Ik heb het geluk gehad in al die jaren over enkele uitzonderlijke duiven te beschikken. Duiven die aankwamen als raketten en de plank nooit mis sloegen. Super Rossi wist 10x te zegevieren en ik heb hem nooit op het hok zien vallen.
Ook Olympic Millennium wist meerdere malen te winnen, altijd recht op de valplank en uit de goede lijn ongeacht de windrichting. Lichte Super Rossi is ook zo’n duif die geen secondes verspeelde, uit de juiste lijn kwam en naar binnen stormde om voor de 1e te gaan. Van zulke duiven geniet je als duivenmelker.
Lichte Super Rossi was bij de Allerbeste 8e Asduif allround, zag ik. Zijn allereerste jong wist afgelopen jaar 3x te zegevieren, dus ik hoop in de kweek nog veel plezier aan hem te beleven. Een broer van deze jonge klepper staat nu op PIPA voor degene die bij de pinken zijn.
Zo zei Berry van de Brand me op de verkoop van Willem afgelopen winter dat hij enkele jaren terug op de winterveiling van Willem een zoon van Hurricane kocht voor 1.400 euro. Nu enkele jaren later bracht een zoon van Hurricane 70.000 euro op, dus die Berry was jaren ervoor al bij de pinken.
Eind deze maand is de jaarlijkse voorjaarsbeurs weer en de naam zegt het al: dan is het voorjaar in aantocht. In februari start hier de verduistering bij de jonge en oude duiven van 18.00 uur tot 08.00 uur. Bij de kweekduiven gaat het licht aan het einde van de maand weer uit.
Verder wordt deze maand alles rondom huis weer netjes gemaakt. Het groen voor de duivenhokken wordt van de stenen gespoten en de tuin wordt weer in orde gemaakt. De duiven gaan zo goed als alle dagen naar buiten om langzaam in hun ritme te komen.
De verzorging verandert ook, alles gaat namelijk weer wat meer op tijd. Na het avondeten verzorg ik de niet-verduisterde kweek- en overnachtduiven en verder is het verstandig om eind februari op controle te gaan met je duiven. Zeker wanneer er een mindere is gekweekt. Je hebt dan nog ruim zes weken om de boel op de rails te krijgen.
Ik doe dat ook met de vlieg- en kweekduiven. Ze hebben allemaal jongen grootgebracht en ik laat dan toch graag een tricho-controle doen. Het is beter om daar eerst even naar te laten kijken in plaats van ze gelijk blindelings te behandelen.
Voor de rest geen wijzigingen ten opzichte van voorgaande jaren. De voeding bestaat uit 80% Championsmix en 20% NPO-mix met daarnaast vitaminen en mineralen. Om de dag doe ik Naturaline met knoflook in het water, af en toe een Koudijs rooktablet erin en verder geen poespas.
Bij één nacht mand nooit medicatie, bij twee nachten mand en warm weer om de paar weken enkele dagen B.S. Tijdens de dagfond af en toe twee dagen voor de schimmels en luchtwegen (vaak op dinsdag en woensdag). Veel hoeft dat niet te zijn, de duivensport is al duur genoeg.
Wegens aanhoudende fysieke klachten laat ik dit vliegseizoen de verzorging van de overige duiven over aan mijn vrouw, zodat ik mij volledig op de vliegduiven kan focussen.
Ik sprak onlangs een Belgische topspeler die jaarlijks een massa jonge duiven kweekte, maar er inmiddels ook achter is dat het daar niet mee te halen valt. Ik heb nooit in veel oude duiven geloofd. Ik bekijk het altijd maar zo: als ik 10 duiven in concours heb en een grote liefhebber 100, dan moet hij er 10 hebben als ik er één heb. Geloof me, dat gebeurt niet zo snel.
Afgelopen jaar werden hier zestien top 10 plaatsen behaald, provinciaal of NPO op alle afstanden. Denk aan 1e hok provinciaal op de snelheid, 1e hok provinciaal bij de jonge duiven, 7e hok provinciaal op de dagfond en 5e beste liefhebber van Nederland WHZB. Dit alles met twintig koppels oude vliegduiven, circa 70 jonge duiven en 24 kweekkoppels.
Zo zijn er nogal wat veilingen van duiven op populaire verkoopsites waaronder ook Nederlandse hokken. Sommigen presteerden afgelopen jaar top, anderen raakten amper blad. Ik durf mijn prestaties van het afgelopen jaar of zelfs de laatste 10 jaar naast die van de meeste te leggen. Dat is geen grootspraak, alles is immers terug te vinden op internet.
Dan heb ik het nog niet over Jan Timmermans’ hok in Donkerbroek, dat al jaren de top van Friesland domineert, vooral met de jonge duiven. Dit met 100% duiven die hier gekweekt zijn of hun ouders. Jan is er één van de jongere generatie met zijn 38 jaar.
Vooral liefhebbers die duiven verkopen zonder zelf te presteren en meeliften op successen van anderen, of die wat populaire Kittel duiven of wat dan ook in hun bestand hebben… Vaak halen die hoge gemiddelde prijzen, kun je nagaan hoe dom sommige kopers zijn. Ze geloven alles zonder verder onderzoek te doen. Een topspeler lacht daarmee, die weet immers beter en pluist alles over zijn concurrenten uit.
Het ent programma van de jonge duiven is hier als volgt: eenmaal Colombovac tegen PMV kort na het spenen, in mei eenmaal Diftovac enting in de nek tegen pokken (dit jaar voor het eerst, voorheen altijd met het kwastje) en drie weken voor de eerste wedvlucht eenmaal de paratyfus enting van Schroeder.
