- zaterdag 07 november 2020
Dat was schrikken toen ik Outlook opende. Een massa mails, bijna allemaal van duivenliefhebbers, de meeste uit België, en allemaal betrekkend op het laatst geboden bedrag op een enkele duif op een verkoopsite. 310.000 Euro liefst. Wel hadden de meeste er een tikfout in staan. Dacht ik. Een ‘1’ te veel.
Ik klikte de site aan en was stomverbaasd toen bleek dat het geen tikfout betrof. 1.310.000 euro was inderdaad op die duif van v d Wouwer geboden en de veiling was net begonnen. Nederlandse Veenstra bood tot zo'n 700.000 € . Althans, zo stond er. Tegelijkertijd werd het resultaat bekend gemaakt van de totale veiling (minus jongen) van Andre Roofhooft: Bruto 841.000 euro. Ofwel: Het voorlopige bod op die ENE duif van Gaston is zowat een half miljoen (euro!) meer dan AL DIE die 263 duiven van Andre samen. Het zij Gaston gegund maar dat veel wenkbrauwen de hoogte in gaan moge duidelijk zijn.
DODELIJK?
Dat het grote geld duivensport kapot maakt zoals sommigen beweren geloof ik niet. Kan me niet voorstellen dat iemand gaat stoppen omdat een sportgenoot een duif voor anderhalf miljoen EUROS verkoopt. Mensen die zeggen dat de ‘gewone liefhebber’ op die verkoopsites niets te zoeken hebben daarentegen hebben een punt. ‘Kim’ zo heet de duif is nog een duivin ook. Vanwaar die hausse vraagt een mens zich af. Wedstrijd ver pissen? Kijken wie de langste heeft? Een goede investering lijkt amper denkbaar. Het is een duivin en die verdient een goede doffer. Pakweg een ‘goedkope’ van ‘slechts’ 50.000 euro. Dan moet je er al gauw 180 jongen aan 10.000 euro stuk uit kweken om je geld terug te hebben.
Natuurlijk heeft v d Wouwer goede en hebben mensen veel succes met zijn duiven. Maar bijna anderhalf miljoen € voor een enkele duif? Gekker moet het niet worden. En misschien komt er nog bij, ik schrik van niets meer. Nogmaals, ik geloof niet dat het de sport schaadt, maar het is wel de waanzin ten top. Algemeen wordt beweerd dat spelletjes gespeeld worden. Maar is dat bij verkopingen niet bijna regel?