- zaterdag 26 november 2022
Volgende week ga ik de kweekduiven koppelen, dat is toch wel de minst fijne tijd van het jaar. Voordat alles gepaard en op de juiste bak zit, heb je meestal eerst drie dagen lang vechtpartijen.
Mijn voorbereiding is al 25 jaar hetzelfde. Ruim 3 weken voor het koppelen gaan de bakken open en een week van tevoren gaat de broedschaal erin. Twee weken voor het koppelen gaan bij de doffers de lampen 12 uur per dag aan, bij de duivinnen een week later.
De kweekduiven zijn eind oktober gevaccineerd tegen paramyxo en hebben een luisdruppel en trichopil gekregen. Deze duiven worden een week voor het koppelen wat kariger gevoerd, want te vette duiven kijken niet naar elkaar om.
Vervolgens is het afwachten. De ene legt snel, de andere laat. Als alle koppels binnen 21 dagen hun tweede ei hebben, ben ik tevreden. Duivinnen lijken de helft meer mest te produceren na het leggen, dus dat betekent ook meer poetswerk.
Bij de eerste ronde zien we nog wel eens een onbevrucht ei, vooral bij jonge doffers. Bij de tweede ronde raakt er ook wel eens een eitje onbevrucht door te grote jongen die aandacht vragen van hun ouders. Ook sneuvelen er elk jaar eitjes door een late vechtpartij, of ik laat zelf een ei uit mijn handen vallen wanneer ik controleer of ze bevrucht zijn.
Daarna vallen de jongen uit. Wanneer ze een dag of 10 oud zijn wil ik ze vaak al opruimen, omdat ze er niet uit zien. Kortom, het is een vervelende periode waar ik niets mee heb. De volgende rondes lijken gemakkelijker te gaan en dan lijkt het alsof de jongen uitvallen nadat de eitjes net gelegd zijn.
In de winter ben ik een slechte liefhebber, dan doe ik alleen wat nodig is. Ik maak ze eenmaal per week schoon en verder staat alles zoveel mogelijk open. Laat ze maar kou lijden of in de tocht zitten, dan kunnen ze mooi aan hun weerstand werken. In het vliegseizoen pluk je daar de vruchten van. Wat mezelf betreft gaat het pas weer kriebelen zodra de vluchten beginnen.
DE DUIVENWERELD OP ZIJN KOP!
Er gaan geruchten dat het lidgeld omhoog gaat om dopingcontroles van te betalen en de GPS onzin te bekostigen. Of dit waar is weet ik niet, we betalen immers al 5 cent extra per duif. Zo zit er iemand in een ver land wat GPS lijntjes te trekken, maar wie daarop zit te wachten én extra voor wil dokken…?
Er is voor mij maar één lijn die een goede duif aflegt en dat is een rechte lijn huiswaarts. We hebben allemaal wel een goede duif die er altijd is en zelden afwijkt van zijn lijn, hoe de wind ook staat. Waarom moet ik interesse hebben in een duif die eerst een omweg maakt om vervolgens uren te laat op zijn hok te arriveren?
We hebben elke week te maken met kopduiven en laatkomers, zoals in elke tak van sport. Winnaars en verliezers, noem je dat. De contributie verhogen om die onzin te financieren, gaat mij iets te ver. De duivensport is al duur genoeg voor de gewone man.
Ik ben één van die liefhebbers die duiven houdt om ermee te spelen en niet om ze over te houden en naar de poelier te brengen, wat tegenwoordig de trend is. Men krijgt tegenwoordig al een reportage in de duivenkrant wanneer ze weinig duiven verliezen. Dat lijkt een kunst an sich. Er komen vast nieuwe wedstrijden straks: wie houdt de meeste duiven over?
Keer alsjeblieft terug naar de basis, onze sport is al duur genoeg en bestaat grotendeels uit gepensioneerde mensen met een beperkte beurs. Ik ken meerdere mensen die al gestopt zijn omdat ze de hobby niet meer kunnen betalen. Ging men hier maar eens over vergaderen…