Zondag 29 juli 2017. Even tussen de bedrijven door een weekstuk. Dochterlief was afgelopen week jarig en dat moet natuurlijk gevierd worden. Weinig tijd dus om een stukje in elkaar te flansen. Echter “niet schrijven” komt niet in mijn woordenboek voor dus toch een poging tussen het verzorgen van de duiven en de binnenkomst van de visite.

Het verzorgen van de duiven was deze morgen allesbehalve een pretje ondanks de goede persoonlijke luim door twee teletekstnoteringen op even zo veel vluchten. Het goot namelijk bij tijd en wijlen pijpenstelen en aan het verzorgen van mijn gevleugelde vrienden in dit soort omstandigheden heb ik een bloedhekel. Ik heb alle duivenspullen in de schuur/bijkeuken staan dus dit betekende diverse keren een nat pak.

Teletekst Morlincourt 29 juli 2017http://www.beekman-tilmans.nl/wp-content/uploads/2017/07/Teletekst-Morlincourt-29-juli-2017-300x224.png 300w, http://www.beekman-tilmans.nl/wp-content/uploads/2017/07/Teletekst-Morlincourt-29-juli-2017-768x572.png 768w, http://www.beekman-tilmans.nl/wp-content/uploads/2017/07/Teletekst-Morlincourt-29-juli-2017-403x300.png 403w" sizes="(max-width: 800px) 100vw, 800px" width="800" height="596">

Een nat pak hadden ook de meeste duiven die gisterenmiddag gelost werden in Bergerac. De weergoden maken het liefhebbers, duiven en vooral de lossers van het grote werk niet makkelijk de laatste tijd. Echter wat het lossen betreft kan ik er wat Bergerac betrof (en in mindere mate ook Narbonne) geen chocolade van maken. Men maakte het een beetje bont om het mild te verwoorden. Niet lossen op vrijdag, vermoedelijk omdat er in Noordwest België veel regen op de vluchtlijn lag, maar vervolgens wel lossen op zaterdagmiddag terwijl de regen die avond in het Westen van Nederland met bakken uit de lucht zou komen (en ook kwam).

Het was dan ook geen toeval dan er in Sector 2 maar een enkele duif doorkwam. Nationaal werden de liefhebbers uit het Westen op voorhand al uitgeschakeld, iets dat ze ook al overkwam op de ZLU vlucht vanuit Narbonne. Hier was het weer eens letterlijk de Zuid Limburgse Unie. De vroegste duiven vielen niet in Limburg maar de massa wel. Hierbij besef ik wel dat de invloed van de ZLU op het lossen beperkt is omdat het hoofdzakelijke de Belgen zijn die bepalen of er gelost wordt of niet, ondanks alle positieve kritiek over het lossen die de ZLU altijd krijgt.

Ik mag de grote fond graag volgen maar al bij al vond ik het dit weekeinde geen fijne vluchten. Te extreem qua omstandigheden. Hoge snelheden en veel water. Wel heb ik mij verbaasd over de vaardigheden van de moderne fondduif. In positieve zin welteverstaan want de duiven van vooral Bergerac bleven gisterenavond (op de dag van lossing) maar vallen. In de gebieden waar het (overwegend) droog bleef natuurlijk, kwamen de duiven in de schemering en bij het vallen van de duisternis alsof het een klaarlichte dag betrof. Ik kon mij ogen bijna niet geloven bij het volgen van de meldingen. Klokken na 23:00 uur was een doodgewone zaak en is (vermoedelijk) het grootste deel van de nacht doorgegaan. Ook de duiven die niet non stop de nacht in vlogen hebben gezien het grote aantal aankomsten in de vroege ochtenduren eveneens een groot deel van de duisternis door gevlogen.

Gezien dit feit snap ik eigenlijk de commotie helemaal niet die donderdag ontstond toen voor Bergerac via Teletekst de mogelijkheid van een lossing tussen 9:00 en 10:00 uur geopperd werd. Lossen op dit tijdstip zou op zeker aankomsten op de dag van lossing betekent hebben maar dan voor liefhebbers uit het hele land … Als programmaspeler zal ik het marathonspel wel nooit helemaal doorgronden.

