Artikelen


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 19 mei 2023 | week 20
 Voorwoord

Op (de) Hoogte en nu op grote hoogte
Dat laatste is van toepassing op het moment dat ik dit voorwoord tik. Ik zit namelijk op 11 kilometer hoogte in het vliegtuig op de terugreis van een weekje vakantie op Zakynthos, een van de Griekse eilanden. Een van de mogelijkheden die je hebt als duivenliefhebber als je in combinatie speelt. In dit geval samen met onze zoon Gideon, die de afgelopen week de duiven heeft verzorgd. Nu naar de actualiteit van het afgelopen weekend!

Pittige vluchten
De eerste drie wedvluchten dit jaar waren door de weersomstandigheden en de uitgestelde lossingen voor onze duiven gemiddeld goed te doen. Voor de jaarlingen die vorig jaar minder vluchten hadden gehad door de vogelgriep, was het een meevaller dat ze niet direct geconfronteerd werden met kopwind. Afgelopen week, de eerste Midfondvlucht, was het zoals ik het heb meegekregen overal vrij pittig voor de duiven. Alles is natuurlijk ook relatief. Bij de snelheidsvluchten gaat het niet meer om minuten maar worden de eerste aankomsten beslist in seconden. Foto finish zou je het kunnen noemen. Wanneer het dan geen seconden zijn die beslissend zijn maar minuten, is er natuurlijk direct geen reden om te wanhopen. Het zou dan ook zeer zeker geen reden moeten zijn om direct richting social media te gaan en daar iedereen de schuld te geven. Het doet geen recht aan de inzet van alle mensen, bijgestaan door verschillende middelen, om de duiven op het meest geschikte moment te lossen. Dat verdienen ze zeker niet. Wat ik voor de duivensport nog veel erger vind is dat iedereen op social media, die geen idee heeft hoe de duivensport in elkaar zit, dit ook in beeld krijgt. Bijzonder slecht voor de uitstraling en de naam van onze sport. Ik hou mezelf niet zo met de social media bezig, maar als ik er door anderen op geattendeerd wordt weet ik genoeg. De vervolgberichten dat de duiven wel teruggekeerd zijn op het hok lees je vaak niet, ze hebben er iets langer over gedaan, dat is vaak alles.

Ik wil iedereen er nog eens op wijzen dat onze Ledenraad twee jaar geleden onze “Gedragscode” heeft vastgesteld. Blijkbaar is zich daar lang niet iedereen van bewust. Om er nog eens extra aandacht aan te schenken laat ik deze Gedragscode komende dagen nog eens via de mail versturen naar elke vereniging met het verzoek om het te delen met de leden en te wijzen op de eigen verantwoordelijkheid van een ieder van ons.

Het bovenstaande over de afgelopen vlucht maakt mij wel nieuwsgierig naar de informatie die wij krijgen van de duiven die de afstand hebben afgelegd met een GPS ring. Daarover hieronder meer.

GPS Ringen
Vorig najaar heeft het bestuur besloten om 10 sets GPS ringen beschikbaar te stellen voor 10 liefhebbers. Dit met als doelstelling om informatie te verzamelen over de vliegroutes die onze duiven volgen onderweg naar huis. Het was de bedoeling om de sets zoveel mogelijk te verdelen over het gehele land en ook onder de verschillende disciplines. Beide is gelukt en de eerste resultaten hebben al in het Spoor gestaan en zullen vanaf nu ook wekelijks in deze nieuwsbrief te lezen zijn. Uiteraard zijn enkele waarnemingen niet voldoende om conclusies te trekken. Maar na verloop van tijd kunnen er hopelijk een aantal aanbevelingen gedaan worden voor onze sport. Met name wat moeten wij niet of zo weinig mogelijk doen en was is juist aan te bevelen als het over het inrichten van ons wedvluchtschema gaat. Wij zijn Michel Beekman op voorhand al veel dank verschuldigd voor de analyses die hij hiervoor uitvoert. Want registreren is één, maar daar iets zinnigs over zeggen en conclusies trekken is van andere orde en importantie. Michel bedankt!

