Roger Casier

De dagen vertragen , de zomer wordt moe , o zo moe ...
Een gouden roos september , een laatste zonnezoen ,

een merel fluit vol heimwee , ‘t refrein van een seizoen ....
Dat heb ik altijd fascinerend gevonden ! Woorden aan elkaar breien tot een lied , een tekst , een gedicht , een boek .
Ik las er tot mijn twintigste gemiddeld 6 per week .  Waar is de tijd ? Met mijn voeten op de Leuvense stoof , zo erg op gaande in het verhaal dat de omgeving niet meer bestond ...

Nils Holgersson ‘s wonderbare reis rond de wereld ( op de rug van een gans ! )
Ik heb het verhaal dat ik las toen ik negen was , ooit na verteld voor de klas  .....
Je kon een muis horen lopen !!!

 

 
 

Jules Verne , Aster Berkhof , Hendrik  Conscience , Stijn Streuvels , Felix Timmermans , Ernest Claes  ...

Ze passeerden allemaal de revue . Het was pure magie . Gans de wereld in een boekje op mijn schoot .
Zij zorgden voor mijn bagage , mijn woordenschat .
Ik ben ze uiterst dankbaar . Dank zij hen moet ik nooit naar woorden zoeken ...Kan ik beschrijven wat ik bedoel .
En het strafste is dat de meest eenvoudige woorden het meeste impact hebben .
Ik neem een eenvoudig zinnetje als voorbeeld  : “ Hij glunderde van geluk “

Vier eenvoudige woorden die alles vertellen !!!
Een vleugje melancholie in de herfst ....moet kunnen !
En elk jaar met het vallen van de bladeren begint het opnieuw  . Dan begin ik te timmeren , te veranderen , te verbeteren !
Sommige jaren had ik weinig tijd en werd rap iets ineen geflanst en dan maar  gans het daarop volgend seizoen sakkeren dat het niet goed was . Hier en daar een nagel bij slaan , een vijs vast draaien , een plankje vast zetten enzovoort ....

Maar dit jaar heb ik wel tijd , enfin , ik maak tijd !!
En nu moet het goed zijn ! Mijn jonge duivenhok heeft één grote afdeling , geflankeerd door drie kleinere hokjes , die allemaal uitgeven op een centrale inkom .
Die kleinere hokjes waren een bron van ergernis . Wegens niet goed , moeilijk in het gebruik , aan elkaar genaaid met wat voorhanden was .
En nu de beuk er in . Afbreken en opnieuw opbouwen . Beter , steviger , mooier.
Maar nog altijd moet het niet perfect recht zijn of horizontaal .  De duiven hebben daar geen boodschap aan , als ze zich maar goed voelen in hun vel- met- pluimen !
Terwijl ik zo bezig ben moet ik dikwijls aan mijn vader denken . Zijn baas had de loods eens opgeruimd en oude ramen en deuren , planken verhuisden van Brugge  naar Dudzele . Twee grote aanhangwagens vol . Vader ging een kot zetten in den hof  want het zoldertje boven werd te klein .
Het mocht geen geld kosten . Ik schrijf 1960 . Ik was met mijn 13 , de oudste en gebombardeerd tot eerste luitenant ! Man , man , man ...

Hij had een hamer , een tang en een st Jozefzaag . En dat was het !! De zaag  was nog van zijn vader geweest, daterend uit de eerste oorlog ( !! ) en miste zelfs een paar tanden . Soms plooide het ding onder het geweld en dan vloog het een eind weg onder het uiten van minder fraaie schietgebeden ....
Gelukkig hadden wij een buurman die redelijk wat goed materiaal bezat en ook vakkundig een zaag kon “ zetten “ die dan terug als nieuw was en weer bruikbaar voor een tijdje .
Ik heb mij dikwijls afgevraagd waarom vader zulke gespierde boven armen bezat . Eigenlijk is dat niet moeilijk te verstaan ....
Maar goed . Uit hetgeen vooraf gaat volgt dat vader een hekel had aan zagen en de eerste luitenant werd naar de stal gezonden om een plank , deur of raam te zoeken die paste in het geheel  , zonder “ gezaag “ !
Ach vadertje , ik zou er veel voor willen geven om nog eens samen met je zo’n kot in elkaar te flansen . Daar heb ik leren mijn handen te gebruiken en ...vloeken ...

 
 

En nu ik ouder wordt betrap ik mezelf er op dat ik steeds meer op mijn vader begin te lijken .

