De eerste ringen gaan weer om, wat betekent dat de start is gemaakt. In het Verenigd Koninkrijk kunnen ze de jonge duiven al bijna opleren, zo vroeg krijgen ze daar de ringen. Ik meen begin november zelfs. Het rare is dat ze daar geen eigendomsbewijzen bij de ringen krijgen.

De doelen voor 2019 staan vast: het oude duivenseizoen van 2018 verbeteren zal niet meevallen, maar het jonge duivenseizoen van 2018 verpletteren is een absolute must.

Ik heb er zin in en hoop dat degene die om mij heen staan inclusief ikzelf gezond mogen blijven en dat ik er weer vol tegenaan kan hier en in Friesland, waar het hok met oude duiven sterker lijkt dan hier. Verder probeer ik alle dagen te genieten waar het kan en mezelf iets minder te ergeren aan onbelangrijke zaken.

Huidige situatie

Er zitten 28 koppels oude duiven klaar, waarbij de beste 15 koppels onderling gepaard worden en de overige 13 op hun tellen moeten passen, willen ze er na acht vluchten nog zitten. De 24 kweekkoppels zorgen samen met 12 voedsterkoppels voor de nieuwe aanwas.

Hier geen extreme aantallen oude duiven, ik heb daar altijd een hekel aan gehad. Wellicht dat dit in de toekomst nog verandert, maar dat lijkt me sterk. Ik kan er slecht tegen om duiven aandacht te geven die het niet verdienen.

Bij de jonge duiven ga ik terug naar vroeger: ik kweek tot eind april, maar selecteer tot eind september. Grofweg 35% sneuvelde vroeger door selectie op gezondheid en intelligentie. Daarnaast gaan ze tot aan het vliegseizoen hele dagen los. Wat opgevreten wordt, het zij zo. Het maakt me niet uit of ik moet starten met 40 of 120 jonge duiven, het gaat mij om de kwaliteit die overblijft.

Nieuw is niet altijd beter

Voor de rest weinig nieuwe ontwikkelingen. Ik heb zwarte maïs getest in de Championsmix, maar zag geen verbetering of verandering, dus dat gaat er niet doorkomen. Bovendien zou de mengeling dan weer duurder worden, iets wat we dit jaar overigens toch niet tegen kunnen houden door de verhoging van het lage btw-tarief, maar dat moeten wij zelf ook gewoon weer afdragen.

Het wiel kan men slechts één keer uitvinden, dus waarom zou je iets veranderen wat goed is. Vaak zie je dat veel dingen slechts modegrillen zijn en dat men na enkele jaren weer terugvalt in het oude. Hetzelfde destijds met ATX of stralingswarmte. Ik heb ze zelf ook hangen, maar ze hangen er alleen nog maar om stof te vangen, zoals op de meeste hokken. Ze worden hier al jaren niet meer gebruikt.

Ik krijg nog steeds vragen over hoe ik de duiven kuur voor het kweek- of vliegseizoen, dus leg ik het nog een keer uit. Direct na de vliegperiode krijgen ze een tiendaagse paratyfuskuur gevolgd door de enting. Een week later volgt de paramyxo-enting met een Tricho tablet. Twee weken erna de pokken enting met het kwastje en een luisdruppel in de nek. Dat was het.

Let wel: hier komt daarna niet één duif meer op het hok en wie ziek dreigt te worden, moet zijn verblijfsvergunning inleveren. Spectaculair is het dus niet. De mest laat ik al jaren niet meer onderzoeken, omdat er bij mij de afgelopen 10 à 20 jaar nooit wormen of coccidiose gevonden zijn.

Eind maart / begin april ga ik langs bij de dierenarts voor een keeluitstrijkje, waarbij ik zelf beslis of ik het wel of niet laat behandelen, mochten ze lichte Tricho vinden. Eventuele opmerkingen of mijn duiven in conditie zijn of niet, leg ik direct naast me neer. Dit wordt bepaald door de uitslag, enkele weken later.

Verder laat ik niemand op de hokken, dus de kans op besmetting van buitenaf in het najaar, winter en voorjaar is klein. Alle dagen staan de hokken vol open, behalve bij regen. De duiven moeten hier altijd afharden. Wie daar niet tegen kan, heb ik niet nodig.

Maar zoals ik al vaker aangegeven heb: ga je dit systeem met duiven doen die van tevoren in de watten zijn gelegd in een verwarmd of klinisch zuiver gehouden hok, dan zal je de eerste maanden raar opkijken. Ze moeten hier aan wennen en niet alle duiven kunnen dat. Sommige zullen met natte ogen en/of vuile neuzen (niezen) komen te zitten. Deze kan je beter verwijderen.

