Artikelen


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 12 mei 2023 | week 19
 Voorwoord

Positief nieuws
Zoals de vaste lezers van deze nieuwsbrief, Op (de) Hoogte, inmiddels wel weten ben ik van meet af aan positief geweest als het gaat over het hebben van Secties in de organisatie van de Nederlandse duivensport. Zonder last of ruggenspraak meedenken over de toekomst van de duivensport.

Iets wat niet vaak voorkomt, is dat er reacties komen van leden, als ik oproep om je te melden voor bestuurlijke of andere activiteiten. Deze keer wel: na een oproep enkele maanden geleden heb ik inmiddels gesproken met Peter Soer en Mike van de Weetering. Een fijn gesprek met twee enthousiaste jonge mensen die graag willen meedenken over de duivensport en haar toekomst en ontwikkelingen. Eén ding waar ik erg van onder de indruk was, is dat Peter Soer vier jaar geleden is gestart met de duivensport en er op zijn werk zo enthousiast over vertelt heeft dat er inmiddels drie, ja u leest het goed, drie collega’s met de duivensport gestart zijn, waaronder Mike van de Weetering. Tot zover dit positieve nieuws. Volgende week zullen beide liefhebbers zich aan u voorstellen. Wie weet volgen er - als er één schaap over de dam is - meer!

Olympiade en beurs en start vliegseizoen
Als je dit kopje leest zul je denken: dit is wel veel in één adem. Klopt ook helemaal, maar er gebeurt in korte tijd ook veel. Om bij het laatste te beginnen. Wij zijn net begonnen, maar toch hebben wij inmiddels al 3 wedvluchten gehad en staat komend weekend de eerste Midfondvlucht al op het programma. Wij weten inmiddels door de ervaringen wel dat als de eerste vlucht een feit is je zo in rap tempo door het programma knalt, eigenlijk leven wij van wedvlucht naar wedvlucht. Dit pré-Olympische jaar is natuurlijk helemaal bijzonder. De duiven die Nederland op haar eigen Olympiade mogen vertegenwoordigen zullen zich selecteren voor de verschillende disciplines.

Tegelijkertijd moet er door een aantal mensen veel werkt verricht worden om alles te regelen voor de Olympiade die op 26, 27 en 28 januari in Maastricht georganiseerd wordt en om daar een succes van te maken. De speciaal hiervoor gemaakte website, www.olympiade2024.nl wordt steeds completer. Zo is afgelopen week het onderdeel voor het inschrijven voor deelname van standhouders aan de beurs toegevoegd aan de website. Ook via die weg zijn de eerste aanmeldingen direct daarop al binnengekomen. Binnenkort zullen wij ook onze partners/sponsoren publiceren. Het Olympische gebeuren krijgt steeds meer vorm!

Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA)
Heeft u de tijd genomen om de Podcast van de RDA te beluisteren over Sport met Dieren? Het mooie van een Podcast is dat je het op je eigen gewenste moment kunt beluisteren, het kan dus nog steeds. Natuurlijk vooral doen waar je zelf zin in hebt, maar als je een passie hebt voor een sport/hobby moet je eigenlijk ook wel op de hoogte zijn over hoe de sport er in de samenleving op staat. Als bestuur nemen wij onze verantwoordelijkheid maar daar zijn wij er natuurlijk nog lang niet mee. Hopelijk maak ik u nieuwsgierig om een half uurtje te luisteren naar de Podcast.

Na een regenachtige week hopelijk beter weer in het weekend en mooie vluchten voor onze duiven!

Ben Geerink
voorzitter 

 

Inhoudsopgave
 

 


NPO BESTUUR

RDA-rapport gepubliceerd 

Dinsdag 2 mei is het Rapport ‘Plezier voor mens en dier’ van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) verschenen. In het onderzoek van de RDA en het rapport komt ook de duivensport aan bod. Ruud Tombrock (Forumvoorzitter RDA): “Sporten, spellen en evenementen met dieren zijn belangrijk in onze samenleving. We zien dat mensen die betrokken zijn bij sport en ontspanning met dieren hun activiteit koesteren en soms een innige band onderhouden met het dier. In een aantal gevallen wordt dat al vertaald in structurele maatregelen voor dierenwelzijn. De verschillen blijken echter groot. Het belang van het dier moet altijd voorop staan. Hiervoor zijn nu principes uitgewerkt, zogenaamde aanbevelingen die helpen bij het opstellen en uitvoeren van dierenwelzijnsplannen.”

Deze leidende principes vormen ook de basis voor ons Beleidsplan ‘Toekomstbestendige duivensport’, zoals dat al enkele jaren geleden is vastgesteld.

Lees hier verder
Publieksuitgave - Plezier voor mens én dier?
Zienswijze - Plezier voor mens én dier?
Podcast Dierenraad - Plezier voor mens én dier?
 

