Zondag 13 augustus 2017. Buiten schijnt de zon maar voor zover op dit moment (7:25 uur) vast te stellen is zitten de jonge duiven nog in de manden in Pont St Maxence. De officiele berichtgeving hierover volgt op de site van de afdeling Noord Holland altijd na 8:00 uur. In principe is dit vroeg genoeg maar als gepassioneerde duivenmelker wil ik altijd zo snel mogelijk weten hoe het land er bij ligt qua lossing(en). Gelukkig biedt de site van de afdeling Zuid Holland bijna altijd uitkomst. Daar schrijft men dat er nog even gewacht wordt tot het overal goed is. Op de satellietbeelden is namelijk te zien dat er op de losplaatsen van zowel Noord en Zuid Holland prima vliegomstandigheden zijn maar dat het in Noord Frankrijk nog behoorlijk bewolkt is. Bewolking die aan het breken is overigens.

Het komende uur zullen ze wel losgaan en dan zijn ze ook nog wel even onderweg. De afstand bedraagt 365 km. Genoeg tijd dus om nog even snel wat schrijfsels op de digitale snelweg te droppen en tevens de laatste hand te leggen aan de voorbereidingen voor mijn afwezigheid komende week. In het kader van mijn nakende vertrek naar Maleisie ga ik de komende week mijn Engels een beetje pimpen bij het taleninstituut Regina Coelli in Vught. Vroeger bekend als de nonnen maar tegenwoordig bevindt zich alleen het gebouw nog op hetzelfde terrein.

Het duurt een week en is intern omdat het programma feitelijk geen ruimte biedt om naar huis te rijden. Dit betekent dat mijn vader, hier en daar bijgestaan door mijn eega, de verzorging van de duiven weer op zich neemt. Dit gaat in de regel prima maar houdt wel in dat alles goed geordend klaar moet staan. Gelukkig had en heb ik ten opzichte van de tijd dat ik voor dienstreizen veel van huis was veel meer tijd om alles voor te bereiden hetgeen betekent dat ik straks slechts de hokken even goed moet reinigen en de bak allerhande dien te mengen.

Komende week staat er voor mij gelukkig maar een vlucht op het programma. De eerste vlucht tellend voor de natoer die op vrijdag wordt ingemand. Helemaal toevallig was de keuze voor deze scholingsweek dan ook niet. Door de lastige weersomstandigheden en het slechte verloop van de eerste vlucht der junioren vreesde ik nog even dat er een extra jonge duivenvlucht zou worden ingelast met een inkorving op donderdag. Voor de duiven was dit m.i. qua ervaring beter geweest evenals voor de mogelijke eindklasseringen in de landelijke klassementen voor degenen die hiervoor in aanmerking zouden kunnen komen. Echter het had wel een inkorving betekent tijdens afwezigheid, iets dat wel zou zijn goed gekomen maar dat nu niet nodig is.

Er is overigens deze week wel een midweeks vluchtje, door het verplaatsen van het inmanden van de jonge duiven van donderdag naar vrijdag (logisch qua weersvoorspelling) verschoof de africhting voor de natoer naar komende week. Maandag inkorven en dinsdag lossen. Zelf hoef ik niet mee te doen want ik speel op de natoer slechts ingespeelde duiven, ik hoop echter dat de rest van de Noord Hollandse liefhebbers in voldoende mate meedoet want het bestuur of in ieder geval de mannen die zich bezig houden met het transport moesten een heksentoer uithalen om een oefenvlucht mogelijk te maken. De vaste transporteurs bleken geen capaciteit te hebben (?) en hierdoor diende de vervoerstichting van de afdeling Zuid Holland ingeschakeld te worden. Bijzonder om het mild te verwoorden en ik ben dan ook zeer nieuwsgierig hoe het afloopt.

Ook nieuwsgierig ben ik naar het feit hoe de jonge duiven de eerste keer twee nachten mand verteren. De afgelopen weken mocht ik niet mopperen en hopelijk blijft dit nog even zo.