Voeding in de kweekperiode

De voeding is inmiddels wel bekend, die is al meer dan 20 jaar het gehele jaar hetzelfde. In de drinkpot gaat om de dag Naturaline met extra look, ook dat doe ik twaalf maanden per jaar. Ik voel me hier goed bij en de duiven weten niet anders.

Jonge duiven vetmesten in de kweekperiode is niet moeilijk. Geef de kwekers maar alles wat op de markt te vinden is, veel erwten, kunstmatige korrels of pikkoeken. Alles vreten ze op en proppen ze in de jonge duiven. Ga je zes keer per dag voeren, dan voeren ze de jonge duiven ook zes keer. Uiteindelijk speen je vetgemeste jongen af met papkonten en slap en zwak vlees.

Uiteraard gebeurt dat hier niet. Hier moeten ze het doen met de Championsmix en NPO-mix en om de dag krijgen ze een potje Allerlei voorgeschoteld. Ik wil mooie, harde, vaste jonge duiven. Groeien doen ze vanzelf wel. Vetgemeste jonge duiven krijgen gelijk een terugval wanneer ze op eigen benen komen te staan.

De kweekperiode is zo goed als overal in volle gang. Het is wachten op heldere weersomstandigheden en dan zien we de koppels trainende duiven weer voorbij trekken. De duivensport is tegenwoordig vrij intensief en er is weinig tot geen ruimte voor fouten of om achterover te leunen.

Hier heb ik het houten interieur van het hok van de tweede en derde ronde vervangen door plaatmateriaal. Het hout wat er zat, dateerde van 1989. Overigens maakt het de duiven niet uit of ze op planken of platen moeten zitten.

Het verleden

Persoonlijk ben ik blij dat de winter over enkele maanden weer voorbij is. Voor mij voelt de winter als een trieste tijd met donkere dagen, koud en vochtig weer. Ook denk ik in de winter vaak terug aan vervlogen tijden, goede vrienden of liefhebbers die er niet meer zijn of aan vluchten uit het verleden.

Vluchten zoals die in 1997, toen ik de 1e nationaal Bourges won met grote voorsprong en de wind in het nadeel. Het jaar nadien deed ik dit nog eens over met een 1e, 3e en 7e prijs. Of die vlucht vanuit Chartres, toen ik met zeven duiven teletekst vloog in de toenmalige ZNB. In 2002 had ik bijna alle Gouden Cracks met de jonge duiven.

Het heden

Inmiddels zijn het tijden die achter ons liggen en niet meer terugkeren. Gelukkig begint het in maart na de voorjaarsbeurs weer te kriebelen. Jonge duiven die rondvliegen, oude duiven die harder gaan trainen.

Tegen die tijd is het noodzakelijk om de duiven nog meer in de gaten te houden wat gezondheid betreft. Ik kuur zo min mogelijk, maar dat wil niet zeggen dat ik niets op voorraad heb (al is het meeste inmiddels over de datum, maar dat schijnt niet erg te zijn als de potjes niet open zijn geweest).

Bij duivenvoer daarentegen moet je wel letten op versheid. Een van de voordelen van onze mengelingen is dat ze een hoge omloopsnelheid hebben, omdat ze jaarrond gebruikt worden. Op alle verkooppunten vind je dus verse zakken. Dit in tegenstelling tot seizoensgebonden mengelingen, die her en der in winkels onder een laag stof op het vliegseizoen hebben liggen wachten en dus niet meer vers zijn.

Olympiade

Op naar de Olympiade met Olympic Millennium. Deze duivin zit nu gekoppeld aan Super Rossi en zal later dit jaar in samenkweek gaan met die top duif van Willem: Murphy’s Law. Goed op goed blijft nu eenmaal de enige weg naar succes. Let wel: samen kweken heeft alleen zin op basis van vertrouwen en met duiven van hetzelfde kaliber.

Gisteren besloot ik een eindje te fietsen en kwam ik in mijn geboortedorp langs het huis van mijn oude leermeester, wijlen Willem van Peer. Willem is enkele jaren terug overleden en zijn woning heeft inmiddels plaatsgemaakt voor nieuwbouw dat gerealiseerd wordt door – hoe kan het ook anders – Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling. Wat opviel, is dat de oude duivenhokken nog op hun plaats stonden, in afwachting van de slopershamer.

