Artikelen

Voorwoord


We zijn met een aantal mensen bezig geweest met het voorwerk voor de 1,5 meter samenleving en het resultaat daarvan is de afgelopen week gedeeld met de besturen van afdelingen, secties en platformen. Hieruit is een concept-protocol tot stand gekomen. Met de input die we nu verkrijgen gaan we aan de slag om zo spoedig mogelijk een definitief protocol te realiseren. Het concept-protocol is verderop in deze editie van ODH te vinden. We zullen u zoals vanzelfsprekend op de hoogte houden van de voortgang met betrekking tot het protocol. 

De Nederlandse samenleving is erg flexibel en creatief. Dat blijkt ook bij de duivenliefhebbers het geval. Een oproep aan iedereen om vanuit het collectief te bekijken hoe we een en ander kunnen creëren en niet om zelf adviezen en/of acties te ontplooien met de gedachte snel te kunnen gaan vliegen. Het lijkt erop dat we niet met zijn allen op hetzelfde moment de sport weer kunnen oppakken. Dit zal mogelijk stap voor stap gaan gebeuren. Dat zie je ook aan de stappen die het kabinet neemt om de samenleving weer te laten bewegen. 

Als laatste snappen wij ontzettend goed dat gezien de huidige weersomstandigheden de handen gaan jeuken om weer met de duiven te gaan spelen. Toch zullen we geduld moeten hebben en realistisch moeten zijn. Natuurlijk met het doel om zo snel mogelijk weer met onze postduiven de competitie aan te kunnen gaan. 

Wij wensen u een fijn en zonnig weekend toe! 

Frederik Dekker, Esther Noorderijk, Willem van Breene en Maurice van der Kruk
NPO bestuur
 
 
 
 

NPO BESTUUR
Coronacrisis en de duivensport. Hoe verder? 


Het allerbelangrijkste is dat u gezond bent en dat ook uw naasten het goed maken in deze bizarre tijden. Helaas is al een aantal liefhebbers aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

Wie van ons had een tweetal maanden geleden kunnen bedenken in welke situatie wij nu verkeren? Niemand waarschijnlijk. Ondertussen worden ons geduld, vertrouwen, veerkracht en ook onze wendbaarheid maximaal op de proef gesteld. Dat vraagt veel van ons allemaal en we zijn ook zeer te spreken over de wijze waarop wij als duivenliefhebbers met de situatie omgaan.

Bestaande maatregelen blijven gelden
Naar aanleiding van de persconferentie afgelopen dinsdag kunnen we concluderen dat er voor ons als duivenliefhebbers helaas nog niks is veranderd. Dat betekent dus dat wij de bestaande maatregelen in acht blijven houden, maar achter de schermen denken we na hoe we er als sport mee omgaan als er versoepeling komt.  

Protocol voor de duivensport
Zoals u weet heeft de minister-president alle sectoren gevraagd om na te denken over de periode na een verruiming van de maatregelen. Belangrijk voorwaarde hierbij is ‘social distancing’ de noodzakelijke 1.5 meter afstand tot elkaar. Wij zijn de afgelopen periode vaak benaderd met vragen over een mogelijke opstart van de wedvluchten in Nederland.

De werkgroep COVID van de afdeling 10 & 11 was één van hen. Zij hebben een vergevorderd protocol dat wij graag met u delen. Het protocol is afgestemd met de WOWD en wij stellen voor dit dit protocol te gaan gebruiken als landelijk protocol. Het is gebaseerd op een protocol voor de sportbranche vanuit de NOC-NSF. Het is aangepast op de situatie van de duivensport en gaat uit van een minimale bezetting in onze lokalen en bij het vervoeren van onze duiven. Dit concept-protocol is eerder deze week ook gedeeld met de besturen van de afdelingen, secties en platforms. 

Let op: het betreft een concept-protocol en dat betekent dus dat het protocol nog niet definitief is. Daarnaast is het nog niet duidelijk wanneer dit protocol ingezet kan worden. Dat is afhankelijk van de besluiten die door het kabinet genomen worden. 

Nationaal vliegprogramma
Op dit moment is het speculeren over wanneer we in heel Nederland weer kunnen vliegen met de duiven. Zodra het moment voor een landelijke opstart van de vluchten zich voordoet willen we gezamenlijk een alternatief vliegprogramma opstellen. Op dit moment is het uitwisselen van concepten nog te vroeg.

