Roger Casier
- dinsdag 28 november 2017
Op de vooravond van de koppelingen voor de vroege kweek spring ik nog eens bij jullie binnen met wat nieuws uit de Lisseweegse Polders .
Over de rui moet ik niet veel meer schrijven want dat heeft collega A .S . al uitvoerig gedaan .
En zijn standpunten kan ik alleen maar bij treden . Rui is een natuurlijk proces dat geregeld wordt door de natuur en de hormonen van de duif .
Dure speciale ruimengelingen zijn een lachertje . Je neemt 2 potten kweek mengeling en 1 pot zuivering ( of gewoon gerst ) en je gooit daar een handvol kleinzaad bij en uw ruimengeling is klaar !
Men heeft de mond vol over het feit dat er zoveel mogelijk verschillende zaden moeten in zitten en dat zal wel zeker !
Maar dat geldt ook voor gans het jaar . Hoe rijker gevarieerd de mengeling , hoe beter .
Hier te Lissewege gaat het nog eenvoudiger . Op het eind van het seizoen heb ik altijd wat overschotten staan . Verschillende soorten mais , gebroken rijst , kleinzaad , kempzaad , gepelde haver ...enzovoort .
Dat gooi ik allemaal samen en voeg het toe aan mijn ruimengeling van de firma Bonduelle ( kostprijs +/- 10 euro voor 25 kg ) en het steekt niet op een paar grammen . Voorts heb ik een paar van die mix-en in huis van verschillende firma’s . En daar maak ik zo’n soort BAK ALLERHANDE van met kleikoek en roodsteen en wat weet ik nog allemaal meer . In het drinken soms wat bleekwater of wat iodium en meer moet dat echt niet zijn .
Veel open hok en regelmatig een bad . Bij mijn oude vliegduiven voor de zware fond verliep de rui in schuifjes . Ik wilde alleszins de nieuwelingen wat bakvastheid mee geven en dat kan alleen door een nestje te laten bouwen .
Het was een plezier om ze te zien sjouwen met allerhande nestmateriaal , rijk voorhanden in mijn tuin en de aangrenzende weide .
Na 14 dagen broeden viel de rui dan compleet stil en ik liet ze een jong opkweken tot ongeveer 8 dagen . Daarna werd alles weg gegooid en konden ze een nieuw nest beginnen ZONDER HET LASTIG KARWEI VAN HET AZEN VAN EEN GROOT JONG !
De rui herneemt dan zo’n beetje en na 14 dagen broeden op het tweede nest werd alles gescheiden en nu leggen ze de laatste hand aan hun nieuw verenkleed . De pluimen stuiven opnieuw in het rond tot ergernis van mijn vrouwtje-soigneur !
Ondertussen heb ik in de maand oktober mijn zomerjongen op geleerd . Ze deden achtereenvolgens 5-10-15-20-40-60 km .
De laatste halte was het industrieterrein te Moeskroen .
Dat is allemaal vlot verlopen en het is alleen de bedoeling om hen het mechanisme aan te leren .
Ze zijn super gezond en als ik ze uit laat gaan ze kerktorens hoog de lucht in . In maart herneem ik die kleine leervluchtjes en dan gaat het richting Frankrijk tot zo’n 500 km . En dan zijn ze klaar voor het zwaardere werk met als twee-jaarse één vlucht van +900 km . Als ik er dan nog de helft ,van de 50 oorspronkelijk gekweekte , over houd ben ik dik tevreden .
En voorts heb ik zoals elk jaar een beetje getimmerd , beetje gesleuteld aan de hokken .
Een tijd terug had ik op het jonge duiven hok van die wegkruipbakjes gemaakt onder de nestbakken . Je kan zoiets ook motivatiebakjes noemen . Maar in de praktijk voldeden ze niet . Ik moest bijna op mijn buik liggen om de vrijende paartjes te pakken om ze in te korven .
Dus weg met die handel en iets compleet nieuw !
Na wat gepieker vond ik een oplossing in plastieken bakjes die ik gratis bekwam van mijn hotel waar ik vroeger werkte ....
Ze dienden als verpakking voor koekjes . Van die verpakte koekjes die je bij de koffie krijgt . Heel stevig en met deksel , heel goed geschikt om iets in op te bergen .
Eerst moesten er wat aanpassingen gebeuren op het hok . Eerst een verhoogje maken onder de woonbakken omdat er boven de bakjes geen ruimte mag zijn om te kunnen ontsnappen . Dat verhoogje kan weg genomen worden bij de jaarlijkse grote kuis . Daarna moest ik nog een stukje plastiek planchet op de bovenkant van de bakjes vijzen omdat ze zo’n 5 tal centimeter onder de nestbakken uit kwamen . De bakjes zelf zijn zo’n 40 cm diep , 30 breed en 30 hoog . In de voorkant een opening van +/- 12 x 15 cm . Daarna heb ik een plankje op een stukje triplex plaat genageld . De triplex plaat is iets minder lang dan het bakje en als ik die constructie ( ? ) onder in het bakje leg is de opening af gesloten door het plankje dat haaks op de triplex staat .
Voor het gebruik hoef ik alleen het plankje uit het bakje te halen en het triplex plaatje ONDER het bakje te schuiven , nog voldoende ruimte latend , om de koppeltjes de gelegenheid te geven in de bakjes weg te kruipen . Eenmaal zover sluit ik het zaakje af door het plaatje helemaal onder het bakje te schuiven . Boven het plankje is er nog een kleine opening waardoor de duiven nog kunnen zien wat er zich op het hok af speelt ! Na een tijdje hoef ik alleen de bakjes onder de nestbakken vandaan te schuiven om de vrijende koppeltjes er uit te nemen om ze in te korven .
Een en ander kan je duidelijk zien op de foto’s .
En dus hoef ik nu geen halsbrekende toeren meer uit te halen om de duifjes te kunnen motiveren en in te korven !!
Ondertussen is op internet de koopjestijd in volle gang .
Amaai !!! Nog nooit was het aanbod zo groot ! Ik zou bijna durven schrijven een OVERAANBOD . Niettegenstaande dat stijgt de gemiddelde prijs toch altijd maar voort . Voor duiven, die ik op eigen hok zou verwijderen , moet je al vlug zo’n paar 100 euro neer tellen . Dat begrijp ik niet . En ik begrijp ook niet waar die mensen het geld vandaan blijven halen in deze dure tijden ! Niettegenstaande dat , als je je ogen goed open houd , kan je wel eens een zaakje doen en iets op de kop tikken dat de moeite loont en dat voor een redelijk bedrag .
Zo kon ik mij een dochter aanschaffen uit een crack met 112 prijzen op zijn palmares . VALERE is de naam en zijn dochter gaat nu verder door het leven als VALERIE .
Het heeft geen enkele zin , bij de aanschaf van duiven , op welke manier ook , om duiven te kopen die minder zijn dan de uwe . Dan boert ge achteruit !!
Het is zelfs al heel moeilijk , zelfs als je kunt werken met topmateriaal !!
Met die gedachte wens ik jullie allemaal veel succes met de nieuwe kweek . Nieuwe hoop .
Want hoop doet leven !
Met vriendelijke groeten
Casier Roger