Voor de programmaspelers stonden in de afdeling Noord Holland twee vluchten op de agenda. De vijfde vlucht voor de jonge duiven vanuit Quievrain en de zesde en tevens laatste Midfondvlucht vanuit Morlincourt. Gezien de wisselende weersvoorspellingen was het op voorhand moeilijk inschatten hoe laat de vluchten zouden worden gelost. Persoonlijk dacht ik pas na het middaguur, met zelfs een mogelijkheid tot uitstel naar zondag. Om die reden liet ik een aantal oude duiven die de komende week de dagfond dienen af te werken thuis. Geen Midfond maar ook geen jonge duivenvluchtje zoals vorige week. Ook geen GPS ringen om dezelfde reden.

Zaterdagmorgen was het weer in Aalsmeer aanvankelijk slecht maar op de vluchtlijn en de losplaatsen wel al spoedig beter. Dit betekende een lossing om 10:00 uur voor de oude duiven en uiteindelijk een lossing om 10:45 uur voor de jonge duiven. Het zal wel niet anders gekund hebben maar de duiven kwamen door de combinatie van afstand en snelheid gelijktijdig aan. Volgens mij is er geen melker die hierop zitten te wachten en ik vraag mij dan ook af of er geen mogelijkheid geweest was om de jonge duiven iets later te lossen …. Nu kwamen de eerste oude duiven in het peloton van de jongen en dit kost altijd wat tijd bij het binnenlopen. Ook is het niet bepaald genieten voor de liefhebber wanneer de duiven door elkaar komen.

Qua verloop troffen de duiven van de afdeling Noord Holland het beter dan die van een aantal andere afdelingen. Natuurlijk troffen onze duiven ook regen aan op hun weg naar huis maar velen kwamen droog over, in ieder geval bij mij op het hok. Ten tijden van de aankomsten was het zelfs even prachtig weer.

Vermoedelijk beïnvloedde de regenbuien en vooral het ontwijken hiervan de trek behoorlijk. De meeste vroege oude duiven vielen centraal op de voorhand terwijl de snelste jonge duiven in de regio Haarlem geklokt werden. Dit alles ondanks een krachtige Zuidwesten wind.

De eerste jonge duif werd geklokt bij George (of is het Sjors) van de Paverd uit Haarlem. De eerste oude duif werd geklokt door Dirk de Jong uit Amsterdam-Oost. Het was wederom zijn “05-619” die als eerste in de afdeling werd afgevlagd. Een kunstje dat deze topduif twee weken geleden ook al deed. Ongekend, dit jaar worden twee keer twee Midfondvluchten gewonnen door dezelfde duif want ook de “06-737” van de combinatie Paap en Paap flikte dit kunstje, namelijk eerder dit jaar op de eerste twee Midfondvluchten vanuit Pont en Morlincourt.

Voor het overige kwamen de programmaduiven vlot naar huis ondanks de kracht wind op de staart. Waarschijnlijk beginnen ze een beetje te wennen aan de omstandigheden.

De winnaars per vlucht per Kring:

Quievrain – Jonge duiven:

Kring 1: F. Jonker, Zuid-Scharwoude – 1699 mpm

Kring 2: Jelger Klinkenberg, Schermerhorn – 1705 mpm

Kring 3: George van de Paverd, Haarlem – 1724 mpm

Kring 4: van Vliet & van Mastrigt, Schiphol Rijk – 1719 mpm

Kring 5: Cees van Lammeren, Bovenkerk – 1713 mpm

Morlincourt – Oude duiven:

