- zaterdag 16 juli 2022
In België gelastte men op maandag de halve fond af wegens de voorspelde warmte op zaterdag. Ze hebben daar wel 3x zoveel vluchten en 10x zoveel instapmomenten als in Nederland.
Wij spelen zaterdag Quiévrain met nu om 08.00 uur op de losplaats een voorspelde temperatuur van 17 graden. Je zou bijna denken: “Wanneer moeten we dan vliegen?”
Jaren terug gelastte men ook af. Althans, de belangrijke dagfond- en jonge duivenvlucht. Conform het motto ‘belangenverstrengeling’ ging de overnachtvlucht uit Bordeaux (waarvoor de duiven de gehele week in de hitte in de mand zaten) gewoon door en met een prima verloop.
Ik ben dus benieuwd wat ze nu gaan doen. De ZLU is reeds ingemand en St. Vincent gaat vanavond de mand in. Mochten deze vluchten doorgaan terwijl de kortere midfond- en jonge duivenvlucht worden afgelast, dan kan men beter een punt zetten achter de Nederlandse duivensport.
Hier zijn nog acht jonge duiven weg waarvan één in Arnhem werd gemeld. Dit was bijna te verwachten, want met een erg oostelijke lossing en een westelijke wind krijg je zulke dingen.
Men laat zich leiden door allerlei GPS-resultaten van enkele duiven van maar een paar liefhebbers. En dan nog elke week erover schrijven dat de duiven naar het westen afbuigen.
Men heeft geen enkel historisch besef van de duivensport. Vraag eens rond bij de mensen die nog steeds op hun beste duiven wachten van destijds vluchten uit Luxemburg en Duitsland wegens de vogelgriep in België.
Zo is dat ook met het jonge duivenspel. Begint men in augustus, dan start het gros van de liefhebbers halverwege juli met opleren, want ‘tijd genoeg’. Nu al zijn er evenveel jongen weg, zelfs meer dan toen men eind juni met de vluchten begon. Dus nogmaals, ‘voor de verliezen’… Maak dat de kat wijs.
De meeste jonge duiven zijn nu te oud. Ze paren als gekken, leggen als kippen en beginnen ook pennen te gooien. Simpelweg omdat we er niet mee kunnen vliegen.
Wat het weer betreft, daar kan men alles over terugvinden in blogs van voorgaande jaren. Ik voorspelde toen dat half juli gepaard gaat met extreme hitte en begin augustus met extreme neerslag. Ik ben geen weerman, maar heb met mijn tuindersverleden wel decennialang dagelijks het weer bestudeerd.