Zo mogelijk nog nieuwsgieriger ben ik naar de uitkomst van de oude duiven op de eerste navlucht vanuit hopelijk Duffel (??). Na de slechte laatste Dagfondvlucht kreeg ik veel tips en consulteerde ik de min of meer plaatselijke dierenarts omdat een ritje naar Beek even niet in mijn planning paste. De jonge dierenarts constateerde iets teveel slijm en tevens iets te veel ontstekingscellen. Dit verklaarde volgens hem het eten met lange tanden (en niet met lange tenen zoals ik vorige week schreef, iets waarop een Belgische lezer mij heel attent wees). Bij een gevoelige keel slikken de duiven niet graag groot en/of scherp voer aldus de dierenarts. Vanaf dinsdagmorgen behandel ik mijn duiven dus om dit probleem op te lossen en de voortekenen lijken te wijzen op een verbetering. De eetlust is nog steeds niet wereldtop maar de training rond het hok zag er de afgelopen dagen beter uit. Nu maar hopen dat dit zich de komende dagen bestendigt.

Dezelfde Belgische lezer deed mij overigens het idee aan de hand om de duiven niet direct na binnenkomst te voeren. Hij had en heeft goede ervaring om na de training de duiven binnen te roepen en dan vervolgens nog een uurtje te wachten voor ze te voeren. Hierdoor hebben de duiven bij hem veel meer honger waardoor ze beter eten. Een ervaring die ik zonder dit mij te beseffen ook al op deed. Vooral bij warm weer aten mijn duiven bij binnenkomst bijna niets, slecht de pinda’s werden in de voliere verorberd. Het gewone voer op de vloer van het nachthok werd bijna niet aangeraakt. Wanneer ik echter een uurtje later terug het hok instapte was in goede tijden het meeste voer toch op. Kennelijk moeten de duiven even bijkomen van een training (bij hoge temperaturen).

Degenen die vast geen last hadden van duiven die met lange tanden aten zijn de Keizer Kampioenen van het samenspel Noord en Zuid Holland op de ZLU vluchten, mijn sportvrienden Paul Baas en Richard van den Berg uit De Kwakel. Reeds in het, uit mijn hoofd, tweede jaar van de bundeling der krachten laten zij alle grote namen op de zwaarste spelvorm van onze sport achter zich. Een klasse prestatie die niet met een massa duiven gerealiseerd werd. Van die duiven waren er bovendien ook nog een paar over gewend omdat ze eerder vlogen vanaf het oude adres van Paul! De eerste opvolgers woonden overigens niet ver weg want plaats twee was voor de combinatie Verweij & de Haan uit Mijdrecht, mannen die zich overigens in het onaangewezen spel wel de sterkste toonden! In de top 10 van het Keizerkampioenschap treffen we overigens nog drie Noord Hollanders aan, in de vorm van Marlon Kok uit Ransdorp (5e), Gertjan Rigter uit Amstelveen (6e) en Jan Hommes en Zonen uit Akersloot (9e). Al bij al sterk spel van deze provinciegenoten.

Afgelopen week kreeg ik ook twee berichtjes van sportvrienden uit het Oosten van het land. Een berichtje was van mijn “leverancier” van de GPS ringen. Hij had van de firma Skyleader een instructie opgestuurd gekregen waardoor het schuiven van de GPS ring wordt voorkomen. Simpelweg door een stukje zachte flexibele slang tussen de ring en de poot te plaatsen waardoor de ring niet meer kan afzakken. Als ik komende vrijdag op tijd thuis ben zal ik weer twee duiven voorzien van de trackringen om te kijken welke koers ze op de natoer vluchten vliegen. Op de laatste oude duiven speelde ik ze niet meer met deze ringen omdat ik de indruk kreeg dat de duiven last hadden van het schuiven van de ring waardoor ze hun poten moeilijker op konden hangen aan of konden neerleggen op de staart. Ze vlogen namelijk met GPS ring om beide keren ruim buiten de prijzen terwijl ze zonder ring in de prijzen of kort daarna thuis waren. Door het fixeren van de ring is de hinder/irritatie voor de duiven vermoedelijk minder.

