Artikelen
- dinsdag 17 november 2020
De laatste vlucht afsluiten met 7 duiven bij de eerste 10 van het Samenspel Zuid Hollandse Eilanden. 45 van de 56 duiven in de prijzen. Werkelijk een prachtige afsluiting van een voor Richard al weken durende reeks met top resultaten.
Tegen 1707 duiven was het deze keer vanuit Peronne ook weer raak en met gemiddelde snelheid van 1565 meter per minuut pakt de 19-1636464 de overwinning.
De winnares is volgens Richard een klein donker kras vrij schuw duivinnetje. Als jong slechts een paar prijsjes, maar op afstamming en bouw toch een plekje gegeven als jaarling. De keren dat hij haar zelf heeft afgericht voor het seizoen was zij steeds één van de eerste die op de klok stond, dat gaf meer vertrouwen. Toch viel het niet mee om ze vroeg op papier te krijgen, wellicht omdat haar doffer één van de eerste vluchten zwaar gewond thuis kwam.
Na een paar prijsjes op de vitesse/midfond kwam ze op dagfond pas echt naar voren, met in het samenspel de volgende prijzen: 7e Vierzon, 14e Blois, 26e Chateauroux en 62e Blois. Vorige week op Quievrain prijs 104 en nu de 1e in het samenspel en 1e rayon West afd. 5 tegen 5955 duiven.
Dit deed haar vader in 2018 als jonge duif ook, hij speelde de 1e in rayon West afd. 5 van Pontoise tegen 4328 duiven.
Hij komt uit de “Vale 099” van Jeroen Wachtendonk, zelf ook een goede vliegduif x de 17-808 welke op 22 augustus jl de 1e prijs won op Lennik.
De moeder is een dochter van “Olympic Sister” van Kroese/Helmholt, dit is tevens de grootmoeder van de winnares bij Chris en Kenneth Heere op Fontenay afgelopen zaterdag x Mr. Hendriks wat weer de vader is van de 427 die vorige week de 1e won op Quievrain en deze week zijn 2e duif is op Peronne met prijs 4 in het samenspel.
Het was bij Richard enorm genieten van de aankomsten van de duiven. De één na de ander kwam als een raket aangestormd. Al hadden sommige best moeite om snel naar beneden te komen zo hoog als ze zaten.
De duiven staan nog steeds op weduwschap, omdat het anders ten koste zou gaan van de laatste dagfondvlucht. Je kon ze daardoor voor de natour niet tijdig op een goede neststand krijgen. Bij de doffers begonnen er wel wat pluimpjes los te laten de afgelopen week, maar volgens Richard geeft dat niet veel op deze afstanden, zolang het maar droog weer is.
Jong en oud trainden de laatste weken gezamenlijk sinds de jonge duiven gescheiden zijn.
De voorbereiding verliep deze week niet ideaal, omdat er donderdagochtend waarschijnlijk een roofvogel tussen de doffers is gevallen, met als resultaat twee kwijt, een zwaargewonde duif en een hele dag duiven die binnen kwamen druppelen.
De laatste duif die thuiskwam in de loop van donderdagavond was een favoriete jonge doffer. Deze doffer is op vrijdag meegegaan naar Peronne en arriveerde daarvan als 3e duif!
Asduiven.
De duivin (18-274) die het duifkampioenschap wint op de natour, was de enige programmaduif die op nest heeft gevlogen, samen met een paar overnachtduiven vanuit het jonge hok. De bedoeling was om ze klaar te maken voor Agen ZLU, na een hele mooie prijs op Cahors ochtendlossing in 2019. Terwijl ze op dat moment wel bovenaan stond voor het midfond duifkampioenschap, toch besloten om ze te spelen op Agen. Helaas kwam ze enkele uren te laat thuis en heeft hij haar niet meer gespeeld op de overnacht, maar speelde ze weer goed prijs op Chateauroux en nu dus asduif op de natour. Dit is een volle zus van de 16-109 een van zijn beste duiven afgelopen jaren, helaas verspeeld op de rampvlucht Vierzon vorig jaar.
1e Asduif Generaal is de 19-428
Tevens 2e asduif Dagfond Rayon West afdeling 5 en 1e Prijs Vierzon Samenspel ZHE.
De vader van deze duivin heb ik gekregen van Cor van ’t Veer uit duiven van Edwin Hoogland
De moeder heb ik gekocht bij Bas en Rien Weijers uit het beste van Koopman en Veenstra.
Uit deze duivin komt ook de duifkampioen jong (20-505) in rayon West Bij Rien van der Baan. (vader is de 19-445 2e prijs ZHE en Afd.5 West op de laatste Blois)
2e Asduif Generaal is de 19-446
De vader is de 088 van Jacco Provoost. Werd zelf ook duifkampioen midfond en oud in 1622.
De moeder is de Koopman 737, een geweldig goede kweekduivin.
Ze is ook de moeder van de eerder vermelde 18-274, 16-109, 16-110, 18-248, 19-445 etc.
1e Asduif Jong is de 20-205
Deze duif is geweekt door zijn moeder Marlien.
De vader is een doffer van Jan van ’t Oever uit Lisse.
De moeder is de 17-953, zelf een goede vliegduif en een rechtstreekse dochter van Nr.1 Stamkoppel: de Vale 711 x 143.
Kwekers en enkele voedsters zijn gekoppeld op 30 november en de vliegers begin januari.
Voor eigen gebruik ongeveer 100 jonge gekweekt en van de beste kwekers en vliegers nog een 30 tal voor mijn moeder.
Toen de jonge 18 dagen waren zijn de vliegduivinnen naar hun eigen hok gegaan en hebben de doffers de jonge verder grootgebracht. Ze zijn niet herkoppeld voor de vluchten.
Doffers en duivinnen zijn dit jaar vanwege de verlate start verduisterd tot ongeveer de langste dag.
Bijgelicht is er vanaf half juli waarbij het licht iedere week een kwartier langer brandde.
Afgelopen week was het licht dus aan van 4.30 tot 23.30 uur!
De voeding bestaat uit mengelingen VTB 22 en VTB 97 voor de kweek en in het vliegseizoen wordt overgegaan op Gerry plus en Champion plus van Versele Laga aangevuld met VTB 97, Koopman Goldcorn en Energy van Beijers.
Iedere dag krijgen de duiven een vers potje Koopman mix van DHP en All-in One van Vtb.
Als bijproducten in het vliegseizoen, afgewisseld en niet op vaste dagen, LTW, Tolliyamin Forte en Dosto Oregano van Vincent Schroeder, kruidenelixer van Jan Smit en Forte Vita van Travipharma.
Voor en na de langere vluchten krijgen de duiven Rapid recovery via Johan van Boxmeer of Tolliyamin Forte. In het weekend wordt voer gemengd met biergist, Belga Recharge, Curcumapoeder en Lecithine olie.
Op gevoel wordt af en toe ontsmet met BS, TKK poeder of een geelpil. En een enkele keer voor de koppen met ornispeciaal of Broncho sprint.
Richard proficiat met je prachtige resultaten dit jaar en je open communicatie over je aanpak.
BK