Artikelen
- zaterdag 01 februari 2020
PROPERE VLEUGELS ONGELOOF ALOM deel 2 27 januari 2020
Vorige week heeft u hier kunnen lezen over de opgedoken valse ringen.
Voor degene die dit gemist hebben, de foto’s nog een keer willen zien of de artikels nog een keertje willen nalezen, zie mijn Facebook pagina: https://www.facebook.com/Duiven-aanmelding-496981040791030/ .
Wat doet de KBDB hieraan
Eind november werd de KBDB op de hoogte gesteld door de plaatselijke voorzitter van deze fraude, nu bijna twee maanden later, werd er door de bond nog steeds geen contact opgenomen met de liefhebber. Alles blauw blauw laten is niet vreemd voor de KBDB. De gewone liefhebber van antwoord dienen is te veel gevraagd.
Een antwoord geven is ook een vorm van respect en beleefdheid.
Wat is nu waar van het verhaal der asduiven?
Ikzelf geloof NU wel dat er valse ringen in omloop zijn en ook gebruikt worden, en dit om eigen glorie en roem (geld). Wat niet te begrijpen is in dit voorval, waarom iemand jonge duiven een ring aan doet met de gegevens (ringnummers) van een andere liefhebber.
Als dit gebeurt in België, dan vast ook wel in de buurlanden.
De reacties op de prijskamp
Op 12 januari 2020 werd door mij een vraag gesteld op Facebook als prijskamp om te weten te komen, hoe moeilijk men een originele ring herkent.
Er werden drie foto’s getoond van een dood gevonden duif.
Daarbij luidde de opdracht: Wie. Vind de fouten
Zie hiervoor mijn Facebook pagina: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=773939543095177&id=496981040791030&__tn__=-R
Verbazend was dat er maar 1 persoon van de 174 ingezonden reacties, de 5 fouten kon opmerken.
Twee waren er kort bij.
En dit terwijl erop gewezen werd dat er fouten in de ring zaten.
Wat kunnen we hiervan afleiden?
Hoe moeilijk het is, om een valse ring te herkennen zonder erop gewezen te zijn.
En dat ook bij het inkorven, het blijkbaar niet vanzelfsprekend is om een valse ring te herkennen. Het inkorven gebeurd gewoonlijk vrij snel en in een lichte stressgevoelige vorm.
Gewoonlijke wordt er naar de cijfers gekeken op de ring meestal de drie laatste cijfers en vergeleken met de master (poulebrief). Dat is de controle welke meestal toegepast wordt in de lokalen, wat al zeer verdienstelijk is van de inkorvers die dit gewoonlijk voor een appel en ei doen (meestal gratis).
Oplossingen?
Is het geen oplossing om in de officiële ring een chip in te bouwen, zodat deze indentieke gepersonaliseerde ring gekoppeld is aan de desbetreffende duif?
KBDB, hier is werk aan de winkel voor een zuivere duivensport!
Volgende week vervolg.
Stas PJ https://www.facebook.com/Duiven-aanmelding-496981040791030/