Geluk kan je afdwingen.

Kijk in de duivensport moet je gewoon een beetje geluk hebben in de aanschaf of koppelen van bepaalde duiven. 

Ook kan je dingen afdwingen door op zoek te gaan naar verbetering of versterking, zelf ben ik altijd wel op zoek naar nog beter ook luister ik vaak of lees ik vaak wat anderen te vertellen hebben.

Of ik iets doe met bepaalde informatie?? dat weeg ik vaak af.

Zo was hier enkele jaren terug ook Gerard Koopman en zijn verzorger om te zien hoe mijn hokken waren.

Deze week komt er nog een Belgische top liefhebber langs om te zien hoe ik het doe, dus ook de grote hokken proberen te leren van anderen.

Ik ben vroeger groot gekomen in een duivendorp met meer dan 300 duivenliefhebbers  en ik durf gerust hard op te roepen dat ik als 10 jarige duiven melker in wording door niemand geholpen ben van die 300 duivenliefhebbers.

Toen was de duivensport al een harde sport en ik had al snel door dat ik dingen toch zelf uit moest zien te vinden en niet afhankelijk moest zijn van andere personen.

Geholpen ben ik in duivensport door niemand bedonderd genoeg. Gek genoeg niet door mensen waar ik duiven kocht,maar wel door mensen die op een sluwe manier aan duiven of informatie wilde geraken.

Kijk ik heb nog nooit ergens om een duif gebedeld of gevraagd als ik ergens zin in had probeerde ik die wel te kopen, ging dat niet dan had ik pech en ging ik op zoek naar andere.

Dus met de vraag hoe kwam ik aan goede duiven kan ik simpelweg zeggen dat ik ze gewoon gekocht heb, vaak niet duur soms te duur.

Wat dat betreft herken ik mezelf terug in de jeugdige Maarten Huijsmans niet gemakkelijk van zijn stuk te krijgen, altijd op zoek naar verbetering en verandering en niet te snel tevreden met de eigen resultaten.

Wat ik wel weet dat je karakter gevormd word door de dingen die je in je leven meemaakt, en bij mij is dat door niet te snel meer op mensen te vertrouwen hoe mooi ze zich dan wel of niet voordoen.

Wel heb ik enkele goede vrienden waar ik elk jaar enkele duiven mee ruil is het geen verbetering gaan ze gewoon terug, ik verkoop geen duiven van hun en zij niet van mij.

Een kleine tip.

De meeste mensen hebben voetringen nu die ze nodig hadden konden de noodringen aanvragen die vaak binnen een paar dagen op de mat lagen.

Toch zullen er heel wat jongen redelijk groot zijn om te ringen, hier gebruik ik altijd WD40 kruipolie dan kan je ze zelfs nog ringen al moesten ze 12 dagen oud zijn.  Daarbij trek je geen poten kapot of blesseer je geen tenen.

Normaal ring ik nooit zo snel het is me al meermaals voorgekomen in het verleden dat de ring eraf gevallen was door ze simpelweg te vroeg te ringen.

Ik kijk dat nooit na dus liepen er bij het spenen wel eens bij zonder ring. Gelukkig bleef het bij een enkele keer vandaar dat ik ze nu wat ouder een ring om doe en dat hij er dan zeker niet meer af kan vallen.

Eindelijk.

De gouden ringen zijn er met een maand vertraging maar toch.  Ook hoor ik dat er naar oplossingen gezocht word om dus ook de eerste zending noodringen over te laten zetten naar het gouden ringen concours, dus alles komt goed.

De jongen groeien goed en zullen dit weekend op eigen benen komen staan. 

Als volgende op de Pipa veiling wil ik Amazing Nugget naar voren halen ze heeft als vader Big Senna van D Marijnissen, deze liefhebber is jaren de beste halve fondspeler van Brabant geweest.

Als moeder een dochter van het unieke kruisings product Rocketeer x Goldmine.

Amazing Nugget heeft alleen als jong gevlogen en toen werd ze 3e WHZB en is ze naar de kweek gegaan met geweldige kweek als gevolg o,a. dit jaar de 3e Npo Orleans met Blue King maar ook bij Jan winnen er enkele kleinkinderen top 10 Npo, dus ook haar nakweek is super.

Ze worden vanzelf groot.