Overigens hebben de trackingresultaten ook de interesse gewekt van Neerlands meest gelezen schrijven uit Baarle Nassau. Sportvriend Ad komt binnenkort met een artikel hierover en ik ben eerlijk gezegd nieuwsgierig naar de inhoud. Wellicht kan hij er na de natoer nog een vervolg op schrijven want ik hoop de laatste vijf vluchten van het seizoen allen te spelen met deze ringen.

Een ander bericht uit het Oosten van het land kwam van Hans Bruns van de firma HABRU uit Doetinchem. Hans organiseert ieder jaar een uitgelezen forum en probeert daarnaast ook nog de nodige fondsen op te halen voor het goede doel. Ook dit najaar is dit weer het geval en op 14 oktober zullen Frederik Dekker (gebroeders Dekker, Terneuzen), Dirk Donckers (combinatie Stickers-Donckers, Lille),  Willem de Bruijn (Reeuwijk) en David Baetens (combinatie Op de Beeck-Baetens, Putte ) onder leiding van Gert Jan Beute weer de goed gevulde zaal (omgebouwde werkplaats) boeien met hun bevindingen en kennis. Meer informatie volgt binnenkort! Ook over de acties voor het goede doel.  Helaas is dit het eerste evenement dat ik net zal missen omdat ik de week er voor afreis richting Asia.

OP EIGEN HOK

Hierover valt op dit moment niet zoveel te vertellen. Inmiddels blijken de jonge duiven in Pont gelost om 7:45 uur. Afwachten maar weer wat het zal brengen.

Meer hierover volgende week, ik ga nu het hok in om de zaken klaar te zetten!

Michel Beekman.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

06 oktober 18
Bony Farma Pigeon Products: De filosofie achter de producten. Het uitgangspunt hierbij is het bevorderen van de gezondheid van de duiven door middel van de verstrekking van voedingssupplementen. Dit zijn...

Columnist in Spotlight

12 november 18
Volgens mij heeft iedereen weleens zo'n moment....
31 oktober 18
De duivensport moet geweldig zijn voor mensen...
05 oktober 18
Inderdaad alweer een tijdje niets geschreven....
20 augustus 18
Wie zong dat ook alweer? Dat liedje over die...
07 augustus 18
23 juli 18
Dat ging dus niet goed, die coupe special die ik...
19 juli 18
Hoogtijdagen in de duivensport, de maanden juni...
10 juli 18
04 juli 18
Morgen inkorven voor Dax, hier eentje mee. De...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new HobbyshopvanTilburg185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new Pigeonsports185x75 GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new PatrickSchepens185x75new msmduivensport185x75new komkom185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

15 november 18
A van Zoeren Regio A: onaangewezen: 10eGeneraal,8eGeneraal Snelheid. Regio A2: 5eGeneraal,...
De ZLU
29 oktober 18
  Afgelopen weekend verkaste een afvaardiging van het ZLU besuuur vanuit het Zuid...
24 oktober 18
  Rumbeke onder de rook van Roeselare; in prachtige landschap van het echte west...
Een gecamoufleerd Brits duivenhok uit 1918. Misschien hoorde die aanvlieger in Dordrecht hier wel thuis...
20 oktober 18
Een gecamoufleerd Brits duivenhok uit 1918. Misschien hoorde die aanvlieger in Dordrecht...
18 oktober 18
Datum: Vrijdag 16 november 2018 Adres: Clublokaal aan de Nachtegaalsteeg ( naast...
11 oktober 18
Het keizerkampioenschap komt voor deze combinatie van de 70 jarige Jan en zijn 44 jarige neef...
30 september 18
” Winnaars Duuk, Ravi, Frans en Jordi Damen”   Door Chris den Braber Zaterdag 14 september...
27 september 18
Alblasserdam 21 sept. 2018'DAT WAS HET DAN.' Enkele dagen later dan gepland dat wel....
26 september 18
  “trotse Leo Dekkers winnaar op Morlincourt”   Door Chris den Braber Zaterdag 8 september...
24 september 18
Het nieuwe veilingseizoen gaat zondag 23 september van start op Top Pigeons. We hebben...
20 september 18
Laatste Jonge duivenvlucht vanaf Morlincourt “Prachtige overwinning voor Poelstra-...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40