De tijd vliegt en is amper bij te benen door het gehaaste leven dat we allemaal leiden. Zo weet ik nog goed dat ik in 2006 bijna alle duiven van de hand deed en op aanraden van mijn echtgenote zes koppels bevlogen jonge duiven aanhield. Die twaalf jonge duiven hadden in 2006 het jonge duivenspel gedomineerd door provinciaal massa’s Asduif kampioenschappen weg te kapen, alsmede diverse teletekstplaatsen.

Ik was er in 2006 even helemaal klaar mee. Ik had het meeste al eens gewonnen en kreeg steeds meer rugklachten. Daarnaast ging het werk in combinatie met een jong gezin zijn tol eisen. Daar kwam nog bij dat de hokken bij mijn schoonvader stonden en ik daar op een dag nogal eens heen moest.

In 2007 ben ik toch maar weer van start gegaan, totdat die rampzalige Pithiviers vlucht mijn twaalf jaarlingen decimeerde. Dat was eigenlijk het sein om definitief te stoppen. Gelukkig wisten Rocketeer (1e Provinciale Asduif) en Supergirl (2e Provinciale Asduif) enkele weken later nog terug te keren.

Afgesproken werd dat ik de helft van de hokken bij mijn schoonvader zou afbreken en een nieuw hok bij mezelf zou plaatsen. Het jaar 2008 werd een beter jaar met Cannonball (Rocketeer x Supergirl) en Bingo als teletekstvliegers, beide kruisingen Dragon Rocket x oude Witbuik.

Die oude Witbuik

Die oude Witbuik kwam overigens uit twee rechtstreekse duiven van Cees Gijzen. Cees had in die tijd duiven van Wouters-Coremans en gebroeders Hasendonckx. Ik spreek dan over de jaren ‘80 waarbij volgens mij die oude Hasendonckx duiven ook de grondleggers werden van onder andere Leo Heremans.

De oude Witbuik  was een topvlieger- en kweker, maar is in 2006 niet weggedaan omdat hij niet goed meer bevruchtte. Toch wist ik er in 2008 nog de jonge Witbuik uit te kweken; de huidige grondlegger van de nieuwe Witbuiklijn. De jonge Witbuik is vitaal, ook dit jaar zijn de eerste eitjes weer bevrucht.

De jaren 2008 en 2009 verliepen weer als vanouds met diverse teletekstnoteringen. Het jaar 2010 was super met de 1e Cannonball Boy (Cannonball x Beauty Queen), die zijn verdere leven op de hokken van Great Wall in China ging slijten, en de 4e Nationaal Orléans met Blue Rocket (Rocketeer x Fientje). Blue Rocket is nadien erg bepalend geworden in de kweek, maar bevrucht vanwege artrose al enkele jaren niet meer. Hij is onder andere grootvader van Olympic Millennium.

In 2011 beschikte ik over een toplichting met Super Rossi en Space Girl, twee topvliegers- en kwekers. Er werd zelfs 1 t/m 10 gespeeld tegen dik 8.000 duiven.

Ups & downs

Toen kwam 2012, een spectaculair jaar met de jonge duiven waarbij het gehele seizoen en de twee Orléans vluchten volledig werden opgerold. Het kweek- en vlieghok waren op oorlogssterkte, tot in de winter van 2012-2013 het noodlot toesloeg: paratyfus.

Door miscommunicatie met mijn dierenarts, die het op dat moment beter dacht te weten, werd mijn gehele kweek- en vliegploeg in tweeën gehakt met Goldnugget en Rocketeer als belangrijkste slachtoffers.

De gehele lichting 2013 was hiermee besmet en heb ik bijna volledig opgeruimd. In 2014 kon ik dus weer opnieuw beginnen met opbouwen, waarna 2015 gelukkig weer een superjaar werd, gevolgd door 2016, 2017 en 2018.

Inmiddels is alles weer op oorlogssterkte en vandaar dus mijn waakzaamheid en weinig vertrouwen in duivendokters of keurders, maar meer in eigen vermoeden of ervaring.

Conclusie

De conclusie van dit verhaal: met duiven ben je er nooit. Er kan altijd iets gebeuren. Een kweekhok opbouwen wat tegen een stootje kan, is het belangrijkst. Topduiven doe je het beste op tijd naar de kweek, omdat ze bepalend zijn voor de jaren die volgen. Kies je voor het grote geld, dan kan het snel afgelopen zijn en kom je met een dikke portemonnee wat prestaties betreft tussen de krabbers terecht.

Daarbij is een bikkelharde selectie op prestatie en gezondheid essentieel en moet je alles zo simpel mogelijk zien te houden. Mooie vluchten maken door middel van medicatie of dagelijks kilometers met duiven rijden, is op lange termijn gedoemd te mislukken. Zoek het in de simpele dingen: een goede verzorging, selectie op gezondheid en kwaliteit.