Hier ga ik volgende week de eerste jongen weer spenen ze komen mooi op. 

Ik geef geen extra toevoegingen als alleen de basis mengeling Championsmix/Npo mix met alle dagen in de kweekperiode wat allerlei en om de dag wat vitamineral over het voer.

Kijk alles wat je de kweekduiven opvoert in de kweek lijken ze graag te eten of dat nou eivoer,P40, groenten, brood of wat dan ook is het schijnt ze niet uit te maken maar of ze het nodig hebben daar geloof ik niet in.

Persoonlijk heb ik er een hekel aan om ergens van die vet gemeste jongen te halen met van die pap konten die wel 3 cm open lijken te staan. Nee hier zijn het mooie stevig gebouwde jongen met een zachte pluim en meest al enigzins gesloten vanachter.

Wat ik ook graag zie bij pas gespeende jongen als ze alles al snel in de gaten hebben,dat ze pienter genoeg zijn om alles uit zichzelf te vinden in het hok.

Hier steek ik geen duiven in de drinkpot/goot dat zoeken ze maar zelf uit. Als ze gezond zijn vreten ze de oren van je hoofd enkele dagen nadat je ze gespeend hebt. Wat ik ook graag zie is dat ze snel in de bakjes vliegen en niet op de grond blijven hangen.

Ook bij de jongen geld een regel leg ze niet in de watten maar wees er hard voor en laat ze tegen een stootje kunnen, dus geef ze ook gewoon de kans om in de regen buiten te gaan.

22 januari

Vandaag dus 22 januari en nog geen enkele gouden ring. Had ik dan toch een vooruit ziende blik toen ik dacht dat na 12 januari ook eind januari kon worden.

Inmiddels ben ik aan mijn 2e bestelling noodringen begonnen nu dus wel met eigendomsbewijzen erbij.

Maar nu komt het ik was van plan al mijn jongen met gouden ringen te ringen vandaar een bestelling van 175 stuks voor de FZN competitie nu dus al de helft een gewone ring om.

Ook de FZN blijft angstvallig stil naar zijn leden, komt men met een oplossing om de noodringen deel te laten nemen aan de gouden ringen competitie?? zo niet zal ik nooit van mijn leven meer een gouden ring aanschaffen. Let wel deze ringen kosten 1.05 per stuk.

Hoe word het een en ander opgelost krijgt men zo meteen de volledig bestelde lading ringen extra bovenop de noodringen? wederom angstvallig stil langs alle kanten. Ik begreep inmiddels wel dat het Npo bestuur de tijd kon nemen om in Blackpool rond te lopen dus moet er ook wel tijd gevonden kunnen worden om haar leden eens juist te informeren.

Het blijft een vreemde zaak en die info die we gehad hebben o.a. van de fabrikant ja wat moet of kan je ermee.

Nu hoor ik dat er ook in Italie geen enkele ring verkrijgbaar is dus het is niet alleen in Nederland een compleet drama.

Het enige pluspunt in dit geheel is dat de Npo alsnog ervoor gezorgd heeft dat we gewoon konden ringen, schijnbaar was dat in Italie niet mogelijk en kan men alle jongen weg kieperen.

Is er sprake van overmacht of moet men een betere fabrikant gaan zoeken. Kijk dat die clipjes er niet aan zitten oke ook die clipjes die eruit schijnen te gaan heeft iedereen een boel geld gekost voor niets en kunnen ook allemaal in de prullen bak.

Niet te flauw.

Kijk dat we de duiven niet in de watten moeten leggen, dat is duidelijk.  Hier heb ik het roer 5 jaar geleden drastisch omgegooid alle atx platen de stekkers eruit, schuifdeuren aan de voorzijde bij de vliegduiven die dagelijks open staan en de plafond schuiven worden niet meer gebruikt.

Een nieuw kweekhok gezet zonder voorzijde erin (ik kan die niet afschermen). Als het vriest, dan vriest het in het hok net zo hard.  Wat ik wel heb gedaan, is het hok 3.60 diep gemaakt maar de eerste 1.80 liggen roosters, bij slag regen gaat het toch wel 1.80 het hok in.

Onderstaand wat beelden van hoe het kweekhok er momenteel uit ziet.

Media

Doorkweek.

