In de vroege ochtenduren vlogen we een draak van een vlucht vanaf Asse Zellik met de jonge duiven doordat er bij een lossing op korte afstand met een wind uitrichtingen tussen Zuid en Zuidoost op de staart altijd stront aan de knikker is. In het Zuidelijk deel van de afdeling weet je dan op voorhand al wat het gaat betekenen. Een aantal duiven min of meer op tijd en daarna de hele dag zeuren om de duiven die veelal Westelijk van het hok zijn langs gedenderd weer terug te krijgen. Iets waar je overigens zelfs niets anders aan kunt doen dan ze op vrijdag voldoende brandstof mee te geven.
Regelmatig blijven er in dergelijke situaties duiven weg. Soms zelfs best wel een significant aantal maar er is bijna geen bestuurder die bij dergelijke omstandigheden de risico’s van dergelijke vluchten correct inschat. Men bedenkt nooit dat je bij dergelijke omstandigheden eigenlijk een aantal kilometers verder moet gaan omdat de duiven van met name de voorhand grote risico’s lopen omdat de duiven in grote groepen op Noord Holland afstormen en niet op tijd de koppels verlaten vooral omdat deze koppels zeer hoog vliegen. Zoals vorige week geschreven een jonge duif maalt niet om een sprong van 60 of 70 kilometer ….
Het resultaat van de vlucht was zoals verwacht. Vlotte concoursen met hoge snelheid aan de kust en op de achterhand, terwijl aan de voorkant de onderlinge snelheid van de eerste duiven razendsnel zakte en er sprake was van een lange concoursduur. Die concoursduur valt dan an sich nog wel mee want hiervoor hoeft “slechts” 25% van de duiven thuis te zijn. De andere 75% deed er vervolgens veel langer over om thuis te komen. Gelukkig vielen de verliezen gisteren uiteindelijk mee, althans bij mij, maar tussen mijn 15e duif en de laatste die zich vanmorgen om 11:00 uur meldde zit meer dan 24 uur (39/40). Ieder uur behalve tijdens de nachtelijke uren zijn er enkele duiven teruggekeerd. Jonge duiven die de eerste rotvlucht overleefden en de twee overige wedvluchten vrij vlot naar huis kwamen. Jonge duiven die 8 keer waren weggebracht voor de eerste wedvlucht en sindsdien nog 8 keer gelapt zijn doordat ik ze sinds de start van het jonge duivenseizoen wekelijks tweemaal naar Alphen aan de Rijn bracht. Jonge duiven die in prima conditie werden ingemand en wellicht hierdoor veel te ver doorvlogen. Dit laatste deden overigens niet alleen mijn jonge duiven. Ook de ploeg oude duiven die ik speelde op Asse Zellik om ze aan de praat te houden kwam allesbehalve vlot naar huis.
http://www.beekman-tilmans.nl/wp-content/uploads/2017/07/Peter-Crans-met-Kleinzoon-300x225.jpg 300w, /cache/remote_images/714b0028beb7fb9775817d68a7f48e2f.jpg 768w, http://www.beekman-tilmans.nl/wp-content/uploads/2017/07/Peter-Crans-met-Kleinzoon-400x300.jpg 400w" sizes="(max-width: 640px) 100vw, 640px" width="640" height="480">
De snelste van de eerste afdelingslossing viel niet helemaal onverwacht in Kring 3. De duiven denderden langs de kust en dan weten de mannen in die regio er wel raad mee. De eerste prijs was voor de combinatie Dijkman en Knegt uit Aerdenhout. Hun 960 vloog met de duizelingwekkende snelheid van 1715 mpm naar huis. Zeker in vergelijking met de duiven uit de andere Kringen, behalve met Kring 1. De 16 snelste duiven van de lossing vielen allen in Kring 3. Deze trend was ook duidelijk zichtbaar in de rest van de uitslagen want wanneer de winnaar van Kring 2 wordt geklokt zijn er in Kring 3 al 69 duiven gearriveerd. Ten opzichte van Kring 5 is het nog duidelijker dat de mens wikt en de wind beschikt want tegen een snelheid van 1607 mpm zijn er in Kring 3 83 terwijl in Kring 5 de eerste wordt afgevlagd. Vaak is het ook andersom dus de mannen aan de Kust zullen er blij mee geweest zijn. De winnaars per Kring.