Bezetting Sectie Sportbeleving
Vorige week heb ik het positieve nieuws al aangekondigd. Deze week stellen beide heren, Peter Soer en Mike van de Weetering, zich aan u voor. Ze gaan zich inzetten voor de duivensport via de Sectie Sportbeleving. Ik weet zeker dat ik namens velen spreek, dat ik ze veel inspiratie en succes toewens de komende tijd. En… u kunt zich nog steeds aanmelden als u graag met de mannen mee wilt denken.


Ben Geerink
voorzitter 

 

Inhoudsopgave
 

 


WEDSTRIJDEN

GPS - Track analyse 


Het NPO Bestuur heeft vorig najaar besloten om 10 sets GPS ringen beschikbaar te stellen aan 10 liefhebbers. Doel is om informatie te verzamelen over de vliegroutes die de duiven volgen onderweg naar huis. Informatie over de eerste resultaten vindt u hieronder: 
 


 

Sport en beleving

 

In de Op (de) hoogte van week 6 was te zien dat de sectie sportbeleving opzoek was naar nieuwe mensen. Nou vinden wij het erg belangrijk dat deze sectie blijft bestaan en hebben besloten om dit samen op te gaan pakken.

Wie zijn wij
Mike van de Weetering: woonachtig in Langedijke Friesland. Ik ben 29 jaar en ben sinds 2021 lid van P.V. de Griffioen te Oosterwolde, ik heb mijn hele leven al wel duiven gehad als hobby maar ben sinds 3 jaar actief in de duivensport en speel ik het programma spel. Op dit moment ben ik secretaris bij onze mooie vereniging de Griffioen, op deze manier draag ik mijn steentje graag bij in de duivensport. Ik hoop samen met Peter de sectie sportbeleving een nieuwe impuls te kunnen geven en kijk uit naar een mooie samenwerking.

Peter Soer: woonachtig in het Friese dorp Steggerda. Ik ben 30 jaar en speel sinds 2015 met duiven. Ik ben lid van P.v. de Koerier uit Steenwijk waar ik deel uit maak van de inkorfcommissie en in het bestuur zit als secretaris. Thuis mogen mijn kinderen graag helpen met de verzorging van de duiven, dat maakt het een echte familie sport. Ik richt mij op de marathon vluchten en hoop hier een vroege duif te kunnen pakken.

Lees hier verder
 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden

Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 

Wie lost waar
 


WEDSTRIJDEN

Het weer voor zaterdag 20 mei

Tussen een hogedrukgebied boven de Baltische Zee en een lagedrukgebied nabij Tunesië wordt er een NO-lijke stroming in stand gehouden. Perikelen van een bij het laag behorende storing spelen vooral Frankrijk parten. Daar is het in de vroege ochtend over het centraal maar vooral het oostelijk deel overwegend zwaar tot geheel bewolkt en kan er plaatselijk zelfs wat lichte buiige regen vallen. Boven Nederland, België en het noorden van Frankrijk is het dan overwegend wisselend bewolkt. Hierbij waait er over het gehele gebied een matige NO-lijke wind en zijn de zichten goed. Wel moet er boven Frankrijk in eerste instantie rekening worden gehouden met een zwakke inversie. Dit alles bij een minimum luchttemperatuur van 9-11C.

Advies voor de lossingen in centraal maar vooral oost Frankrijk is om niet te vroeg te lossen gezien in eerste instantie de zwakke inversie en de aanwezige bewolking (altostratus). De bewolking is volgens de RTL een risico. Eenmaal op de vlieglijnen verandert er niet veel. Het blijft boven centraal en oost Frankrijk overwegend zwaar bewolkt en boven Belgie en Nederland is het wisselend bewolkt met een matige NO-lijke wind. Wel neemt boven België en Nederland vanaf halverwege de middag geleidelijk vanuit het oosten de bewolking toe. De maximum temperatuur varieert van 18-20C.

Actueel weerbericht
Op de homepage van www.duivensportbond.nl vindt u wekelijks het meest actuele weerbericht. 