Om jaar in en uit te blijven presteren moet je wel een enkele stamberen hebben die stevig door kweken net als bijvoorbeeld de Dragon Rocket en de Oude Witbuik.

Kijk de duivensport evalueert zo snel dat duiven die 20 jaar geleden toppers waren nu maar prijsvliegers zouden zijn, dit is te zien aan de concoursen van toen en nu.

Het gaat tegenwoordig allemaal wat sneller dan vroeger, dus daarom heb ik bewondering voor bepaalde lijnen die 15 jaar geleden toppers gaven en waarvan nu hun nazaten nog toppers zijn.

De Young Witbuik is er zo een nooit gevlogen direct naar de kweek, zijn directe kinderen zijn teletext vliegers en asduiven Miss Goldnugget 6e Nat Orleans 5e provinciaal asduif,

Bluestar 1e Provinciaal asduif en 1e Gouden Crack, Mister Gold 3e Npo tongeren en zo kan ik er nog wel enkele noemen.

Maar de door kweek of te wel de kleinkinderen zijn zelfs nog beter en dan denk ik aan Superrossi ook teletext en asduif ,Spacegirl 3e Npo Sezanne, Fast Gold 7e en 14e Npo, Miss Goldy 1 asduif Frisia, Fast Jewel 3e Npo en 5e Provinciaal asduif, New Nugget 1e Npo Fontenay en ook zo kan ik nog wel even door gaan.

Die Young Witbuik heeft echt zijn stempel wel gedrukt op de huidige kolonie gelukkig bevrucht hij nog steeds maar zijn laatste 2 jongen die verkocht zullen worden staan nu op Pipa te koop.

Beoordelingen??

In het kader van de Pipa verkoop vandaag Amazing Nugget 3e WHZB en kleindochter van Rocketeer, ze zit sinds 2 jaar op de kweek.  Jan had dit jaar enkele super kleinkinderen enkele wonnen ook top 10 Npo.

Hier won dit jaar een zoon de 3e Npo Orleans en een kleinzoon wist ook een 1e te winnen en top 10 provinciaal.

Tegenwoordig zie je op steeds meer verkoop sites beoordelingen van duiven, maar wat moet of kan je ermee.

Kijk persoonlijk heb ik het nooit gehad op duivenkeurders, mijn mening is dat diegene met verstand van duiven nog geboren moet worden.

Je kan een duif aan de buitenkant beoordelen waarbij iedereen er een verschillende kijk of voorkeur voor heeft. oke een duif staat open of niet maar spieren in balans pluim ik vind het bullshit.

Wat ben je met een perfect gebouwde duif die niet kweekt of prijs kan vliegen.

Er zijn zoveel keurders in Nederland die bij anderen hun duiven beoordelen tegen vergoeding terwijl ze zelf amper blad kunnen halen, zijn die perfect uitgeselecteerde duiven van hun dan te dom?? 

Vroeger had je nog de tentoonstellingen de beste duiven kregen vaak de slechtste punten en dan nog een onvoldoende als indruk vliegduif.

Vaak werden die beoordelingen gedaan door iemand die in het seizoen zoveel klop kreeg als hij wilde van die slecht geklasseerde duiven. Dus nogmaals wat moet of kan je ermee.

Ik ben er zelf ook vaak voor gevraagd maar ik begin er niet aan, ik ga een andere zijn duiven niet af lopen kraken.

En natuurlijk zijn er mensen die er wat meer kijk op hebben dan een ander maar ook zei kunnen er niet in kijken.

Er is maar een selectie beleid wat ik altijd als eind selectie aanhoud en dat is de uitslag op het einde van het vliegseizoen.

Je kan bij compuclub een prestatie overzicht aanvragen na het seizoen waarbij precies duidelijk word wat je mooiste of beste duiven zijn. En daar kan geen ene keurder of stamboom of wat voor praatjes maker dan ook tegen op.

Mocht je jezelf ook aan dit selectie beleid houden en er naar selecteren kom je vanzelf binnen enkele jaren bij de kampioenen, alleen het beste telt en de rest is bijzaak.

Nogmaals een goede verzorging goed voer een niet te druk bevolkt en verlucht hok, en voeg daarbij nog een goede selectie op gezondheid en prestaties dan kom je er vanzelf en heb je niemand nodig.

Beetje reclame.

