeling, na drie (tot vier) weken uit elkaar. De oude duiven hebben dan vaak direct hun oude partner opgezocht en hebben dan een dag of tien zitten broeden. De jaarlingen koppelen in de regel wat lastiger en ook hebben sommigen moeite om een broedhok te vinden of te behouden. Hierdoor broeden ze vaak maar enkele dagen of soms helemaal niet. Ook koppelt een aantal duiven gewoon niet.

In tegenstelling tot hetgeen ik altijd dacht heeft dit de laatste jaren geen nadeel opgeleverd. Sterker nog het lijkt er zelfs op dat de jaarling duivinnen die pas in de loop van het seizoen echt aanlopen hier voordeel van hebben. De ontluikende liefde voor een doffer doet ze ogenschijnlijk veel harder naar huis vliegen.

De koppeling staat overigens gepland voor 27 januari. IJs en weder dienende, eventuele reizen voor huidig of toekomstig werk inbegrepen. Bij een koppeling op deze datum betekent dit dat de duiven ergens tussen 18 en 23 februari weer gescheiden kunnen/zullen worden waardoor de hele maand maart beschikbaar is om ze in het vliegritme te brengen. Inclusief entingen en andere medische begeleiding. De afspraak voor de jaarlijkse gezondheidscheck van de vliegploeg heb ik zojuist, tussen de bedrijven door, gemaakt.

Over het vliegseizoen gesproken, gisteren rolden de agenda en de voorstellen voor de extra afdelingsvergadering van de Afdeling Noord Holland over de (nieuwe) rayonindeling in de, digitale, brievenbus. Het afdelingsbestuur heeft gemeend nog een eigen voorstel te moeten toevoegen, naast het voorstel van de door haar in gestelde commissie. Los van het feit dat ik vind dat deze gang van zaken niet de schoonheidsprijs verdient maakt dit het keuzeproces er niet eenvoudiger op. Ieder voorstel kent voor- en nadelen en (nieuwe) winnaars en verliezers. Of het nu de oude situatie is, het voorstel van de commissie of het nieuwe voorstel vanuit het bestuur.

De vraag is echter naar mijn mening hoe bepaal je nu waarop je stemt? Velen zullen kijken naar het eigen belang en het algemeen belang laten voor wat het is. Als ik dit persoonlijk doe zou ik het afdelingsvoorstel direct moeten steunen. In dit voorstel wordt rayon F gesplitst en zou Aalsmeer en omstreken grofweg alleen nog tegen de Zaan vliegen. Concurrentie op een overvlucht van 18 tot 25 kilometer is niet onvoordelig zodra de vluchten wat langer worden. De duiven blijven immers de vertrouwde routes vliegen want aan de lossingswijze verandert niet zoveel.

De tijd zal het leren, ik ben benieuwd hoeveel amendementen nog binnen gaan komen en hoe de mensen in mijn directe omgeving hierover denken.

OP EIGEN HOK

Hierover is wederom al het nodige geschreven. Veel valt er niet aan toe te voegen anders dan het feit dat er in het kweekhok toch inmiddels de nodige eieren gesneuveld zijn. Een doffer die niet goed weet waar hij woont, en daardoor de hele dag opgesloten zit, ging tijdens de verzorgingsbeurt toch even snel bij de buren langs juist toen hij geleerd leek te hebben wat zijn plekje was. Natuurlijk op het moment dat ik juist even in het andere hok was. De dag erop sloot ik de directe buren op en flikte hij hetzelfde kunstje, maar dan bij de buren er naast.

Best een beetje irritant, dus nu houd ik deze lastpak maar zo ongeveer de hele dag in zijn broedhok. Als alle buren opnieuw op eieren zitten sluit ik alle broedhokken van de onderste rij wel even af zodat deze domoor op zijn gemak de locatie van zijn eigen broedhok kan leren kennen.

Voor het overige valt er niets te melden dus gaan we maar weer op voor een nieuwe verzorgingsweek! Tot volgende week!

Michel Beekman

O, ja de zomerjongen vlogen vandaag dik een uur. Tweemaal daags voeren lijkt dus wel iets beter ….

Nieuwsbrief Peter Boskamp

06 oktober 18
Bony Farma Pigeon Products: De filosofie achter de producten. Het uitgangspunt hierbij is het bevorderen van de gezondheid van de duiven door middel van de verstrekking van voedingssupplementen. Dit zijn...

Columnist in Spotlight

12 november 18
Volgens mij heeft iedereen weleens zo'n moment....
31 oktober 18
De duivensport moet geweldig zijn voor mensen...
05 oktober 18
Inderdaad alweer een tijdje niets geschreven....
20 augustus 18
Wie zong dat ook alweer? Dat liedje over die...
07 augustus 18
23 juli 18
Dat ging dus niet goed, die coupe special die ik...
19 juli 18
Hoogtijdagen in de duivensport, de maanden juni...
10 juli 18
04 juli 18
Morgen inkorven voor Dax, hier eentje mee. De...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new HobbyshopvanTilburg185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new Pigeonsports185x75 GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new PatrickSchepens185x75new msmduivensport185x75new komkom185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

15 november 18
A van Zoeren Regio A: onaangewezen: 10eGeneraal,8eGeneraal Snelheid. Regio A2: 5eGeneraal,...
De ZLU
29 oktober 18
  Afgelopen weekend verkaste een afvaardiging van het ZLU besuuur vanuit het Zuid...
24 oktober 18
  Rumbeke onder de rook van Roeselare; in prachtige landschap van het echte west...
Een gecamoufleerd Brits duivenhok uit 1918. Misschien hoorde die aanvlieger in Dordrecht hier wel thuis...
20 oktober 18
Een gecamoufleerd Brits duivenhok uit 1918. Misschien hoorde die aanvlieger in Dordrecht...
18 oktober 18
Datum: Vrijdag 16 november 2018 Adres: Clublokaal aan de Nachtegaalsteeg ( naast...
11 oktober 18
Het keizerkampioenschap komt voor deze combinatie van de 70 jarige Jan en zijn 44 jarige neef...
30 september 18
” Winnaars Duuk, Ravi, Frans en Jordi Damen”   Door Chris den Braber Zaterdag 14 september...
27 september 18
Alblasserdam 21 sept. 2018'DAT WAS HET DAN.' Enkele dagen later dan gepland dat wel....
26 september 18
  “trotse Leo Dekkers winnaar op Morlincourt”   Door Chris den Braber Zaterdag 8 september...
24 september 18
Het nieuwe veilingseizoen gaat zondag 23 september van start op Top Pigeons. We hebben...
20 september 18
Laatste Jonge duivenvlucht vanaf Morlincourt “Prachtige overwinning voor Poelstra-...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40