Artikelen


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 17 juni 2022 | week 24

Voorwoord

Grand Prix St. Vincent wordt Bergerac
Als u dit leest zijn uw favorieten al onderweg naar huis. De weersomstandigheden maakten dat het noodzakelijk was om St. Vincent te wijzigen in Bergerac. Een weloverwogen beslissing in het belang van de duiven. Direct na dit voorwoord staat het 'Van de bestuurstafel' waarin wij uitgebreid ingaan op de gang van zaken rond de vluchten van dit weekend.

Op St. Vincent (Bergerac) zijn dit jaar 11.985 duiven ingekorfd door 1.980 liefhebbers. In de eerste editie van deze Grand Prix  (dus die van vorig jaar) waren het 11.617 duiven van 1.964 deelnemers. Een kleine stijging ten opzichte van vorig jaar. Ik heb nog geen analyse bij deze cijfers maar wel fijn dat de animo voor de Marathon vluchten grofweg genomen gelijk is gebleven en dat ondanks dat een aantal liefhebbers door vogelgriep helaas niet kan deelnemen.

Na thuiskomst en wanneer bekend is wie als eerste wordt afgevlagd staat alles al gereed om een mooie registratie van de winnaar op film vast te leggen. Wie gaat deze onvergetelijke ervaring meemaken? Ik wens iedereen veel succes en vergeet vooral niet te genieten van de aankomsten van uw atleten die deze Marathon dan hebben afgelegd!

Ook wij maken fouten
Voor iedereen die goed heeft opgelet zal het zijn opgevallen dat er dit weekend geen 1e Grand Prix voor de spelers van de Midfond is. Ja, die stond in de definitieve versie van het Nationaal Vliegprogramma wel geprogrammeerd. En dat heeft niets te maken met de wijzigingen in verband met de hoge temperaturen. Het is wel even schrikken als er bij de voorbereidingen en de te maken voorbeschouwingen een andere datum naar voren komt dan wat in het hoofd zit, en in een eerste versie van het Nationaal Vliegprogramma heeft gestaan. Ik vind dat het uiteraard niet kan dat er een Grand Prix is zonder een mooie voorbeschouwing en de nodige aandacht voor de sponsor van deze vlucht. Dan is het dus schakelen en kijken naar de alternatieven. Voor de Midfond is dat de laatste vlucht van het programma geworden, ofwel 16 juli is de Grand Prix Rondom Parijs. Twee weken daarvoor zoals vastgesteld de Grand Prix TGV. Twee mooie Grand Prix’s waar het grootste aantal van onze leden aan meedoet. Een geluk bij een ongeluk is dat we door deze wijziging ook geen last hebben van de ingekorte vluchten van dit weekend. Na het melden van de gewijzigde datum kwam mij ter ore dat er een gezamenlijke lossing komt van de duiven van de afdelingen 9, 10 en 11. Een mooi initiatief. Daar kunnen zich, denk ik dan maar op persoonlijke titel, natuurlijk nog meer afdelingen bij aansluiten. Het is nooit te laat om samen op te trekken en op de midfond ook grote gezamenlijke lossingen te organiseren.

Vogelgriep
Helaas is er weer een geval van vogelgriep bijgekomen. Na de Gelderse vallei, het gebied rond Boskoop/Gouda, is er nu een vogelgriep geval in Friesland. Voor de liefhebbers die getroffen worden erg zuur. De voortdurende uitbraken verspreid over het gehele land tonen aan dat we een structurele oplossing moeten nastreven. Deze structurele oplossing zou eruit bestaan dat duiven niet meer onder de vogelgriep quarantaine regels vallen. Dat kan alleen als de Europese regels rondom vogelgriep worden aangepast. Daar zijn we samen met andere bonden mee bezig via contacten in het Europees Parlement. Het kan best even duren maar het is wel de juiste weg.