Afgelopen jaar staken de  duiven van de Rocketlijn er met kop en schouders bovenuit bijna het grootste gedeelte van de overwinningen kwam van de Rocketlijn.

Meestal met een zwaar seizoen zijn die het beste in hun element, de duiven van de Witbuiklijn houden van de vluchten boven de 1200mpm.  De Rocket duiven het liefst onder de 1200mpm  maar dan kunnen ze winnen van 100 tot 750km.

In 2017 waren de nazaten van Lastlady super met name Harry,s Rocket 1e Gouden Crack FZN en Fast Rocket met 2e, 11e, 11e Npo zijn dochter DragonGirl won dan weer de 1e van Orleans Brabant 2000 R2 en werd 2e Gouden Crack FZN.+

Last lady en Last Son (Grootvader National Miracle 4e Nat Chatauroux) waren de 2 laatste kinderen van Rocketeer, uit Last lady is niets meer te koop de laatste 2 staan nu op Pipa.

De kweek loopt door.

In Friesland bij Jan worden deze week de eerste jonge gespeend, dus ga ik daar over enkele weken heen om ze eens door de handen te nemen.

Hier zijn er een 40 tal geringd de duiven die verlegt zijn zullen volgende week geringd worden.

Voor de rest is er weinig om handen het weer is niets aan en de vliegduiven krijgen eenmaal daags hun verzorging.

Ik heb er weinig mee die wintermaanden.  Op Pipa loopt een veiling van 19 duiven door het grote aantal bruikbare jongen 2017 moesten er toch enkele duivinnen noodgedwongen verkassen ook enkele kweekduiven.

Nou worden duiven die niet kweken hier gewoon opgeruimd, iets waar ik niets mee kan daar maak ik een ander ook niet blij mee.

De aangeboden zomerjongen zijn stuk voor stuk plaatjes, sommige net als de jongen van Young Witbuik, SpaceGirl en Superrossi zijn de laatste die te koop aangeboden worden .

Al wat er verder nog van deze duiven gekweekt word is voor eigen gebruik, het kan met duiven ineens over zijn en dat is geld mij niet waard.

Je moet jaren zoeken naar stamduiven die in meerdere generaties door kweken maar toch kan je er weer snel vanaf zijn door ziekte of wat dan ook.

Mijn allerbeste kweek doffer BlueRocket ging mank lopen en bevruchte niet meer na onderzoek bleek hij artrose te hebben wat dus ook bij duiven voor komt, hij is pas van 2010 maar het is wel over.

Kweek icoon Harry bevruchte ook op 10 jarige leeftijd niet meer dus ineens is het gedaan en moet je hopen dat de nazaten door trekken.

Young Witbuik is van 2008 en zit in een kweekbox maar bevrucht alles nog, Spacegirl is een aflopende zaak wat leggen betreft.

Door dat ik ook voor Jan kweek slijten de kweek duivinnen hier hard ze leggen 2 maal zoveel eitjes als elders, denk ook niet dat er iemand op de wereld hetzelfde zou doen om 2 hokken te bevoorraden van de beste duiven.

Mooi weer.

Hier in Brabant lekker zonnig weer vandaag dus gelijk maar gebruik gemaakt om de kweekduiven in bad te doen. Ook alle jonge duiven hokken voorzien van een verse laag lava korrel.

Verder ook de veilingen op Pipa gevolgd met toch wel een top resultaat voor Veenstra, ook wel een teken dat naam duiven hun waarde behouden ongeacht prestaties.

Nog even veldrijden gekeken het kampioenschap van Belgie daar is de hele middag aandacht aan besteed, anders dan in Nederland waar het niet eens uitgezonden word.

De 2 beste werden kampioen 2 toppers die ver boven de rest uit steken en de anderen strijden het gehele jaar voor plek 3.

Ook bij de duiven zie je dat zo weer terug enkelen zijn in staat om te winnen en de andere doen mee als bladvulling. Vaak zijn het bepaalde duiven die het in zich hebben voor de 1e te gaan vooral met echt duiven weer waar veel getekende gepakt worden. Zelf hou ik ook wel van asduiven vaste duiven waar je altijd op kan rekenen, ook de buitenlanders zijn steeds vaker op zoek naar asduiven in groter verband.

