Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 2 juni 2023 | week 22
 Voorwoord


Pittige start vliegseizoen, hoe zou je er ook mee om kunnen gaan?
Vanaf de eerste wedvluchten waren de weersomstandigheden voor de duiven behoorlijk pittig. Zo ook niet gemakkelijk om te lossen. Gelukkig is dat met de nodige stuurmanskunst van het IWB en de Lossing coördinatoren goed gelukt. Neemt niet weg dat de duiven daarna niet met de wind mee naar huis konden navigeren. Gelukkig hebben wij de laatste weken de duiven wel onder prachtige weersomstandigheden zien thuiskomen. Voor de duiven was het wel redelijk hard werken met de aanwezige tegenwind. Je ziet het ook terug in het aantal duiven die op de eerste Dagfond vlucht zijn ingekorfd. Ik heb niet alle afdelingen bekeken, maar zie dat er tussen de 20 en 30% minder duiven hebben deelgenomen dan vorig jaar bij de eerste Dagfond vlucht. Je kunt zeggen: prima dat de liefhebbers er verstandig mee omgaan, en goed bekijken of duiven wel of niet kunnen worden ingezet.
 
Een veel gehoorde opmerking de laatste weken is: ja logisch, het vliegprogramma deugt niet. Dat ze dat op voorhand niet konden bedenken. En als we dat elkaar na papegaaien ontstaat er een bepaald sentiment. Iedereen mag er natuurlijk iets van vinden, maar de feiten zijn wel dat wij vorig jaar exact hetzelfde vliegprogramma hadden en toen geen enkele wanklank. Kortom, zoals we al jaren weten: het weer bepaalt voor een groot deel het verloop van de wedvluchten.
 
Ik denk dat ik op voorhand geen applaus krijg maar wil toch graag een andere manier van omgaan met het vliegprogramma aan de orde stellen. Daarbij denk ik aan flexibiliteit en indien gewenst, zoals dit jaar door de weersomstandigheden, midden in de week te bepalen dat het een vlucht wordt met een kortere afstand. Natuurlijk moet dat in de winterperiode afgestemd worden met onze zuiderburen. Lijkt mij geen probleem, ze ondervinden daar dezelfde problemen. Allemaal zaken die in goed overleg op te lossen zijn. Uiteindelijk gaat het erom hoe wij met onze duiven op een zo duifvriendelijk mogelijke manier omgaan. Dat is bijvoorbeeld ook goed uit te leggen aan de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) als zij weer met ons in gesprek gaan in de nabije toekomst.
 
Het weer is, en dat zal wellicht niet anders worden door de klimaatveranderingen, steeds moelijker te voorspellen en grilliger. Temperatuur, regen, wind noem maar op, het is niet meer zoals dat jaren geleden was. Negeren van die feiten is als het bekende struisvogel gezegde ‘de kop in het zand steken’. Dat gaan wij wat mij betreft dus zeker niet doen. Praktisch alle afdelingen hebben een flinke diepte, 75- tot zelfs 100 kilometer. Dat maakt dat er voor de liefhebbers op de langste afstand het bijna een Vitesse vlucht extra is. Geen probleem als de wind mee zit. Echter als de omstandigheden zoals dit jaar erom vragen is terugschakelen in de afstanden een mogelijkheid. Voor de competitie hoeft het geen probleem te zijn. Wij hebben inmiddels vlieggebieden met minimaal 150 leden. Je blijft dus spelen tegen je directe omgeving en kunt de duiven waar je het gehele jaar mee bezig bent beter inzetbaar houden. En wie weet staat ons nog veel mooi duivenweer te wachten.
 
Ticketshop Olympiade Maastricht live
Gisteren is er een nieuwe editie van de Olympiade nieuwsbrief verstuurd. Hierin wordt - zoals u wellicht heeft gezien - aangegeven dat de Ticketshop live is gegaan. Dat houdt in dat er vanaf nu toegangskaarten voor het bezoek aan de Olympiadebeurs en tentoonstelling gekocht kunnen worden. Deze toegangskaarten zijn in de voorverkoop te verkrijgen voor € 13,50. Tevens kunnen er al kaarten worden gekocht voor de feestavond en zijn er treinarrangementen tegen gereduceerd tarief te koop. Last but not least kunnen er ook hotelaccommodaties geboekt worden. Een weekendje met je partner doorbrengen in het mooie Maastricht, wie wil dat niet?
Kortom, u kunt vanaf nu alles vooraf al regelen. 
 
Fijn weekend en hopelijk mooie vluchten voor onze duiven.
 

Ben Geerink
voorzitter 

 

Inhoudsopgave
 

 


NPO BESTUUR

Opgevangen duiven 


Deze week nogmaals aandacht voor opgevangen duiven. Mocht dit artikel u vorige week ontgaan zijn, dan kunt het alsnog lezen:

Het komt helaas regelmatig voor dat we geconfronteerd worden met ongewenst gedrag door een kleine groep liefhebbers bij de afhandeling van opgevangen duiven. Dit komt met name voor als de duif wordt opgevangen en gemeld door niet-liefhebbers en door instanties zoals de Dierenopvang of Dierenambulance. Het NPO Bureau ontvangt wekelijks meerdere klachten. Eigenaren laten niets van zich horen of erger nog bezondigen zich aan allerhande dieronvriendelijke uitingen of handelingen.