MIJMERINGEN

Dierenwelzijn

Inleiding
Vanaf haar aantreden in juni 2020 heeft het NPO Bestuur het welzijn van onze duiven centraal gezet in haar beleid. De reden daarvoor is simpel; zonder aandacht voor het welzijn van onze duiven is er geen toekomstbestendige duivensport mogelijk. Duivenwelzijn is rand voorwaardelijk om de duivensport te kunnen blijven beoefenen. In het in november 2020 gepresenteerde “Beleids- en Uitvoeringsplan” was het NPO Bestuur heel duidelijk over wat ze nastreefde; “Een toekomstgerichte duivensport waarbij het welzijn van onze duiven en spelplezier van de liefhebber centraal staan” Deze visie staat nog steeds als een huis.

Het RDA rapport over sport met dieren
De Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) is een onafhankelijke raad van deskundigen die de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd of op eigen initiatief adviseert over multidisciplinaire vraagstukken op het gebied van dierenwelzijn, inclusief diergezondheid en ethische vraagstukken.

Lees hier verder
 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden

Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 

Wie lost waar
 


WEDSTRIJDEN

Het weer voor zaterdag 13 mei


Zaterdag 13 mei: Veel ruimte voor de zon, later lokaal kans op (onweers)buien
In een NO-elijke stroming wordt overwegend droge lucht aangevoerd. Alleen in de O-elijke losgebieden boven Frankrijk en België is er in de vroege ochtend kans op wat nevel die vrij vlot oplost. Wat rest is een overwegend onbewolkte lucht met een zwak tot matige N- tot NO-elijke wind. Over het NO-en van Nederland kunnen later in de middag (onweers)buien ontstaan. Deze trekken langzaam ZZW waarts en doven in de loop van de avond uit. De minimumtemperatuur in de losgebieden schommelt rond de 8 graden, Tmax is in de middag boven Nederland rond 18 graden langs de kust (N-kust enkele graden lager) tot 20 graden in het O-en. 

Actueel weerbericht 
Op de homepage van www.duivensportbond.nl vindt u wekelijks het meest actuele weerbericht. 

Bron: Vluchtbegeleidingduiven.nl

 

Het welzijn van de wedstrijdduiven


In het Spoor der Kampioenen is een column opgenomen die gaat over het welzijn van wedstrijdduiven tijdens vervoer, lossing en op het thuishok. Deel I van deze column vindt u hieronder. 

 
 

LADIES LEAGUE

Verslag van vlucht Niergnies 
Uitslag Niergnies
 

 

NPO BUREAU

Insturen UDP bestanden naar de NPO Cloud via Compuclub


Zoals aangegeven tijdens de Ledenraad wordt eraan gewerkt dat Compuclub de D- en W bestanden - ingestuurd door de verenigingen - automatisch doorzet naar de NPO- Cloud. Dit proces is in de afrondende fase. Het is de bedoeling dat het doorsturen van de bestanden in het weekend van 20 mei operationeel is.
 
Lees hier verder
 
 

Olympiade nieuws 


Het laatste Olympiade nieuws is op de Olympiade website, Facebook en Instagram te volgen.

Wilt u graag op de hoogte blijven? Dat kan via: 
* Om de Facebookpagina en Instagrampagina te kunnen volgen, heeft u een Facebook/Instagram account nodig. 
Klik hier voor Olympiade Nieuws #6 - maart 2023
Klik hier om naar de Olympiade Instagrampagina te gaan
Klik hier om naar de Olympiade Facebookpagina te gaan
 

WEDSTRIJDEN

Sponsoren van de Grand Prix's: bedankt! 


De Grand Prix's 2022 zijn mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren. We zijn dankbaar voor hun steun het afgelopen jaar. Hoogste tijd om onze sponsoren in het zonnetje te zetten! Deze week aandacht voor Mierèl Schilderwerken B.V. 

Nogmaals hartelijk dank! 

           

                                                                                                            Terug naar inhoudsopgave

 
 

ALGEMEEN

Overzicht bonnenverkopen
 

Wekelijks tonen we in Op (de) Hoogte een overzicht van actuele bonnenverkopen en verkopen die lopen of van start gaan. Ook op de website is het overzicht van de verkopen te vinden. Zowel in ODH als op de website tonen we verkopen van verenigingen, afdelingen en NIC's. 
 

Toppigeons 

Overzicht bonnenverkopen duivensportbond.nl
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten
 

28 oktober 2023 

Feestmiddag/kampioenenhuldiging Stg. Marathon Noord (SMN), aanvang 14.00 uur
Klik hier voor meer informatie.

 
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 10 mei 2023
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Ledenservice
Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden. Ook vindt u op de website informatie over het aanvragen van duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

2023

  • 28 oktober 2023 - Feestmiddag / Kampioenshuldiging Stg. Marathon Noord
  • 25 november 2023 - NPO Ledenraad
 

2024

  • 26 tot en met 28 januari 2024 - Olympiade in Maastricht
  • 9 maart 2024 - NPO Ledenraad
  • 23 november 2024 - NPO Ledenraad
 

 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40