Artikelen


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 27 januari 2023 | week 4

Voorwoord

Communicatie
Mijn vorige voorwoord heb ik afgesloten met een stukje over communicatie. Het ging over het overzicht van de NPO Bestuur agenda van het 1e kwartaal 2023. De bedoeling was om aan te geven welke bijeenkomsten er voor het bestuur in de agenda staan. Niet meer en niet minder. Bij het publiceren bedenk je als ‘zender’ niet direct wat de ‘ontvanger’ er zich allemaal bij voorstelt. Het zijn immers afspraken die duidelijk aangeven waar het over gaat, volgens de ‘zender’, en dat ben ik in dat geval. Over communicatie zijn inmiddels vele boeken vol geschreven. Communicatie is één van de belangrijkste punten die wij als bestuur het komende jaar op onze agenda hebben staan.

Bijna alles over communicatie start met de begrippen zender en ontvanger. Klinkt simpel en u zult denken niets nieuws onder de zon. Maar dan komt de vraag wat wil de zender overbrengen, en van welke kanalen, email, social media, brief etc, wil hij gebruik maken? En welke doelgroep(en) wil hij bereiken? Jong, oud, snelheidsspelers, marathon liefhebbers?

Door alleen wekelijks onze nieuwsbrief Op (de) Hoogte uit te brengen ben je er niet. Wij versturen wekelijks ongeveer 12.000 nieuwsbrieven. Iedere vrijdag in de namiddag. Deze 12.000 worden natuurlijk niet allemaal geopend en gelezen. Afhankelijk van de tijd in het jaar zullen dat soms veel lezers en soms wat minder lezers zijn. Het openen van de nieuwsbrief wil nog niets zeggen over het daadwerkelijk lezen van de artikelen die in de nieuwsbrief staan.

Waarom zou je elke vrijdag uitzien naar Op (de) Hoogte? Waar zit je als liefhebber wel of niet op te wachten? En is dat via een nieuwsbrief, of moet het op een andere manier? Het zijn allemaal vragen die wij ons bij het onderwerp communicatie gaan stellen.

Voor mijzelf heb ik wat zitten te brainstormen: wij hebben op dit moment 11 afdelingen en 487 verenigingen. Door de contacten die er de laatste jaren zijn ontstaan merk je dat er overal toch net even op een wat andere invulling wordt gegeven aan alles wat met de duivensport te maken heeft. Waarom zouden wij dat niet wat meer met elkaar delen? Wij hebben elkaar veel te bieden. Maar waar ligt de behoefte? Dat moet onderzocht worden, pas dan kun je daar een antwoord op geven.

Grootmeester
Soms moet je het iets vaker benoemen voordat er reactie komt en er wordt meegedacht. Op een zeker moment vallen een aantal reacties samen. Dat laatste is aan de orde nadat ik twee weken geleden in dit voorwoord aandacht heb geschonken aan het kampioenschap Grootmeester. Met name om tot één uniforme benaming te komen voor dit kampioenschap. Fijn dat er wordt meegedacht en dat er direct al verfijningen worden voorgesteld. Top, want mijn overtuiging is dat je altijd moet kijken naar wat er beter kan. Dat wil niet zeggen dat je van de hak op de tak telkens dingen moet veranderen. Maar er open voor staan, ze samen doordenken en uiteindelijk de verbetering/verfijning voorstellen aan onze Ledenraad, het hoogste besluitvormende orgaan in onze Duivensportbond. Als het over het kampioenschap Grootmeester gaat is de eerste vraag Grootmeester van wat? Over welk vlieggebied gaat het? Is het ene vlieggebied wel met het andere vlieggebied te vergelijken? Als uitgangspunt hebben de vlieggebieden wel 150 leden, maar wat blijft daar van over?