Wel moet ik vermelden dat ik het geluk had om tegen de oude Witbuik en Dragon Rocket aan te lopen. De oude Witbuik kreeg ik gratis en voor Dragon Rocket betaalde ik 75 gulden. Ze lopen door hun ijzersterke verervingskracht nog als een rode draad door de huidige generatie duiven die in kruising met elkaar alle vluchten en omstandigheden aankunnen. Maar goed, zonder dat ene beetje geluk op zijn tijd vaart niemand wel.

Niet alleen ik ga naar de Olympiade (althans, Olympic Millennium dan). Team Allesandroni en Eddy van der Pijl namens Italië en Istvan Grampsch namens Hongarije gaan er ook naartoe. Wat hebben zij gemeen? Ook hun Olympiade duiven stammen af van Embregts-Theunis duiven.

Hello Peter,

I wish you and your family health and a successful New Year. After Brussels where NL13-3351354 Last son’s (zoon Rocketeer) daughter participated in the Olympics as the best yearling, now its grandchild 6 coeffient will represent Hungary in category G in Poznan.

 

Kind regards

Istvan Grampsch

Het nieuwe jaar start met een aantal nieuwe verkooppunten. Vanaf heden zijn onze Championsmix en NPO-mix ook verkrijgbaar bij:

  1. Theuns Dierenvoeders

Adres: De Hak 16B, 5107 RG Dongen
Provincie: Noord-Brabant
Telefoon: 0162 313 043
Facebook pagina

  1. Dierenwereld van Someren

Adres: Strengweg 15, 1969 KP Heemskerk
Provincie: Noord-Holland
Telefoon: 0251 232 268
Facebook pagina

  1. Erwin van der Linden

Erwin uit Zierikzee bezorgt onze producten zonder bijkomende kosten in de onderstaande provincies. Bestellen of meer informatie verkrijgen kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  • Zeeland
  • Zuid-Holland
  • De Belgische Kust
  • West-Vlaanderen
  • Oost-Vlaanderen
  • Het is wel wat natuurlijk, 2e op de Olympiade met Olympic Millennium. Nu was ze dat in augustus al op de tussenstand, maar ik heb haar twee midfond vluchten thuisgehouden in verband met de weersomstandigheden. Ik wilde haar niet verspelen, omdat ze als jonge duif al super kwam. Na die twee wedvluchten heb ik haar toch maar weer uit het hok gehaald en ze speelde gelijk weer de 2e.

    Op de nalijn is ze één vlucht mee geweest, maar toen legde ze in de mand haar tweede ei en was ze kwijt, dus heb ik haar nadien niet meer gespeeld. Dan maar geen Olympiade. Ze had gelukkig zoveel punten vergaard dat ze haar tweede plaats behield en zelfs bij de PIPA Rankings alsnog 2e werd. Daar werd ze vorig jaar 1e, ondanks veel criticasters die vanaf augustus al riepen dat ze op ging schuiven.

    Wat brengt duivensport toch veel afgunst met zich mee, zelfs op de prijsuitreikingen van de Nationale Kampioenschappen werd ik hier nog enkele keren op aangesproken. Of ze nu 1e, 2e, 3e, 4e of 5e werd, ze zou toch naar de kweek gaan en niet te koop komen. Mij interesseerde de notering dus niet.

    De doffer van Rien van Beers

    Olympic Millennium is een plaatje om te zien en mijn favoriet vanuit de nestschotel. Ook de doffer van Rien van Beers (1e Olympiade op de marathon) is een plaatje. Die vliegt gewoon even vijfmaal teletekst met een 1e in de sector.

    Deze Van Beers doffer is speciaal, niet voor niets had hij een straatlengte voorsprong op de nummer #2 op de Olympiade uitslag. De meeste die mij inmiddels kennen, weten dat ik daar iets van wilde bemachtigen. Ik heb er vier kinderen en een volle broer van gehaald, mede omdat de duivensport daar nog bedreven wordt zoals in 1945: op dito hokken, dus geen poespas.

    En dan zullen er veel denken: “overnacht, wat moet Peter daarmee?” Deze duif behaalde al zijn top noteringen op vluchten van net geen 1.000 kilometer. In mijn ogen is het dus een duif voor de zwaardere dagfond vluchten, vandaar dat hij mijn grootste interesse heeft.