Toch ben ik van mening dat je die allerbeste beter niet verkoopt bij duiven gaat veel door in de genen en vaak komen uit de asduiven en de winnaars toch weer dezelfde nazaten.

SuperRossi was hier zelf ook asduif maar meerdere van zijn kinderen zijn het ook al eens geweest, ook won hij meermalen de 1e maar ook zijn directe kinderen en kleinkinderen zijn winnaars.

Goeie of mooie duiven??

Hier selecteer ik al jaren op de uitslag en de zomerjongen in de hand, mocht je de duiven op hun uiterlijke kenmerken selecteren heb je binnen no time een hok mooie duiven die niets waard blijken te zijn.

Ik was enkele jaren terug bij een wat oudere liefhebber met ruim 40 kweekkoppels, de beste man presteerde niet maar verkocht schijnbaar veel doordat een andere kampioen in vroegere jaren enkele goede duiven van hem had.

Enkele duiven in handen gehad zacht van pluim perfect van bouw hij zou er zo alle tentoonstellingen mee af kunnen, alleen voor de vluchten was het niets.

Maar zoals op de meeste plaatsen waar veel duiven verkocht worden zit er af en toe wel eens een goede bij, die word onthouden en die honderden slechte vergeten.

De duiven zijn aan het veranderen zag je vroeger een duidelijk verschil tussen doffer en duivin nu niet meer, ook zag je vroeger veel duiven met enorme neusdoppen ook dat is zo goed als weg. Ook de grote Belgische duiven zie je bijna niet meer.

De echte sprinters of duiven die echt niet verder kunnen dan 300km (of het wind vanachter zijn) dat zijn vaak duiven die wat malser aanvoelen wat het vlees betreft.

De duiven van nu de echte alrounders zijn harder van bouw en spieren je zou er een spijker mee in een plank kunnen slaan. Vaak zijn dit ook duiven die na 7 uur vliegen amper gewicht verliezen en na enkele uren weer op gewicht zijn.

Zelf denk ik dat de echte alround duiven die op alle afstanden uit de voeten komen toch in Nederland zitten, hier heb je overal een oplopend vliegprogramma met meerdere losplaatsen.

Op de meeste afdelingen kun je enkele keren onder de 200km spelen de rest er boven, in Belgie is Noyon amper 200km en zijn de meeste namen als Bourges, Argenton,La.Souteraine grote midfond vluchten voor hier wat de afstand betreft.

Het mooiste van Belgie is wel dat ze meermaals per jaar Nationaal kunnen concoursen door hun breedte ligging en dat kan dan hier weer niet, Nederland is simpel weg te diep. 

Zoals ik al eens meer aanhaalde zouden ze Nederland beter in 2 sectoren opdelen en alle afdelingen weg of benoemen tot samenspelen.

Alleen dan zou er duidelijkheid komen waar de betere duiven zitten. Ook zouden de duiven zich beter ontwikkelen met een massale lossing, en zouden we niet zo gemakkelijk totale overrompelingen krijgen op de concoursen van sommige grote hokken.

Zelfs de wind zou dan minder bepalend zijn door de grotere lossingen.  Volgens mij het enige redmiddel voor de duivensport, maak het eerst aantrekkelijk voor de eigen leden dan komen de nieuwe vanzelf.

De 12e

Morgen is het de 12e en zoals verwacht nog steeds geen nieuws over onze voetringen. Mijn vermoede was al dat het een ruim begrip zou zijn na de 12e, kan dus ook elke datum betekenen.

Regelmaat.

Ik mag dan wel hele dagen thuis zijn maar dat wil niet zeggen dat ik ook de gehele dag bij de duiven ben.

Hier gaat alles met enig regelmaat in de vliegmaanden iets strakker, hoewel ik dan ook met een mooie dag naar het strand ga of ga fietsen.

Maar de duiven stellen zich af op ons ze weten precies wanneer ik kom om te voeren of dat ik gewoon het hok betreed.

Je ziet dat ook bij de kweekduiven ik heb nooit met een dimmer gewerkt het licht springt ineens uit. Maar ga maar kijken een half uur voor het uit gaat zit alles op zijn plek en is er geen beweging meer in het hok.

Men hoeft het natuurlijk niet zo puntje precies op de klok af gelijk te doen, dat deed ik vroeger ook nooit toen er nog 90uur gewerkt moest worden.

