Verleden week benadrukten we wat belangrijk is voor elk liefhebber met ambitie, zowel beginner, gelouterde prof en alles daartussen. En dat is? Altijd blijven zoeken naar beter of nog beter. Waar en bij wie? Dat hangt af van wie je bent, waar je staat, wat je wil, de beschikbare ruimte en je budget.

 AFHANKELIJK VAN

Een beginner zal anders te werk gaan dan de gevestigde kampioen. De beginner moet eerst weten wat hij wil. Vitesse? Fond? Grote fond? En hij moet dus rekening houden met beschikbare ruimte en budget. Of je zonder goed gevulde beurs nog aan goed materiaal kunt komen? Absoluut, alleen moet je dan wat slimmer zijn. Vooral uitslagen kunnen lezen.

Waar IEDEREEN rekening mee moet houden is de kracht van de concurrentie. Eerste prijzen of goede uitslagen zeggen niet alles. Soms zie je liefhebbers overrompelend presteren met de tien eerste prijzen of zelfs beter. Of je daar moet zijn voor betere duiven? Niet altijd. Kijk naar de aankomsttijden en mogelijk gaan ogen open. Want welke betekenis hebben zelfs de 10 eerste prijzen als er minuten verschil is tussen de aankomsten?

ALGEMEEN

Enkele bemerkingen:

-Best ga je om versterking in streken waar liefhebbers zich specialiseren.

Dus moet je voor de grote fond niet in een streek zijn waar vitesse centraal staat. Voor vitesse duiven dan weer niet in een ‘fond centrum’.

Denk in deze aan die provinciale winnaar Barcelona in Antwerpen jaren terug. In Steenbergen zou die amper prijs gewonnen hebben. Toch werd die Antwerpse Barcelona vlieger naar Japan verkast. Want het was een ‘winnaar’. En winnaars is wat ze willen. Ik wil die ook maar wil dan ook weten waar die gewonnen werd en tegen wie.

Liefhebbers uit Belgische Limburg, Nederlands Limburg en Duitsland vliegen samen grote fond. De verschillen zijn groot met Nederlanders die domineren.

-Nu er steeds meer ‘mega hokken’ komen wordt uitslagen kunnen lezen dus steeds belangrijker. Geloof me, velen kunnen dat niet. Iemand die 50 prijzen wint mag op die vlucht dan wel de show stelen, maar als de man 120 duiven in zette is het totaal resultaat gewoon matig. Op verkoopsites zie je soms dat men ‘vergeet’ te vermelden met hoeveel duiven werd gespeeld. Reken dan maar van veel.  

-Liefhebbers met ruimte gebrek hebben een streepje voor. Die zijn genoodzaakt duiven op te ruimen die ze normaal zouden houden. De ‘selectie lat’ ligt er hoger.

Want let wel; was er een tijd dat slechte duiven naar de poelier verhuisden, tegenwoordig hebben die bij sommigen als bestemming: De volière! Daarin verblijven ze ‘wachtend’ op, veelal buitenlandse, kopers.

STARTERS

Beginners of mensen die zo slecht presteren dat ze een nieuwe start willen maken moeten een ding niet doen. Dure duiven kopen. Of ze moeten geld te veel hebben. Best schaffen ze zich oude duiven aan. Dat mag waardeloze rommel zijn maar ze moeten wel aan èèn voorwaarde voldoen: Kerngezond zijn. Die kunnen dan later dienen als voedsterduiven voor eieren die je in het voorjaar los weet te peuteren van de vliegers van een goede speler, liefst uit eigen omgeving.

Waarom in het voorjaar? Die jongen kan je uit testen op de vluchten. In het najaar zal men inderdaad makkelijker aan eieren kunnen komen maar dat is een te lange weg. Gaat men die najaarsjongen het volgend voorjaar spelen dan zal je er weinig over houden. Ga je er uit kweken dan ga je heel wat slechte kweken. Omdat de ouders nooit getest werden op de vluchten.