Diversen
Fijn te constateren dat er de afgelopen week veel input is binnengekomen voor deze editie van Op (de) Hoogte. Ik zou zeggen: ga zo door! Het is gratis en komt bij bijna alle leden in de elektronische brievenbus. Tja, en hoe krijg je de postduivensport bij een breder publiek in beeld en wordt er extra over onze mooie sport gesproken? Een mooi voorbeeld is de Postduivenclub de Doorzetters uit Steenwijkerwold. Ze hebben een dames en een heren team van de plaatselijke voetbalclub in nieuwe kleding gestoken, zie het nieuwsbericht hierover in deze Op (de) Hoogte.

Ik wil ook graag onder de aandacht brengen dat de wachttijd van de duiven die door de centrale hokken gemeld worden al een tijd verkort is. Het komt regelmatig voor dat er een eigenaar later dan 7 dagen na de melding reageert. Die liefhebber/eigenaar is dan teleurgesteld omdat de duif er dan niet meer is. Het staat duidelijk op de kaart of in het bericht dus let op de uiterste datum!


Ik wens iedereen een fijn weekend en succes!


Ben Geerink
Voorzitter NPO

 

Inhoudsopgave
 

 VAN DE BESTUURSTAFEL 

Een kijkje achter de schermen


Inleiding
De vluchten zijn tot dusver prima verlopen. Weekend na weekend vlogen onze duiven bij ideale weersomstandigheden. Vroege lossingen, prima verloop en geen noemenswaardige verliezen kenmerken het vliegseizoen tot nu toe. Het weekend van 18/19 juni is het eerste weekend dat de weersomstandigheden minder ideaal zijn. Een weersomslag met hoge temperaturen in het weekend zijn de uitdaging.

Wie doet wat
De begeleiding van alle wedvluchten is ondergebracht bij het IWB. Het IWB bestaat uit 4 duivenliefhebbers welke deskundig en ervaren zijn in het lossen van duiven. Het IWB wordt ondersteund door de meteo dienst Zimoa. Als daar aanleiding voor is komen ook de portefeuillehouders uit het NPO Bestuur in actie. Deze portefeuillehouders zijn Ben Geerink (voorzitter NPO) en Gerard van de Aast, (vicevoorzitter en secretaris ai. NPO). De NPO bestuurders komen in actie als de omstandigheden zeer lastig zijn en als het Hitteprotocol wordt uitgeroepen.

Het besluit om te lossen wordt genomen door de lossingsfunctionarissen van de afdelingen op afdelingsvluchten en de Nationale Lossingscommissie op de Nationale vluchten. Deze lossingsfunctionarissen worden voorafgaand en op de vluchtdag geadviseerd door het IWB. Het IWB en de lossingsfunctionarissen hebben allen de beschikking over een moderne wedvluchtbegeleiding portal waarop ze direct de voor hen relevante informatie krijgen. Bij het lossen wordt de Risico Tabel Lossingen (RTL) als richtlijn aangehouden. Deze RTL is opgesteld door de WOWD en IWB en vastgesteld door de NPO Ledenraad. In geval er sprake is van hoge temperaturen kan het Hitteprotocol van toepassing worden verklaard. Het Hitteprotocol is opgesteld door de WOWD en vastgesteld door de NPO Ledenraad.

                                                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave
Lees hier verder
 


WEDSTRIJDEN

Grand Prix - Vooruitblik St. Vincent 
 

In het Spoor uitgebreid aandacht voor de Nationale Concoursen. Deze week aandacht voor de Grand Prix St. Vincent op 17 juni. Via onderstaande buttons delen we graag de voorbeschouwing. 
 
                                                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave
Lees hier de voorbeschouwing
 

WEDSTRIJDEN

Lossing St. Vincent 
 

Vanochtend om 7.15 uur zijn de duiven gelost. Afdeling 9 heeft een mooi filmpje van de lossing gemaakt. Dank voor het vastleggen! Het filmpje kunt u hieronder bekijken: 
                                                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave
 
 

WEDSTRIJDEN

Kalender NPO Grand Prix 


 
                                                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave
 WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld.                                                                                                                                                                                                                        
                                                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave
Wie lost waar
 

OLYMPIADE

Nieuws over Olympiade 2022 

 

Dear friends of pigeon sport,

We are pleased to inform you that there is a new article on our website about the history of Racing Pigeon Sport. 