Maar alles op zijn tijd al wijkt het een half uur af in het vliegseizoen is wel beter.  Kijk voeren doe ik in de tijd dat er geen jongen zijn eenmaal daags, als er jongen liggen staat er een potje in de broedbak dat in de ochtend en avond aangevuld word.

Wel moet hier alles op vandaar hooguit een half potje voer ter beschikking. Ik heb een hekel aan voer weggooien dus moet hier altijd alles opgegeten worden, ook als ze gespeend zijn eerst alles op dan vers maar wel volop.

Maar toch moet men alert zijn en blijven en waken voor gemak zucht.  Ik heb er velen gehoord van wacht maar als ik gepensioneerd ben, de meeste hebben jammer genoeg al geen duiven meer.

Kijk als je in het vliegseizoen om 9u uit bed stapt heb je de slag op de concurrent verloren, in het vliegseizoen zijn om 6u de duiven hier al verzorgt en zijn de trainingen om 9u achter de rug.

Nogmaals moest ik hele dagen werken deed ik dat in de avond.  In het seizoen is het immers lang licht ken er genoeg die het zo doen en geweldig spelen maar die beschikken over een top motivatie, en die heb je wel nodig om te willen presteren.

En dan die fanaten die alle jaren de pannen van het dak halen om ze af te wassen, laat ze bezig dat lijd vaak nergens toe en is volstrekt onnodig.

Het gaat weer door.

Nog een dikke week dan kunnen de vroege kwekers onder ons de eerste jongen weer eraf zetten, hier liggen nu kleine jongen van amper een paar dagen waarvan er al verschillende gesneuveld zijn door onervaren zomerjongen. Niet getreurd over enkele maanden struikel je over de duiven. 

Aankomend weekend ga ik de lava alvast op de hokken van de jongen gooien dan is dat maar klaar, hier 5 afdelingen om jongen in te spenen, de laatste zal in april gevuld worden. Nogmaals ik kijk niet op een duif meer of minder ook niet wanneer ik er een verwijder die me niet aanstaat.

Ook dit weekend weer een doos Naturaline vullen met knoflook dan kan dat alvast weer trekken, of het nu een maand of meerdere maanden trekt lig ik niet zo wakker van.

Alle duiven hebben hun entingen,luisdruppel en geeltablet gehad dus de oude duiven zijn klaar voor het nieuwe seizoen. Natuurlijk ga ik wel even ergens de 2e week maart op controle en zie ik dan hoe het erbij staat.

Kwekers

De kweekduiven krijgen hier 2 x daags bevochtigt voer en op dat voer een schep allerlei en een schep Vitamineral, vooral dat laatste schijnen ze graag te lussen met kleine jongen.

Vitamineral krijgen ze hier toch altijd een maal per week op het voer. In het vliegseizoen die van Marien en buiten het seizoen die van ons zelf, en eerlijk gezegd moet ik het verschil nog steeds ontdekken. Het ziet er hetzelfde uit en ruikt hetzelfde maar dat terzijde.

Mineralen met dit weer in een potje is de andere dag kleddernat door de aanwezige zouten, vandaar hier op het voer.

Biergist heb ik ooit gegeven maar ben ik vanaf gestapt ook van de extra eiwitten overigens dat zit voldoende in de door ons samengestelde mengeling en is eerder slecht dan goed. Ben zelfs van mening dat spuitende jongen door te zwaar voer komt met een teveel aan grote erwten maar dat terzijde.

Ik ga liever voor extra vetten ook in de winter en bij het kweken van jongen wanneer ze toch reserves nodig hebben, vandaar dat ik dus 1 deel  Npo op 4 delen Championsmix meng het gehele jaar door.

Maak het niet te moeilijk

Natuurlijk zijn er vele wegen die naar Rome leiden ben er zelfs geweest omdat te onder zoeken.

Maar ieder moet doen waar hij zich goed bij voelt zonder een ander product A of B op te dwingen. Zelf kies ik voor de gemakkelijke en goedkoopste weg en daar passen geen kunstmatige verwarming of allerlei dure bijproducten in.

Ik heb meerdere dingen geprobeerd en getest zonder verandering of verbetering.