Klik hier voor het concept-protocol
 

INGEZONDEN
Toekomst van de duivensport (deel 1)


Deze week hebben we een ingezonden stuk ontvangen. Via Op (de) Hoogte en onze website delen we – komende drie weken - dit stuk in drie delen met u. Deze week deel 1.

Het is de tweede keer dat onze duivensport zwaar wordt getroffen door invloeden van buitenaf, waardoor nu de start van het seizoen 2020 behoorlijk verstoord is. Het coronavirus heeft ons land in de tang en vooral het zuiden en westen van Nederland worden zwaar getroffen. Ook onder de liefhebbers vallen er overledenen te betreuren. Het meest griezelige is dat we wereldwijd niet een medicijn hebben wat effectief deze virusinfectie kan bestrijden.

Onwerkelijke tijd
Deze onwerkelijke tijden vragen om zorgvuldigheid en nodigen uit tot bezinning. Een groot deel van de werkende wereld is tot stilstand gekomen en ons sociale leven ligt op zijn gat. Het is heel beangstigend als je de dagelijkse berichtgeving volgt, zeker als we ons realiseren dat we als liefhebbers voor een groot deel tot de risicogroep behoren vanwege onze leeftijd. Dat ook de economische impact voor ons allemaal enorme gevolgen gaat hebben, staat wel vast. De regering doet er alles aan om de economie te redden, maar dat de kans zeer reëel is dat veel bedrijven niet gaan overleven staat vast. Daardoor komen mogelijk vele duizenden mensen zonder werk en zonder inkomen anders dan WW of bijstand.

Lokalen zitten dicht, elke bijeenkomst is verboden en direct contact moeten we absoluut vermijden. Wat onze liefhebberij betreft hebben we dagelijks nog steeds de mogelijkheid om hiervan te genieten. Dit in tegenstelling tot vrijwel elke andere sport, want we zijn niet de enigen die met dit fenomeen te kampen hebben. Geen voetbal, geen wielerkoersen, geen enkele sport die je met meer dan één persoon beoefent, kan uit de voeten. Zelfs bij dammen zit je nog te dicht op elkaar.
 
Wat te denken van een Olympiade? Geen voorbereiding of een verstoorde voorbereiding: per land grote verschillen en maar niet tot het besluit kunnen komen om er een streep door te zetten. Al was het alleen al om de oneerlijkheid in de voorbereidingen voor iedereen gelijk te houden. Nood breekt wet in het geval van de coronapandemie, een wereldwijde infectieziekte zoals de Mexicaanse griep of het Ebolavirus.

We waren heel dicht bij een duivelse afweging, want wat dacht u van het tekort op de intensive care; zowel aan bedden als aan personeel. Als dat zich zou hebben voorgedaan dan hadden er keuzes gemaakt moeten worden tussen patiënten op basis van selectiecriteria zoals leeftijd en levensverwachting. Het ziet er gelukkig op dit moment naar uit dat het ons allen bespaard blijft.

Genieten ondanks beperkingen
Terug naar onze duivensport en de isolatie waarin we allemaal zijn terecht gekomen. Wij hebben als liefhebbers een groot “voordeel”. Wij kunnen elke dag van onze hobby genieten tijdens het schoonmaken, het loslaten, het kweekproces, het omgaan met de jonge garde, het uitwennen van de piepers enz. Daar kunnen we allemaal fijn uren mee vullen!

Afgelopen week bleek tijdens de persconferentie dat de maatregelen grotendeels verlengd worden tot minimaal 20 mei. Een aantal kleine stappen kunnen nu gezet worden, met name voor kinderen. De dagelijkse cijfers van opnames in de ziekenhuizen, IC opnames en overledenen vertonen gelukkig een dalende trend en hopelijk komt er medio mei verdere versoepeling van de maatregelen. Als we een blik vooruit proberen te werpen en we kijken naar bijv. China waar het er naar uitziet dat daar na drie maanden een kentering is bereikt. Stel dat we in Nederland dan rond 1 juli weer aan een normaal leven kunnen beginnen wat betekent dat dan voor onze sport?
 
1,5 meter maatschappij
We hebben het kabinet overduidelijk kunnen horen zeggen dat er per branchegroep of secties protocollen moeten worden opgesteld om ons, naar wij hopen zeer tijdelijk, in een 1,5 meter maatschappij te kunnen bewegen. Dat geldt dus ook voor de duivensport. Des te meer verrast kunnen we zijn dat juist deze week al vanuit het NPO een concept naar alle afdelingen is gestuurd voor op- en aanmerkingen. Laten we hopen dat het concept vanuit de afdelingen wordt doorgestuurd naar alle verenigingen. Uiteindelijk zullen de leden daar met elkaar de richtlijnen moeten opvolgen, laat ze daar dan ook over meedenken. 