Voordat het aantal van 150 leden is voorgesteld, is er zorgvuldig onderzoek verricht naar wat er effectief qua aantal “echte” deelnemers van de 150 overblijft. Er is wat de 150 betreft berekend wat er bij grote verenigingen werkelijk deelneemt, bij middelgrote clubs maar ook bij kleine verenigingen en dat dan weer op verschillende gebieden in Nederland. Wij kwamen daarbij telkens uit op ongeveer 2/3 deel, dus er blijven er effectief 100 van de 150 over. Als in werkelijkheid blijkt dat er door bijzondere omstandigheden gebieden zijn waar het ver onder de 100 uit komt moet er naar oplossingen worden gezocht. Dat ligt nu in de handen van de afdelingen. Zij kennen hun eigen gebied en de mogelijkheden het beste. Mocht dat niet direct lukken dan kan er uiteraard altijd een beroep worden gedaan op de NPO. Onafhankelijk en zonder vooroordelen.

Nu heb ik het alleen nog maar gehad over de aantallen deelnemers. Wat te zeggen over de systematiek? Daar kun je ook wel andere opvattingen over nahouden dan hoe het nu is vastgesteld. Daarover een volgende keer meer.

Nog een paar dagen te gaan….
Het is inmiddels bijna 1 februari, de uiterste datum waarop de Ledenmutaties verwerkt moeten zijn. Als het u ontgaan is, log in en werk de mutaties bij, Succes!

Vogelgriep en vervoer certificering
In deze Op (de) Hoogte een uitgebreid verslag van de bijeenkomst met de afdelingen en WOWD over de certificering van het vervoer. Informatief en leerzaam dus doe er uw voordeel mee. Ook in deze Op (de) Hoogte de laatste stand van zaken rondom vogelgriep in een 'Van de NPO Bestuurstafel'.

Fijn weekend!


Ben Geerink
voorzitter 

 

Inhoudsopgave
 

 


NPO BESTUUR

Van de bestuurstafel: update vogelgriep


Op 17 januari 2023 is een schrijven van de EU ontvangen naar aanleiding van de aan de EU Commissie gestelde vragen omtrent een mogelijke uitzonderingspositie voor postduiven bij een vogelgriep uitbraak. In haar schrijven geeft de EU Commissie een mogelijke oplossingsrichting aan met de daarbij horende randvoorwaarden. Het is om te beginnen bemoedigend dat de EU meedenkt over een oplossing van dit voor de duivensport grote probleem. We gaan nu deze oplossingsrichting verder onderzoeken of het daadwerkelijk kan helpen ons probleem op te lossen. Mocht dat zo zijn en ook LNV is bereid met de genoemde oplossingsrichting mee te gaan, dan kunnen we deze oplossing gaan uitwerken. Het is belangrijk op te merken dat we aan het begin staan van dit proces en dat er op dit moment geen garantie is dat het gaat slagen. Het vinden van een oplossing voor het vogelgriep probleem blijft onze volle aandacht houden en we houden u op de hoogte als er wat te melden is.
 


NPO BESTUUR

Verslag bijeenkomst Vervoer en Vervoermiddelen


Zaterdag 21 januari heeft er een bijeenkomst over het vervoer en vervoermiddelen plaatsgevonden. Via onderstaande buttons kunt u het verslag en de presentatie van deze bijeenkomst raadplegen. 
Verslag bijeenkomst 21 januari
Presentatie bijeenkomst 21 januari
 

NPO BESTUUR

Concept agenda Ledenraad zaterdag 11 maart 2023
 

Concept agenda 11 maart 2023
Bijlage 3a - Concept notulen Ledenraad 26 november 2022
Bijlage 3b - Actielijsten Ledenraden NPO maart 2023
Bijlage 5a - Jaarverslag 2022
Bijlage 6a - CV Hans van Dijk
Bijlage 6b - CV Leen de Rijke
Bijlage 6c - CV Huib Bransen
Bijlage 6d - Rooster van aftreden NPO Bestuur 2023
Bijlage 7 - Toelichting bij agendapunt 7 - WBTR
Bijlage 8 - Eerlijk spel en NPO Kampioenschappen 2023
Bijlage 9a - Voorstellen Afdeling Zeeland'96
Bijlage 11a - Bijeenkomst vervoer en vervoermiddelen
Bijlage 11b - Actualisatie Reglement Vervoer en Lossingen
 


OLYMPIADE
Olympiade nieuws #5


Er is een nieuwe editie van het Olympiade nieuws verschenen. In de nieuwe editie is er aandacht voor de spelregels. Klik hier om de webversie te openen. 
Olympiade nieuws #5
 
 

Het laatste Olympiade nieuws ook op social media


Vanaf nu is het laatste Olympiade nieuws ook te vinden op Facebook en Instagram.