Ik heb dezelfde handen
En ik krijg jouw rimpels in mijn huid
Jij hebt jouw idee?n
Ik heb mijn idee?n
En we zwerven in gedachten
Maar we komen altijd thuis
De waarheid die je zocht
En die je nooit hebt gevonden
Ik zoek haar ook
En tevergeefs
Zolang ik leef
Want papa, ik lijk steeds meer op jou

 

( Stef Bos )
Maar zagen is nu niet echt meer een probleem want ik ben de gelukkige bezitter van wat wij in het Westvlaams een “ wupzaagstje “ noemen . Een decoupeerzaag en elektrisch aan gedreven ! Wat een luxe !
En dus ...aan de slag ! En het is  ongelofelijk dat met enkele relatief kleine ingrepen een hokje een heel andere look kan krijgen en stukken aangenamer om erin te vertoeven voor duif en melker !

 
 
 
 
 
 
 
 

Dat gaat volgend jaar , bij leven en welzijn , een slok op de borrel schelen !
Met mijn 60 jaar ervaring ben ik er in geslaagd om er een ongelofelijke knoeiboel van te maken .
En toen ik het besefte was het te laat om nog het roer om te gooien .
Het is een klein mirakel dat ik er nog in geslaagd ben om met mijn jonge duiven overal het podium te halen .

Te st Joris 1° op Arras en 4° op Arras+Clermont . Te St Andries 2° ( na gestopt te zijn op 9 juli !! ) En te Aartrijke 3°.
Ik ben er van overtuigd dat ik dit grotendeels te danken heb aan de kwaliteit van mijn duiven .
Ik ben er trouwens van overtuigd , dat ik er na 60 jaar , niets van ken .
En dan komen er hier jonge gasten en krijgen wat duiven in de pollen en dan zeggen ze tegen mij ....
Die zou je beter dood doen want die is niets waard , en die moet ge houden voor de kweek en nog een andere is alleen goed voor de vlucht  maar zeker niet voor de kweek . En dan leggen ze tenen naast elkaar , schudden met de duif om te zien of de staart er goed aan vast hangt , kijken naar de dekveertjes onder de vleugel , voelen aan hun achterste , zoeken naar sterke ruggen en straffe ogen ....maar jongens toch !!!
Voor mij telt al jaren enkel nog de uitslag .
Maar goed ! Die mijn dagboeken gelezen heeft weet dat ik gemist ben met oude duiven op het kot te brengen om de jongen te stimuleren  .
Die oude duiven hebben daar als jong uit gevlogen en de beste  blijven daar om te kweken .Er kan niets  aan een uitvliegende kweekduif en ze helpen ook de jonge duiven wegwijs maken .
In het hoogseizoen kunnen ze dienen om hun kinderen wat te motiveren .
En daar liep het fout ! Want ze hadden geen oog voor hun kinderen want ze hoorden hun vroegere partner roepen en huilen . Miserie , miserie ...
Dus komen er geen oude meer op het hok tijdens het spel . Het werkt averechts !
De jongen gaan elkaar moeten motiveren en als het spelletje met de deur wat begint te slijten kan ik ze altijd nog samen laten en spelen op nest .
Met mijn vernieuwde accommodatie gaat dat nu perfect kunnen .
Ik ga nu nog een paar anekdotes vertellen .
Hoe je een kampioenschap wint ?
Ik had twee prachtige  schimmels , 2 duivers . Een van de eerste ronde( de 431 ) en een van de tweede ronde 
( de 531 )