Bron: Vluchtbegeleidingduiven.nl

 

Het welzijn van de wedstrijdduiven


Willem Mulder en Steven van Breemen hebben een column geschreven die gaat over het welzijn van wedstrijdduiven tijdens vervoer, lossing en op het thuishok. Deel II van deze column vindt u hieronder: 
 

LADIES LEAGUE

Verslag van vlucht Pont St Maxence 


 
 

NPO BUREAU

Bijzonder bezoek in de klas


Groep 4 van openbare school de Mient in Nieuwe Niedorp kreeg bezoek van Piet samen met zijn duiven. Er werd een informatief filmpje gekeken, de kinderen mochten de baby duiven vasthouden en er werd kennis gemaakt met een wedstrijdduif van maar liefst 12 jaar oud. Ook werd er een groep duiven losgelaten die zelf naar huis vliegen. Hieronder een aantal foto's van deze bijzondere ervaring!
 
 


 
 

WEDSTRIJDEN

Nieuws vanuit de ZLU


 
Lees hier verder
 
 

Olympiade nieuws 


Het laatste Olympiade nieuws is op de Olympiade website, Facebook en Instagram te volgen.

Wilt u graag op de hoogte blijven? Dat kan via: 
* Om de Facebookpagina en Instagrampagina te kunnen volgen, heeft u een Facebook/Instagram account nodig. 
Klik hier voor Olympiade Nieuws #6 - maart 2023
Klik hier om naar de Olympiade Instagrampagina te gaan
Klik hier om naar de Olympiade Facebookpagina te gaan
 

WEDSTRIJDEN

Sponsoren van de Grand Prix's: bedankt! 


De Grand Prix's 2022 zijn mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren. We zijn dankbaar voor hun steun het afgelopen jaar. Hoogste tijd om onze sponsoren in het zonnetje te zetten! Deze week aandacht voor Benzing.

Nogmaals hartelijk dank! 

                                                                                                            Terug naar inhoudsopgave

 
 

NPO BUREAU

Veelgestelde vragen 


Hoe voer ik een ringnummer in bij de zoekmachine Duif gevonden?
In het eerste blokje voer je het 4-cijferige jaartal in en in het tweede blokje het 7-cijferige ringnummer. Voorbeeld: 2023 1234567


 

Het antwoord op veelgestelde vragen vindt u op onze site
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten
 

28 oktober 2023 

Feestmiddag/kampioenenhuldiging Stg. Marathon Noord (SMN), aanvang 14.00 uur
Klik hier voor meer informatie.

 
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 17 mei 2023
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Ledenservice
Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden. Ook vindt u op de website informatie over het aanvragen van duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

2023

  • 28 oktober 2023 - Feestmiddag / Kampioenshuldiging Stg. Marathon Noord
  • 25 november 2023 - NPO Ledenraad
 

2024

  • 26 tot en met 28 januari 2024 - Olympiade in Maastricht
  • 9 maart 2024 - NPO Ledenraad
  • 23 november 2024 - NPO Ledenraad
 

 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

Nieuwsbrief Peter Boskamp

duif orni oog
19 mei 24
Luchtwegaandoeningen vormen tijdens het vliegseizoen samen met het Adeno-coli-complex de grootste bedreiging voor de gezondheid van de duiven. Een fikse uitbraak van het ornithose-complex kan in...

Columnist in Spotlight

peter hok
15 juni 24
In de duivensport blijven er weinig echte...
peter hok
08 juni 24
Het weer zit niet mee dit jaar en dat is voor de...
peter hok
01 juni 24
Ik krijg regelmatig de vraag of ik tot nu toe...
peter hok
25 mei 24
Gelukkig korven we vrijdag pas in. Die dag extra rust...
peter hok
18 mei 24
Vanochtend werden de jonge duiven weer een...
peter hok
11 mei 24
Vanochtend heb ik alle jonge duiven in de mand...
peter hok
04 mei 24
Het vliegseizoen dendert voort, we strepen elke...
peter hok
27 april 24
De jonge duiven vliegen hier de gehele dag af en...
peter hok
20 april 24
Met zulk weer kun je beter binnenblijven, dat...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40