Wilt u graag op de hoogte blijven via social media? Volg dan de kanalen: 
Instagram: Olympiad2024 en klik op 'volgen'*
Facebook: Olympiad2024 en klik op 'vind ik leuk'*

*Om de Facebookpagina en Instagrampagina te kunnen volgen heeft u een Facebook/Instagram account nodig. 
 
Klik hier om naar de Olympiade Facebookpagina te gaan
Klik hier om naar de Olympiade Instagrampagina te gaan
 


NPO BESTUUR

Nieuwe website binnenkort in de lucht


Achter de schermen wordt gewerkt aan de nieuwe website. Het doornemen van alle teksten, koppelingen en testen neemt iets meer tijd in beslag dan gehoopt. Komende week wordt het eerste deel van de nieuwe website geïntroduceerd. 

 

 

WEDSTRIJDEN

Sponsoren van de Grand Prix's: bedankt! 


De Grand Prix's 2022 zijn mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren. We zijn dankbaar voor hun steun het afgelopen jaar. Hoogste tijd om onze sponsoren in het zonnetje te zetten! Deze week aandacht voor Mierèl Schilderwerken B.V. 

Nogmaals hartelijk dank! 

 

WEDSTRIJDEN

Winnaars Grand Prix's 2022 in beeld


De komende weken delen we foto´s van de Grand Prix winnaars. Deze week zetten we winnaars van de Grand Prix Issoudun in het zonnetje.

Nogmaals van harte gefeliciteerd!

Overzicht winnaars Grand Prix's 2022
Kampioenen in beeld: animatie van de groepsfoto's
 

NPO BUREAU

Veelgestelde vragen 


Deze week een antwoord op een veelgestelde vraag over duplicaten. 
 

Geldt de wachttijd van 30 dagen voor een duplicaat ook voor mijn eigen duif? Kan dit niet sneller?
Er wordt in ons programma geen onderscheid gemaakt tussen eigen duiven en duiven die u van een ander heeft gekocht/gekregen. Ook voor uw eigen duif geldt dus een wachttijd van 30 dagen.                                                                                                                                                                                             Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BUREAU

Eigenaar gezocht van duif 2020 – 1778892

Het ringnummer van duif 2020-1778892 staat op naam van een lid die helaas is overleden. Het is niet te achterhalen wie de nieuwe eigenaar is.

Bent u wellicht de eigenaar van de duif met dit ringnummer? Meld u zich dan bij de NPO. Dit kan per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch tussen 09.00 en 12.00 uur op nummer 085-2738210.

 

ALGEMEEN

Overzicht bonnenverkopen  


Wekelijks tonen we in Op de Hoogte een overzicht van actuele bonnenverkopen en verkopen die binnenkort van start gaan. Op de website vindt u een overzicht waarin verder vooruit gekeken wordt. In het overzicht tonen we verkopen van verenigingen/afdelingen en NIC's. 
 