Kring 1: Peter Crans, Den Helder – 1669 mpm
Kring 2: Jos Stoop, de Rijp – 1615 mpm
Kring 3: Dijkman & Knegt, Aerdenhout – 1715 mpm
Kring 4: Comb. Van Ackooy, Hoofddorp – 1648 mpm
Kring 5: van Eck & de Bruin, Amsterdam – 1607 mpm
Kort na het middaguur stond er naar mijn bescheiden mening eveneens een draak van een vlucht op het programma. De nationale dagfondvlucht vanuit Chateauroux. Knalhard voor de wind en dat met een landelijke lossing. Velen vinden het prachtig, maar ik vind er niets aan. Vooral dat landelijk lossen vind ik niets. Het betekent in veel gevallen een geforceerde lossing omdat de duiven uit het Noorden van het land anders niet thuis kunnen komen. Ook betekent het landelijk lossen vaak door knallende duiven. Ze vliegen in de pijplijn Roosendaal – Utrecht – Groningen of zoals gisteren nog iets Oostelijker en vliegen wederom bij het minste of geringste hun hok voorbij. Gisteren is het mijn duiven ook weer overkomen en dan kost het altijd moeite om terug te komen. Vaak kost het veren. Eentje is hopelijk nog aan het zoeken want mijn NPO winnares van Bourges en de 10e van de afdeling van Argenton is helaas nog niet teruggekeerd. Ik vrees het ergste want gek genoeg zijn alle “experiment” duiven wel thuis.
Het moeilijke, zelfs wel een beetje vreemde verloop zie je ook terug in de uitslagen van de diverse Kringen. Niet geheel onlogisch komen de duiven in Kring 1 het minst makkelijk naar huis. Zij liggen m.i. letterlijk uit de trek. Des te opmerkelijker is dat de snelste Noord Hollandse duif in IJmuiden valt. Ook aan de kust, dus de tweede getekende van de voor mij onbekende gebroeders Muijderman leverde een enorm knappe prestatie. De tweejarige wist door met een snelheid van 1754 mpm de combinatie Pouw uit Nederhorst iets minder dan 3 mpm voor te blijven. Straffe kost. De winnaars per Kring.
Kring 1: Nico Ory, Heiloo – 1721 mpm
Kring 2: Frank van der Sluys, Volendam – 1739 mpm
Kring 3: Gebroeders Muijderman, IJmuiden – 1754 mpm
Kring 4: Ron Wils, Westzaan – 1743 mpm
Kring 5: Combinatie Pouw, Nederhorst den Berg – 1751 mpm
OP EIGEN HOK
Na het gedoe op de vluchten heb ik er eigenlijk geen zin in om hier uitgebreid op in te gaan. Het mogelijke verlies van NPO winnares en de uiterst matige uitslag op Asse Zellik hebben de motivatie weer een flinke opdoffer gegeven. Voor de statistiek nog even de klasseringen in de Kring. Asse Zellik, 86e (want er staan 7 duiven tussen die in Kring 3 horen) tegen 2.067 duiven en 15 prijzen op 40 duiven. Chateauroux, 11e tegen 660 duiven en 6 prijzen van de 22.
Tot volgende week,
Michel Beekman
P.S.
Het aantal jonge duiven dat nog beschikbaar is daalde deze morgen aanzienlijk doordat 2 liefhebbers die een aantal jongen hadden besteld er een aantal extra mee kregen. Dit neemt echter niet weg dat er de komende weken nog ongeveer een kleine 20 jongen beschikbaar komen …. Wie interesse heeft moet dit maar even laten weten.