Ik speen altijd bij tot de hokken vol zijn en direct bij het spenen krijgen ze een Trimonex Combinatie tablet tegen tricho en coccidiose. Deze Duitse tabletten gaf ik in de jaren ’90 al. Hier moeten ze het mee redden tot ik drie weken voor de eerste prijsvlucht op controle ga. Daarna geldt: mankeren ze niks, dan krijgen ze niks.
Aan adeno ontsnap je de laatste jaren niet. Mochten er bewijzen zijn dat een enting daadwerkelijk helpt – en niet allerlei Indianenverhalen die in de rondte gaan – dan zou ik ze daar zeker mee enten.
Hier heb ik eens geprobeerd tweemaal te enten, één keer tegen paramyxo en één keer tegen paramyxo/herpes. Dit bleek niet te helpen tegen adeno, evenals de adeno spuit die sommige hadden. Vandaar dat ik ook niet geloof in de rotavirus injectie. Ik wil eerst resultaten zien voordat ik dat doe. Tegen adeno lijkt Furoxine van Norbert Peeters mij de beste oplossing.
Reportage Elzinga
Er staat een mooie reportage over Tjeerd & Jouke Elzinga op PIPA. Bij hen doet de samenkweek Super Rossi x New Hope het goed, evenals in Hoeven.
Zoals gezegd is New Hope de vaste duivin van Hallilujah, maar gekoppeld aan Super Rossie van Peter Theunis gaf zij ook een super duivin (NL17-1371156). Deze 156 is momenteel ook een van de beste kweekduivinnen. Als halfzus van Prince Esmee is zij moeder van NL18-137:
8e Nat. Asduif jong NPO 2018
6e Beste Asduif jong PIPA ranking (6 pr)
1e Quievrain 592 d. (tevens 2e 5.971 d. en 21e Prov. 13.249 d.)
2e Quievrain 2.173 d. (tevens 24e NPO 11.166 d.)
3e Gennep 7.634 d. (tevens 14e Prov. 18.603 d.)
79e NPO Morlincourt 5.643 d.
Ook het afgelopen jaar was een kind (NL19-571) van haar weer de beste jonge duif. Hij won o.a.:
2e Deurne 2.077 d. (tevens 3e Prov. 17.128 d.)
6e Chimay 945 d. (tevens 49e NPO 5.244 d.)
16e Nat. Rethel S4 7.154 d.
Zijn nestbroer won:
1e Deurne 2.077 d. (tevens 2e Prov. 17.128 d.
Er zitten hier en daar topkwekers die in meerdere generaties vererven. Mijn Dragon Rocket (1999) was er één en de oude Witbuik (1997) ook (die was nog van de oude Gebr. Haesendonckx lijn, volgens mij was Leo Heremans daar ook succesvol mee). Zijn zoon Young Witbuik (2008), maar ook kleindochter-/ en zoon Space Girl en Super Rossi zijn kwekers zoals ik er weinig heb gehad.
In meerdere generaties heeft Super Rossi topduiven voortgebracht en anderen hebben ook succes met zijn nazaten. In Italië vliegen nogal wat nationale Asduiven met Super Rossi bloed, waaronder twee Olympiade duiven. Ook in Wales zitten nationale toppers.
Wat dichter bij huis heeft Maarten Huijsmans zijn Claire (kleindochter van Super Rossi) die onder andere won:
- 1e Morlincourt – 1,753 birds
- 1e Sens – 1,019 birds / 5e NPO 4,971 birds
- 4e prov. Peronne – 16,675 birds
- 7e prov. Melun – 5,678 birds
Claire is moeder van:
- 1e s-prov. acebird middle distance 2018
- 3e Nat. acebird middle distance 2018
Claire’s broer won:
- 1e PS Maxence – 1,071 birds
- 2e Morlincourt – 1,753 birds
Bij T&J Elzinga heeft u in de vorige blog gelezen. Bij Jan Timmermans zitten de supers 008 en 009, respectievelijk 4e nationaal Asduif en 5e Asduif WHZB, maar ook 1e Asduif Eendaagse Fondspiegel. De 3e provinciaal Asduif van Friesland op de dagfond is ook een kleindochter van Super Rossi. Bij Stef Bals twee teletekstvliegers afgelopen jaar, wat alweer achterkleinkinderen zijn, en zo zijn er nog meer te noemen.
Het zijn duiven die het verschil maken. Inmiddels hebben we meerdere goed kwekende zonen en dochters, maar ook kleinkinderen op de kweekhokken. Een lijn waar we jaren mee vooruit kunnen en die van 100 maar ook op 700 km uit de voeten kan. Allrounders dus, en die hebben we nodig in Nederland.
In alle duiven in de nu lopende veiling op PIPA zitten de basislijnen. Koop #1 – dochter uit Olympic Millennium – is ook een kleindochter van Super Rossi. Koop #2 en #3 kleinkinderen Rocket en Space Girl, koop #4 en #5 kleinkinderen Space Girl en Millennium koppel.
Koop #6 en #7 halfbroers Claire, koop #8 en #9 halfbroer- en zus Lichte Super Rossi en Golden Ace (moeder van 008 en 009 bij Jan Timmermans). Koop #10 – mijn favoriet samen met koop #3 – zoon Lichte Super Rossi x top presterende dochter Fast Rocket.
In elke koop vindt men de lijnen van Dragon Rocket (1999) en de oude Witbuik (1997) verweven. Simpelweg de lijnen die na selectie op de wedvluchten ieder jaar overschieten.