Waarom liefst iemand uit de streek? Zo’n man weet dat je elkaar nog dikwijls tegen gaat komen en heeft er weinig zin in telkens te moeten horen dat zijn duiven op jouw hok niets waard zijn.

Die eieren in het voorjaar zullen meestal van de vliegers zijn, maar so what? Vliegers hebben veelal iets bewezen. Veel duiven zitten op veel kweekhokken alleen vanwege afstamming of omdat ze geld hebben gekost.

ANDERE MOGELIJKHEID

Waarom liever geen voorjaarsJONGEN? Elk serieus liefhebber heeft die van zijn betere duiven zelf nodig. Een beginner moet al heel veel mazzel hebben als iemand hem vroege jongen uit diens beste aan de hand doet. Wat je wel steeds meer ziet is dat mannen met veel duiven elders wat jongen weg zetten. Daarmee moet gespeeld worden zodat de schenker de eigen kwekers beter leert kennen. Zo kan je ook aan betere duiven komen.

 DE ‘GEWONE’ MAN

En de ‘gewone’ man? De doorsnee liefhebber die goede uitslagen afwisselt met minder goede? Die het ene jaar bij de kampioenen is en het andere jaar niet? Opnieuw raad ik af veel geld te investeren. In duivensport hoor je maar al te vaak ‘hoe groter de naam, hoe slechter de duif’’.

Deels eigen schuld omdat men de verkeerde duiven koopt. Oude duiven van liefhebbers die ze niet kennen in een internetverkoop met name. Soms hebben die al meerdere eigenaars gehad en hebben als enige referentie een oogverblindende stamboom. Afblijven.

Sommigen hebben er lol in elke winter wat bonnen te kopen. Denk met name aan G v d Wouwer, Jos Cools, Frans van Roey, Co Verbree, Harrie Smolders en zo veel andere. Ze lukten daar soms goed mee. Dikwijls zijn die bonnen goedkoper dan wat de schenker aan huis vraagt.

 DE KAMPIOEN

De kampioenen in onze sport gaan uiteraard anders te werk. Die hebben al goede en het budget is veelal geen probleem omdat ze zelf duiven verkopen. Hoe die veelal te werk gaan?

-Met een andere kampioen jongen uitwisselen waarmee gespeeld wordt. .

-Of er wordt met een andere kampioen aan samenkweek gedaan. De een zijn super doffer tegen de ander zijn super duivin. Of omgekeerd. Dit vereist wel veel wederzijds vertrouwen.

-Misschien wel de beste weg is de bewezen super zelf kopen. Dat deden met name Verkerk, Dirk van Dijck, Jan Hooymans, Veenstra met veel succes. Daar hangt uiteraard wel een prijskaartje aan.

 EN ZELF

Ik haal ook nogal makkelijk duiven bij. Misschien te makkelijk. Ook hier waren de duurste meestal de slechtste. Beter was ik met samen kweek. Marcel Wouters kweekte zijn Nationale Asduif (‘Den Ad’) uit een duif van mij. Wij hebben dan weer goede uit kinderen ‘Ad’. (Middels K I) Twee doffers van mij vertoefden een tijdje op de hokken van Boeckx. Die zette daar goede duivinnen tegen, de jongen werden gedeeld. Hij hield er de 3e Nationale Asduif KBDB aan over en ik de ‘Super ZAV’ zoals ik hem noemde. Verder voldeden enkele ‘krijgertjes’ enorm.

ALLEMAAL

Waar je niet zonder kan, niemand niet, is geluk. De goede geven immers ook rommel. Zo zei Albert Derwa over zijn ‘Pauline’: ‘Die gaf elk jaar wel een goede.’ Een goede verstaander weet hiermee genoeg. Ik heb al redelijk veel goede in handen gehad. Maar nog maar heel weinig met een handvol broers of zusters die even goed waren. Koppels die van goede kweken een gewoonte maken zijn er amper. Daarom dat vaak om koppelen door velen wordt aanbevolen.

Klak destijds: ‘Het lijkt wel dat hoe langer een koppel samen zit, hoe slechter de jongen.’

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40