- maandag 29 januari 2018
De eigenaar van de mooiste duif mag een jaar lang de Gouden beker op de schouw zetten.
NULAND - De traditionele Oost-Brabantse Sterrenparade, de duivenveiling voor de Actie Zorgenkind, beleefde een primeur. Ze werd voor het eerst in Nuland gehouden.
Het was alweer het 42ste duivensportevenement. Vanwege de problemen met de exploitatie van de Kentering moest de organisatie noodgedwongen op zoek naar een alternatieve locatie. Groot genoeg om de vele bezoekers te kunnen bergen en niet te ver uit de buurt. Café Kerkzicht te Nuland bood uitkomst
En ook deze locatie, aan de buitenkant inmiddels versierd vanwege het naderende carnaval, wisten de duivenliefhebbers zondag te vinden.
Mede-organisator Peter van Zuijlen was blij met Kerkzicht. ,,De nieuwe uitbaters van de Kentering hebben al wel gevraagd of we komen praten over volgend jaar. Maar deze plek is ook prima dus we moeten maar eens kijken wat we gaan doen."
Nog voordat de 'veilingen' van duiven werkelijk aan de orde was wist Harrie van Zuijlen zondag aan het begin van de middag al dat ruim 11.000 euro was geboden op internet. Met enkele topduiven die voor meer dan duizend euro de weg vinden naar een nieuwe eigenaar.
Drumband Prins Maurits uit Kaatsheuvel , die volledig bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking, verzorgde enkele optredens, evenals Wiesje Westerlaken, Theo van Veghel, Aylinn Verhoeven en Henk Dissel.
Het leeuwendeel van de opbrengst van de Sterrenparade komt uit de verkoop van tegoedbonnen of duiven die geschonken worden door duivenliefhebbers uit de regio, uit het land en zelfs door Belgische toppers.
Mede-organisator Peter van Zuijlen voor Kerkzicht in Nuland. © Paul Roovers/BD
Zo'n topper is Daniël Vera (17) niet. Maar hij is wel het jongste lid van postduivenvereniging De Zwaluw uit Rosmalen. De liefde voor de duiven gaat vaak over van vader op zoon. Bij Daniel was het zijn opa die net als zijn overgrootvader fervent duivenmelker was. Daniel heeft 53 duiven. Die kreeg hij toen zijn opa overleed, nu een jaar of acht gelden. Ze zitten nog steeds in het hok achter het huis van zijn oma, die de duiven 's morgens lost. De oudere duiven eerst, 's middags pas de jonge. ,,Want anders is het te druk, ze moeten langzaam wennen aan het buiten vliegen. Zoals het bijna hoort doet Daniel ook met duiven mee aan (inter)nationale vluchten. Veel prijzen heeft hij nog niet gewonnen , maar dat komt zeker in de toekomst. Ook Daniel heeft enkele bonnen gekocht. Daarmee kan hij later de duiven halen bij degene die ze voor het goed doel heeft aangeboden. Want veel van de duiven zijn er nog helemaal niet, die zitten nog in het ei!
De volledige opbrengst gaat grotendeels naar Kansplus Bossche Ommelanden dat activiteiten organiseert voor en belangen behartigt van mensen met een verstandelijke beperking.
Bron