Oliver dacht vast: ‘wat Falco kan, kan ik ook’. Hij wint even de 1e tot 9e in Afdeling 8. De Eijerkampjes hebben de ogen goed open gehad: altijd op zoek naar goede duiven, maar een top soigneur aantrekken, hebben ze ook uitstekend gedaan. Ik spreek Oliver wekelijks en weet dat hij er veel voor doet en enorm te spreken is over onze NPO-mix.

Eigen hok

Op eigen hok ging het matig, zoals in heel Rayon 1+2 eigenlijk. Op een enkeling na dan, die zover oostelijk in ons Rayon zit, dat hij voorheen in Rayon 3 speelde. We werden weggespeeld door Rayon 3+4, mede door de buienlijn die snel op kwam zetten vanaf Zeeland. Onze duiven waren kletsnat.

Desondanks won ik nog wel de 1e tot 4e in de vereniging.

Mijn 1e is een zoon van Lichte Super Rossi en wint voor de tweede keer een 1e dit jaar. Lichte Super Rossi komt uit Super Rossi x Dragon Star (dochter Fast Rocket). Zij waren dit jaar beide teletekstduiven met meerdere 1e prijzen in groot verband op hun conto.

Mijn 2e is een dochter uit Olympic Boy (broer Olympiade) x Golden Ace (dochter Super Rossi). Mijn 3e komt uit Scheele x Last Lady en mijn 4e is een dochter van Fast Rocket.

Jan Timmermans

Jan daarentegen maakte in Friesland zijn favorietenrol waar door tegen 12.256 duiven te beginnen met de 1e, 2e, 7e, 8e, 10e, 14e, 18e enzovoorts. Verder 19x 1:100 en 53 prijs van de 75 duiven. Bij de provinciale Asduiven zullen ze een taaie klant hebben aan Jan in Afdeling 11.

Bij de Asduiven staat een zoon van Super Boy op de 1e plaats gevolgd door twee hokgenoten.

De eerste vijf duiven uit de top 10 bij Jan waren ditmaal als volgt:

  • De 1e is een kleinzoon van Young Witbuik.
  • De 2e is een kleinzoon van Wariors Boy.
  • De 3e is een kleinzoon van New Goldstar.
  • De 4e is een kleinzoon van Young Witbuik, een broer van de 1e.
  • De 5e is een achterkleinkind van Super Rossi.

In de duivensport draait alles om de kwaliteit van je duiven. En ja, daar hoort natuurlijk een goede, uitgebalanceerde voeding bij. Er zijn nu eenmaal geen sporters die topprestaties kunnen leveren op alleen rijstwafels.

Het jaar 2019 gaat de boeken in als een seizoen met flinke verliezen bij de jonge duiven. Het rare is dat ik uit sommige koppels van de zes gekweekte jongen er niet één meer heb. Uit andere koppels daarentegen voldoen vier van de zes jongen. Ook bij Jan zijn het jongen uit dezelfde koppels die nog aanwezig zijn en voldoen.

Het wordt steeds moeilijker om betere duiven bij te halen. Ik had het hier nog met iemand over die vroeg waar in België hij goede duiven kon halen. Eigenlijk kon ik hem daar geen antwoord op geven. Ik heb er veel bijgehaald de laatste jaren, maar met slechts een enkeling ben ik geslaagd. Ik denk dat de gloriejaren voorbij zijn, ook in België.

Toen er nog stevig gepoold werd pakweg 15 jaar terug, zaten er in België hele goede duiven en werd daar hard geselecteerd. De laatste jaren worden er steeds meer verkocht, zitten steeds meer hokken overvol en ziet men in alles een goede of handel.

Ik kocht vijf jaar geleden een echte topper in België voor 75 euro. Afgelopen winter vroeg diezelfde liefhebber 1.500 euro voor een soortgelijke duif waarvoor ik hem vriendelijk bedankte. Zo snel kan het iemand in zijn bol slaan, schijnbaar.

Zaterdag de voorlaatste vlucht, het seizoen zit er dus weer bijna op. Het was een seizoen dat gekenmerkt werd door het weer. Ik denk zelf dat het weer in de toekomst de duivensport steeds vaker zal beïnvloeden of zelfs mede zal afbreken.

Het is aan de wijze mannen om hierop in te spelen. Het seizoen eerder beginnen en/of later eindigen, zodat we met slecht weer een weekend over kunnen slaan. Of door aftrekvluchten niet te spelen. Vluchten verleggen naar vrijdag of maandag bij extreme warmte, wind of neerslag. Minder duiven in de manden, kortere trainingsvluchten… Wie zal het zeggen.

Dat we hier in de nabije toekomst aan moeten geloven, staat vast. Dat we afstand moeten nemen van inversie en de duiven desnoods bij zonsopkomst moeten lossen met warm weer, lijkt mij ook een zekerheid. De duiven waren hier afgelopen weekend gekookt door de droogte en warmte.

Over de seizoensopbouw ben ik ook niet echt te spreken. Vluchten moeten iedere week 40 km langer worden en niet in één keer 100 km, vooral niet bij de jonge duiven.

Ik ben een voorstander van ledenbehoud in plaats van ledenwerving en denk dat het NPO zich daar ook meer op moet richten. Het creëren van eerlijkere kansen is dan ook een agendapunt. Dan denk ik bijvoorbeeld aan afdelingen in de lengte leggen en niet zozeer in de breedte.