Die niet-verduisterde  duivers van de eerste ronde lieten reeds 5 en 6 pennen vallen en werden voorbij gevlogen door de verduisterde van de tweede ronde . Die van de eerste ronde zou ik een week of drie thuis houden en dan weer in gang trekken . Eenmaal de 7° terug aan het groeien is kan je ze terug spelen en zijn de kleine pluimpjes al terug in gegroeid .
Ondertussen moest de 531 de nodige punten sprokkelen voor het kampioenschap en hij deed dat zeer goed en na 3 weken zou ik de de 431 terug inspannen en ik zou hem van de eerste keer mee geven op Pontoise , zo’n 250 km . Zo gezegd zo gedaan .
Toen ik ‘s avonds na het inkorven mijn documenten controleerde kwam mijn haar recht !
Miljaarde , miljaarde , Godver....Ik was toch wel gemist zeker  . Ik had de twee schimmels verwisseld . De ene zat op Pontoise en de andere op Arras na 3 weken inactiviteit en ik had hem dan nog gepoeld ook omdat ik de 531 in mijn gedachten had ....
Dat komt nooit meer goed , dacht ik .
En de volgende morgen , bij een stralend weertje , stond ik mijn duiven op te wachten . Mistroostig , moedeloos denkend aan een drama dat in de maak was .
Eerst kwam Arras . Ik had er 10 mee . 552 duiven in wedstrijd .
Eerst mijn 3° getekende , gevolgd door mijn 4° , en dan mijn 10° ( Godverdomme , daar begint het al !! )
En die 10° treuzelt wat en wordt voorbij gestoken door ....de 431 , mijn 1° getekende !!! KLASSE KOMT ALTIJD BOVEN !!  Hij won de 84° en het maximum aan punten wegens in het eerste 1/3 gedeelte van de prijzen . Opdracht volbracht !! En de 531 zal  je vragen ? Die kwam ‘s namiddags thuis van Pontoise , maar dat was niet echt belangrijk meer .
En het is nog niet gedaan !!  Voor de zware fond maak ik de laatste week voor het inkorven een speciale eigen mengeling , vetrijk , zonder peulen , omdat men altijd voor houdt dat peulen slecht verteerbaar zijn en slecht voor de lever .
Ze krijgen dus  het volgende : 1/3 mais ( 4 soorten ) 1/3 kleinzaad en 1/3 gebroken rijst
Ik dacht dat ik die mengeling ook aan mijn jonge duiven kon voeren en dat lukte ook aardig .
Ik deed er wel in het begin van de week gewoon wat zuivering bij , naargelang de omstandigheden .
Mijn rust en onderhoudsmengeling is gewoon een goedkope ruimengeling met grote gele mais . Kostprijs ongeveer 10 euro per zak . Dat is de basismengeling voor alle duiven . Ook voor de kweekduiven op rust .
3 weken voor het einde van het kampioenschap in het drieverbond , dat in mijn ogen VEEL te lang geduurd heeft  , ( 4 maanden ) had ik een offday , een slechte vlucht met noordwesten wind , volledig in het nadeel , en een barslechte uitslag . Ik dacht : Het is gedaan , ik stop er mee , ik kan dat kampioenschap toch niet meer winnen .
En ik liet ze samen . Gaf ze de onderhoudsmengeling ( rui ) en zuiver water en veel open hok . Ze vlogen op en aan met nestmateriaal .....
Halverwege de week kwam het bericht dat ik er toch niet zo slecht voor stond in het kampioenschap en ik kwam op mijn stappen terug .
Ik bekeek eens mijn duiven en stond versteld van hun schitterende conditie . Mooi rond en zuiver in het vlees .
Ik zou ze nog eens mee geven en kijken wat er gebeurde . Op de “stek “ ( nestjagen ) en het zou wind op kop zijn .
En ze kwamen goed !! Ik was opnieuw in de running voor de titel .
Ik deed dus zo verder . Open hok , ruimengeling en zuiver water . Daags voor de inkorving een handvol rijst en kleine zaden en op de inkorfdag niets meer . En ze kwamen opnieuw goed ! Op verse eieren nota bene !!
En die laatste week deed ik een vleugje jodaline in het drinken er boven op en meer moest dat niet zijn om het kampioenschap te winnen , met de vingers in de neusgaten .
Conclusie ? We maken het veel te moeilijk !
Zeker weten ( en onthouden voor volgend jaar !! )

met vriendelijke groeten
Roger Casier   

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
21 september 24
Als ik dit schrijf is het vluchtseizoen nagenoeg voorbij en kunnen we de duiven volledig gaan ondersteunen voor de rui. Zelf geef ik mijn duiven in deze periode de drie basisproducten die de duiven...

Columnist in Spotlight

peter hok
16 november 24
peter hok
09 november 24
De meeste kweekduiven zijn inmiddels klaar met...
peter hok
02 november 24
Het blad valt van de bomen en dan gaan we snel...
peter hok
26 oktober 24
Gisteravond was ik bij de vergadering van onze...
peter hok
19 oktober 24
De kweekduiven zijn ver klaar met de rui en de...
peter hok
12 oktober 24
Richting de winter beginnen alle veilingen weer....
peter hok
05 oktober 24
De zon scheen, dus heb ik de hogedrukreiniger...
peter hok
28 september 24
In Op (de) Hoogte las ik het stukje over de...
peter hok
14 september 24
Het laatste vluchtweekend staat voor de deur....

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new Promo185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Promo185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Promo185x75new GJBeute185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Windy.com

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40