31 dec Wie versterking zoekt
02 jan Onze zuiderburen
Er wordt vaak afgegeven op enkele megahokken in Nederland, maar op basis van de berichten die ik onlangs opving, moet men zich in België ook zorgen gaan maken.
Een kleinere liefhebber van een paar jaar terug kweekt er dit jaar 250, maar dat staat in schraal contrast met een andere Belg die er 350 kweekt. En dan nog enkele hokken net over de Belgische grens ieder met 450 stuks. Een nieuwe combinatie in België – een Nederlander met een verzorger uit België – kweekt er 600 en dan heb ik het niet over Hooymans.
De mannen met een grote beurs gaan stevig los in België. Waar dat toe leidt, hmm…
04 jan De jongen groeien goed
De hokken zijn wel dagelijks nat met dit weer, maar als het enkele dagen droog is en waait, zijn ze hier ook snel weer droog omdat alles openstaat. Ik ben van mening dat een goed hok in de winter een slecht hok is in de zomer.
Ondanks dat groeien de jongen als kool. Ze krijgen de basismengeling (80% Championsmix en 20% NPO-mix) in de gezamenlijke voerbak die zo goed als leeg moet zijn voordat er nieuw voer in gaat. De maïs moet dus ook op. Als je kweekduiven laat kiezen, kiezen ze het lekkerste. Alles wat je erbij gooit – al zijn het groenten of droog brood – proppen ze in de jongen.
Ze krijgen hier dagelijks wat Allerlei, die ik bevochtig met olie. Als ik dat niet doe, ligt de mineralenpoeder door heel het hok en ik heb liever dat die wordt opgegeten. Verder om de dag Naturaline met extra look in een 2l drinkpot die ze elke dag leegdrinken. Er zitten tien koppels per hok.
Zoals ik al eens eerder aangaf kweek ik graag vaste jonge duiven en geen malse braadkuikens, vandaar dat ik het op mijn manier met mijn voermengelingen doe. Ook als de jongen gespeend zijn – en dat gebeurt hier al vroeg zonder ouders – moet vanaf dag één alles op, inclusief maïs.
Wat de vliegduiven betreft heb ik het geweer van schouder veranderd. Ik koppel ze maandag zodat de 2e leg van een deel van de kweekduiven daaronder kan.
05 jan Over goede gesproken
Uit deze koppeling heb ik ook drie toppertjes lopen van 2019: de 19/263 met een 10e NPO tegen 19.539 duiven en een 38e NPO tegen 5.317 duiven, de 19/840 met een 7e NPO tegen 19.539 duiven en een 27e NPO tegen 8.267 duiven en de 19/339 met een 37e NPO tegen 6.768 duiven en een 50e NPO tegen 5.317 duiven. Kortom, vijf duiven met top resultaten. Let wel, uit deze koppeling zijn er afgelopen jaar maar zes gekweekt.
De vader van deze toppertjes is Grey Millennium, een zomerjong van 2018 en volle broer van Olympic Millennium (2e Olympiade duif), Avatar en Millennium (met een 9e, 13e, 31e, 58e NPO etc.). De moeder is Golden Ace, een volle zus van Lichte Super Rossi met driemaal teletekst en de 8e Asduif allround bij de Allerbeste afgelopen jaar.
Deze jeugdige toppertjes zitten al op het kweekhok, je kan ze immers ook verspelen en dan zit je met lege handen. Uit het Millennium koppel is niets meer verkocht. Alle zomerjongen van ‘18 zijn naar de kweek gegaan en hebben allen reeds top nakomelingen voortgebracht in 2019.
Vandaar dat ook alle zomerjongen van ‘19 gelijk naar de kweek zijn gegaan, er zijn nu eenmaal bepaalde lijnen met sterke genen en dan is het de kunst om ze zo snel mogelijk te verankeren in je duivenbestand. Kiezen voor het grote geld dat vaak geboden wordt voor nakomelingen is werken aan je eigen ondergang.