Kring 1: Chiel de Wit, Zuid-Scharwoude – 1732 mpm

Kring 2: C. de Waart & Zoon, Marken – 1788 mpm

Kring 3: Ed Bronstering, Haarlem – 13735 mpm

Kring 4: Beekman & Tilmans, Aalsmeer – 1797 mpm

Kring 5: Dirk de Jong, Amsterdam – 1807 mpm

Op Bergerac vielen de eerste Noord Hollandse duiven “pas” op zondagmorgen. Winnaar werd de voor mij onbekende liefhebber Hooyschuur uit Zaandijk, net voor Wim Hoogendoorn uit Purmerend en Fred Kramer uit Wormer. Alle drie de liefhebbers klasseren zich ook binnen de eerste tien duiven in de sector (7e, 8e en 9e). De vroegste duiven per Kring:

Bergerac – Oude duiven:

Kring 1: Leo Pronk, Breezand – 1421 mpm

Kring 2: Wim Hoogendoorn, Purmerend – 1537 mpm

Kring 3: Combinatie Hoogenboom, Heemskerk – 1419 mpm

Kring 4: E. Hooyschuur, Zaandijk – 1550 mpm

Kring 5: Kor Lof, Amsterdam – 15323 mpm

Marseille en Narbonne

Op Marseille van vorig weekeinde hadden de Noord Hollandse liefhebbers het niet makkelijk met de weersomstandigheden. De provinciale winst ging uiteindelijk naar John Hardebol uit Castricum die op zijn nieuwe locatie zijn eerste grote succes boekte. Inmiddels best wel een tijdje geleden was John de beste van Noord Holland op de ZLU vluchten en bracht ik hem een bezoek om een reportage te schrijven. Sindsdien volg ik de prestaties met een schuin oog en het is leuk om te zien dat John weer terug is aan de top. De overige ereplaatsen waren voor de combinaties uit het Zuiden van de afdeling, Verweij – de Haan (2e) en Baas – Berg (3e). De duiven die hun bazen naar het podium brachten waren overigens de enige drie die op de losdag doorkwamen. Bijzonder knap en landelijk was dit goed voor respectievelijk de 4e, 10e en 63e plaats.

Op Narbonne hadden de duiven van de mannen van de ochtendlossingen hun een na laatste opgave van dit seizoen. Voor het eerst hadden de duiven uit Noord Holland het landelijk gezien echt moeilijk. De oorzaak was klip en klaar. Regen op het laatste stuk tussen Noordwest België en Noord Holland zorgde ervoor dat er slechts enkele duiven uit Noord Holland zich in de top van de landelijke uitslag wisten te nestelen . Niet helemaal eerlijk als je het mij vraagt maar aan de andere kant “you win some and you lose some”. In Noord Holland hebben de liefhebbers van dit spel ook regelmatig voordeel door de combinatie van lossing en weersomstandigheden.

De eerste liefhebber die een duif door kreeg was Gertjan Rigter uit Amstelveen. Hij klokt om 20:50 uur en dit was landelijk goed voor een 24e plaats. Ook nummer twee Dirk Pals uit Bovenkerk klasseerde zich nog in de top 100, hetgeen net niet was weggelegd voor de nummer drie, de de laatste weken sterk presterende combinatie Verweij – de Haan. Op de losdag kwamen slechts vijf duiven door maar zaterdagmorgen vielen de duiven bijzonder vlot.

OP EIGEN HOK

Was het een pittige week na het achterblijven van mijn NPO winnares (van Bourges) op Chateauroux. Opgeven komt echter ook niet in mijn woordenboek voor dus ging ik er deze week weer vol tegen aan. Ik lapte mijn jongen op dinsdag en donderdag, respectievelijk vanaf Reeuwijk en Alphen aan de Rijn. Het eerste lapvluchtje viel mooi te combineren met een bezoekje aan sportvriend Willem. Altijd goed voor het humeur en de motivatie.

Ook de oude duiven bracht ik weg voor een trainingsvluchtje. Evenals de voorgaande weken op woensdag. Echter in tegenstelling tot de voorgaande weken niet vanaf Alphen maar wat verder weg, vanuit Lekkerkerk. Vermoedelijk een kilometer of veertig. Of het hieraan ligt zal ik nooit weten maar de twee weken dat ik de duiven wat verder wegbracht resulteerde dit in de eerste prijs in de Kring. Na Pont op 17 juni was het namelijk gisteren ook raak.