    Duivinnen van Comb. de Pijper

    Zijn jongen zullen eerst ingekruist worden met de drie die ik uit de 7e Asduif ZLU heb gehaald. Zij won eerder al de 9e Nationaal Saint-Vincent en de 44e Nationaal Pau. Ook dat is een speciale, zij was als jaarling al top en afgelopen jaar als tweejarige nog beter.

    In Brabant 2000 vloog nog zo’n topduivin, die eerder als 2e Provinciaal en 9e Nationaal Asduif werd afgevlagd en 17e, 21e en 61e Nationaal speelde. Ze werd dit jaar voor de eerste keer op Barcelona gespeeld en pakte daar de 27e Nationaal. Uit deze duivin heb ik er ook vier gehaald. Deze twee duivinnen van Comb. de Pijper stonden me enorm aan, evenals hun eigenaren.

    Er vliegt er nog een bij Frans Belleter uit Nispen, die dit jaar 2e Olympiade werd op de marathon. Met Frans moet ik ook eens een praatje gaan maken, het moet immers met goede duiven gebeuren.

    Gebr. Scheele

    Om die reden ook onze (ik doe dat samen met Jan) aankoop van gisteren: een zoon van Fast Boy, die driemaal teletekst won (waaronder de 1e NPO en 3e Nationaal tegen ruim 23.000 duiven vanuit Argenton) van de Gebr. Scheele.

    Ik haalde er in 2016 al twee, die beide gekoppeld tegen Super Rossi toppers gaven (vandaar de opmerking van nuchtere Jaap: “ze stonden natuurlijk wel tegen een superduif”). Ook afgelopen zomer hebben we er twee uitgezocht en deze doffer ontbrak dus nog.

    Alle vijf stammen overigens af van Super Boy, die mijns inziens het hok van de Gebr. Scheele naar een ander niveau heeft getild. Als ik hun was, zou ik op die lijn verder gaan met verankeren in plaats van teveel inkruisen met van alles en nog wat.

    Ik las recent een anekdote van wijlen Antoon van der Wegen: kampioenen worden gemaakt en vroege duiven moet je pakken, en gelijk had hij.

    Ik krijg nogal wat buitenlandse liefhebbers aan huis of in de mailbox met allerlei vragen, waarbij het ook vaak over kampioen A. gaat die in Brabant 2000 speelt. Deze kampioen speelt hier jaarlijks enkele mooie top vluchten. Er wordt vaak gevraagd of ik hem als concurrent zie. Mijn antwoord is dan dat er tien betere hokken zijn in de breedte in Brabant 2000.

    Het betreft iemand waar ik drie of vier keer per jaar klop van krijg. Moet ik daar schrik van hebben als ik de rest van het jaar voor hem zit? Ik denk het niet. Over kampioen A. is veel geschreven door een gerespecteerd schrijver. Ook een populaire verkoopsite heeft hem vaak in de schijnwerpers gezet, iets wat de tien beter presterende hokken in Brabant 2000 helaas niet kunnen zeggen.

    Onze sympathieke Griek haalt topprijzen op een verkoopsite, maar moet ik hem dan qua prestaties in het rijtje Verkerk, De Bruijn of Van Dorp (om er maar een paar uit die Afdeling te noemen) plaatsen? Nee, de duurste en populairste duiven zitten nu eenmaal niet altijd bij de beste spelers, vandaar de anekdote van Van der Wegen.

    De 1e (Rien van Beers) en 2e (Frans Belleter) Olympiade duiven op de marathon, evenals de 2e Olympiade duif (John van Dongen) op de dagfond en de 2e Olympiade duif (Embregts-Theunis) op de Vitesse zitten in Rayon 2 van Brabant 2000. Dat zegt genoeg, toch?

    Nee, adelbrieven op NPO vluchten heb je niet zomaar. Ik denk dat ik in de laatste 25 jaar ruim 130 teletekstvermeldingen heb behaald, waaronder zeven officiële NPO overwinningen boven de 400 kilometer. Dan tel ik de tweede plaatsen niet mee en ook provinciale vluchten onder de 400 km niet (die beschouw ik niet als NPO vluchten).

    Laten we het dan nog niet over alle regionale, provinciale en nationale Asduiven of hok kampioenschappen hebben die ik in die 25 jaar heb behaald. Ik sluit me dus volledig aan bij Antoon van der Wegen: kampioenschappen worden vaak gemaakt en vroege prijzen moet je pakken.


    De nieuwe aantallen lekken steeds meer: 40 oude en 60 jonge duiven vanaf 2020 als inkorfbeperking. Mij maakt het niet uit, het moet immers met kwaliteit gebeuren. Of het de duivensport gaat redden, betwijfel ik. We zullen steeds kleinere aantallen duiven per vlucht krijgen, wat betekent dat de vrachtkosten zullen toenemen.