Je kunt er bij wijze van spreken op wachten dat dit binnenkort escaleert met grote imago schade voor de duivensport als gevolg. Een liefhebber is verantwoordelijk voor zijn duiven en bij deze verantwoordelijkheid hoort een correcte afhandeling van opgevangen duiven. Het overgrote merendeel van de liefhebbers neemt deze verantwoordelijkheid serieus en zorgt voor een correcte afhandeling van opgevangen duiven. Het is niet acceptabel dat een kleine groep dit niet doet ondanks herhaalde oproepen en reglementaire vastgelegde verplichtingen dienaangaande zoals vastgelegd in NPO Statuten, NPO Huishoudelijk Reglement en NPO Gedragscode.

Lees hier verder
 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden

Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 

Wie lost waar
 


WEDSTRIJDEN

Het weer voor zaterdag 3 juni

Zo goed als alle losplaatsen hebben een vrijwel onbewolkte start van de dag met slechts sporadisch kortstondig wat grondmist net na zonsopkomst bij minima rond 10 graden. De rest van de dag is er ook geen significante bewolking op het grootste deel van de vlieglijnen, afgezien van zo nu en dan wat sluierwolken. De wind is meest N- tot NO-elijk en matig. Een relatief vroege lossing behoort zeker tot de mogelijkheden. De maxima variëren van een graad of 19 langs de W-kust tot lokaal 23 graden in het binnenland. De Wadden en N-elijke kustlijn zijn met respectievelijk een graad of 15 tot 18 beduidend koeler.  

Actueel weerbericht
Op de homepage van www.duivensportbond.nl vindt u wekelijks het meest actuele weerbericht. 

Bron: Vluchtbegeleidingduiven.nl

 

Lees hier de digitale edities van Het Spoor


De nieuwe editie van Het Spoor is uit. Vanwege crisis bij de sorteercentra hebben veel liefhebbers Het Spoor niet ontvangen. Zolang deze crisis duurt wordt Het Spoor met Op (de) Hoogte meegestuurd. Klik op onderstaande button om de nieuwe editie (editie 19) en editie 16 tot en met 18 van Het Spoor te lezen. 
 
Editie 16 tot en met 19 van Het Spoor
Meer informatie over problemen bezorging Het Spoor
 
 
 

LADIES LEAGUE

Verslag vlucht Vierzon


Tussenstand Grand Prix oude duiven
Kampioenschap per hok
 

Olympiade nieuws 


Het laatste Olympiade nieuws is op de Olympiade website, Facebook en Instagram te volgen.

Wilt u graag op de hoogte blijven? Dat kan via: 
* Om de Facebookpagina en Instagrampagina te kunnen volgen, heeft u een Facebook/Instagram account nodig. 
Klik hier voor Olympiade Nieuws #7 - juni 2023
Klik hier om naar de Olympiade Instagrampagina te gaan
Klik hier om naar de Olympiade Facebookpagina te gaan
 

WEDSTRIJDEN

Sponsoren van de Grand Prix's: bedankt! 


De Grand Prix's 2022 zijn mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren. We zijn dankbaar voor hun steun het afgelopen jaar. Hoogste tijd om onze sponsoren in het zonnetje te zetten! Deze week aandacht voor de Patagoon.

Nogmaals hartelijk dank! 

                                                                                                            Terug naar inhoudsopgave

 
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten
 

28 oktober 2023 

Feestmiddag/kampioenenhuldiging Stg. Marathon Noord (SMN), aanvang 14.00 uur
Klik hier voor meer informatie.

 
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU

Eigenaar van opgevangen duif gezocht
 

Duif NL2022-8518975 is in Warnsveld opgevangen door een particulier, maar de laatst bekende eigenaar heeft geen duiven meer en de nieuwe eigenaar is bij ons niet bekend. 

Een lid van de vereniging uit Zutphen was zo vriendelijk om de duif bij mevrouw op te halen en neemt even de verzorging over. Wil de eigenaar van deze duif zich melden bij het NPO-bureau dan brengen we hen met elkaar in contact?
 
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 31 mei 2023
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Ledenservice
Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden. Ook vindt u op de website informatie over het aanvragen van duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

2023

  • 28 oktober 2023 - Feestmiddag / Kampioenshuldiging Stg. Marathon Noord
  • 18 november 2023 - Zeeuwse Manifestatie 
  • 25 november 2023 - NPO Ledenraad
 

2024

  • 26 tot en met 28 januari 2024 - Olympiade in Maastricht
  • 9 maart 2024 - NPO Ledenraad
  • 23 november 2024 - NPO Ledenraad
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
06 juli 24
De Herpesvirus - infectie is een veelvoorkomende aandoening bij duiven. Desondanks worden er over het algemeen maar weinig woorden aan vuil gemaakt. Hoog tijd dus voor een nadere beschouwing. Het...

Columnist in Spotlight

peter hok
20 juli 24
Zoals gezegd vielen de verliezen hier gelukkig...
peter hok
12 juli 24
Code geel qua wind zit erop. Zoals verwacht...
peter hok
06 juli 24
Vorig jaar werden wij gedupeerd bij de start van het...
peter hok
29 juni 24
Ik ben blij dat ze afgelopen zondag een...
peter hok
22 juni 24
Hier is het lang niet zoals vorig jaar. Toen was het...
peter hok
15 juni 24
In de duivensport blijven er weinig echte...
peter hok
08 juni 24
Het weer zit niet mee dit jaar en dat is voor de...
peter hok
01 juni 24
Ik krijg regelmatig de vraag of ik tot nu toe...
peter hok
25 mei 24
Gelukkig korven we vrijdag pas in. Die dag extra rust...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new Promo185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Promo185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Promo185x75new GJBeute185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Windy.com

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40