If you are curious, you can find more informations on our website:

https://www.olympiad.ro/short-history-of-racing-pigeon-sport/  

Thank you and have a nice day!

Adina 

Secretary of the National Romanian Federation of Pigeon Fanciers                                                                                                                                                        
                                                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave
 WEDSTRIJDEN

Voorbeschouwing wedvlucht Pau ZLU


De wedvlucht Pau staat voor vrijdag 24 juni op het programma. De ZLU heeft een uitgebreide voorbeschouwing opgesteld. Via onderstaande button kunt u het uitgebreide document van de voorbeschouwing lezen. 
 
                                                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave
Voorbeschouwing ZLU
 

NPO BUREAU

Peer Slenders geeft duivenles op basisschool 


Jarenlang heeft Peer Slenders (lid van PV De Grenspost, Budel) duivenlessen gegeven in brugklassen. De gepensioneerd biologiedocent gaf recent een duivenles aan kleuters en peuters van de basisschool in Budel. De leerlingen waren namelijk bezig met het thema vliegen. Mooi om te zien hoe enthousiast de leerlingen waren!

 
 

  
                                                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave
 

NPO BUREAU

Simon vertelt over duivensport aan enthousiaste leerlingen


Op 20 april jl. is Simon 't Hof op een basisschool in Zierikzee geweest om zijn passie voor de duivensport te delen met leerlingen uit groep 4,5 en 6. De leerlingen waren enorm enthousiast en zeer geïnteresseerd in de jonge duiven. De leerlingen ontvingen o.a. een kleurplaat en duivenmasker uit handen van Simon. Deze spullen zijn afkomstig van de NPO.                                                                                                                      Terug naar inhoudsopgave
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU

Nieuws van de Noordelijke Unie (afdelingen 7 t/m 11)

Door bestuur NU     
 

Dit vliegseizoen gaan we weer als NU een 2-tal attractievluchten organiseren. Het bijzondere aan deze attractievluchten is dat er per vlucht gegarandeerde hoofdprijzen worden vervlogen. De attractievluchten worden vervlogen per zone.

Op de dagfond vlucht E25 Chateauroux(7,8 en 9) / Orleans(10 en 11) en ook op de meerdaagse fond vlucht A26 Ruffec (ochtendlossing). 

De gegarandeerde prijzen voor deze 2 vluchten per zone zijn:

Zone 1 en 2:
1e prijs € 175,--
2e prijs € 125,--
3e prijs € 100,--
4e prijs €   75,--
5e prijs €   50,--
6e prijs €   25,--
7e prijs €   25,--
8e prijs €   25,--
9e prijs €   25,--
10e prijs €  25,--

Zone 3 en 4:
1e prijs € 150,--
2e prijs € 100,--
3e prijs €  75,--
4e prijs €  50,--
5e prijs €  25,--

Als lid van afd. 7 t/m 11 en het aangrenzende deel in Duitsland kunt u gratis deelnemen via niveau 10 aan het NU-concours. Nu is het alleen nog nodig dat u via kolom 22 van niveau 10 (NU) het aantal duiven aangeeft die u wilt zetten. De inleg is € 0,50 per duif. Wij hopen dat u massaal deelneemt en uw duiven inzet voor deze prachtige prijzen en wellicht wordt u de winnaar van één of meerdere gegarandeerde hoofdprijzen!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Terug naar inhoudsopgave

 


NPO BUREAU

PV De Doorzetters steekt dames en heren voetbalteam in nieuw jasje 

Postduivenclub De Doorzetters uit Steenwijkerwold heeft een dames en een heren team van voetbalclub SV Steenwijkerwold in nieuwe kleding gestoken.

Een aantal kinderen van leden van De Doorzetters voetballen bij SV Steenwijkerwold. Regelmatig laten de jongelui hun gezicht zien in het clublokaal en om de verbinding met de jongeren maar ook met het dorp te houden, heeft de Duivenclub voor shirts met reclame van de Duivenclub gezorgd.