    Men wil wel invliegduiven gaan toestaan die de 40/60 verhouding op peil houden, maar of dat juist is… Alle Vitesse, midfond, eendaagse fond en jonge duivenspelers worden hiermee het hardst getroffen. De overnachtspeler vindt invliegduiven niet erg.

    Het zou beter zijn om het samenspel en de Rayons te schrappen, daar is toch geen geld meer voor vanwege het dalende ledenaantal. Het verenigingsspel behoud je uit gezelligheid en het afdelingsspel deel je op in categorie A & B. In categorie A kan men ongelimiteerd duiven voor prijs spelen en in categorie B kan men de inkorfbeperking houden en hier alle punten voor de kampioenschappen uit halen.

    We moeten onszelf ook inleven in de kleine groep broodspelers die van hun hobby hun beroep hebben gemaakt. We kunnen niet verlangen van deze mensen – die vaak zelfs personeel in dienst hebben – dat zij iedereen op straat schoppen en weer een baan gaan zoeken. Het is moeilijk om het iedereen naar zijn zin te maken, maar we moeten te allen tijde ieders mening en belang respecteren.

    De duivensport aantrekkelijker maken doe je door het te organiseren zoals twintig jaar terug. Toen kon iedereen een gokje wagen, had je jaarlijks mooie gesponsorde prijzen of een bonnenverkoop van top liefhebbers.

    Zulke dingen redden mijns inziens de duivensport. Nergens tiert de sport zo welig als in het Verre Oosten. Als daar morgen niet meer gegokt mag worden, heeft daar in no time niemand meer duiven, vrees ik.

    Wanneer de eerste kwekers opnieuw met eitjes komen, is dat hier meestal het teken om de jonge duiven te spenen. Als ik ergens een hekel aan heb, is het wel dat jonge duiven op de nieuwe eitjes gaan trappen (en dat doen ze, ook al staat er een andere schotel bij).

    Hier dus vaak de jonge duiven tussen de 21 en 25 dagen oud op zichzelf, kaal onder de vleugels of niet. Ik kijk daar niet naar, ze zijn zonder hun ouders op zichzelf aangewezen. De eerste dagen lijken ze het slecht te hebben, daarna zouden ze voerbak en al opeten.

    Het is hier bij de gespeende jonge duiven wel zo dat er pas nieuw voer in de bakken gaat, wanneer ze alles hebben opgegeten; grote en kleine zaden. Jonge duiven met kale bekken spenen omdat ze zolang bij de ouders gezeten hebben, doe ik niet.

    Goede vriend Peter van Oerle speent ze zelfs nog eerder (amper 21 dagen oud). Het schijnt niets uit te maken, de twijfelaars vallen er al vroeg tussenuit en ze zitten al weken in het hok voordat ze voor het eerst buiten komen.

    Hier ook geen kraambed van stro of zaagsel. Een paar oude kranten, daar kunnen ze enkele dagen op zitten en dan wordt alles weggenomen.

    Vanavond moeten de Olympiade duiven naar Soest, daarna vertrekken ze naar Poznań. Hier vertrekt alleen Olympic Millennium, ik niet. Het werk tijdens de kweekperiode is te ingewikkeld om aan anderen over te laten.

    Deze week zetten ze de tien late jonge duiven op de foto voor de PIPA veiling van eind februari. Ik heb ze gisteren in mijn handen gehad en er zitten plaatjes bij. Vooral de dochter van Olympic Millennium laat ik met pijn in mijn hart vertrekken. Ik ken mijn duiven door en door en dat wordt een superduif. Maar goed, afspraken zijn afspraken, dus ze komt in de veiling.

    13

    Op TopPigeons staat een veiling van De Padvinders uit St Job in ’t Goor met mooie bonnen te koop, onder andere een kleinkind van de 13 van Herman Bevers. Dat is echt een superduif.

    Uit die 13 heb ik de kleinkinderen 513, 538 en beide 1e Asduif en 1e prijswinnaars bij mijn beste weduwnaars. Ook 477 (met driemaal top 15 op de NPO vluchten) mag er zijn. Wat te denken van de 1e NPO Gien dit jaar met de jonge duiven, dat was ook een kleinkind van de 13. Marcel Wouters beschikt ook over een topper uit de 13.