Mocht er 1 juli iets mogelijk worden, dan kunnen we nog minstens drie maanden met al onze duiven spelen en de jonge duiven prima africhten/spelen. Daar moeten we nu al over nadenken, want wachten en niet nadenken is geen optie. Hier rust een zware taak op onze onderlinge communicatie. Communicatie tussen bestuursleden van verenigingen – afdelingen – vervoersleiders en uitvoerende krachten. Het NPO bestuur zal gevoed moeten worden met een planning, die door hen gefaciliteerd wordt met internationale afspraken en lossingsvergunningen. Het zou wenselijk zijn als bijvoorbeeld het Platform Transport zich, zodra het weer toegestaan is om te vergaderen, zou buigen over een doordacht schema om de duivensport weer op gang te krijgen voor iedereen!
 
Tot volgende week!


 

NPO BUREAU
Terugblik op het hokbezoek van Carlijn
 

Hallo jeugdcommissie,

Ik ben Carlijn van der Kruk, 13 jaar en kom uit Tiel. Tijdens de NPO jeugddag in Nieuwegein heb ik een hokbezoek gewonnen, ik mocht zelf kiezen bij wie. Ik heb toen Esther Noorderijk gekozen.

Op dinsdag 20 april ben ik samen met mijn vader op hokbezoek geweest. We moesten anderhalf uur rijden en waren er toen eindelijk aangekomen. Het was s' avonds en toen we waren aangekomen, gingen we gelijk naar de hokken, maar moesten natuurlijk wel afstand houden. We hebben toen de kwekers en de oude duiven gezien. De jonge vliegduiven konden we niet zien, omdat ze verduisterd waren. Het was echt leuk om te zien waar alle duiven zitten. En ook leuk om te horen over hoe ze alles doet. Ik mocht zelf ook wat duiven vast houden. Daarvan vond ik eigenlijk de witte duiven het leukste. Toen wij alle duiven en hokken hadden gezien gingen we nog een beetje praten. En Esther houd net als ik heel veel van dieren ook verschillende dieren en ook paarden, waar ik ook gek op ben.

Ik kreeg 4 duiven mee met hele mooie ringnummers op het eind. Wat later gingen we naar huis en rond 12 uur 's nachts waren wij weer thuis, maar dat is geen probleem want ik heb lekker vakantie.

Esther had ook nog leuke weetjes en ik hoop dat ik nog een keer op bezoek mag komen. Ik vond het super leuk en bijzonder.

 

NPO BUREAU
Definitieve uitslagen World Best Pigeon 2019


De FCI heeft de definitieve uitslagen van de World Best Pigeon 2019 bekendgemaakt. De Nederlandse duiven hebben het wereldwijd heel goed gedaan. Onze prijswinnaars hebben namens het NPO Bestuur een mooie bos bloemen ontvangen. De World Best Pigeon uitslagen vindt u hieronder:
 
World best pigeon 2019 - all round
World best pigeon 2019 - long distance
World best pigeon 2019 - marathon
World best pigeon 2019 - Middle distance
World best pigeon 2019 - speed
World best pigeon 2019 - summary
 
 

NPO BUREAU
Bureau gesloten op Koningsdag
 

In verband met Koningsdag is het NPO Bureau aanstaande maandag gesloten. Vanaf dinsdag staan wij weer voor u klaar om uw vragen per mail te beantwoorden. Wegens de maatregelen rondom de coronacrisis, zijn wij namelijk niet op kantoor werkzaam en daardoor niet in de gelegenheid om telefoontjes aan te nemen. De post, vaste voetringen en duplicaataanvragen worden evenals de mails gewoon verwerkt. 

 

NPO BUREAU
Verzoek Franse bond aan minister-president 
 

De voorzitter van de Franse duivensportbond heeft een brief naar de Franse regering gestuurd. Hij verzoekt de regering om op korte termijn te kunnen gaan vliegen. Dit is tot op heden verboden in verband met het coronavirus. Klik hier om de brief te lezen. 
 
 
 

AGENDA

Activiteiten in het land

 

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de activiteiten te annuleren en de richtlijnen van het RIVM te volgen. 
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 22 april 2020

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40