En dan stap ik daar net zo gemakkelijk weer af, hetzelfde doe ik met eventuele nieuwe aankopen bevalt het me niet na een jaar snij ik er alles met wortel en al eruit.

Techniek.

Mooiste aan de telefoon is als je hem laat vallen is het gebeurt, dus dat is hier gebeurt alle gegevens foto,s nummers alles weg. Dus vandaar diegene die contact met mij had graag even een apje sturen met je naam dan heb ik gelijk je gegevens weer terug.

Die laatste vlucht.

Gisteren nog eens bij de vliegduiven langs gelopen man wat zit er een kwaliteit ben benieuwd als ik die op het juiste spoor kan krijgen. Andere jaren heb ik altijd mijn allerbeste jongen naar de kweek gezet maar dit jaar niet de meerjarige vliegduiven zijn wel op het kweekhok beland en kunnen zich daar nu bewijzen.

Dit jaar een hok van 90% jaarlingen en als 2 jarige de 2 super Belgen van Peter van Oerle en een jaarling ( al is dat een halve van mij uit een zoon Superrossi waar ik ook heel wat van verwacht)  Ook nog enkele 2 jaarse duivinnen en enkele 3 jaarse om de langere taaie dagfond vluchten mee aan te vangen.

De planning is om de vliegduiven rustig aan de start te brengen en vandaar uit maar te kijken.  Eigenlijk net als afgelopen jaar maar toen vlogen ze vanaf de eerste vlucht net kometen en was ik wel benieuwd of het allemaal niet te vroeg was, maar ze hielden het met gemak vol.

Kijk mijn beste jaren met jong en oud deden ze het vanaf het begin aan super een kwestie van een goede basis gezondheid.

Ook is het belangrijk dat je jezelf niet laat verleiden door allerlei 2 daagse ontsmetting kuurtjes die hebben een vorm peil zo om zeep geholpen.

Toch is het niet elk jaar feest ook afgelopen jaar zoals ieder jaar kost het enkele topduiven, ook afgelopen jaar mijn allerbeste jaarling weg op de laatste vlucht. Zijn wederhelft werd 1e asduif in het samenspel 2e provinciaal en eindigde bij de eerste 20 WHZB,maar vloog zich in het najaar dood tegen een lichtmast. Een jong van dit koppel wist te zege vieren bij Jan tegen ruim 6000d om vervolgens van een gemakkelijke vlucht weg te blijven.

Dat gebeurt hier elk jaar vaak vanaf de laatste vluchten dat de beste duiven sneuvelen, vandaar dat ik ze normaal redelijk snel op de kweek zet  en er dan meerdere jaren plezier aan kan beleven.

Kijk duiven die als jong een super prestatie leveren bijvoorbeeld 1e asduif prov of een Npo vlucht winnen, zulke duiven zitten op hun piek en gaan zoiets vaak niet evenaren de komende jaren.

Vandaar dat je moet kunnen en willen inzien wanneer een duif zijn of haar limiet bereikt heeft, en dat je haar op tijd moet stoppen als ze niet presteert wat je ervan verwacht. Zulke duiven ga je vaak later in het seizoen verspelen en dan sta je met lege handen.

Het is en blijft dus belangrijk dat je een brede selectie hebt op het vlieg of kweekhok en niet zozeer afhankelijk bent van een duif, in mijn ogen ben je nog steeds beter af met een topper op het kweekhok dan op het vlieghok.

No news

Meestal is geen nieuws goed nieuws maar het Npo zwijgt in alle talen over de voetringen kwestie. De noodringen zijn geleverd maar word er tussen nu en 12 januari niets gedaan? De ringen die al klaar zijn kunnen toch alvast verstuurt worden??

Dan denk ik aan de gouden ringen bijvoorbeeld maak daar ook alvast 25% van klaar die je verstuurd.

Zou er dan niet iemand zijn die de fabrikant in kwestie achter zijn veren zit?  Of zou de schuld niet bij de fabrikant liggen, de Belgen hebben ze immers van dezelfde fabrikant die hadden hun ringen gewoon tussen kerst en nieuw in huis.

Nogmaals enige uitleg van de Npo was wel op zijn plaats geweest.  In mijn 40 jarige loopbaan heb ik dit nooit eerder meegemaakt dus er moet wel iemand zijn die er een ongelooflijke grote puinhoop van gemaakt heeft.