Duivennet

Verkoper Start datum Eind datum Bon/Duiven
P.V. Den Helder, Den Helder 13-01-2023 / 20:00     27-01-2023 / 22:30     16
P.V. t Harde 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 21:30 48
P.V. de Luchtpost, Wijchen 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 21:00 50
P.V. de Vredesduif Noordwolde (Fr.) 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 22:00 43
P.V. Franeker 96, Franeker 13-01-2023 / 20:00 27-01-2023 / 23:00 24
P.V. de Luchtreizigers, Hengelo 14-01-2023 / 20:00 28-01-2023 / 22:00 36
P.H.V. De Orion, Leeuwarden 14-01-2023 / 20:00 28-01-2023 / 21:30 26
P.V. Gevleugelde Vrienden, Poeldijk 16-01-2023 / 20:00 30-01-2023 / 22:00 27
SFG (SUPER FONDCLUB GOU) 19-01-2023 / 20:00 02-02-2023 / 22:00 40
RCC West (Roosendaal) 20-01-2023 / 20:00 03-02-2023 / 22:00  
Samenspel Midden Holland West Afd. 5 21-01-2023 / 20:00 04-02-2023 / 22:00  
Midfondclub Ons Samenspel Afdeling 9 (Noord)     22-01-2023 / 20:00 05-02-2023 / 22:00  
P.V. de Zwaluw, Elspeet 25-01-2023 / 20:00 08-02-2023 / 22:00  
Dagfondclub Achterhoek Twente (afd.9) 27-01-2023 / 20:00 10-02-2023 / 22:00  
N.I.C. Fondvrienden Parkstad, Heerlen 28-01-2023 / 22:00 11-02-2023 / 21:00  
Union Postjager, Zeist 01-02-2023 / 20:00 15-02-2023 / 22:00  
HPC Den Haag 01-02-2023 / 20:00 15-02-2023 / 21:30  
P.V. IJsselmeervliegers te Urk 02-02-2023 / 20:00 16-02-2023 / 22:00  
Regio B1 (rondje om de Dom) Utrecht 04-02-2023 / 20:00 18-02-2023 / 21:30  
P.V. de Toekomst, Harderwijk 08-02-2023 / 20:00 22-02-2023 / 21:30  
P.V. De Bilt 08-02-2023 / 20:10 22-02-2023 / 22:00  
Fondclub Noord Nederland 12-02-2023 / 20:00 26-02-2023 / 22:00  
P.V. de Lingebode, Zetten 15-02-2023 / 20:00 01-03-2023 / 22:00  

P.V. de Witpen, Hengevelde

13-03-2023 / 20:00

24-03-2023 / 22:00


Toppigeons


Duivenveilingen


GPS Auctions


Doevepeet

Terug naar inhoudsopgave

Overzicht bonnenverkopen
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
  • 28 januari 2023 - Jaarlijkse keuring door Danny de Hoogh (16.00 uur) en zaalverkoop van bonnen (19.30 uur) bij PV de Luchtpost Wijchen
  • 28 januari 2023 - Voorlichtingsmiddag over PAS bij Café Buitenlust, Huisakkerstraat 2 te Rijsbergen Noord Brabant. Aanvang: 14.00 uur.
  • 28 januari 2023 - Gezamenlijke hokkententoonstelling van PV De Reisduif en PV De Postduif in lokaal van PV De Reisduif, Koningin Julianastraat 2 A, Krimpen a/d Lek. Aanvang vanaf 15.30 uur.
  • 11 februari 2023 - Huldiging/uitreiking seizoen 2022 Fondclub Marathonvliegers bij PV De Luchtbode H.I. Ambacht.
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 26 januari 2023


Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

2023

  • 11 maart 2023 - NPO Ledenraad
  • 25 november 2023 - NPO Ledenraad
     

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
06 juli 24
De Herpesvirus - infectie is een veelvoorkomende aandoening bij duiven. Desondanks worden er over het algemeen maar weinig woorden aan vuil gemaakt. Hoog tijd dus voor een nadere beschouwing. Het...

Columnist in Spotlight

peter hok
20 juli 24
Zoals gezegd vielen de verliezen hier gelukkig...
peter hok
12 juli 24
Code geel qua wind zit erop. Zoals verwacht...
peter hok
06 juli 24
Vorig jaar werden wij gedupeerd bij de start van het...
peter hok
29 juni 24
Ik ben blij dat ze afgelopen zondag een...
peter hok
22 juni 24
Hier is het lang niet zoals vorig jaar. Toen was het...
peter hok
15 juni 24
In de duivensport blijven er weinig echte...
peter hok
08 juni 24
Het weer zit niet mee dit jaar en dat is voor de...
peter hok
01 juni 24
Ik krijg regelmatig de vraag of ik tot nu toe...
peter hok
25 mei 24
Gelukkig korven we vrijdag pas in. Die dag extra rust...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new Promo185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Promo185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Promo185x75new GJBeute185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Windy.com

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40