Verder een vorm van inkorfbeperking en nationale kampioenschapspunten alleen uit de afdelingsuitslagen halen in plaats van uit de vaak zwakkere Rayons met daarin een enkele topspeler. Desnoods alleen van de vijf of tien eerst aangegeven duiven de punten laten tellen, zodat ook de kleinere duivenmelker aan bod komt.

Bij de jonge duivenvluchten maximaal 60 duiven mee voor prijs, de rest als invliegduif waarmee men eventueel na de derde vlucht de groep eenmalig kan aanvullen. Bij de ouden maximaal 40 duiven voor prijs en de rest als invliegduif zou wat mij betreft een mooie oplossing zijn, maar of het ervan komt… Ik weet het niet.

Lorris was ronduit slecht hier. De eerste duiven waren veel te laat en de duiven die voorheen de dienst uitmaakten, waren in geen velden of wegen te zien. Zij vielen pas laat in de avond, sommigen zelfs nog uit de lijn.

Overall: grote verschillen en rare concoursen. De Belgen losten Vierzon gewoon een uur eerder. Hier moesten we weer wachten op de inversie, zo lijkt het. Bij hoge warmte gaan we gewoon een uur later los dan de Belgen. Ik heb al eerder geschreven dat ik de duivensport niet meer begrijp en daar hoort het lossen zeker bij.

Hier was dus alles te laat, maar elke vlucht heeft winnaars en verliezers. De duif die hier de eerste wint, vloog al wel 4x 1:10 maar behoort zeker niet tot mijn 30 beste. Het is wel één van de jongste en komt uit een doffer van Gebr. Scheele. Dat is weer een zoon uit hun 1e nationaal Argenton x een dochter van Blue Rocket (een zus van de moeder van Olympic Millennium).

Er moeten er nog zes komen waaronder drie goede. Leuk is het niet, de duiven zagen er super uit. Ik begreep van Falco Ebben (die een week eerder zo goed als de gehele top 10 opeiste met 14 duiven mee) dat het daar ook een drama was met nog enkele echte toppers weg.

We zullen ze weer op moeten lappen en dan nog twee keer de strijd aan laten gaan in een jaar dat wel degelijk door het weer beïnvloed is. Tophokken hebben mede hierdoor mokerslagen gekregen in plaats van uitgedeeld.

Gisteren was Miel van den Branden hier en we hadden het kort over de bouw van een duif. Mij interesseert de bouw niet zoveel, zolang het in de bovenkamer maar goed zit.

We waren het erover eens dat er zowel kleine als grote goede duiven zijn. Zo ken ik liefhebbers die een hok vol mooie duiven hebben die geen tabakspruim waard zijn. Deze liefhebbers selecteren volgens een bepaald beeld in hun hoofd over hoe een duif er uit moet zien.

Sinds jaar en dag selecteer ik mijn vliegduiven alleen op resultaat en zeker niet op schoonheid. Zo snap ik nog steeds die keuringsrapporten bij veel duivensites niet. Duiven kweken die aan alle criteria voldoen is makkelijker dan bruikbare duiven kweken. Ook worden die duiven – en dan heb ik het vooral over jongen – te snel beoordeeld. Ze zijn amper twaalf weken oud wanneer ze gekeurd moeten worden om op een veilingsite te komen.

Ik ruim nooit een jonge duif op die niet helemaal vast gesloten is. Ze moeten al 2 cm openstaan, wil ik ze verwijderen. Duiven die als jong een beetje openstaan, sluiten vanzelf naarmate ze ouder worden. En dan nog zijn er duiven die niet helemaal sluiten.

Ik heb in de loop der jaren genoeg duiven gezien die niet perfect gesloten waren, maar wel echte supers waren op alle afstanden en het kweekhok. Zelfs Super Rossi was niet perfect gesloten en zeker geen mooie duif. “In de hand naar voren hellend”, zou een keurder zeggen.

Wat ik dus aan wil geven is dat niemand er iets van weet, maar de meeste handelen naar voorkeuren en daar win je vaak geen prijzen mee. Hier bouw je geen hok vol prijswinnende duiven mee op. Wel een hok mooie duiven die je alleen maar kan bewonderen. Maar goed: ieder zijn ding.

Verliezen in augustus

Opmerkelijk dat ook Willem in zijn column in De Duif aangaf dat er eind augustus ook gewoon massa’s jonge duiven verloren kunnen gaan. Ik had eerder in mijn blog aangegeven dat er bij de liefhebbers die hun vroege jongen alleen maar op de nalijn spelen, ook gewoon massa’s verliezen zijn na enkele vluchten. ‘In augustus wordt naargelang niets verspeeld’ is dus kant en klare onzin.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
21 september 24
Als ik dit schrijf is het vluchtseizoen nagenoeg voorbij en kunnen we de duiven volledig gaan ondersteunen voor de rui. Zelf geef ik mijn duiven in deze periode de drie basisproducten die de duiven...

Columnist in Spotlight

peter hok
16 november 24
peter hok
09 november 24
De meeste kweekduiven zijn inmiddels klaar met...
peter hok
02 november 24
Het blad valt van de bomen en dan gaan we snel...
peter hok
26 oktober 24
Gisteravond was ik bij de vergadering van onze...
peter hok
19 oktober 24
De kweekduiven zijn ver klaar met de rui en de...
peter hok
12 oktober 24
Richting de winter beginnen alle veilingen weer....
peter hok
05 oktober 24
De zon scheen, dus heb ik de hogedrukreiniger...
peter hok
28 september 24
In Op (de) Hoogte las ik het stukje over de...
peter hok
14 september 24
Het laatste vluchtweekend staat voor de deur....

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new Promo185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Promo185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Promo185x75new GJBeute185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Windy.com

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40