- zondag 28 januari 2018
Je hebt van die weken dat je als duivenmelker echt op je tenen moet lopen. In het begin is alles nog prima te doen, zit iedereen vol energie, zitten de duiven nog mooi strak en heeft iedereen nog hoop op mooie succes. Maar naarmate de weken vorderen en de vluchten zicht opstapelen , wordt het als duivenmelker het er vaak niet makkelijker op. In Afdeling 5 beginnen de hoogtij dagen altijd halverwege juni. De vitesse zit er op, de dagfond is in volle gang, de overnacht en ZLU is begonnen en de jongen mogen voor het eerst op pad. Probeer dan maar eens de kolonie scherp en gezond te houden.
In het eerste weekend van de jongen, stond ook de 3e dagfondvlucht gepland. Voor Bourges waren de voorspellingen prima en er werd dan ook massaal ingekorfd. Met 70 deelnemers waren er meer mensen die meededen dan de vlucht ervoor. Zij brachten in totaal 1.236 duiven samen. De duiven werden zaterdag om 09:00 gelost. De omstandigheden waren best aardig in Frankrijk. De laatste 2 uurtjes viel er her en der een spat regen. Maar zoals altijd trekken de beste duiven in goede vorm hier niets van aan.
De overwinnaar werd om 14:57 geklokt bij Adrie van der Rhee in Ablasserdam. Met een vliegtijd van minder dan 6 uur, werd de ruim 555 kilometer afgelegd. Goed voor een snelheid van 1552 meter per minuut. De voorsprong op de nummer 2, W.J. Noorlander uit Krimpen a/d IJssel was beperkt, slechts 1 meter per minuut. Het ging dus om een handvol seconden. Ook de nummer 3 ging naar Noorlander. Alle 3 de duiven stonden op teletekst op de plaatsen 2, 3 en 9 tegen 10.321 duiven.
FONDCLUB GROOT ROTTERDAM 2017
De overwinnaar is dus Adrie van der Rhee en hij doet dit al voor de 3e keer op rij op Bourges. Adrie voorstellen is natuurlijk niet nodig. Vanaf 14 jarige leeftijd speelt hij met duiven en in de loop der jaren heeft hij alles gewonnen heeft wat je maar kan voorstellen. Een goed hok, goede duiven en vakmansschap is de sleutel tot succes.
De winnende duif is de 15-1721607, een blauwband doffer met de naam ALL THE BEST. Die naam heeft hij niet voor niets, want met 4 zuivere 1e prijzen in 2017 waren er weinig beteren in Alblasserdam en omgeving. In de stamboom komen we namen tegen waar Adrie goede contacten mee onderhoud.
De vader is De Leerdammer, een goede vliegduif en tevens het nestbroertje van Olympic Chantaleke. Het gaat dam om hoofdzakelijk het eigen soort duiven, aangevuld met een topper van Gebroeders van den Heuvel. De moeder van de 15-607 is Leeuwinnetje en is verkregen van Jan Eskes. Het duivinnetje komt uit de Leo Heremans duiven van Jan en is een van de beste kweekduivinnen van Adrie.
De duiven worden gespeeld op weduwschap. Met beide geslachten wordt er gespeeld, maar dit seizoen waren de doffers beter. De doffers worden overdag opgesloten in hun eigen broedhok. Dit zorgt voor rust in het hok en zorgt voor een goede binding met hun eigen broedhok. De duiven trainen in het begin 1x per dag, later op het seizoen 2x per dag. Na het einde van de training mogen de duiven even los in het hok, maar daarna worden ze weer keurig opgesloten.
Adrie is nu voor het 5e jaar op rij generaal kampioen van Drechtsteden. Het programma-spel valt hem zwaar, want je moet er enorm veel voor doen om te presteren. Het succes komt je zeker niet aanwaaien. Enkele jaren werd er al over nagedacht om het wat rustiger aan te doen en tijdens seizoen 2017 werd de knoop definitief doorgehakt: alle programma-duiven zouden na het seizoen verkocht worden. Met deze beslissing in het achterhoofd, viel het niet mee om het seizoen "gewoon" uit te spelen. Elke week is er kans op het verspelen van duiven en dat is wel het laatste wat je zou willen. Daarom ook zijn op de laatste vlucht onder andere de 15-607 en andere goede duiven niet meer gespeeld.
Wat volgt is een soort tussenjaar. Adrie en Ineke willen het in ieder geval rustig aan doen komend jaar. De ZLU duiven zitten er nog steeds en daar komt de focus op te liggen. Daar zijn natuurlijk al de nodige successen op behaald. Eind 2010 is er begonnen aan de ZLU. Dit na goed contact met Tiny van Rosmalen. In 2014 werd de 1e nationaal Pau gespeeld. Een jaar later bracht Pau opnieuw succes. Nu met de 10e nationaal. Het afgelopen seizoen werd ook behoorlijke uitslagen gemaakt, maar de echte uitschieter zat er niet tussen.
Het doel van Adrie en Ineke is om snelle fondduiven te kweken. De huidige kolonie fondduiven is aangevuld met een aantal laatjes. In totaal hebben ze ruim 50 fondduiven te hun beschikking. Zoals gezegd willen ze het rustig aanpakken, maar gezien het verleden is het maar de vraag of dat gaat lukken. Het succes kan misschien wel sneller komen dan verwacht.
Peter Sebel