    Ik heb mijn duiven via goede vriend Peter van Oerle – die ook meerdere kinderen van de 13 in bezit heeft – door zijn goede vriendschap met Herman Bevers. Peter schenkt zelf een bon om twee jonge duiven op te halen, dus bij deze een gouden tip voor weinig geld.

    Zelf heb ik bij Herman inmiddels ook een rechtstreekse zoon uit de 13 kunnen halen, die zit nu gekoppeld aan een dochter van Super Rossi. Als ik naar de eerste jonge duiven kijk, is dit een top koppeling.

    Exclusiviteit

    Afgelopen week was hier iemand om een reportage te maken. We hadden het over een andere kampioen uit Friesland, die vermeldde dat hij 8x teletekst speelde. De vraag was hoe vaak Jan teletekst speelde. Jan heeft uit mijn hoofd 7x teletekst gespeeld, maar mocht hij ook alle top 10 noteringen in Afdeling Friesland als teletekstplaatsen tellen, dan waren het er 18.

    En inderdaad, of ze nu top 10 in de afdeling spelen, provinciaal of NPO, hier zit geen verschil in. Ze moeten top 10 provinciaal spelen om op teletekst te komen. Het begrip teletekst is jaren terug naar de vaantjes geholpen en eerlijk gezegd gaan ze met de Olympiade dezelfde kant op. Voor mij zijn de Olympiade duiven over twee jaar genomen, de echte. Duiven die het over één jaar zijn, hebben mazzel dat het een Olympiade jaar is.

    We kunnen ook teveel kampioenen of top 10 NPO winnaars willen maken. Beter is het om dingen exclusief te houden. Hetzelfde geldt voor kampioenschappen. Ik heb in een andere sport nog nooit een ander podium gezien als 1, 2, en 3.

    De tocht van gisteren richting Soest deed me denken aan toen ik enkele jaren terug op 27 december met Ad Schaerlaeckens onderweg was naar Thorn voor de verkoop van Willem de Bruijn. Ook toen viel er veel sneeuw.

    Gisteren kon ik met Frans en José Belleter meerijden, twee sympathieke marathonspelers uit Nispen. Zij zijn in bezit van de 2e Olympiade duif op de marathon. Ik heb gelijk de duif van Rien van Beers meegenomen, 1e op de Olympiade marathon.

    Het was een lange reis naar Soest, hoewel we maar een kwartier vertraging hadden. Het was verder goed geregeld. De broodjes waren gratis, dus we hadden geen honger.

    De trekking van het gratis arrangement voor twee personen naar Poznań was voor John van Dongen. John is iemand met het hart op de juiste plaats en een geduchte concurrent voor mij. John en Debby, maak er een mooie trip van.

     

    De jonge duiven komen hier inmiddels in de spoetnik en het rennetje wat ervoor hangt. Ze mogen nog niet naar buiten, laat eerst de sneeuw maar volledig verdwijnen. In de eerste weken dat ze naar buiten mogen, laat ik ze ook niet los wanneer het regent. Ze zijn dan een te eenvoudige prooi voor de kromsnavel.

    Ondanks dat, is de scholing al wel begonnen. Ze leren te luisteren naar het fluitje, waarna ze te eten krijgen. Als ze over enkele dagen naar buiten gaan, blijf ik in de buurt. Als ik het te lang vind duren, moeten ze wel op mijn fluitsignaal naar binnen komen.

    Als de jonge duiven eenmaal goed rondvliegen, mogen ze heel de dag los en moeten ze het zelf uit zien te zoeken met de roofvogels die op ze jagen. Ik houd er de laatste jaren rekening mee dat de helft afvalt. Wil ik met 50 jonge duiven starten, dan moet ik er dus 100 kweken. De rest valt af door selectie, roofvogels of tijdens het africhten.

    Het is in mijn hoek wel zo dat wanneer er een jong verloren gaat, het bijna nooit meer wordt aangemeld. De enige aanmeldingen die ik krijg, zijn van duiven die hier geringd zijn en bij Jan in Friesland uitgewend worden. Wat dat betreft, lijken ze in Afdeling 10 en 11 stukken sportiever.

    Gelukkig lig ik er niet wakker van, of het moet een pieper zijn die verloren gaat door een aanval. Jonge duiven die al een poosje rondvliegen en dan verloren gaan, hmm. We kunnen onszelf wel wijs willen maken dat het allemaal goede zijn, maar dat is natuurlijk niet zo.

    Een superkoppel geeft evenveel afval, alleen is de kans groter dat er een superduif uit gekweekt wordt wanneer het ouderkoppel over winnaarsgenen beschikt.