Het was toch een goede zaterdag want ook de jongen kwamen vlot naar huis en ook goed naar binnen. Vooral de eerste jonge duivin want zij viel direct op de plank. Eerste in de club en derde in de Kring.

Teletekst Quievrain 29 juli 2017http://www.beekman-tilmans.nl/wp-content/uploads/2017/07/Teletekst-Quievrain-29-juli-2017-300x247.png 300w, http://www.beekman-tilmans.nl/wp-content/uploads/2017/07/Teletekst-Quievrain-29-juli-2017-768x632.png 768w, http://www.beekman-tilmans.nl/wp-content/uploads/2017/07/Teletekst-Quievrain-29-juli-2017-365x300.png 365w" sizes="(max-width: 800px) 100vw, 800px" width="800" height="658">

Al met al waren de resultaten dus goed voor twee teletekstklasseringen op een dag. Iets dat ik nog niet veel eerder mocht meemaken. Met oude duiven werd plaats twee ingenomen, met de jongen plek 6. Niet slecht … Volgende week zijn er weer twee kansen vanuit La Souteraine of Bourges en Peronne (ook al heb ik in de wandelgangen ergens gehoord dat dit ook Quievrain zou worden). Afwachten maar weer ……

Tot volgende week.

Michel Beekman.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

06 oktober 18
Bony Farma Pigeon Products: De filosofie achter de producten. Het uitgangspunt hierbij is het bevorderen van de gezondheid van de duiven door middel van de verstrekking van voedingssupplementen. Dit zijn...

Columnist in Spotlight

12 november 18
Volgens mij heeft iedereen weleens zo'n moment....
31 oktober 18
De duivensport moet geweldig zijn voor mensen...
05 oktober 18
Inderdaad alweer een tijdje niets geschreven....
20 augustus 18
Wie zong dat ook alweer? Dat liedje over die...
07 augustus 18
23 juli 18
Dat ging dus niet goed, die coupe special die ik...
19 juli 18
Hoogtijdagen in de duivensport, de maanden juni...
10 juli 18
04 juli 18
Morgen inkorven voor Dax, hier eentje mee. De...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new HobbyshopvanTilburg185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new Pigeonsports185x75 GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new PatrickSchepens185x75new msmduivensport185x75new komkom185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

15 november 18
A van Zoeren Regio A: onaangewezen: 10eGeneraal,8eGeneraal Snelheid. Regio A2: 5eGeneraal,...
De ZLU
29 oktober 18
  Afgelopen weekend verkaste een afvaardiging van het ZLU besuuur vanuit het Zuid...
24 oktober 18
  Rumbeke onder de rook van Roeselare; in prachtige landschap van het echte west...
Een gecamoufleerd Brits duivenhok uit 1918. Misschien hoorde die aanvlieger in Dordrecht hier wel thuis...
20 oktober 18
Een gecamoufleerd Brits duivenhok uit 1918. Misschien hoorde die aanvlieger in Dordrecht...
18 oktober 18
Datum: Vrijdag 16 november 2018 Adres: Clublokaal aan de Nachtegaalsteeg ( naast...
11 oktober 18
Het keizerkampioenschap komt voor deze combinatie van de 70 jarige Jan en zijn 44 jarige neef...
30 september 18
” Winnaars Duuk, Ravi, Frans en Jordi Damen”   Door Chris den Braber Zaterdag 14 september...
27 september 18
Alblasserdam 21 sept. 2018'DAT WAS HET DAN.' Enkele dagen later dan gepland dat wel....
26 september 18
  “trotse Leo Dekkers winnaar op Morlincourt”   Door Chris den Braber Zaterdag 8 september...
24 september 18
Het nieuwe veilingseizoen gaat zondag 23 september van start op Top Pigeons. We hebben...
20 september 18
Laatste Jonge duivenvlucht vanaf Morlincourt “Prachtige overwinning voor Poelstra-...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40