Artikelen
- vrijdag 10 maart 2017
Toon van Vliet, Aarlanderveen.
Winnaar Toppigeons nationale fondspiegel categorie 2 in 2016.
In de categorie 2 pakt Toon van Vliet de overwinning voor A. Kerklaan (Nieuwe Tonge) en de comb. den Boer-van Mierlo ( Raamsdonk). Deze overwinning is een bekroning op een super seizoen waarin onder meer het keizerkampioenschap in het SNZH en in de afdeling 5.
Toon van Vliet.
Toon werkt als planner bij een veevoerbedrijf. Sinds zijn jeugd heeft hij al duiven. Zijn eerste koppel kreeg hij als klein manneke van zijn ouders. Natuurlijk werden er al snel diverse krijgertjes geïntroduceerd, maar de echte successen bleven uit. In 2011 kwamen er fondduiven en in tegenstelling tot de programmavluchten werden er op deze discipline wel snel successen behaald, want vijf jaar verder legt Toon heel de provincie Zuid-Holland en ook de sector twee op de knieën terwijl hij bij de nationale kampioenschappen zowel aan als onaangewezen op het podium staat!
Buiten dit alles nu in het fondspiegelklassement dus ook de overwinning op de nationale overnachtvluchten.
Kleine liefhebber.
Toon behoort tot de kleinere liefhebbers. Zijn accommodatie bestaat uit een hok van 4,5 strekkende meter. Het is weer onderverdeeld in een afdeling voor de oude duiven, een voor de jongen en een kleine afdeling voor de jaarlingen. Om even aan te geven dat dit echt klein is: de afdeling is 90 centimeter breed!
In zijn directe omgeving spelen Gerard Griffioen en Vincent Vork. Deze mannen behoren tot de top in de afdeling 5. Dit houdt je natuurlijk zo scherp als een mes en je kunt ook nog eens om advies bij deze toppers. ( De drie Musketiers staan trouwens in 2016 als 1e, 2e en 4e kampioen in de afdeling5!)
Spel en voorbereiding.
Toon speelt het nestspel met zijn duiven. Pas in maart worden de duiven gescheiden om begin mei in twee ploegen de duiven weer te koppelen. Op de eerste drie vluchten worden de duiven ingepland en voor de tweede helft van het seizoen wordt opnieuw gekeken en een planning gemaakt.
Vanaf het begin van het seizoen gaan de duiven met de verenigingsmand mee t/m de eerste vlucht met twee nachten mand. Hierna wordt er bekeken wanneer de duiven weer meegaan, maar de duiven zitten zeker niet lang stil.
De oude duiven krijgen twee overnachtvluchten per seizoen. Het seizoen 2016 was hier een uitzondering op, want Toon speelde drie duiven op drie overnachtvluchten. De tussenstanden in de diverse kampioenschappen speelde hier natuurlijk mee!
Het weekend voor een fondvlucht gaan de duiven niet mee. De uitstraling en het glimmende voorkomen wegen zwaar mee als bepaald wordt welke duiven gespeeld zullen worden.
De duiven gaan in het seizoen iedere morgen kwart voor zes naar buiten voor hun ochtendtraining. Deze duurt drie kwartier en hierna gaat Toon naar zijn werk. De avondtraining is niet stipt, want deze hangt af van het tijdstip dat Toon thuiskomt van zijn werk. Het werk gaat nog steeds voor de hobby! De duiven krijgen nu volle bak Koopman All in one mengeling. Na twee tot drie dagen aanvullen worden de restanten weggehaald en krijgen de duiven weer vers voer. Drie keer per week gaat er lijnzaadolie over het voer, waaraan WPC70 en/of biergist wordt toegevoegd. De laatste vier dagen voor het inkorven krijgen de betreffende duiven Energy plus en Tovo in de broedbak gevoerd. De oude duiven krijgen iedere dag enkele pinda’s en de in te korven duiven de laatste vier dagen wat meer. Iedere dag vers grit en wat bak allerhande. Het water wordt twee keer per dag ververst en om de dag zit hier oregano in.
Bij thuiskomst krijgen de duiven Tovo, pinda’s en WPC70 om snel van hun inspanningen te herstellen.
De duiven blijven zoveel mogelijk in hun broedcyclus. Eenmaal gekoppeld wordt er geen nest meer afgebroken. Het liefst speelt Toon de duivinnen op jongen van vijf dagen of enkele dagen broeden. De favoriete stand voor de doffers is tien dagen broeden of een groot jong. De jaarlingen worden veel gespeeld en zij doen een overnachtvlucht. De jongen worden in het najaar met de kar van de vereniging in Oudewater (hier korft Toon zijn overnachtvluchten in) opgeleerd. Deze gaan ongeveer tot de Belgische grens.
Medisch krijgen de duiven een geelkuur na de eerste vlucht met twee nachten mand. Tijdens het overnachtseizoen worden de duiven gecontroleerd door dr. v/d Sluijs/ dr. Gӧbel en naar hun bevindingen wordt gehandeld. De jongen worden zo snel mogelijk geënt tegen paramixo, herpes en pokken. De duiven worden na de rui gekuurd en geënt tegen paratyfus en in februari tegen paramixo, herpes en pokken. Na de vlucht wordt er niet met medicijnen gewerkt. Het gebruik van de oregano in het water zal hier debet aan zijn.
Uitslagen.
Op alle zes overnachtvluchten in de sector 2 werden topprestaties behaald.
Voor de Toppigeons fondspiegel telden St. Vincent, Albi en Cahors.
Hier werden de volgende uitslagen behaald:
St. Vincent 2921d: 7,13,37,39 en 550 met 6 mee.
Albi 2773d: 5,183,326,454 en 457 met 6 mee.
Cahors 3653d: 13,24,176,200,556,657 en 741 met 9 mee.
Op de sectorvluchten werd ook prima gescoord:
Bordeaux 3340d: 12,165 en 319 met 6 mee.
Agen ( ochtendlossing) 3367d: 30,51,477 en 730 met 7 mee.
Bergerac 3744d: 57,108,190,414,443,536 en 667 met 10 mee.
Toppers.
Twee duiven staken er bij Toon bovenuit. Het zijn “der Pantserwagen” NL11-957 en “Pickachu” NL14-365.
“Der Pantserwagen” won in 2016 de 5e sector twee met teletekst op Albi en de 13e op Cahors nadat hij in 2013 al de 84e Agen (1068d) en 260e Cahors ( 2394d) en in 2014 de 178e St. Vincent (1980d) had gewonnen. Deze topper komt via Vincent Vork. Vincent fokte hem uit voornamelijk Dick Pennings duiven.
“Pikachu” won in 2016 de 7e nat. St. Vincent met teletekst, 30e Agen en 57e Bergerac in de sector 2. Deze twee jarige duivin komt ook van Vincent Vork. De vader komt uit het allerbeste van Vincent en de moeder heeft Vincent van Jaap v/d Velden.
Toon beleefde in 2016 een topseizoen. Met Vincent Vork als grote inspirator en deze heeft Toon op het paard geholpen. Vroeger was Toon gemakzuchtig en dat had zijn weerslag op de prestaties. Nu is er een duidelijk plan en duiven met kwaliteit. Met veel inzet bleek het weer eens een goede combinatie. De winnende zelfs!
Arco van Vliet