    Gisteren heb ik de foto van Olympic Millennium ontvangen en wat stond erop: dezelfde fout als het gehele jaar overal te zien was, zoals op de site van de Allerbeste, De Duif en nu dus ook op de foto. Ik woon al ruim 30 jaar in Hoeven en niet in Houten. Zo zie je maar dat iedereen klakkeloos alles van elkaar overneemt.

    *** de juiste foto staat inmiddels boven deze blog.

    Vaccinaties

    De jonge duiven worden hier normaliter zo snel mogelijk gevaccineerd tegen PMV, maar helaas is de Colombovac niet meer voorradig. Raar, dit is immers toch de periode waarin wij onze oude en jonge duiven moeten vaccineren.

    Hier wordt alles slechts eenmaal per jaar gevaccineerd tegen PMV. Ik heb het wel eens tweemaal gedaan en ook wel eens met de witte paramyxo / herpes variant, maar die hielp niet. Ze kregen daar juist herpes van. Tevens helpt tweemaal enten tegen PMV niet tegen adeno, evenals de adeno enting tegen adeno. Weggegooid geld als je het mij vraagt.

    Hier dus eenmaal PMV, eenmaal pokken met het borsteltje en eenmaal paratyfus als enting. Het liefst alles zo snel mogelijk, een adeno uitbraak volgt nu eenmaal vaak enkele weken na een enting.

    Actualiteit jonge duiven

    Bij de jonge duiven van de eerste ronde is er één verwijderd tijdens het ringen. In periode van vorst tijdens het eerste ei niet altijd, maar normaal als je de ene ringt, moet je de andere ook kunnen ringen. Niet twee dagen later. Weg ermee dus.

    Bij de gespeende jonge duiven is er na een week ook één uitgevallen. Duiven vallen mij in positieve of negatieve zin op als ik het hok betreed. Meestal krijgt een jonge duif geen tweede kans om negatief op te vallen.

    Alle jonge duiven krijgen dagelijks de basismengeling (80% Championsmix en 20% NPO-mix) en om de dag Naturaline met look. Verder lopen ze met hun pootjes tussen de lavakorrel. Wie zich hier niet goed bij voelt, kan en mag niet langer op het hok verblijven.

    Ik houd het graag simpel en eenvoudig. Ik wil me alleen maar bezighouden met het kweken van duiven die een goede, natuurlijke basisweerstand hebben en over de kwaliteiten beschikken om op de grootste podia te winnen. Ik wil zo min mogelijk poespas daaromheen.

    We hebben een prachtig programma dit jaar, dus ik heb er zin in. Het moet met kwaliteit gebeuren, vandaar dus een harde selectie.

    Inkorfbeperking

    Verder heb ik nog even de plannen op PIPA doorgelezen met betrekking tot de inkorfbeperking. Ik heb al eerder aangegeven dat we met een A en B poule moeten gaan werken, waarbij men in poule A zoveel duiven kan vliegen als men wil. We hoeven dan ook niet met invliegduiven te werken, die kunnen mee in poule A.

    In poule A hanteer je gewoon een uitslag waar alle duiven in concours staan. In poule B introduceer je de inkorfbeperking en uit deze poule haal je alle punten. De motivatie hierachter is dat we nu al veel moeite hebben om de transportkosten te bekostigen. Als we straks ook nog eens limieten gaan opstellen, moet er helemaal veel geld bij.

    Ik geef zelf geen duiven mee die niet op de uitslag kunnen komen. Ik zal dus alleen maar spelen met duiven die in concours staan. Vandaar dus poule A waarbij men toch gewoon een wedstrijdgevoel heeft, zonder dat er kampioenschappen aan verbonden zijn. Dit stelt de kleinere hokken tevreden. Die enkele overnachtspeler onder ons kan zelf kiezen om wel of niet te constateren, de vrachtprijs is immers hetzelfde.

    Op deze manier staat alles in concours. Doen we dit niet, dan zullen veel liefhebbers afhaken of minder duiven gaan houden. Dit komt de duivensport niet ten goede en zal de vrachtprijs nog verder doen stijgen.

    Diegene die bedacht heeft om van tevoren de ringnummers op te geven, hmm. Moeten we zulke mensen serieus nemen? Mogen zulke mensen daadwerkelijk een bestuurlijke functie binnen onze duivensport uitoefenen? Dit moeten wij ons allemaal afvragen.

    Uiteindelijk bestaat 99% uit kleinere hokken tegenover 1% megahokken. Het draait te allen tijde om kwaliteit. Veel duiven betekent ook veel rotzooi en veel kopzorgen. Sla er anders de prijspercentages eens op na.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40