Moet diezelfde persoon onze geliefde sport begeleiden vraag ik me dan zelf wel eens af, bij 99% van de bedrijven kun je de laan uit.

Maar misschien zie ik het niet juist dat is ook wel vaker voor gekomen maar gelukkig hing daar niets van af.

De laatste bon van dit jaar loopt vandaag af op www.toppigeons.com bij het dak gaat eraf voor Middelharnis. En nu hoor ik velen denken daar schenkt hij wel een bon, klopt Jan Polder is een goede vriend voor mij geweest  Mensen waar ik in het verleden een negatieve ervaring mee had vergeet ik niet maar waar ik een positieve ervaring mee had zeker niet.

Feeling

Vanaf hier de beste wensen voor iedereen en een goede gezondheid voor jou en je naasten.

Gave

Al heel wat duiven liefhebbers spelen enkele jaren goed om vervolgens weer als krabber te eindigen. Veel maken natuurlijk de fout om in van alles en nog wat te geloven of om naar iedereen te luisteren.

Kijk om aan goede duiven te geraken is een ding maar om goede duiven te behouden is een ander ding.  Je moet in de duivensport ook een bepaalde gave hebben om te kunnen kweken met duiven en lijnen vast te kunnen blijven houden.

Ook moet je de duiven leren kennen weten wie op wie past en in de broedschotel al kunnen zien wie het gaat maken of wie niet.  Kijk ik heb het al vaker gezegd mijn beste kweekduiven hebben nooit gevlogen maar zijn vanaf het spenen op het kweekhok beland.

Elk jaar kweek ik enkele zomerjongen van de betere en zoek er daar enkele uit om voor de kweek te houden, meestal worden het goede kweekduiven.

Selectie

Selectie speelt in de duivensport de grootste rol niet te snel geloven in goede duiven en alles waar maar iets aan schort verwijderen.

Het begint vaak al in de kweek het ene jong amper kunnen ringen en het andere valt de ring de andere dag nog af weg ermee. Jongen die met de vleugels open aan de voerbak bij iedereen staan te bedelen weg ook jongen die te dom zijn om na enkele dagen de drinkpot te vinden weg ermee. Jongen die als laatste buiten komen terwijl de rest al rond het hok vliegt ruim je ook beter op, ook duiven die terwijl ze al weken rond toeren alsnog bij een ander binnen springen laat je beter daar.

En zo kan ik nog wel even door gaan, en nou hoor ik de meeste denken dan heb je er maar weinig meer over maar met veel is het niet te halen en met goede wel.  Kijk ik start wel met een 100 jongen maar schrik niet dat zijn er een 200 geweest veel hebben niet eens buiten geweest en zijn al verwijderd. Van het hok verspeel ik weinig ook van de vluchten niet maar er worden er wel alle weken verwijderd tijdens het seizoen, wat er meest de laatste vluchten nog loopt die mogen bijna allemaal blijven op een enkeling na die er na de rui nog uit gaat.

Je moet er nu eenmaal veel kweken voor enkele pareltjes en die pareltjes maken het verschil op de vluchten en later in de stam opbouw.

Tips

Wees niet te flauw met duiven en steek de aandacht in de meest vitale duiven en niet in de kwakkelende jongen. Hou het ten alle tijden simpel ga geen bijgehaalde duiven compenseren met je eigen duiven ze moeten immers vooruit gang geven geen terug gang.

Probeer medicijnen uit de kweek periode te houden duiven die ziek worden omdat ze jongen groot moeten brengen opruimen ondanks hun prestaties of afkomst.  Gewoon een goede kwaliteit voer verse grit en om de dag allerlei zouden moeten volstaan om goede gezonde jongen te kweken.

En maak niet de fout om te denken als een mens en duiven in de watten te leggen door ze bij te lichten of allerlei toegevoegde producten te geven om maar zo mooi mogelijke jongen te kweken.

Kweken gaat vanzelf als de duiven gezond zijn en zuurstof genoeg hebben.  De meeste bijproducten lijden vaak tot waterig mest rond de schotel en schrale jongen in de nest.

Iets wat duiven graag eten is nog niet het teken dat het iets toevoegt pakken wij mensen ook niet liever naar iets lekkers dan iets gezonds??

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40