Zowel het dames als het herenteam spelen naast de competitie vaak toernooien en spelen dan onder de naam PV De Doorzetters. Afgelopen weekend werd er gespeeld op het Gelderingen Toernooi waar teams uit heel Nederland aan deelnamen, de dames werden daar knap 4e. De Doorzetters loopt met het idee rond om misschien tegen andere duiven clubs eens te voetballen.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Terug naar inhoudsopgave

 

WEDSTRIJDEN

Elfstedentocht voor postduiven 


De vierde editie Elfstedentocht voor Postduiven staat dit jaar gepland voor zondag 18 september 2022. Het verdient de voorkeur om uw deelname vooraf aan de organisatie door te geven. U kunt meerdere teams inschrijven. Elk team bestaat uit 11 duiven. 

Opgave kan - in tegenstelling tot voorgaande seizoenen - per email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vermeld onderstaande gegevens:
Naam – woonplaats – aantal teams (minimaal 1) 

Kosten bedragen 1 euro per duif en 5 euro deelname. Inkorven is op zaterdag 17 september 2022. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BUREAU

Van wie is deze duif? 


Duif met ringnummer F.C.C. 2021 601713 Spain Canarias is op 30 mei en op 8 juni door ons gemeld aan de Spaanse Bond. De melder heeft geen reactie ontvangen. De duif is wellicht van een Nederlandse liefhebber. Is dit uw duif? Vraag dan op bij de NPO wie de duif heeft opgevangen.
 

     

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Terug naar inhoudsopgave

 
 

LADIES LEAGUE 

De Toppershoedje Ladies League Grand Prix 


                                                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave

Uitslag Niergnies 11 juni 2022
 
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via ODH, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers.
 
 

Vragen van de week 

Klopt het dat de duiven minder lang vastgehouden hoeven te worden door de Centrale Hokken?

Dit is inderdaad zo. Tijdens de Ledenraad van 27 november 2021 is het voorstel aan de orde geweest om de wachttijd na het melden van de duiven te verkorten. Dit voorstel is aangenomen. De termijn is verkort:

voor Nederlandse duiven van 12 naar 7 dagen
voor buitenlandse duiven van 4 weken naar 14 dagen

We gaan er vanuit dat hierdoor de centrale hokken niet of minder snel overbevolkt zullen raken, de doorstroming sneller gaat en daarmee de kosten voor de centrale hokken omlaag zullen gaan.

                                                                                                                                      Terug naar inhoudsopgave
Antwoord op veelgestelde vragen
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 16 juni 2022


Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

AGENDA

Activiteiten in het land

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 

Data om niet te vergeten


2022

  • 26 november 2022 - NPO Ledenraad
 

 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

28 juni 22
Nieuwsbrief Juni 2022    TerreinAl in de 19de eeuw vond een fel dispuut plaats in de bacteriologie. Aan de ene kant stond Louis Pasteur, die van mening was dat iedere ziekteverwekker uitgeroeid diende te...

Columnist in Spotlight

RC1
09 juni 22
Inderdaad , zoals de titel laat vermoeden wordt...
rc16 1
18 mei 22
Hier ziet u CASIUS  , een mijner topduiven....
RC6 5
07 mei 22
Moest ik dit duivendagboek een titel willen...
rc14 1
16 maart 22
Ge moogt zeggen dat ik een vuile stoefer ben...
RC31 1
03 februari 22
Ongeveer twee jaar geleden werd kunstenares...
RC9 1 1
09 januari 22
DERDE KEER , GOEDE KEER ? Ik heb in mijn leven...
RC5 1 1
05 januari 22
Mijn naam is Roger Casier .Altijd duivenmelker...
RC16 12
18 december 21
Het is echt gebeurd . De Kerstnacht in 1914 aan...
RC16 11
21 november 21
DE MAN MET DE MONDHARMONICA . Dit verhaal...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new Promo185x75new NPO185x75new GebrDekker185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new ZLU185x75new BannervanAdrichem185x75

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40